Џојс и Бекет већи од Толстоја и Достојевског?

Обилић

Elita
Poruka
17.717
Ови Западњаци чим са Словенима зарате,
одмах почну да причају како нас је Достојевски "упропастио" својим непрактичним умом ...

Видим почело престројавање и на РТС-у,
одгледах сада емисију на Трећем каналу о ирској књижевној супериорности
у прошлом веку.

...
da dodam, bole me rac i za istok i za zapad, i za dostojevskog i za džojsa koji je super pisac

Ако је супер, где је до сада био,
него нас препустио лошим утицајима !?

Како су Словенски народи све дали на изволте,
а њих треба бомбама да подстичемо ?

Дали нам Битлсе, Клеја и Фејсбук да се забављамо,
а Џојсове посакривали !!! 😡😡😡

dostojevski bi bio ok kad bi redukovao doživljaje approx 70%
od njega je dosadniji jedino ćosić dobrica
dalje, za neko dublje čitanje dostojevskog je potreban solidan religijski kurs

da dodam, bole me rac i za istok i za zapad, i za dostojevskog i za džojsa koji je super pisac
Meni je dzojs bolji pisac, Dostojevski previse opisuje, previse ulazi u sitna crevca, ali dobro, bio je placen po napisano reci, a voleo je sve sto vole mladi, pa ima opravdanje😂

Ови Западњаци чим са Словенима зарате,
одмах почну да причају како нас је Достојевски "упропастио" својим непрактичним умом ...

Видим почело престројавање и на РТС-у,
одгледах сада емисију на Трећем каналу о ирској књижевној супериорности
у прошлом веку.
"Čas anatomije" si gledao?
Ne verujem da ima tu poentu ta emisija
Bar se nadam da nisu spali na to

Džojsa nisam čitao
Slušao sam odlične emisije o njemu
Nije on (izgleda) baš lagano štivo
Dostojevski je meni lično prirodan, Tolstoj mnoooogo više opiiiiisuje

"Čas anatomije" si gledao?
Ne verujem da ima tu poentu ta emisija
Bar se nadam da nisu spali na to

Džojsa nisam čitao
Slušao sam odlične emisije o njemu
Nije on (izgleda) baš lagano štivo
Dostojevski je meni lično prirodan, Tolstoj mnoooogo više opiiiiisuje
Meni je od ruskih pisaca Bulgakov neprevazidjen. Mislim, umetnost, stvar ukusa. Recimo, Andrica postujem, covek je zasluzio postovanje, ali nijedno njegovo delo mi nije "leglo", ne drzi mi paznju, dok Selimovica mogu da citam u nedogled..

Meni je od ruskih pisaca Bulgakov neprevazidjen. Mislim, umetnost, stvar ukusa. Recimo, Andrica postujem, covek je zasluzio postovanje, ali nijedno njegovo delo mi nije "leglo", ne drzi mi paznju, dok Selimovica mogu da citam u nedogled..
Nisam čitao Selimovića

Andrić je pisao sve kao da kleše u mermeru.
Skladne jasne, nesuvišne rečenice, hladne.

Bulgakovljev "Majstor i Margarita" jedna od knjiga koje su mi ostale u najlepšem sećanju !

Није ми јасна тема. Да ли треба да се делимо који су бољи писци, Џојс и Бекет или Толстој и Досотојевски, или смемо да се дивимо свима. Зашто би сметала емисија о ирској књижевности на РТС-у. Докле иде наша глупост.

Није ми јасна тема. Да ли треба да се делимо који су бољи писци, Џојс и Бекет или Толстој и Досотојевски, или смемо да се дивимо свима. Зашто би сметала емисија о ирској књижевности на РТС-у. Докле иде наша глупост.
Ja se nadam da smemo da se divimo svima. Ili smo drugosrbijanci i rusofobi, ako kazemo da je S. Beket za nijansu bolji od Tolstoja. Opet stvar ukusa, naravno

Ja se nadam da smemo da se divimo svima. Ili smo drugosrbijanci i rusofobi, ako kazemo da je S. Beket za nijansu bolji od Tolstoja. Opet stvar ukusa, naravno
Nismo ništa od navedenog ako kažemo da je James bolji od Ljeva Nikolajeviča ili vice versa.
Treba samo što iskrenije govoriti i ne vatati se za guše ako neko ima drugačiji stav.

