DUH IZVEŠTAVA

(sve reči do sad ispisane, pa i ove, samo su zapisi spisateljkine duše i života....prelepog života....da mogu, kada se prozori sećanja isprljaju po malo da ih obrišem i gvirnem kroz njih, kada me život slomi da se podsetim gde spava snaga. Ovo je knjiga koju ostavljam u amanet onima koji hode za nama koračajući tragovima našim.....našoj deci)

DUH IZVEŠTAVA

Nikada nisam razumela ovo....
Jutro.....prvo što uradite je da stavite kafu, čaj, upalite tv i to „jutarnji program“ ili sedate za kompjuter pa pravo na vesti iz zemlje i sveta....ili, ako vam je sistem takav odmah izlazite iz kuće pa pravac do prve trafike po novine. Neko vodi decu u obdanište, u školu, pa odmah nakon toga juriš na vesti. Dodjete na posao sa već punim mozgom negativnosti....prepričavate sa kolegama....dočeka vas šef koji je takodje sav pod utiskom vesti....odradite dan pa umorni opet kući, u obdanište, nabavku....dodje vaša druga polovina, to je ona osoba sa kojom živite, takodje umorna od vesti i dana....opet ispred tv-a ili kompa.....još vesti....da se nešto nije desilo u medjuvremenu a da vi to ne znate...uveče opet, komšije, prijatelji....niko nikog ne vidi...duh pojedoše vesti iz zemlje i sveta.

Umorno oko u umornom mozgu ....umoran duh od vesti ne vidi pored sebe, oko sebe.
Toliko se ljudi istroše puneći dušu vestima da nemaju snage za onog kraj sebe. Šta su vesti iz zemlje i sveta? Samo izveštaj o svršenim stvarima. Na njih ne možete uticati, ne možete ih promeniti jer su se one i dogodile bez važeg znanja i učešća. Čemu onda trošiti vreme i snagu na to umesto da pogledate pored sebe, oko sebe u drage i divne ljude i da ih darujete svojim odmornim duhom a i oni vas. Zar je na vaš privatni biznis koji je u škripcu bitno šta je rekao neki strani general koji je uzgred više političar nego vojnik? Da li će politička prepucavanja platiti vaš porez, račun za struju ili doneti obrok na vaš sto? Da li ćete vešću da je ministar taj i taj rekao to i to zagrliti dete? Da li će od vesti da je taj i taj pretučen vama i vašima biti lakše? Posle izjave nekog stranog ambasadora da li ćete osetiti strast i voditi ljubav? Zar je moguće da duh živi od vesti i to negativnih, groznih kojima se hranimo svakodnevno od jutra do sutra? Šta to goni čoveka da trči takvim saznanjima u susret? Umesto da daju i uzimju lepo, da duh i dušu lepotom hrane, nekim pametnim saznanjima koja će proširiti vidike, filozofskim, enciklopedijskim, naučnim, zdravstvenim, umetničkim...mizikom, lepom rečju i smehom otvoriti dušu, dati snagu i elan za dalje, ljudi čim otvore oči hrle u susret nesrećama, tugama...zašto? Da li naša reala i sudbina koja je jako teška ipak izgleda manje teška pored većih nesreća? Pored toga što pročitaju još i raspredaju o tome sa drugima a njihovi životi stoje...dok vesti prolaze. Tačnije, ljudi misle da im životi stoje. Nemajući kad da ih od življenja neživota žive oni neproživljeni prolaze kroz vreme.
Umorna duša se izdere i na rod i na porod....ubijen duh niti grli, niti voli, niti vidi, niti oseća išta osim totalnog beznadja. Nema snage ni volje. Duh koji čine duša, ljubav, osećaj za lepo, osećaj za stvaranje je tako teško održati u životu u svim našim lošim življenjima....ali ljudi i tako već izgubljen duh mazohistički i krajnje neodgovorno dodatno ubijaju kljukajući ga vestima o dogadjajima koji su se desili samo ste vi sada o njima obavešteni.

