Џонсон: Британија шаље војне стручњаке у БиХ

Победоносцев

Stara legenda
Poruka
80.155
haha nemaju oni prijatelje

brit ne voli ni skota ni irca , velsane po malo

a kamoli balkanca

Шкот је Британац. Велшанин је такође Британац.

Имаш мишљење о стварима о којима не знаш ништа. То је тако балкански :(
 

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
26.138
Не треба да их се плашиш, неће ти ништа стварно.

Додик: Британске војне формације незаконито долазе у БиХ​

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да ниједан орган у БиХ није дао сагласност на присуство било које војне формације, па ни британске, те стога они не долазе у БиХ на законит начин.

Милорад Додик (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -

Милорад Додик (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)
- То што друга два члана Предсједништва на суверенитет БиХ гледају као на политичку трговину говори о њима и политикама које су их ту довеле, али и о БиХ која неће моћи преживјети оне који се у њу заклињу - рекао је Додик Срни упитан да прокоментарише изјаву Шефика Џаферовића који је поздравио одлука Владе Велике Британије о слању "војних експерата у БиХ" и да ће, како он сматра, тиме оснажити НАТО штаб.
Српски члан Предсједништва нагласио је да НАТО штаб црпи своје присуство у БиХ на основу одговарајућих резолуција Савјета безбједности УН којима је формирана мисија Алтеа и продужен мандат који истиче на јесен.
- Од закључивања Дејтонског споразума НАТО никада није имао непосредан ангажман у БиХ под именом НАТО. Тај ангажман оствариван је преко међународних војних мисија ИФОР, СФОР и сада ЕУФОР, које је одобравао Савјет безбједности УН. Све резолуције Савјета безбједности УН које се односе на те мисије су ограниченог трајања, углавном на 12 мјесеци - појаснио је Додик.
Он је нагласио да ниједном резолуцијом Савјета безбједности УН НАТО савезу није дат временски неограничен мандат па се Нато не може појавити као алтернатива ЕУФОРУ, уколико не дође до нове резолуције која би такав ангажман одобрила.
Додик је истакао да истеком важења резолуције Савјета безбједности УН ниједна страна војна сила не може законито боравити у БиХ.
 

kapetanmark

Veoma poznat
Poruka
14.463

DODIK UPOZORAVA: 40 britanskih specijalaca stiglo u Republiku Srpsku, nameravaju da ruše aktuelnu vlast​


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas novinarima u Banjaluci da je u Republiku Srpsku (RS) stiglo 40 britanskih specijalaca, čiji je cilj destabilizacija Republike Srpske i stvaranje opšteg haosa u ovom bh. entitetu.

Dodik je kazao da su oni stigli u BiH kao pripadnici EUFOR-a, ali da se radi o britanskim specijalcima, koji deluju na društvenim mrežama, prisluškuju zvaničnike RS i pokušavaju da stvore opšti haos kako bi došlo do smene aktuelne vlasti u RS ili, u najmanju ruku, do njenog slabljenja.

"Britanska vlada je izdvojila devet miliona funti za sprečavanje ruskog uticaja na ovim prostorima. Cilj je destabilizacija RS i Srbije, te unitarizacija BiH, a ne sprovodjenje Dejtonskog mirovnog sporazzuma", rekao je on na konferenciji za novinare.

Dodik je naveo da je jedan od ranijih visokih predstavnika u BiH, Britanc Pedi Ešdaun, "kriminalac, koji je uradio ogromno zlo RS".

"Dva njihova čoveka (britanska) prisutni su na svakom okupljanju u RS na kojem se nađe više od pet ljudi. Cilj im je da, ako ne mogu već da promene vlast u RS, da je oslabe", kazao je Dodik.

