Dvoglavi orao

Ovaj papagajski orao Srbije je heraldicka bruka, crnogorski deluje mocnije pa cak i taj zuti umesto belog.
Не постоји папагајски орао. Постоји грб Србије прописан Законом о грбу, застави и химни. Тим законом је усвојен и овај ликовни стандард. Он је у складу са хералдичким правилима и у том погледу двоглавом орлу на грбу Србије не може се пера одбити.

img_80933.jpg

Такође, не постоји црногорски орао, већ само нешто другачије ликовно решење у случају грба Црне Горе. При том, двоглави орао на данашњем грбу Црне Горе представља држача или чувара штита, а грб је штит са лавом у пролазу.

images

Не постоји папагајски орао. Постоји грб Србије прописан Законом о грбу, застави и химни. Тим законом је усвојен и овај ликовни стандард. Он је у складу са хералдичким правилима и у том погледу двоглавом орлу на грбу Србије не може се пера одбити.

img_80933.jpg

Такође, не постоји црногорски орао, већ само нешто другачије ликовно решење у случају грба Црне Горе. При том, двоглави орао на данашњем грбу Црне Горе представља држача или чувара штита, а грб је штит са лавом у пролазу.

images

Ma jasno je na šta je mislio Mislav, na to suzbijanje kljunova. Nije tako izgledao grb Srbije niti 1882. ni 2004. godine.

Шта ти је ту лепо, црвено-црна комбинација боја, или како је нацртан орао?

То су иначе тешке боје, и хералдика њихову директну комбинацију не дозвољава, заједно су паклено тешке боје.

lava-wallpaper-hd-1600x1200-260083.jpg

Ово је приказ ерупције неког вулкана, из кога се слива река лаве. Атмосфера на грбу Албаније највише подсећа на ту реку лаве.

А погледај колико је оку пријемчивији овај грб Кастриота из једног од илирских грбовника?

Screen-Shot-09-13-20-at-10-41-AM.png

То је само зато, јер је поштовано хералдичко правила слагања тинктура. :)

Ma jasno je na šta je mislio Mislav, na to suzbijanje kljunova. Nije tako izgledao grb Srbije niti 1882. ni 2004. godine.
То је тачно, али тиме није мењан блазон, грб је остао исти.

Погледај рецимо овај пример из 1893. године.

Screen-Shot-09-13-20-at-11-13-AM.png

Нажалост, не знам ко је аутор, али разлике између овог и савременог грба Србије нема.

облик кљуна је сасвим споредна и за хералдику потпуно неважна ствар, све док је фигура у грбу јасно препознатљива. мени се иначе такав кљун веома допада, као и цела нова стилизација грба Србије, коју сматрам изванредним, чак врхунским, делом аутора. а нисам неко ко олако и радо даје такве оцене. стилизација грба (емблазон), колико год успео рад, никад не сме постати канон. канон је хералдички опис грба (његов блазон). међутим, људи су склони стицању навика, па се чак потпуно вежу за нешто на шта су свикли, у овом случају за одређену стилизацију, да ту одређену стилизацију почну сматрати за свој једини могући грб. то се десило и Арбанасима са овом (иначе врло ружном) стилизацијом грба Арбаније. за њих је чак постало немогуће и неприхватљиво да се тај орао другачије представи, или бар прилагоди другачијем облику штита. што говори о непостојању друштвене свести о хералдичким симболима и правилима.

Jel znas nesto o znazenju i poreklu
Нажалост не, и јако га мало има на интернету, не знам из ког разлога. Ево нашао сам слику репродукције једног од медаљона са детаљнијим описом

https://www.harvardartmuseums.org/collections/object/59553

Иначе овде је пронађена та огрлица
https://en.wikipedia.org/wiki/Grave_Circle_A,_Mycenae

Нажалост не, и јако га мало има на интернету, не знам из ког разлога. Ево нашао сам слику репродукције једног од медаљона са детаљнијим описом

https://www.harvardartmuseums.org/collections/object/59553

Иначе овде је пронађена та огрлица
https://en.wikipedia.org/wiki/Grave_Circle_A,_Mycenae
Ne mislim samo na znacenje tog, vec generalno na sve dvoglave orlove

