Džeparac

kalis

Buduća legenda
Poruka
32.110
Šta mislite , koliko je dovoljno novca davati deci kao džeparac ?
Od kojeg uzrasta početi ?
Koliko je za koji uzrast prihvatljivo ? Da li im treba davati dok ne počnu danizlaze po kafićima i sl?

Koliko vi dajete svojoj deci mesečno ? (Ili ste im davali kad su bili manji, npr u vrednosti današnjoj)

dreamstime-m-169165627.jpg
 
stednja-novca-deca.jpg


U drugim državama imamo decu, tinejdžere koji zarađuju svoj džeparac, šetaju pse komšijama, kose travnjake, raznose mleko, novine, kod nas deca nemaju te opcije. A i zakon kako mu se ćefne , nekad smatra produktivnim da se dete angažuje i ne bude lenjo, a nekad smatra protivzakonitim da dete "radi". I šta ćemo sad za decu u Srbiji ?
 
Jos nisam stigao do tog uzrasta, javim kad stignem :D

Ali planiram da to bude vrlo skromno, i da dete nauci vrednost novca. Na primer, to sam uspesno radio sa bratancima, nikada nisam hteo da im dam kesh dok oni nesto ne urade, cisto da osete da mora da se malkice iscimaju da bi nesto dobili. I evo ih, da kucnem u drvo, odgovorni, vredni mladi samostalni ljudi.
 
Šta mislite , koliko je dovoljno novca davati deci kao džeparac ?
Od kojeg uzrasta početi ?
Koliko je za koji uzrast prihvatljivo ? Da li im treba davati dok ne počnu danizlaze po kafićima i sl?

Koliko vi dajete svojoj deci mesečno ? (Ili ste im davali kad su bili manji, npr u vrednosti današnjoj)

Pogledajte prilog 1531812
Što više i što se češće može, i opet će biti premalo. Kao i obično.
 
Nisam roditelj da bih znao kako je u praksi, ali ono što mi deluje bar je da se to teško određuje na mesečnom nivou. Kao, daš toliko jer proceniš da je ok, a onda se dete snalazi u okviru toga.
 
U Nemackoj od malih nogu uce decu da zaradjuju. Postavljaju svoje igracke na oglase, ili prodaju ispred kuce na ulici, pa od zaradjenih para kupuju druge igracke i tako. Jako pametna obrazovno-vaspitna mera. Planiram to s cerkama da pocnem kad jos malo porastu.
I ovde tako rade.,
Videla sam decu dobro situiranih roditelja da na ulici, ispred zgrade, prodaju neke sitnice koje nikom ne trebaju ali ljudi kupuju :heart:

Obično prodaju svoje crteže, poneku knjigu iz lektire, a najčešče ogrlice ili narukvice pravljene od obojenih makarona ili gumica u boji.

Užitak je ćaskati sa tom decom, a radost kada nešto kupim je obostrana.

Svojoj deci sam davala novac po potrebi, nisu imali stalan džeparac.
 
Najsladji je dinar kad sam zaradis, nista bolje.
Da, prošle godine moji klinci 'zaradili' svoje prve novce ,i odmah otrčali kod nekih devojčica što prave narukvice,i kupili mi poklon od "prve plate" da me obraduju. :roll:
Ni da ih grdi čovek, ni da ih hvali :D

Jos nisam stigao do tog uzrasta, javim kad stignem :D
Ni ja, bar nema novca na mesečnom nivou.

Kako da dete u Srbiji dođe do tog svog zarađenog dinara? Uopšte nije dobro da dete nema a da sva druga imaju. Makar i simbolično.
E vidiš, to smo pričali prošle nedelje, drugovi im se hvale, da su naskupljali novca od rođendanskih para, jedan ima svojih 30ak hiljada, jedan čak 76, i došli smo do ovih razgovora.
Mi smo bili generacije "dajpareštosidobiočuvaćutija".
I taj mali krenuo u bioskop, i poneo sve te novce. Da li mu treba objasniti koliko sme da iznese iz kuće, iako su sve "njegove"?

