Duhovni velikani o Nedelji - danu Gospodnjem

Pa nemam veze sa jevrejima da bi mi stari zavet jevrejski s Jehovom ista značio.

Ako ti imaš u redu. Samo što oni Hrista ubiše a meni je Gospod. Toliko...
Kakve veze ja imam sa tim sto su Hrista oni ubili? Neki su ga i prihvatili, prvi Hriscani bili su Jevreji, svi aposotoli i sam Isus sve jevreji, zar to ne znas? Bez starog zaveta nema ni novog, a to kaze i Isus

subota
ali to za hrišćane nije gospodnji dan, vaskrs je pretežniji od sedmog dana. novi zavet.
S kojim pravom uporedjujes prvi i sedmi dan, dan vaskrsnuca koji je i te kako bitan za hriscanstvo sa sedmim danom koji regulise stil zivota,identifikuje i pokazuje popstovanje Stvoritelja sto je svakako izuzetno bitno ali je to to,nista vise od toga ( naravno,i nista manje)...!??

Субота је само за Јевреје, да их подсећа да су били робље у Мисиру (Египту) и да их исто чека ако се одрекну Јехове.
VEcni savez izmedju boga i coveka je subota, a ne nikakvo podsecanje, sta je sa tobom covece? Jedna od 10 zapovesti

Drzi zakon i proroke, kaze Isus. Nisam dosao da pokvarim zakon vec da ispunim. Isus je "slavio" subotu. Nigde, ali nigde u novom zavetu ne pise da se dan iz subote menja u nedelju, a bog kaze da je to VECNI savez izmedju coveka i boga. Pa kako onda taj vecni savez promeni neki covek, i ljudi to prate pre nego boziju rec?
pa ispunio je dolaskom, držao se nekkih odredba zakona neke je izbacio (kamenovanje npr) neke je unapredio.
večni savez je i obrezanje kiće onda ti džabe što slaviš subotu a nisi sunećen. ne tumači se ovu neću ovo oću. odabereš oš biti mesijanski jevrej ili hrišćanin

S kojim pravom uporedjujes prvi i sedmi dan, dan vaskrsnuca koji je i te kako bitan za hriscanstvo sa sedmim danom koji regulise stil zivota,identifikuje i pokazuje popstovanje Stvoritelja sto je svakako izuzetno bitno ali je to to,nista vise od toga ( naravno,i nista manje)...!??
mnogo više jer vaskrsenje je novost od Hrista spasitelja i to je novi početak i novi zavet
tebe subota neće spasiti jer nema nikakvu moć.

Obaška što je u crkvenom kalendaru, nedelja crveno slovo.
jasno jer prvi hrišćani su lomili hleb (pričest) u prvi dan u nedelji a to je nedelja.
ne znam kako je neko uporan da subota izvorno znači ime dana a ne odmor. čak ni mojsije nije imenovao nego je rekao da je bog sedmi dan počinuo i da je to dan odmora (sabat). na sabat je Isus bio u adu, za nas je tad počinuo, zato pravoslavni na sabat idu na groblje a u prvi dan slave i svetkuju život jer je tad Isus vaskrsao iz mrtvih.

ove sekte bi da se ebu a da im ne uđe i kontaju ko dete iz 5 veka pre nove ere

Ko bi ga znao...Valjda njihov način da vernik postane ko mala deca koja će naslediti CB? I onda moraju da ponavljaju te meniđerske mantre sa kursa bez razmišljanja, ko molitve.
i neko im poturio da je to pagan konstantin uvalio a pre njega hrišćani uveliko svetkovali prvi dan u nedelji. i to je jedna mantra da ljudi koji nisu čitali bibliju pomisle da su u pravu.
njima jevanđelje ništa i ne znači a i ne razumeju ga.

Back