Javni servis RS, Radio-televizija RS (RTV RS), objavila je da navodno poseduje tajni dokument obaveštajnih službi o nameri velike Britanije da putem nevladinog sektora i pojedinih medija sruše vlast u RS, sa Miloradom Dodikom na čelu.
isto kao 1940 te i 41ve

kadasu potpkupjivali opozicione stranke proseljacke partije, i oficire puciste...


uhodana uloga sasa

janko se sav usplahirio, stalno nam pokazuje nemce engleze, kako stizu...


janko da bi srusio srpsku moraces poslednjeg srbina da unistis tamo.

nemoguca misija.

cackate mecku janko a posle ce biti rus kriv jel de... ukro strategija...
 

radeta62

Buduća legenda
Poruka
39.829
Шкот је Британац. Велшанин је такође Британац.

Имаш мишљење о стварима о којима не знаш ништа. То је тако балкански :(
Nas Komsija je bosanac tj. bosnjak nekad bio srbin.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
79.953
1656723871174.pngBritanski stručnjaci u suzbijanju ruske štete u BiH


engleska-britanija-london-parlament-foto-pixabay.jpg


01. jul 2022.

Iz NATO-a, na čiji zahtjev Velika Britanija šalje vojne stručnjake u Bosnu i Hercegovinu (BiH), za Radio Slobodna Evropa (RSE) kažu kako su u BiH porasle tenzije, te da je britanska odluka u cilju stabilnosti, sigurnosti i suradnje u regionu.

„BiH je prešla dug put od sukoba iz 1990-ih, ali nedavno smo bili svjedoci porasta tenzija, s više podjele u retorici, reformama u zastoju i stranim akterima koji rade na potkopavanju napretka“, naveli su iz NATO-a za RSE.

Potcrtali su da su „sigurnost i stabilnost na Zapadnom Balkanu važni za NATO, za mir i stabilnost u Europi“, te naveli kako će nastaviti snažno podržavati misiju ALTHEA (EUFOR) u BiH, odnosno vojnu misiju Europske unije.

Kakav je korak preduzela Velika Britanija?

Velika Britanija jača podršku BiH protiv ruskih prijetnji, komentar je britanskog premijera Borisa Johnsona nakon što je Vlada Velike Britanije objavila da će dva stručnjaka za borbu protiv dezinformacija i odbranu biti poslani u BiH.

Oni bi s Oružanim snagama BiH i NATO-om u BiH trebali raditi na očuvanju mira i sigurnosti u zemlji.

„Rusija potiče nasilje i secesionizam u BiH kako bi potkopala i destabilizirala region. Odgovaramo na poziv naših prijatelja da pomognemo u zaštiti teško stečenog mira“, napisao je Johnson na Twitteru.

Odluka Vlade Britanije dolazi u trenutku kad se, kako je ocijenjeno, BiH suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom u svom poslijeratnom periodu, a secesionistički lideri aktivno rade na stvaranju daljnjih podjela i sukoba.

„Ove planove podržava Moskva kao dio nastojanja ruskog predsjednika Vladimira Putina da potkopa i euroatlantske integracije BiH i njenu stabilnost“, navodi se u obrazloženju odluke.

Sjevernoatlantski savez je od početka ruske invazije na Ukrajinu više puta upozorio da je BiH, uz Moldaviju i Gruziju, zemlja koja je najviše u riziku od štetnog ruskog utjecaja, uključujući mogućnost velikih cyber napada.

Čime će se baviti britanski stručnjaci?

Jedan od britanskih stručnjaka bavit će se problemom ruskog dezinformiranja u BiH, pomažući blokirati ruske i druge napore „da se širi nepovjerenje i podriva demokratija u zemlji i regionu“.

Iz Ministarstva odbrane Velike Britanije su za Radio Slobodna Evropa kazali da ne mogu dati više detalja u vezi sa svrhom raspoređivanja ili pojedincima koji će biti poslani.

Objavljeno je da će vojni ekspert za borbu protiv dezinformacija Ujedinjenog Kraljevstva i civilni savjetnik za stratešku odbranu biti raspoređeni da podrže i obuče Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Najavljeno je da će britanski stručnjaci blisko surađivati s medijima i drugim institucijama kako bi ih opremili alatima za identifikaciju i ublažavanje efekata laži i dezinformacija.

Profesorica na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Edina Bećirević kaže da je važno da Zapad usuglasi strategiju za BiH, ali i za Zapadni Balkan, kad je riječ o ruskom utjecaju.

