Dusevni mir

najvažnije je osloboditi se negativnih emocija prema drugima, kompleksa prema sebi, predrasuda prema svetu
a kad se taj neverovatni posao makr delimično postigne sve ide lakše
mislim nikada nisam ni bio u nekom velikom haosu
ali verovatno neki zapisani strahovi, kompleksi, pogrešan stav prema nekim ljudima su me paralisali u nekim stvarima ali nekako to se čisti
kad si sa ovim osnovnim stavrima u redu, neće te poremetiti ni buka ni brz život ni ljudi
da kvazitiram - Nema mira na Himalajima, nema buke u gradu - sve je u tebi
no, to je neka ljudska evolucija
kad si povređen osećaš bes, mržnju, negativnost prema drugoj strani, kad misliš da nisi ispravan osećaš krivicu i stid, kad ne znaš - mrziš... ali kad shvatiš da su neke stavri nepromenjie, da nije problem u svetu već u tebi....

Ja duševni mir nalazim u tome da nikom ništa ne dugujem, nikom ne nanosim zlo, ma koliko dobra to meni donelo. Živim bez griže savesti, i to mi je najbitnije.

Duševni mir se ne može platiti nikako.

Zanimljiva tema..i zanimljiva gledista na istu..Slazem se da je preduslov dusevnog mira pomirenost (mada nije bas najadekvatnija rec, jer nekako implicira porazenost) sa samim sobom, neko realno sagledavanje situacije i svojih mogucnosti u okviru nje, odnosno nedozvoljavanje da nas "izbace iz orbite" stvari koje ne mozemo da promenimo..Neki bi rekli da je to mudrost. A to je takodje i, na neki nacin, smirivanje emocija, ili bar njihovo potiskivanje u drugi plan..msm, npr. dzaba sto ja znam da ne mogu da sprecim neku nepravdu, mene ce i dalje ona da nagriza :P

Ovo mi je inace onako cesta misao pa reko i tema bi mogla padne..ovaj text sam izgooglao da vidim sta imaju pametniji ljudi reci o tome..a vi recite kad ste osetili da ste se sredili ili mozda jos niste..kakav opis bi dali tog stanja i osobe koju ne drzi mesto..jer to u danasnje vreme vise ne znam s cime da povezem..da li samo taj unutrasnji mir nije nadjen ili utice na promenu i stres..ljubav..porodica i prijatelji..pusenje..internet..uopsteno brz nacin zivota..dajte primer pre i posle

Duševni mir je najveće čovjekovo dobro. Vaša sposobnost da postignete i sačuvate svoj duševni mir je možda i najbolji pokazatelj toga kako funkcionišete kao ličnost. Duševni mir je osnovni preduslov za sreću i istinsko uživanje i zadovoljstvo kako u radu tako i u ličnom životu. Kada svoj unutrašnji mir budete zacrtali kao najviši cilj i sve svoje aktivnosti, odluke i ponašanje budete organizovali tako da služe toj najvišoj svrsi, postaćete srećniji i efikasniji u svom životu i karijeri nego u bilo kojim drugim okolnostima.
Suprotnost unutrašnjem miru jesu negativne emocije. One su glavni uzrok nesreće u životu. Negativne emocije su emocije “kradljivci”. One kradu vaš mir, sreću i uživanje. One mogu da vas razbole. One skraćuju vaš život. Cjelokupan stres, napetost i zabrinutost se na kraju manifestuju u svojevrsnim negativnim emocijama. A kada se jednom probude, negativne emocije se stalno izražavaju, bilo unutra ili spolja. Ili se razbolijevate ili trujete svoje odnose sa drugima.
Jedan od glavnih ciljeva u planiranju vašeg života mora da bude to da eliminišete negativne emocije i postanete istinski srećna i zdrava individua. A način na koji ćete eliminisati negativne emocije se, prije svega, sastoji u tome da razumijete najdublje uzroke negativnih emocija, i drugo, da naučite kako da ih neutrališete svojom voljom.

mir je u coveku a zato sto ga mnogi traze izvan ne nalaze ga..;)

Ako hocete dusevni mir , postupajte po svojoj savjesti, bez obzira na interes .

otprilike

..na kongresima su nam doktori iz V. Britanije pričali da veliki, ali baš veliki dio njihovog posla čini prevencija ...a ostalo je ono što svakodnevno viđam profesionalno i neprofesionalno ...

ovo me podseti na ubedjivanja kako je engleski izuzetno pristojan jezik .... dok bih ja rekla da je formalan ....

a kako ćeš ga naći ako je u čoveku?
u čoveku je konstantan nered izazvan našim mislima koji su opet u direktnom kontaktu sa vanjskim uticajima.
kako napraviti red i pronaći mir?

ja na primer mir zamisljam kao savrseno glatku povrsinu vode,jer sto kaze japanska poslovica um je kao voda voda uvek nadje put....i ma koliko je ti talasao ona tezi da se smiri :mrgreen:

ma nekako poredjam kod sebe nesto OK ali onda nekim potezom srusim. to je sve apstraktno verovanto za normalne ljude. zato sto imam neku neodredjenu zelju ili nisam je dovoljno svesna. a mozda nije ni bitna. kad sam bila mladja bila sam tu stroza ali je negde sve zapelo. mada ne bih mogla ponovo tako a drugacije ne valja.

Iz iskustva mogu da kazem da je ovo tacno...i da je preporuka dobra...:)
Dusevni mir stices kada se sa sobom pomiris..kad shvatis da nisi savrsen, i kad prihvatis ko si zaista...
kad uspes da oprostis i shvatis, da se podignes i nastavis dalje, ne zaboravljajuci ali i ne dozvoljavajuci da te to tereti...
kad si dovoljno svestan sebe i drugih...kad znas kada si u stanju i kada treba da se pomere granice....a kada da se postave...
Ote mi misao, upravo si lepo rekla ono sto i sam mislim.

Back