Da li si čitala Andrićeve pripovetke? Meni su bolje od romana, ima izuzetnih. Što se tiče romana, najbolja mi je Travnička hronika.

Мене је Достојевски својим приповеткама освојио !
Pripovetke su često bolje od romana, barem meni, volim kratku formu. Recimo ne volim naročito Nabokovljeve romane, ali zato pripovetke obožavam, smatram ga jednim od najboljih pisaca priča.

Da li si čitala Andrićeve pripovetke? Meni su bolje od romana, ima izuzetnih. Što se tiče romana, najbolja mi je Travnička hronika.
Moram priznati da nisam, ali romane sve jesam. Procitacu, hvala na preporuci
Pripovetke su često bolje od romana, barem meni, volim kratku formu. Recimo ne volim naročito Nabokovljeve romane, ali zato pripovetke obožavam, smatram ga jednim od najboljih pisaca priča.
Ja sam od Nabokovih romana procitala samo Lolitu. Moracu da procitam.

Od Andriča uzmi bilo koju zbirku priča.
Što se tiče Nabokova, Dereta je objavila njegove sabrane priče u dva toma.

sabrane-price.jpg

Meni je dzojs bolji pisac, Dostojevski previse opisuje, previse ulazi u sitna crevca, ali dobro,

What?! Достојевски превише описује? Одакле сад та струја, први пут чујем тако нешто. Да га нисте помешали са Толсојевским?

What?! Достојевски превише описује? Одакле сад та струја, први пут чујем тако нешто. Да га нисте помешали са Толсојевским?
Lose sam se izrazila, nisam mislila na opise cveca i okoline, nego generalno predugacke recenica i opsirna objasnjenja o situacijama, akterima price. Nisam ga pomesala, jer sam Bracu Karamazove procitala 2 puta, a analizu Kockara radila kao esej u srednjoj. Njavise na svetu volim da citam :) a moram priznati da sam od Tolstoja procitala samo Anu Karenjinu i Rat i mir i to je to😂

Irci su nasi prijatelji ,sto mi smetaju Irci.

Lose sam se izrazila, nisam mislila na opise cveca i okoline, nego generalno predugacke recenica i opsirna objasnjenja o situacijama, akterima price. Nisam ga pomesala, jer sam Bracu Karamazove procitala 2 puta, a analizu Kockara radila kao esej u srednjoj. Njavise na svetu volim da citam :) a moram priznati da sam od Tolstoja procitala samo Anu Karenjinu i Rat i mir i to je to😂

Procitaj "Vaskrsenje" od Tolstoja, njegov verovatno najbolji roman.

Roman "Bleda vatra" je verovatno najbolji roman Nabokova, i jedno od najboljih dela u 20. veku.

Inace, Beket i Dzojs su odlicni i irska knjizevnost je za respekt, imajuci u vidu da je to mala zemlja. Nesto slicno je i sa nama. Ipak, ruska knjizevnost je nesto posebno. Sto se tice poredjenja u naslovu teme, ovi parovi pripadaju razlicitim epohama, te ih nije zahvalno porediti.

Poslednjih par godina sam apsolutno fascinirana svedskim piscima krimica i trilera. Trilogija '' Milenijum", bukvalno mi je otvorila vrata u posebnu dimenziju i nijedna knjiga tog tipa jos me nije izneverila!

Данашњи писци, чак и "писаних романа" са киоска су савршени извођачи радова.
Четворка из наслова теме су иноватори који су успоставили неке шеме и правила савремене писане речи.

Back