„Sad se više ne radi o tome šta će Rusija uraditi, maligni utjecaj Rusije se može ogledati u tome šta Zapad možda neće uraditi“, kaže za RSE Bećirević.
Smatra da se ne radi samo o ruskom utjecaja, već da je opasnost za BiH kombinacija autokratskih/autoritarnih malignih utjecaja.

„Oni se ne reflektiraju samo na secesionističkim težnjama Republike Srpske i preveniranju ulaska u NATO. Cilj Rusije jeste da se političke elite i društvo pomjeraju udesno“, smatra Bećirević.

Ocjenjuje da Zapad ne razumije u potpunosti koliko je „ozbiljne efekte ostavilo neometano promoviranje o superiornosti autoritarnih i autokratskih režima i plansko omalovažavanje liberalnih vrijednosti“ u BiH.

Iz Republike Srpske, jednog od dva entiteta u BiH, od jeseni 2021. najavljuju da će povući suglasnost za nadležnosti na državnom nivou u oblasti financija, pravosuđa, nabave lijekova i odbrane.

Kako Rusija koristi hibridno ratovanje u BiH

Da su donekle podijeljena društva poput bosanskohercegovačkog, posebno podložna štetnim stranim utjecajima, smatra Safer Mušić, stručnjak za sigurnost.

„Imamo situaciju da dio zemlje negira da postoji štetan ruski utjecaj u BiH. U BiH govorimo o ruskom utjecaju posebno u dezinformiranju. Riječ je o tzv. medijskom ratovanju, odnosno hibridnom ratu“, kaže za RSE Mušić.

Posljednji primjer ruskog dezinformiranja i posljedica koje ono izazove jesu tri slučaja od početka invazije kada je Ministarstvo odbrane Rusije objavljivalo netačne informacije o broju državljana iz BiH koji su otišli na ratište u Ukrajinu.

Mediji u BiH i regionu su bez provjere objavljivali ove informacije, a pojedini političari komentirali kao provjerene i tačne.
Mušić smatra da se uzimanje ovakvih informacija „zdravo za gotovo“ unosi nemir, ali i dodatno usložnjava medijski prostor u BiH, a na kraju javnost ili dio javnosti prihvata informacije kao tačne.

„Dezinformiranje u nekim ključnim momentima, ako govorimo o posljednjim dešavanjima u Ukrajini, ali i ako se vratimo u 2014. i situaciju u Ukrajini, vidimo da su prethodila i vojnim akcijama“, smatra Mušić.

Otuda se, ocjenjuje, i pojavljuje i reakcija i strah u javnosti.

O „nesvjesnom“ radu za Rusiju

Profesorica Bećirević smatra da Rusija veoma aktivno ulaže u destabilizaciju regiona, a u BiH je i otvoreno podržala secesionističke planove „zbog kojih smo krajem prošle godine očekivali i neku vrstu oružanog sukoba“.

Strategija Rusije, za koju Bećirević kaže da je podržavaju Srbija i Hrvatska, jeste da dodatno oslabe BiH, naruše državne institucije i tako onemoguće pristupanje NATO-u i napredovanje ka Europskoj uniji.

„Neki politički akteri sasvim otvoreno priznaju da su pod ruskim utjecajem, neki to pokušavaju prikriti, ali postoje i oni koji možda i nesvjesno rade za Rusiju“, kaže Bećirević.

Džaferović, Komšić i Dodik o potezu Londona

Odluku Velike Britanije za pošalje stručnjake u BiH kao pozitivnu ocijenili su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.
Komšić je u saopćenju naveo kako je posebno važno što NATO vidi secesionizam iz entiteta Republika Srpska.

Džaferović je rekao da je potez Velike Britanije praktična podrška BiH u borbi protiv ruskih prijetnji, kao i da je za jačanje NATO štaba u BiH.
S druge strane, treći član Predsjedništva Milorad Dodik smatra da „ne postoji nijedan legalan put kojim bi britanski vojni stručnjaci ušli u BiH, ali da je to manir stare kolonijalne sile koja nikada nije kucala na vrata svojih kolonija“.

