Dubrovnik - vrh vrhova svjetske civilizacije

Da li je Dubrovnik vrh vrhova svjetske civilizacije?

• Da

• Ne

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ја сам дан данас у контакту са Србима латинима из Сплита, Дубровника и других делова далмације..који су јавно хрвати...а тајно Срби...
Али слава Богу чувају иконе..знају која им је Крсна Слава била...
Ако Божија милост да слободу Србији....вратиће се роду и вери својој!

Ја сам дан данас у контакту са Србима латинима из Сплита, Дубровника и других делова далмације..који су јавно хрвати...а тајно Срби...
Али слава Богу чувају иконе..знају која им је Крсна Слава била...
Ако Божија милост да слободу Србији....вратиће се роду и вери својој!

ja znam dvojicu takvih. Katolici su ali kad god imaju priliku da odu u pravoslavnu crkvu, rade to sa velikim zadovoljstvom i uvek daju novcane priloge.

''Штовани господине! (...) У овамошњем околишу може се дознати по приповиједању старих људи, да је у старо некадашње доба у овијем странама живио само србско-православни народ. По реченом приповиједању народ овај споменути јест доселио дијелом из Босне а дијелом из Херцеговине, те их је при њихову досељењу за мало времена дубровачка република потпомагала и око њих ласкаво облијећала, а у кашњу руку (доба) присилише да преокрену своју православну вјеру и да приме католицизам, а то по поменутом доказивању или приповиједању на овај начин: Властела и господа Дубровачке Републике затворише овоме народу путове од суха и мора, да од никуд не узмогну добити хране или какве друге потпоре. За тијем позваше све мушкарце са села, која су била најсиромашнија, те их чета исте Републике у околици вароши Стона опколи разбојнички, присиливши их да приме католицизам. Неки се покорише, а неки ради непокорности морадоше на мјесту изгинути. Жене, старци и дјеца преварени, да се њихови мушкарци находе у тамници, одакле да неће ни један изнијети главе, и престрашени пријетњама морења глагју и другијем казнама, примише римокатоличку вјеру. Тако подлегоше сва села осим Особјаве и Потомња, и која су се још за дуго борили са властелом и господом речене Републике, али најзад морадоше и она покорити се насиљу послије љуте и крваве борбе. Село Особјава названо је тијем именом, јер је било осебно, о себи, осорно, те се као особи било и осамило и како доказују једва и покорило. Дапаче и нијесу се мушки никад ни покорили већ су изгинули на мјесту названом Велика Њива, гдје се и данас находи велико гробље и остала знамења.
Исто тако друго село названо је Потомње, пошто је потоње (тј. кашње свију других) преврнуло вјером.''

Доњи текст је одломак из писма једног становника Пељешца проти Љуби Влачићу из Метковића.
Објављен је у: Љубо Нер. Влачић, Из прошлости спрске области неретљанске, Мостар, 1901. год.
стр. 50

Poslednja izmena:
Ovdje se ne raspravlja čiji je Dubrovnik, to se zna: hrvatski bio, jest i bit će. Pogledajte naslov teme i ne šaljite više gluposti, ugušit ću se od smijeha. Odsad novo pravilo: smiju na temi pisati samo oni koji su barem jednom u životu bili u Dubrovniku! Ovi drugi ne mogu, šalju neke smiješne tekstove, pojma nemaju (onaj tko dovodi u pitanje hrvatstvo Dubrovnika jednostavno nije kvalificiran raspravljati o Dubrovniku, nema pojma). Podsjećaju me na rubriku "Vicevi" u 24sata. Što je još gore vi mi tu šaljete neke tekstove komičara te mene uvjeravate. Ja sam Dubrovčanin i znam bolje od vas.

Sad o temi!

Poslednja izmena:
Ovdje se ne raspravlja čiji je Dubrovnik, to se zna: hrvatski bio, jest i bit će. Pogledajte naslov teme i ne šaljite više gluposti, ugušit ću se od smijeha. Odsad novo pravilo: smiju na temi pisati samo oni koji su barem jednom u životu bili u Dubrovniku! Ovi drugi ne mogu, šalju neke smiješne tekstove, pojma nemaju (onaj tko dovodi u pitanje hrvatstvo Dubrovnika jednostavno nije kvalificiran raspravljati o Dubrovniku, nema pojma). Podsjećaju me na rubriku "Vicevi" u 24sata. Što je još gore vi mi tu šaljete neke tekstove komičara te mene uvjeravate. Ja sam Dubrovčanin i znam bolje od vas.

Sad o temi!