Zar nije dovoljna svakom njegova reala i ono informacija koje su važne za život jer treba preživeti ovo sad i ono što dolazi. Kako ćemo preživeti bez živahnog duha, bez mogućnosti da vidimo, osetimo i nasmejemo se? Kako preživeti bez duha? Zašto ga ne hranimo u cilju preživljavanja lepom rečju, muzikom, druženjem, smehom, zagrljajem, lepim osećajem i strašću za životom nego ga ubijamo dadatno stvarima koje se svakako odvijaju bez nas?
Nekada, kada nam je bilo dobro, ljudi sa zdravim, veselim duhom je bilo svuda....taj borbeni duh je bio lična karta našeg naroda, naših ljudi. Strast za životom je bilo stanje duha i usled svih naših groznih reala više ne postoji... sada, stanje duha čini strast da se život preživi....i malo njih taj preživljavački duh ima.
Narod koji izgubi duh izgubio je sebe i sve bitke a narod čine pojedinci. U ovom preteškom vremenu, pred vremenima još težim koja dolaze, svako svoj duh treba da sačuva da bi imao šta da dragoj osobi, ili osobama, daruje da bi svi preživeli....to je duh stvaranja i samo dok duh stvaranja radi on i čuva ono što smo već stvorili.

Svako jutro započnite darivanjem...darujte svojim duhom druge
Ne propuštajte vreme kada dan dozvoli da darujete svojim duhom druge
Svako veče završite darivanjem...darujte svojim duhom druge
Sretan je onaj koji ima od koga dar da primi a blagosloven onaj koji je te sreće da i daruje i prima.
Velika većina nas je blagoslovena...samo što to još ne zna ili je zaboravila :heart:

attachment.php

PS Dobar vam dan darodavci :kafa:

Da, upravo :).
Ljudi se nemilice zatrpavaju informacijama. Mada, nije to stvar samo navike, ljudi se i namerno zatupljuju time...bave se onim što zapravo nije njihova stvar, samo da bi odložili rešavanje sopstvenih problema.

He
Vapaj čoveka koji ne može više da ćuti.

Bravo Generacijo, ako ništa drugo od ovoga je tebi lakše
Neka i treba.

A od svih kolača Lala najvolije
burek.
mada nije na ovoj tvojoj listi.

A da bi voleo svoje bližnje moraš prvo sve tri da izvučeš iz perja, barem ja.
Čoveče, ispada da ja godinama ustajem najranije, a ako išta ne volim, to je ustajanje u predviđeno vreme.

Od vesti jutrom slušam nemačke, one su dobre jer uvek se iznova oduševim kako me u principu boli uvo.
i tako, od sviju jutarnjih gluposti najvolijem
kafu,
no ona dođe posle, kad sednem za mesto mi radno, zajedno sa blogerima i forumašima.
Uživajte ljudi i bez brige. Ono što možemo, treba menjati, nema smisla brinuti, a pogotovu nema smisla briniuti, oko onog što ne možemo menjati.

ima tu još podosta raznoga

MPMcB;bt186197:
He
Vapaj čoveka koji ne može više da ćuti.

Bravo Generacijo, ako ništa drugo od ovoga je tebi lakše
Neka i treba.

A od svih kolača Lala najvolije
burek.
mada nije na ovoj tvojoj listi.

A da bi voleo svoje bližnje moraš prvo sve tri da izvučeš iz perja, barem ja.
Čoveče, ispada da ja godinama ustajem najranije, a ako išta ne volim, to je ustajanje u predviđeno vreme.

Od vesti jutrom slušam nemačke, one su dobre jer uvek se iznova oduševim kako me u principu boli uvo.
i tako, od sviju jutarnjih gluposti najvolijem
kafu,
no ona dođe posle, kad sednem za mesto mi radno, zajedno sa blogerima i forumašima.
Uživajte ljudi i bez brige. Ono što možemo, treba menjati, nema smisla brinuti, a pogotovu nema smisla briniuti, oko onog što ne možemo menjati.

