Početna ideja carstva je drugačija od moderne. Svako tradicionalno carstvo je smatralo sebe manifestacijom božanskog, uzvišenog carstva. Zato su uvek imala natprirodan početak, mitski. Mi danas sve to analiziramo kroz politiku, religiju, zakone, institucije, društvena uređenja itd. ali je izvorna ideja carstva metafizička, ona može obuhvatati sve te kategorije ali je u principu iznad njih. Ovo je nešto nepojmljivo većini savremenih ljudi. Zato simbol te ideje mora biti od kosmičkog značaja. Lav je kraljevska životinja, a to je i orao.
Dualizam orla i zmije prati celokupnu istoriju čoveka. I taj dualizam je simbolično od kosmičkog značaja. On oslikava bitku dva principa, nebeski, večni, solarni, viralni, naspram htonskog, zemaljskog, prolaznog, lunarnog itd itd. Pogledaš kroz istoriju ko je obožavao koju stranu i shvatiš mnoge stvari. Moguće je i da neka carstva degenerišu sa obožavanja orla na zmiju, kao na primeru Asteka i bliskim im narodima koji su izvornu solarnost oskrnavili i postali tipični obožavaoci zmije, manifestovsno kroz niz krvavih, demonskih rituala. Dolazak Španaca/Evropljana/Hrišćanstva je prvobitno predstavljao povratak orla u te zemlje. Dakle to je samo o orlu kao životinji i simbolici.
Dvoglavi orao ima očigledno mitsko, natprirodno poreklo kao što su mnogi forumaši već pokazali ovde, od Mikene, Hetita do Indije. To je magično biće, dvoglavi orao, jer dve glave znače jedinstvo dve uzvišene kaste - duhovne, svešteničke, bramanske i aristokratske, militantne, viteške, kšatrijske. To što gledaju na dve strane ne znači disharmonija već simfoniju, pogled u prošlost i budućnost, večnost.
Mislim da sam dovoljno pisao, to je barem moje mišljenje i već se ponavljam.