Duhovne pouke oca Tadeja

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne treba sam tumaciti narocito Stari zavet, starac Tadej je tu u pravu, pa cak i Novi, ono sto nam nije jasno, jer mozemo pogresno protumaciti. Inace ovaj otac je bio veliki zastitnik Srba i dosta govorio o pravoslavlju i proganjanju istog od strane novog svetskog poretka....njegove duhovne pouke svako bi trebalo da procita ako vec i nije:

Неће нас Господ оставити сироте ако Му стално будемо приступали од срца. Он очекује да се наше срце, наша душа распламса још јачом жељом и чежњом за Њим. Да никада не отпаднемо од Њега и Његове Љубави.

Старац Тадеј

dthumb.php

Pazi na svoje misli
Sve potice iz misli, i dobro i zlo,
Misao prethodi delu.
Zemaljski zakoni ne kažnjavaju misli, već samo dela
Nebeski zakon kažnjava i misli, ne samo dela,
Pazi na svoje misli.
Ako je izvor čist i voda će biti čista
Ako su ti misli čiste i svetle i zdrave,
Sve što radiš biće blagosloveno.
Pazi na svoje misli.

Kako ćemo se sačuvati od misaonih ratova?
Misli su kao vetar, ne treba ih prihvatiti. Mi to ne prihvatamo
jer vetar ne može niko da zaustavi. Ako ne prihvatimo ta ratovanja
onda ne mogu da nam naude, jer se njihove otrovne strele vraćaju
u njihovo srce.

Kad ne bi imali rana ne bi mogao niko ni da nas vređa. Ne bi nas ta
kuka ni zakačila kad ne bi imali mi tu zakačku za koju se zakači.
Počnimo sve da volimo pa ćemo imati mir unutrašnji.
Ljutnja je greh i preosetljivost je greh. Bolje da se sami smirimo
nego da nas neko drugi smiruje.

(Sveti starac Tadej).

Nikola Tesla je smatrao da su budizam i hrišćanstvo religije budućnosti.
''Godinama su ovu ideju proklamovala savršeno mudra učenja religije, verovatno ne samo kao sredstvo
kojim se obezbeđuje mir i harmonija među ljudima već i kao jedna jako opravdana istina. Budisti je izražavaju
na jedan, hrišćani na drugi način, ali i jedni i drugi tvrde isto: Mi smo svi jedno“.

A sada bih zamolila da se vratimo duhovnim poukama oca Tadeja.

Hvala... :heart:

Nikola Tesla je smatrao da su budizam i hrišćanstvo religije budućnosti.
''Godinama su ovu ideju proklamovala savršeno mudra učenja religije, verovatno ne samo kao sredstvo
kojim se obezbeđuje mir i harmonija među ljudima već i kao jedna jako opravdana istina. Budisti je izražavaju
na jedan, hrišćani na drugi način, ali i jedni i drugi tvrde isto: Mi smo svi jedno“.

A sada bih zamolila da se vratimo duhovnim poukama oca Tadeja.

Hvala... :heart:

vijetnamski zen budistički učitelj thich nhat hanh je napisao knjigu "living buddha, living christ" u kojoj je došao do istog zaključka kao i tesla...gledao sam jedno njegovo predavanje o ljubavi, bilo je impresivno.

“Неопходно је да се прође кроз невоље, разне животне трзавице, то је животна школа, савлађивање сваке непријатности миром и тишином. Ако смо физички здрави, али смо оптерећени са својим мислима, са својим бригама, немоћима, па нам се и ближњи жале на своје немоћи и онда ми учествујемо у томе, ако не умемо да се опустимо, значи да предамо своје немоћи, своје слабости и слабости ближњих, да предамо Господу, онда ми носимо то велико оптерећење и наш живчани систем временом постаје неиздржив, нервозни смо.
Не можемо да подносимо ни себе па ни ближње и онда наравно и у друштву и у породици мучан живот, и на радном месту, свуда. Мучан је живот зато што су живци много преоптерећени а нисмо се извежбали да се опустимо, мислено треба да се опустимо, када се мислено опустимо и физичко тело се одмара. Дух помоћу живчаног система долази у додир са физичким светом. Обрати пажњу на мир у срцу, нека буде тамо тишина, мир и опусти се. Ако не можеш да се молиш, буди тих, немај никакве мисли, препусти то Господу, он ће да уреди то боље од нас.” – Отац Тадеј

Пост је припрема за смирено срце. Свети Оци кажу: "Онај који није послушан узалуд пости и моли се Богу. Послушање је веће од поста и молитве. Кад сам био млад нисам разумео упутства Светих Отаца, али касније сам видео да је то тачно. Ко не смири срце и не очисти га од злих мисли, узалуд пости.

Отац Тадеј

Back