Duško Radović - "Ja jesam mali čovek sa radija, ali nisam onaj koji se pali i gasi na dugme."

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.500
Emisija Beograde, dobro jutro počela je sa emitovanjem 1975. godine na radiju Studio B. Tačan datum gašenja emisije nije poznat, ali je uzrok svima jasan. Duško Radović i njegovi politički aforizmi postali su nepodobni vladajućima. Trenutno postoje dve verzije, ali poznato je da je Duško „ućutkan“ negde u periodu kraj 1982. početak 1983. godine. Takođe, dva komentara na radiju se uzimaju kao osnova i kao ono što je zasmetalo političarima.

Bez obzira na to kada je došlo do gašenja, svi se slažu da je inicijator bio general Nikola Ljubičić, predsednik predsedništva Srbije. Na sednici Centralnog komiteta Saveza komunista u novembru 1982. godine ocenjeno je da „aforizmi u popularnoj satiričnoj emisiji “Beograde, dobro jutro” u poslednje vreme sve češće imaju obeležja političkih poruka sa izraženom moralističkom i demagoškom pozadinom
Postoje dve različite rečenice izgovorene u dve emisije za koje se sumnja da su prelile čašu političkih moćnika i da je zbog njih odlučeno da se emisija ugasi.

-„Ako već možemo i moramo bez Tita, možemo i bez mnogih drugih. Ko misli drugačije, neka kaže.“

-„Kad više ne bude ni vas, ni vaše slave i privilegija, vaša deca će prodavati Dedinje deci fudbalera, pevača, trgovaca i nakupaca. Posle kraće pauze, Dedinje će ponovo postati ono što je nekad bilo.“

Kako je partija nanela sama sebi više štete nego koristi ukidanjem emisije, Duško Radović dobija ponudu krajem 1983. godine da ponovo snima Beograde, dobro jutro. On je odgovorio: „Ja jesam mali čovek sa radija, ali nisam onaj koji se pali i gasi na dugme.“

Nekada su obicavali, bar u beogradskim osnovnim skolama, da dovode decije pesnike i pisce na knjizevna popodnevlja. Tako je u moju osnovnu skolu otprilike u drugoj polovini '70-tih dosao Dusko Radovic. Potpisao mi je knjigu njegove poezije Vukova azbuka, bio sam ponosan zbog toga iako tad nisam najjasnije ni znao ko je i sta tacno, ta knjiga je i danas u roditeljskoj kucu u ormanu u mojoj sobi. Kasnije, kad sam ga prvi put cuo na Studiju B odmah sam ga prepoznao po glasu :D

Back