Vlada Velike Britanije dodala je u aprilu 2022. Dodika na listu sankcioniranih osoba, nakon čega je Dodik više puta iznosio neosnovane optužbe u vezi s politikom Velike Britanije prema BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Džaferović je na Dodikove tvrdnje odgovorio da NATO-u ne trebaju dozvole entiteta da širi svoje kapacitete u BiH.

Da je svaka pomoć dobrodošla, posebno ona koja zaista pomaže da se održi mir i stabilnost, smatra i stručnjak za sigurnost Mušić. Pomoć Velike Britanije vidi kao pozitivan primjer.

„Mi smo i ranije imali iz EU i SAD-a prepoznat ruski utjecaj koji je maligan. On je prepoznat i prisutan, to je dokazano. Ali složena situacija u BiH ne doprinosi da se situacija sagleda objektivno“, smatra Mušić.

Različita mišljenja dovode do toga da i odgovor i eventualne posljedice takvog utjecaj ne sagledavaju na jedinstven način na nivou države, zaključuje.

Cyber incidenti već zabilježeni u BiH

Krajem maja i tokom juna u cijeloj Bosni i Hercegovini zabilježeno je više lažnih prijava bombi u školama, sudovima, i drugim javnim ustanovama. Dojave su izazvale poremećaje u radu institucija.

U danima prije lažnih dojava, iz NATO-a su upozorili da je BiH, osim meta štetnog ruskog djelovanja, moguća meta i cyber napada.
Stručnjaci za digitalnu sigurnost koji su ranije govorili za RSE istaknuli su nespremnost BiH da se odupre takvom djelovanju.

Stručnjak za sigurnost Safet Mušić nedostatke vidi u nepostojanju institucionalno riješenog pitanja cyber strategije na nivou države.
„To onima koji planiraju ili žele ili čine napade je dovoljan signal da smo mi laka meta. I to se pokazalo na ovim incidentima“, kaže.

Ocjenjuje da Rusija ima razvijene kapacitete za cyber napade, što je viđeno više puta ranije, ali da je u BiH jasno vidljivo da imaju kapacitete za tzv. hibridno ratovanje i dezinformiranje.

Bećirević kaže da će institucije BiH u partnerstvu s NATO članicama biti dodatno ohrabrene da se bore protiv cyber prijetnji.

Vlada Velike Britanije osigurala je 750.000 funti (865.000 eura) za uspostavljanje centra za cyber sigurnost u okviru Univerziteta u Sarajevu, čime će ojačati odbranu BiH od cyber napada – koji mogu oštetiti ljude unutar i izvan zemlje.
 

zofr

Iskusan
Poruka
5.579
Шта каже Женевска конвенција за заробљенике војске која је без правног основа у земљи заробљавања, а земља из које долазе није објавила рат земљи у којој су заробљени.

Мислим да она за њих не треба да важи и да их треба третирати као стране плаћенике или терористе.
 

Bren

Elita
Poruka
18.878
englez je brit , ovi su britanci

Naprotiv. Englezi , uglavnom, nisu Briti. Englezi su Germani(+ zatečeni Kelti+doseljeni Flamanci+izbegli hugenoti+ naseljeni Skandinavci...). Briti su stanovnici Britanije od pre dolaska Saksonaca, Angla i Juta. Dakle, Briti su Škoti, Velšani, "Kornvolci" itd. Kelti. Doduše danas to nije mnogo ni bitno Britancima.
 

Stojkov Menidjer

Buduća legenda
Poruka
47.727

Џонсон: Британија шаље војне стручњаке у БиХ​

Британски премијер Борис Џонсон саопштио је данас да ће та земља послати војне стручњаке у БиХ, како би се супротставили "руском утицају" и да "појачају мисију НАТО и унаприједе стабилност и безбједност" у земљи.

