Dve „najizvikanije“ turističke destinacije u Srbiji

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.757
Koja je vama najizikanija destinacija u Srbiji?

Vi ste birali: Dve „najizvikanije“ turističke destinacije u Srbiji

1635244995-collage555-750x500.jpg

Srbija je puna sjajnih mesta za odmor i bekstvo iz grada, ali neka od najpopularnijih znaju da razočaraju. Pitali smo vas koja su "najizvikanije" turističke destinacije u Srbiji - dva su se nametnula na sam vrh liste.

Prve dve pozicije zauzimaju Zlatibor i Kopaonik, dve najpopularnije zimske turističke destinacije u Srbiji.

Zlatibor je ubedljivo „pobedio“ u ovom neslavnom izboru – jer je „Budva na planini“, jer je „gore nego u gradu“, jer se „pretvorio u haos“, jer je postao „gradilište“, jer je „fensi, bahato i nigde prirode osim u najširem pojasu planine“, jer se tamo dešava „čisto uništavanje prirode“.

Prati ga Kopaonik, jer „osim za skijanje, nema nikakvog smisla ići tamo“.

Divčibare je neko predložio jer je „smeće na svakom koraku“, a na listi su se našli i Krupajsko vrelo, koje neki smatraju „najvećom prevarom“, Sokobanja jer je „zapuštena poprilično“, Srebrno jezero…

Pogledajte odgovore koje smo dobili na društvenim mrežama.

„Odeš na planinu, a u stvari si na betonu“

1635256626-image_123986672_1.JPG

Молим се Богу да се не дохвате Таре и Златара као што су Златибор уништили. Ја сам из Ужица и кад се попнем горе на сваких пар година, као да сам увек дошао у нов град. Нови квартови, нове улице, нова насеља. Сетим се свог детинства када смо горе ја и брат са кевом били на летовању у "Палисаду" 1981. год. и кажем себи да је то ни приближно упоредиво. Заправо нимало.

Verujem ti... Ni ja nisam verovao dok nisam video rođenim očima, ja mislio ma preteruju ljudi, ono kao hejtuju jer trend...

Kad ono...
znas sta mi je problem? sto ne bih tako...bez dodatnih motiva putovala koliko ono...:think: 5h u te krajeve...
ja to sve negde dozivljavam kao malo vecu FG a mozda gresim...
zaista bih trebala da vidim pa da budem objektivna...

Osvajanje pojedinih velelepnih teritorija širom zemlje i sveta je i komercijalizovanje istih. Šta god da naglo postaje mesto posete i svratišta, logično je da se misli da se posetiocima treba pružiti sve što imaju i kod kuće, pa i mnogo više.
Posetioci su najčešće oni koji imaju doooosta novca, pa im isti treba uzeti, ali kako otimanje nije dobro, onda daj da se stvori što više stvari i usluga koje se tim novcem kupuju, pa gde je infrastruktura, pa gde je urbanost, pa gde je imperativ da za svoj novac svuda možeš dobiti sve što želiš???
Kopaonik i dalje nije čitav pitom i osvojen, ali se turisti-platiše svesrdno upućuju na mesta koja im ionako više odgovaraju po stilu i načinu života.
Verovatno se isto odnosi i na Zlatibor...

Sledeća stvar koja mi pada na pamet je i Tumane, manastir koji je digao narod na noge/točkove, i eto, daj svi tamo da odemo da prigrabimo deo Božijeg čuda!
Stvarno su ti predeli do tog mesta nešto posebno. Kolima poći odakle god i redom stati na svakih par kilometara-uslikaćemo fantastične predele, zaljubićemo se u svoju Srbiju ponovo...
Jeste, tako je!
Ali čim je mnogo sveta, mnogo je i komercijalizacije i ideja da se uzme ono što je danas na najvišoj ceni-novac.

Osvajanje pojedinih velelepnih teritorija širom zemlje i sveta je i komercijalizovanje istih. Šta god da naglo postaje mesto posete i svratišta, logično je da se misli da se posetiocima treba pružiti sve što imaju i kod kuće, pa i mnogo više.
Posetioci su najčešće oni koji imaju doooosta novca, pa im isti treba uzeti, ali kako otimanje nije dobro, onda daj da se stvori što više stvari i usluga koje se tim novcem kupuju, pa gde je infrastruktura, pa gde je urbanost, pa gde je imperativ da za svoj novac sbuda možeš dobiti sve što želiš???
Kopaonik i dalje nije čitav pitom i osvojen, ali se turisti-platiše svesrdno upućuju na mesta koja im ionako više odgovaraju po stilu i načinu života.
Verovatno se isto odnosi i na Zlatibor...
Jedno je razvijati infrastrukturu za lagodniji boravak turista , sasvim drugo preseliti Blok 63 u Kraljeve Vode.
Jednostavno su preterali i nikom normalnom koliko god para ima ne može odgovarati, jer ja NBG ne napuštam i idem na planinu da bi opet gledao zgradurinu i sedeo u fensi kafiću između zgrada pa odatle u tržni centar.

Jedno je razvijati infrastrukturu za lagodniji boravak turista , sasvim drugo preseliti Blok 63 u Kraljeve Vode.
Jednostavno su preterali i nikom normalnom koliko god para ima ne može odgovarati, jer ja NBG ne napuštam i idem na planinu da bi opet gledao zgradurinu i sedeo u fensi kafiću između zgrada pa odatle u tržni centar.
Svako nađe prikladno za sebe.
Postoje stvari koje su planirane za posebne ljude koji ne znaju šta će od sebe ali vole da ode na planinu i imaju,
a postoje i ljudi koji vikendom na izlet odu na istu lokaciju a neće ni primirisati tome što prija najomiljenijoj klasi ljudi svih turističkih destinacija.

Zlatibor i nije bio toliko popularan zapravo dok nije "betoniran", barem ne po mom sećanju.
Otkad se pretvorio u ovo što jeste tek onda je planuo kao turistička destinacija, mada je meni turistička destinacija za Zlatibor sada prejaka reč, prikladnija mi je vikend destinacija.
Sad ga zovu najpopularnijim predgrađem Beograda i nije daleko od istine, a kao takav je zapravo za dosta ljudi odličan. Urbanizovan je više sa idejom nego što je ta urbanizacija posledica turističkih prohteva.

Samo se nadam da se sličan model razvoja neće primeniti i na nekim drugim lokalitetima jer ono, valja ostaviti malo i prirode. 😁

mamite me da jedom za zivota posetim Uzice kao najruzniji grad i Zlatibor kao beton prirodu :lol:
ali ozbiljno :)
"uzicka lepinja" ce ti popraviti raspolozenje i izbiti bubice iz glave da je UE najruzniji...krenes juzno nasom Srbijicom pa dodas jos par odvratnih gradova...ali da ne vredjam drage nase sunarodnike :mrgreen:

Back