ima tu još podosta raznoga

:klap: to je duh koji preživljava
Hvala na daru Generacijo i može :kafa:....može :D
Pa....ja jako volim jutra i to rana....i čim oči otvorim prvo što me saleti su tri krznene ljubavi...hranjenje života je ono prvo svakog jutra, ja njih a oni mene....onda kafa sama ili sa Macom ako je tu...a onda pisanje i blog. Obidjem krug, objavim (malo sam posustala sa jutarnjim objavljivanjem iz opravdanih razloga ali vratiću se u formu već)...pa u dan....forum, blog tokom dana....lepe reči i smeh prošaraju dan, dar daruje dar....kad nisam ovde, onda sam u reali ...ista kao ovde....eto

alextheold69;bt186199:
Lepo baciš TV, kao ja što sam. I deluje. Sad se mnogo bolje osećam i imam više vremena.

Ja i tv? :eek:
Ja ga i ne gledam osim nekih putopisa, malo ozbiljne muzike kad mi se svidi, priča o životinjama, poneka emisija baš kad mi skrene pažnju ali to je toliko retko....eto...ni novine ne čitam ....ni online novine...i osećam se super te zato i napisah tekst jer ne razumem

Vidiš, mene TV baš zasmijava....pogotovo dnevnik...:D
inače, interesantna mi je vremenska prognoza,vodostaj rijeka,pravac vjetra i sl...mislim da znam hoće li ono što ovdje švrljam doći do ljudi...:):D

RiadaT.;bt186209:
Vidiš, mene TV baš zasmijava....pogotovo dnevnik...:D
inače, interesantna mi je vremenska prognoza,vodostaj rijeka,pravac vjetra i sl...mislim da znam hoće li ono što ovdje švrljam doći do ljudi...:):D

Ja ga retko koristim...mislim tv....osim da naranim dušu lepotom ili znanjem...i temperatira mi je bitna :manikir:
ma i po najvećem kijametu tvoje žvrljanje dolazi bre :zcepanje::heart:

zvocalo;bt186212:
8926706-clever-suchen-vier-monate-alten-chihuahua-welpe-mit-rosa-brille-auf-dem-boden-blick-in-die-kamera-li.jpg

... sestrama,"saborcima" protiv vetrenjača koje uprkos svemu idu putem kojim ih srce vodi...podrška uz jedno junačko "av-av-aV !"

Jaooo...hvala zvocalo :cmok2:
Otkriću ti jednu tajnu u vezi srca.....:tajna:

Izmedju mozga i srca stoji žica
Po njoh hoda duša kao artist...:aha:
.............
Izmedju mozga i srca
Duša po žici luta
Izmedju dva pada
Ponovna predstava tog malog slatkog gada.

početak i kraj moje pesme "Izmedju mozga i srca"....duša je deo duha...palu dušu samo duh podići može

Poslednja izmena:
evo draga moja drugarice
posle deset sati na poslu, dosla sam, izgnjavila decu, jela, i skuvala kafu.
kao po navici, sedam za komp, ali ne idem na forum, jer me umorio u poslednje vreme..idem na blog, kao najnovije otkrice, i pravo na tebe:)
smesim se, pomalo umorno, priznajem..ali cujem te, kao i uvek..i pijem kafu sa tvojim mislima, i tvojim zauvek mladim srcem..
vesti ne slusam odavno..samo muziku
za tebe, od koto..:cmok2:

koto;bt186216:
evo draga moja drugarice
posle deset sati na poslu, dosla sam, izgnjavila decu, jela, i skuvala kafu.
kao po navici, sedam za komp, ali ne idem na forum, jer me umorio u poslednje vreme..idem na blog, kao najnovije otkrice, i pravo na tebe:)
smesim se, pomalo umorno, priznajem..ali cujem te, kao i uvek..i pijem kafu sa tvojim mislima, i tvojim zauvek mladim srcem..
vesti ne slusam odavno..samo muziku
za tebe, od koto..:cmok2:

Dobro došla.....tako mi je drago da si otkrila blog jer je ovo divno mesto. Samo divne duše mogu ovde uživati u lepoti. Ovo je mesto gde se daruje i gde se samo blagosloveni osećaju dobro i ostaju... :D
Ja sam još na poslu....mada mi danas učinak i nije neki :zcepanje:
Kad dodjem kući zagrliću sve svoje ljubavi....neke, koji nisu kraj mene, samo dušom, a neke stvarno.. evoooooo i tebe grlim dušom i smajlićem :zag:

Tako je Ljiljka...Najvažnije su vesti iz duše tvoje...
Prva vest je o zdravlju tvomi tvoje porodice...
Druga vest je da za doručak ima bela kafa i šta ko namaže na lebac...
Treća vest je kontrolni iz mate-svi šipkove da držite...
Četvrta vest je da je čera upoznala onog "Jao što je sladak..." itd...
A one kojih treslo 6 Rihtera i nije bilo nastradalih i gde je ta kiša više-pre neće pasti nego li padne-taman
ne skidali prognozu s TVea i onog ministra što je izjavio lalala mogu da pojedu skakavci-definitivno...

Da, kao sto si i rekla, ljudi se svesno ili nesvesno truju negativnim vestima.... i to se sami izlazu tome cesto...
Bitno je biti informisan to da... ali treba najpre brinuti o sopsvenoj dusi, hraniti je necim pozitivnim...
Inace cemo uvenuti u toj ogromnoj kolicini negativnosti oko nas...
kao sto si rekla " Duh koji čine duša, ljubav, osećaj za lepo, osećaj za stvaranje je tako teško održati u životu u svim našim lošim življenjima....

Zato negujmo ljubav i sve u povezanosti sa njom... I tacno, sta mozemo dati drugome ako nemamo...
Zato treba raditi na sebi svojoj duhovnosti i drugima davati ono dobro iz sebe...

lep post :heart:

coviax1;bt186241:
Tako je Ljiljka...Najvažnije su vesti iz duše tvoje...
Prva vest je o zdravlju tvomi tvoje porodice...
Druga vest je da za doručak ima bela kafa i šta ko namaže na lebac...
Treća vest je kontrolni iz mate-svi šipkove da držite...
Četvrta vest je da je čera upoznala onog "Jao što je sladak..." itd...
A one kojih treslo 6 Rihtera i nije bilo nastradalih i gde je ta kiša više-pre neće pasti nego li padne-taman
ne skidali prognozu s TVea i onog ministra što je izjavio lalala mogu da pojedu skakavci-definitivno...

Ha....vesti iz duše.....odličan naslov i ideja za pisanje....:think: :heart:
A u duši svašta :zcepanje:

Pa Covi i jesu to najvažnije vesti jer porodica je osnov društva...ako ona preživi koliko-toliko zdrava, ovaj narod ima šanse....a kako će preživeti ako roditeljski duh nije zdrav, veseo, snažan i brižan....šta ćemo naučiti decu? da gledaju tv i online vesti i veruju ne sebi nego nekom tamo kome je posao da to govori...

mona *;bt186299:
Da, kao sto si i rekla, ljudi se svesno ili nesvesno truju negativnim vestima.... i to se sami izlazu tome cesto...
Bitno je biti informisan to da... ali treba najpre brinuti o sopsvenoj dusi, hraniti je necim pozitivnim...
Inace cemo uvenuti u toj ogromnoj kolicini negativnosti oko nas...
kao sto si rekla " Duh koji čine duša, ljubav, osećaj za lepo, osećaj za stvaranje je tako teško održati u životu u svim našim lošim življenjima....

Zato negujmo ljubav i sve u povezanosti sa njom... I tacno, sta mozemo dati drugome ako nemamo...
Zato treba raditi na sebi svojoj duhovnosti i drugima davati ono dobro iz sebe...

lep post :heart:

Naravno da je bitno biti informisan i tako treba. To oduzima malo vremena i daje taman dozu da budeš svestan, da reaguješ i doneseš svoj sud. Ostalo vreme je isuviše dragoceno da bi ga tako ulido trošili na stvari na koje ne možemo uticati pa to dovodi do toga da za one na koje možemo i trebamo da utičemo nemamo ni volje ni snage....jer da imamo volje i snage, vremena bi našli.
Hvala dušo na tome što si apsolutno tačno shvatila moj tekst.:heart:

Back