Никад нисам давала суму унапред него кад траже.

Zasad i ja tako,po potrebi.
 
A šta će detetu džeparac?
Za vikend su npr izašli u bioskop, pa su posle filma šetkali po glavnoj ulici, pa malko džeparca da kupe kokice, il pomfrit, čips, sok, tog tipa džeparac kod ovih malih , nisam omanula , jer su i drugi dečaci poneli novac za neke grickalice.
I proveli su se super.
Ma kakvi kafici,za sladoled neki nesto nikakve slane slatke grickalice,od kuce nosi zdravo i vaspitanje
Pa tinejdžer ne može na sladoled, i mi smo izlazili po kafićima, mali , naravno ne, ali ovi veći da.
 
U Nemackoj od malih nogu uce decu da zaradjuju. Postavljaju svoje igracke na oglase, ili prodaju ispred kuce na ulici, pa od zaradjenih para kupuju druge igracke i tako. Jako pametna obrazovno-vaspitna mera. Planiram to s cerkama da pocnem kad jos malo porastu.
I u Švedskoj, zato smo i mi uveli praksu da prodajemo stare igračke da bi kupili nove. Čisto da skontaju da ne pada ništa sa neba,itd itd
Kako misliš dzeparac, bukvalno ga nikad nisam imala, niti sam tražila, ako ne računamo 100-200din za užinu što su mi davali ili spremim kod kuće
Moje generacije su imale neke tzv džeparce, u tinejdž dobu, sad i ja, kao i kod tebe, dajem im samo za užinu po potrebi,
 
Odrastati '90. nije bilo lako, lako je sto nismo znali da nije lako.
Moj sin je kao bas mali (do 7.g) skupljao sitan kusur, kad skupi dovoljno kupi autic, krede, balone... Stnice koje su tada bile 100-300 dinara. Tako je ucio da broji, recimo, kineski autic kosta 150. Zapamti taj broj do kuce, kuci izbrojimo koliko je u kasici. Ok, oko 70.. Ne dodajemo ni ja ni suprug, nego jos par dana skupljanja. Za par dana imamo 200. Znaci ima za skuplji ili 50 nazad u kasicu.
Kao malo stariji (do 10.g) dobijao je ponedeljkom novac za uzinu do petka. Naravno da je trosio nekada do srede, nekada ja trajalo do petka. Poenta je bila ne grditi ga, jer je to mali iznos, uzinu moze poneti od kuce.

Novac koji dobije ili zaradi, mu nije bio oduziman. Pozajmljivali smo, a od plate vracali.
Zaradjivao je prodajom badnjaka, sa drugarom je pravio i prodavao cestitke, prodaje jaja koja mu baba ostavi. Ima ideju da za par dana ofarbam jaja a da on prodaje.
Ono sto ja ne volim je kada mu svekrva plati kosenje dvorista i vocnjaka, ili slaganje drva i slicno, ali to je druga tema. Taj novac, takodje je njegov. Nemojte misli da ne baca na gluposti, baca ali u njegovim ocima je "to" sto kupi potrebno.

Odavno je naucio da barata, ocenjuje sta je skupo, sta je vredno, sta bespotrebno i bezvredno.
Da li je to sto je sa novcem upoznat od malih nogu, ili je do karaktera, ne znam. Mozda je oboje.
Nikada nam sa "trenutne gomile" (prodat auto, parcela, podignute plate), nije zafalio jedan jedini dinar.
Izvinite sto sam se raspisala, mislim ce koristiti.
 
Moja ćerka kad god je pitam da li joj treba para, uvek odgovara sa "ne treba mi". Kad je bila mala, uvek ponese klopu od kuće da ne bi morala ništa da kupuje. Sad kad je tinejdžerka, bukvalno moram da joj tutnem jednu crvenu u džep da može da plati piće. Inače sama nikad ne traži. Ali zato mlađi sin u sobi ima sef i samo skuplja lovu kao veverica, on sam uzima džeparac koliko njemu treba.
 

Back
Top