Dvoglavi orao je simbol carstva, imperije, civilizacije, ali ne moderne civilizacije prostora već tradicionalne civilizacije vremena. Kao i Janus, pogled seže u neizmernu prošlost i budućnost obuhvatajući totalnost, epohu, manifestaciju vaseljene, jer, carstvo je ikumena, odraz nebeskog carstva, njegov mikrokosmos, uvek postojan u sadašnjosti, a zapravo večnosti. Orao i lav predstavljaju sakralnu solarnu univerzalnost, ispoljenost, aktivnost.
Dosta izvora govori bas to da predstavlja simbol carstva tj neke moci te drzave, ali me zanima zasto se bas taj simbol povezivao sa carevinom i zato pokusavam da saznam koje je izvorno znacenje

Početna ideja carstva je drugačija od moderne. Svako tradicionalno carstvo je smatralo sebe manifestacijom božanskog, uzvišenog carstva. Zato su uvek imala natprirodan početak, mitski. Mi danas sve to analiziramo kroz politiku, religiju, zakone, institucije, društvena uređenja itd. ali je izvorna ideja carstva metafizička, ona može obuhvatati sve te kategorije ali je u principu iznad njih. Ovo je nešto nepojmljivo većini savremenih ljudi. Zato simbol te ideje mora biti od kosmičkog značaja. Lav je kraljevska životinja, a to je i orao.
Dualizam orla i zmije prati celokupnu istoriju čoveka. I taj dualizam je simbolično od kosmičkog značaja. On oslikava bitku dva principa, nebeski, večni, solarni, viralni, naspram htonskog, zemaljskog, prolaznog, lunarnog itd itd. Pogledaš kroz istoriju ko je obožavao koju stranu i shvatiš mnoge stvari. Moguće je i da neka carstva degenerišu sa obožavanja orla na zmiju, kao na primeru Asteka i bliskim im narodima koji su izvornu solarnost oskrnavili i postali tipični obožavaoci zmije, manifestovsno kroz niz krvavih, demonskih rituala. Dolazak Španaca/Evropljana/Hrišćanstva je prvobitno predstavljao povratak orla u te zemlje. Dakle to je samo o orlu kao životinji i simbolici.
Dvoglavi orao ima očigledno mitsko, natprirodno poreklo kao što su mnogi forumaši već pokazali ovde, od Mikene, Hetita do Indije. To je magično biće, dvoglavi orao, jer dve glave znače jedinstvo dve uzvišene kaste - duhovne, svešteničke, bramanske i aristokratske, militantne, viteške, kšatrijske. To što gledaju na dve strane ne znači disharmonija već simfoniju, pogled u prošlost i budućnost, večnost.
Mislim da sam dovoljno pisao, to je barem moje mišljenje i već se ponavljam.

Могуће је да је корен овог симбола као и његовог значења у индијској митској птици Гандабхерунди

GANDA-BHERUNDA.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/Gandaberunda

и, да се надовежем, на том истом простору сачуване су приче о близанцима--

Ashwini blizanci koji se voze u zlatnim kočijama i prosipaju isceljujuću energiju dole na zemljaske ravnice. Oni su „Iscelitelji Bogova“. Njihov shakti je „moć brzog iscelenja i dostignuće onoga što požele“... The Aśvins are often associated with rescuing mortals and bringing them back to life ....
..дакле исти архетип као данас Кузма и Дамјан...
Ашвини се, додуше, приказују као двоглави коњ..али :
Браћа плове по небу изнад целог света у златним кочијама у које су упрегнути крилати коњи или птице;орлови,лабудови или соколови.Они за ноћ прођу сву Васељену и гоне таму.Браћа,иако су близанци,рођени су посебно.Један је син ноћи, други је син светла (код Ашвина).. Због тога се они и смењују на небу, у сазвежђу Близанаца у виду јутарње и вечерње звезде. (Голан 1994,стр.135)

https://www.ancient.eu/Ashvins/

Poslednja izmena:

Back