džeparac

nekst88

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.101
da li vaša deca (osnovna - srednja škola) imaju/su imala džeparac?
u smislu nedeljnog ili dnevnog sledovanja keša?
da li je džeparac dobra ideja u smislu da daje detetu neku predstavu o baratanju novcem?
ili rešavate njhove potrebe od situacije do situacije?
i generalno jel vam deca izvlače pare iz džepa često i kvarno? :lol:

Мени је кева кад сам био мали сваки дан давала нешто ситно, по 50-100 динара довољно за једну ужину и то је то, тако да нисам добијао по сома за недељу дана па трошио како ми се хоће.
Тако сам научио да ценим паре и да то што добијем корисно потрошим.
Од родитеља никад новац нисам узео без питања тј. украо.

У основној нисам добијала џепарац јер смо имали ужину, ретко се задесило да имам пара па да купим нешто, али сам у средњој добијала паре за сваку недељу. Знам како да распоредим паре, некад мало и уштедим.

Ja samo mojoj deci davao dzeparac...

Davao sam, sitno svaki dan...

Kad vidim da su dosta nastedeli ja im oduzmem, jer necu da za te pare kupe drogu...

Pa opet nanovo...

Jednom sam od dzeparaca starijeg sina, kupio novi auspuh za auto... Rekao sam da se i on vozi i treba da mu je cast sto je sve ulozeno u auto...

Sve u svemu dajte deci male pare da se nauce stedeti...

da li je džeparac dobra ideja u smislu da daje detetu neku predstavu o baratanju novcem?

za cokoladicu,to im je dosta.

- - - - - - - - - -

Kad vidim da su dosta nastedeli ja im oduzmem, jer necu da za te pare kupe drogu...

Pa opet nanovo...

Jednom sam od dzeparaca starijeg sina, kupio novi auspuh za auto... Rekao sam da se i on vozi i treba da mu je cast sto je sve ulozeno u auto...

otkud ti znas da bi oni kupili drogu?

Da, dva puta mesecno kad je plata dobija i dzeparac. Odlicna ideja, jer uci dete da rasporedi, da stedi, da se navikava da ima pravo i da trosi po svojoj zelji svoj novac.
Zna se sta je nasa obaveza da finansiramo, a sta se finansira od dzeparca.
Nikada se ne uzimaju pare bez pitanja jer smo odavno objasnili da je to kradja, makar se radilo i o samo jednom jedinom dinaru.

Imaju tjedni džeparac. Uvijek nam kažu koliko im je ostalo i to je njihova ušteđevina. Nisu zahtjevni, štedljivi su i nikad nisu izvlačili pare lažnim troškovima.
Džeparac je dobra ideja jer mogu učiti kako rasporediti pare, kako i gdje uštediti...

Imaju uvek kod sebe.

Ne, skromni su.

E, da, da se pohvalim baš, slala ga (starijeg 12g) babai majka da kupe sebi nešto u Ušću, na da je kupio džAmper i košulju...ima i za sebe da ga šaljem ukupovinu. Inače mi deca nisu materijalisti, po prirodi i vOspitanju...

Poslednja izmena:
Jedno dete je trosilo sve i odmah, drugo pomalo trosilo na sitnice a trece ostavljalo, odricalo se i stedelo da bi na kraju kupilo nesto vredno.
Danas kad su odrasli slicno rade i sa sopstvenim novcem. Nije do vaspitanja, uvek su imali jednak tretman. Jenostavno razliciti tipovi ljudi.

Moja deca su štekare neviđene. Naviknuti su na nedeljni džeparac, nikada ne potroše sve, imaju svaki svoju ušteđevinu. Mlađi je dobijao rpubličku stipendiju dve godine, nadamo se da će dobiti i ove, nešto oko 5000 mesečno, i tim parama on raspolaže. Pun je kao brod, nekada ima više para nego što imamo u kući. Stariji ne puši, ne pije, ne izlazi, dok je živeo u Beogradu dobijao je 3000 dinara nedeljno i uspevao da uštedi. U svakom momentu ima para u novčaniku.

Nikada ne izvlače pare na kvarno, nikada ne uzimaju sami, što se toga tiče, odlični su.