Борис Џонсон (Фото: EPA/SERGIO PEREZ) -

Борис Џонсон (Фото: EPA/SERGIO PEREZ)
- Не можемо да дозволимо да Западни Балкан постане још једно игралиште за руског предсједника Владимира Путина и његовог погубног похода. Ширењем пламена сецесионизма и секташтва, Русија настоји да преокрене успјехе у посљедње три деценије у БиХ - навео је британски премијер у изјави, преноси агенција Ројтерс.
Како је рекао Џонсон, Лондон из тог разлога појачава подршку БиХ и "одазива се позиву пријатеља да помогну у заштити мира који с правом заслужују".

https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=478511


Briti bi opet da SFRJoti zakrve. Jos jednom
sjedi bolan da ti objasnim

Naprotiv. Englezi , uglavnom, nisu Briti. Englezi su Germani(+ zatečeni Kelti+doseljeni Flamanci+izbegli hugenoti+ naseljeni Skandinavci...). Briti su stanovnici Britanije od pre dolaska Saksonaca, Angla i Juta. Dakle, Briti su Škoti, Velšani, "Kornvolci" itd. Kelti. Doduše danas to nije mnogo ni bitno Britancima.
Škotska ima referendum 2023-će da se odvoji od Dodjoša
 

C0NSIGLIERI

Buduća legenda
Poruka
38.765
sjedi bolan da ti objasnim


Škotska ima referendum 2023-će da se odvoji od Dodjoša
Jel Srbija otvara novu u Edinburgu ili premesta onu iz Londona?
Glupo je da prijatelji i partneri imaju dve u Srbiji (Bg i Pristina), a Srbija tamo samo jednu. Na ljubav treba uzvratiti jednako.
 

bas kao

Elita
Poruka
15.379
Iz NATO-a, na čiji zahtjev Velika Britanija šalje vojne stručnjake u Bosnu i Hercegovinu (BiH)
e, ako su englezi poslati od natoa, onda ne smete da ih dirate, nije nato budjava eu iza koje se krila litvanija pa posle trt, nismo ozbiljno mislili da blokiramo kalinjingrad

da su dosli na svoju ruku, bila bi drugacija pesma, ali ovako - da se ispostuju, kao i nas komunista autonomas komsa canak
1656795911874.png
 
Poslednja izmena:

sasasta

Buduća legenda
Poruka
29.912
Naprotiv. Englezi , uglavnom, nisu Briti. Englezi su Germani(+ zatečeni Kelti+doseljeni Flamanci+izbegli hugenoti+ naseljeni Skandinavci...). Briti su stanovnici Britanije od pre dolaska Saksonaca, Angla i Juta. Dakle, Briti su Škoti, Velšani, "Kornvolci" itd. Kelti. Doduše danas to nije mnogo ni bitno Britancima.
u pravu si za istoriju

ja nazivam britima sadasnje pokvarene gradjane britanije , uglavnom engleze

koji smatraju sebe visom rasom, zato su lako prihvatili ideologiju hitlera
 

Stojkov Menidjer

Buduća legenda
Poruka
47.727
Jel Srbija otvara novu u Edinburgu ili premesta onu iz Londona?
Glupo je da prijatelji i partneri imaju dve u Srbiji (Bg i Pristina), a Srbija tamo samo jednu. Na ljubav treba uzvratiti jednako.
paaa referendum u Razjedinjenom Kraljevstvu je krajem 2023-će

tako da je REALNO da tamo otvorimo ambasadu početkom 2024-te

zna i @****носцев da su Škoti jako slični mentalitetu naših Piroćanaca
 

C0NSIGLIERI

Buduća legenda
Poruka
38.765
paaa referendum u Razjedinjenom Kraljevstvu je krajem 2023-će

tako da je REALNO da tamo otvorimo ambasadu početkom 2024-te

zna i @****носцев da su Škoti jako slični mentalitetu naših Piroćanaca
Sve Skote, Irce i Engleze sto sam upoznao u Kanadi, sjajni ljudi.

Jedno je drzava, a drugo narod.
Interesne grupe koje vladaju njihovom su strucniji igraci od жњ ekipe koja predstavlja Srbiju.

To je kao da Aleksandar Seselj sada uzme mesto Dusanu Tadicu za SP22. 😂
Zasto onda neko misli da je pametno sastaviti politicku ekipu od umnih invalida. :lol:
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.