Džo Koker (Joe Cocker)

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lada

Legenda
Poruka
52.167
Pevač Joe Cocker, najpoznatiji po obradi pesme The Beatles 'With A Little Help From Mi Friends, preminuo je u 70.Pevač rođen u Šefildu imao je karijeru dužu od 40 godina, sa hitovima uključujući You Are So Beautiful i Up Where We Belong.
Njegov agent Barrie Marshall rekao je da je Cocker, koji je umro nakon borbe protiv raka pluća, "jednostavno jedinstven".
Sir Paul McCartnei rekao je da je bio divan momak koji je "doneo toliko sveta".
Cockerov prijatelj Rick Vakeman, klavijaturista rok benda Ies, nazvao je njegovo izvođenje pesme With a Little Help From Mi Friends "senzacionalnim" i rekao: "Imao je glas koji je bio jedinstven."
Vakeman je za BBC Radio 2 rekao: "Sjajna stvar je s nekim poput Joea ono što ostavljaju iza sebe, a to će biti s nama godinama i godinama."

Joe Cocker Greatest Hits -Best Songs Of Joe Cocker​

Poslednja izmena:
Joe mi je bio jedan od omiljenih muzicara. Imao sam sve njegove albume u 20 veku na ploci ili kasetama, kada je to bilo popularno.

Napisacu par reci.

Za Joe-a su bitna prva dva albuma koja je objavio 69-te kada je gostovao i na Woodstock-u.

Na prvom albumu je bilo najvise obrada i nekoliko novih pesama, ali je zacudjujuc nivo zvezda koje je Joe uspeo da okupi na tom albumu. Uz njegovog Chris Stainton-a, tu su bili i B. J. Wilson bubnjar Procol Harum-a, Albert Lee, Steve Winwood i Jimmy Page koji je svirao gitaru na 5 pesama ukljucujuci i With a Little Help from My Friends.

Posle uspeha With a Little Help from My Friends, Bitlsi su bili toliko odusevljeni da su mu dozvolili da obradi jos njihovih pesama.

Tako da Joe iste godine objavljuje jos jedan album sa 3 pesme Bitlsa, Dilana, Koena... Ali i oblikuje svoj bend dolaskom Leon Russell-a i lepotice Rite Coolidge kojoj je Leon posvetio pesmu Delta Lady koja je ostala jedan od najvecih Joe-ovih originalnih hitova.

Nakon toga Joe krece na turneju sa za to vreme ogromnim brojem muzicara na sceni i objavljuje Mad Dogs & Englishmen zivi album.
Ovo je album koji sam slusao mali milion puta.
Za mene je to hipi savrsenstvo. :D
Vrhunac hipi muzike za mene nije ni Janis, ni Jimi, ni Santana, ni ko god, nego bas Joe Cocker i Mad Dogs & Englishmen turneja. :ok:

Joe Cocker - Cry Me A River

70-tih
Joe raskida sa hipi muzikom i luta kroz zanrove trazeci neki svoj novi zvuk.

Iako uspeva da dovede poznate muzicare da rade sa njim od Eric Gale-a, preko Albert Lee-a, do cak Erica Claptona da sviraju na njegovim albumima svega je par pesama iz ove decenije ostalo usecanju i pevao ih je do kraja poput You are so beautiful i Guilty.

80-tih
Joe pocinje polako da se uzdize. Na prva dva albuma nema nekih velikih hitova, ali je Sheffield Steel meni jedan od omiljenih Joeovih albuma sa specificnim zvukom, a posebno volim Seven Days obradu Boba Dilana.

Treci album donosi dva hita You Can Leave Your Hat On i Shelter Me.
I onda dolazi taj period od 1985-1995. Koji je prakticno bio sveopsti vrhunac muzike. I produkcijski nivo i MTV i sta god je doprinelo da se stvori neki zamah u kom svi muzicari tog vremena prave svoje najbolje albume pa tako i Joe.

Joe krece sa jacim rok zvukom, prvo na albumu Unchain My Heart sa nekoliko hitova.

A onda vrhunac Joe-ove karijere album One Night of Sin. Najbolji Joe-ov album i sigurno jedan od najboljih studijskih albuma koji su ikada snimljeni.
Totalno savrsenstvo. Nema lose pesme, svaka je hit, sve pesme tako slozene da pricaju pricu, sve je isti zanr, isti zvuk... Produkcijsko nebo, nema dalje.
Naravno najveci hit je When the Night Comes pesma koju je za Joe-a napisao i svirao gitaru na ovom albumu Bryan Adams.

Joe Cocker - When The Night Comes

Posle toga do kraja karijere Joe ulazi u neke mirnije vode. Sporiji pesme i uglavnom snima obrade i albume sa jednim maksimalno 2 hita do kraja karijjere.

Imao sam to zadovoljstvo da ga vidim uzivo u areni. Po najvecoj oluji koju pamtim. Ne pamtim da sam nekad tako pokisao i smrzao se. Posto sam po kijametu cekao jednu gospodjicu koja je kasnila. Ali dobar je bio koncert, arena krcata do poslednjeg mesta. Ni na jednom koncertu u areni na kom sam bio njie bilo tako krcato kao kod Joe-a. :D

A ova pesma mi je ostala u secanju sa koncerta. :)

Joe Cocker - Long As I Can See The Light - 03/29/2012 - Sao Paulo, Brazil

Joe Cocker - Unforgiven (Live)

16. juna 2007. godine zvanično je objavljeno da je britanska kraljica Elizabeta II odlikovala Džoa Kokera ordenom Britanske imperije za doprinos u oblasti muzike. Ova odlikovanja dodeljuju se svake godine povodom kraljičinog rođendana. Pored Kokera na ovogodišnjoj listi odlikovanih našli su se: pisac Salmon Ruždi, komičar Beri Hamfris i glumac Piter Salis. Odlikovanja će biti uručena krajem 2007. godine.

Secate se da je 1961. Koker je nastupao pod imenom Vens Arnold (Vance Arnold) sa grupom "The Avengers", u pabovima širom Šefilda. Njegov repertoar činile su pesma Reja Čarlsa „What'd I Say" i "Georgia On My Mind". Vrhunac karijere Vensa Arnolda i grupe „The Avengers” desio se 1963, kada su nastupili kao predgrupa bendu „The Rolling Stones” na koncertu u Šefildu.

Back