Dajem im novac za užinu, samo taj novac ne smatram džeparcem,jer užinu moraju da kupe.
Ako im ostane kusur od užine,onda to skupljaju,pa kupe zajedno neku igračku.

moj sin nikada nije imao poseban dzeparac...ali,kad je obavio nek posao...tipa-ide nekome nesto da pomogne (bilo sta...recimo kupovina u marketu),dobije naknadu za to..znaci-zaradio je

Pa opet nanovo...

ih,kakav si tata... :) prvo das,pa uzimas...a jos auspuh...pa pusti djecu da uzivaju,a ti brini za auspuh...:)

Uvek sam dobijala dzeparac i imala od istog da kupim sebi neku odecu uvek.Jednostavno vaspitanje je takvo.A i nisam retard da dajem pare na "markirane" (nije ni proslo pored marke) stvari.Uvek sam bila i bicu takva.

Detetu u osnovnoj skoli svakodnevno pakujem uzinu,tako imam u vidu sta jede i trudim se da jede nesto kvalitetno.Ponekad,mozda 3-4 puta mesecno joj dam poneki dinar od 100 do 200din da kupi sebi sokic ili cokoladicu i taj novac joj obicno traje po nekoliko dana.Skromna je.Ima svoj novac koji dobija od rodbine i to steka pa sebi kupi nesto konkretno.

ih,kakav si tata... :) prvo das,pa uzimas...a jos auspuh...pa pusti djecu da uzivaju,a ti brini za auspuh...:)

Znaš za onaj vic kako Piroćanac odgaja djecu?
Ujutro, u vrijeme doručka kaže on djeci: "hajde, djeco, tko neće da doručkuje, dobije jedan dinar". Djeca uzmu dinar i odu na dvorište da se igraju.
U vrijeme ručka opet on kaže djeci: "tko neće da ruča, dobije jedan dinar". opet djeca uzmu dinar i odu na dvorište.
Uveče, kaže on djeci: "Ajmo, djeco, tko hoće da večera, neka mi da dva dinara." ;)

Ujutro, u vrijeme doručka kaže on djeci: "hajde, djeco, tko neće da doručkuje, dobije jedan dinar". Djeca uzmu dinar i odu na dvorište da se igraju.
U vrijeme ručka opet on kaže djeci: "tko neće da ruča, dobije jedan dinar". opet djeca uzmu dinar i odu na dvorište.
Uveče, kaže on djeci: "Ajmo, djeco, tko hoće da večera, neka mi da dva dinara." ;)

:zcepanje::ok:

pa da... :) cuj,djeca da brinu o auspuhu...pa gdje to ima ? :)
a osim toga nema bezveznije stvari od te dati djeci dzeparac,pa uzimati od njih...

Uzina ili u skoli ili mi spakuju od kuce, a ako sam htela nesto para morala sam da obrazlazem naucnim esejom za sta mi treba...

Verujem da se na kraju ipak isplatilo...;)

- - - - - - - - - -

pa da... :) cuj,djeca da brinu o auspuhu...pa gdje to ima ? :)
a osim toga nema bezveznije stvari od te dati djeci dzeparac,pa uzimati od njih...

Ajde bre,covek bio u stisci pozajmio od malaca i sta...resio problem.Verujem da im je to poste vratio sa kamatom ili u naturi...igracke,odeca,knjige...i ko zna kakve jos sve sitnice sto malci izvoljevaju.

Verujem da se na kraju ipak isplatilo...;)

- - - - - - - - - -

Ajde bre,covek bio u stisci pozajmio od malaca i sta...resio problem.Verujem da im je to poste vratio sa kamatom ili u naturi...igracke,odeca,knjige...i ko zna kakve jos sve sitnice sto malci izvoljevaju.

Da sam nesto bogzna kako stedljiva nisam... Jesam odgovorna u smislu da prvo platim racune i druge obavezne troskove, ali ostatak se bas ne zadrzava nesto... Osim ako namenski ne stedij jer mi nesto treba... A koja je to muka samo bila... Da ne pricam o tome sto me posalju na izlet sa skolom bez para... Ko siroce...

Back