Pravilnik foruma je odavno formulisan, i nećemo dodavati nova pravila :)

boravak u Dubrovniku nikoga ne kvalifikuje da o ovome diskutuje bolje nego neko ko tamo nikada nije kročio. Ja sam imao sreće da posetim taj divan grad neposredno pred raspad SFRJ, ali t ne znači da bolje poznajem činjenice relevantne za diskusiju od nekoga ko tamo nikada niej bio

boravak u Dubrovniku nikoga ne kvalifikuje da o ovome diskutuje bolje nego neko ko tamo nikada nije kročio. Ja sam imao sreće da posetim taj divan grad neposredno pred raspad SFRJ, ali t ne znači da bolje poznajem činjenice relevantne za diskusiju od nekoga ko tamo nikada niej bio

Ja sam bio bar 20 puta, iako mi se taj grad narocito ne svidja. Bio sam i letos u 2 navrata. I svaki put sam se uverio da tamo ne zive nikakvi Hrvati. Hrvati zive u Zagorju i u Istri i iste iskreno postujem.
4/5 prezimena u DU su ista prezimena koja se srecu u njegovom okruzenju kod Srba. Razlika izmedju recimo Konavala, Dubrovnika, Trebinja i H. Novog u govoru/akcentu je gotovo nikakva, Izgled ljudi takodje. Jedino u Dubrovniku ima veci broj latinizama i pokoja novohrvastina i to je to.

Ja sam bio bar 20 puta, iako mi se taj grad narocito ne svidja. Bio sam i letos u 2 navrata. I svaki put sam se uverio da tamo ne zive nikakvi Hrvati. Hrvati zive u Zagorju i u Istri i iste iskreno postujem.
4/5 prezimena u DU su ista prezimena koja se srecu u njegovom okruzenju kod Srba. Razlika izmedju recimo Konavala, Dubrovnika, Trebinja i H. Novog u govoru/akcentu je gotovo nikakva, Izgled ljudi takodje. Jedino u Dubrovniku ima veci broj latinizama i pokoja novohrvastina i to je to.

bio sam isuviše mali da bih shvatio šta sam tamo video, ali na osnovu onoga koliko sada znam o tom gradu za mene je zadivljujuć i prelep

e sad, stvar je u tome što u izgrađivanju onoga što Dubrovnik jeste, i onoga o čemu postavljač teme želi da diskutuje, nisu doprineli Hrvati, a po meni ni Srbi, već zajedničko delovanje svih ljudi koji su u Dubrovniku živeli, tj Slovena i Latina koji su te Slovene kultivisali i čija je uloga, po meni, tu najveća i najvažnija

Naravno da kvalificira. Ne može netko tko prima teorije sa strane biti bolje upućen od nekoga tko je bio i pogotovo nekoga tko je tamo rođen i(li) živi (poput mene). Astronaut zna više o svemiru od astronoma.

Današnji Dubrovnik nije vrh vrhova svjetske civilizacije, dubrovačka civilizacija je propala 1808. Do njene propasti tu su živjeli Hrvati i šaka Židova, a po popisu iz 2001. 88.39% Dubrovčana su Hrvati. Kakve veze imaju prezimena? Kovačević je npr. i srpsko i hrvatsko i bošnjačko prezime. Što hoćeš reći time da ne postoji razlika u govoru i naglasku?

Poslednja izmena:
Naravno da kvalificira. Ne može netko tko prima teorije sa strane biti bolje upućen od nekoga tko je bio i pogotovo nekoga tko je tamo rođen i(li) živi (poput mene). Astronaut zna više o svemiru od astronoma.

Znači ja dođem u Dubrovnik, prošetam, razgledam, i automatski sam kvalifikovaniji za diskusiju od nekoga ko tamo nikada nije privirio? :dontunderstand:

običnim razgledanjem i prostim prisustvom upiću više činjenica i bolje ću upoznati prošlost nego da to potražim u literaturi i izvorima? :think:

postuju i oni tebe :lol: ..... sve ludji od ludjeg

pa sta kada si rodjen u Dubrovniku?.....da nisi mozda rodjen u srednjem veku,pa znas kakvo je tada bilo etnicko stanje?...:)

Današnji Dubrovnik nije vrh vrhova svjetske civilizacije, dubrovačka civilizacija je propala 1808. Do njene propasti tu su živjeli Hrvati i šaka Židova, a po popisu iz 2001. 88.39% Dubrovčana su Hrvati. Kakve veze imaju prezimena? Kovačević je npr. i srpsko i hrvatsko i bošnjačko prezime. Što hoćeš reći time da ne postoji razlika u govoru i naglasku?

a da li imas neki popis stanovnistva iz 13,14,15 veka?...:)

koji su ti KONKRETNI dokazi da su u srednjem veku u Dubvrovniku ziveli Hrvati i ta tvoja saka Zidova?

Back