"Drzim do sebe"

Uf, pa neka na autoputu npr...Vodili me jednom, kao da si usao u Titovo vreme...ono iz filma...svi nesto mirni al kad su krenuli brale...a ono neke ribe fuxe, a meni nesto bile simpaticne, pa sve da nadju tezgu, aono ne ide im, ma ludilo...eto gde me sve mozete videti, drzim do sebe u majcinu...

Mh, videla sam negde da su namerno met'li one kockaste stolove, sa kariranim mušemama, i pepsi pepeljarama, crvenim :lol:
Kao, drveni šank i TV gore, a mesto fensi, ima klimu i ona izolujuća vrata, sve to... Ludo, srpski brend! 'Beš pabove :)
Ali, da ne kvarimo temu, jes' malo čudna...

nema taj izraz uvek ruzno znacenje. mene asocira i na neke momente "tihog vaspitanja" iz detinjstva, davanje primera, prenosenje nekih vrednosti sa kolena na koleno, na dostojanstvo, podsecanje da treba da budes ponosna na ono sto jesi. kada je meni baka govorila da u svakoj situaciji treba da drzim do sebe, nije sigurno time mislila na podvlacenje tudjih slabosti nego na samopostovanje, vaspitanje, kulturu komunikacije, odgovornost prema sebi.

gurmanci:
Kako definisete ljudsko dostojanstvo?

ljudsko dostojanstvo - opazanje svih ljudskih bica kao samosvesnih za razliku od animalnih bica - svaki covek ima odredjena prava samim tim sto je covek
licno dostojanstvo - opazanje sebe kao osobe koja ima odredjenu vrednost, ocekivanje da drugi prepoznaju tu vrednost ili kvalitet. vrednovanje sebe - u toku zivota svako od nas deluje aktivno, a zatim introspektivno procenjuje sopstvene akcije kao moralne, casne, pozeljne i zasnovane na konceptu dobra ili nemoralne, lose po nas ili nekog drugog - zasnovane na konceptu zla. svako zna da li je uradio nesto dobro ili lose, samim tim i vrednost osobe na sopstvenoj lestvici raste ili opada. svako zeli da bude priznat i uvazen zbog onoga sto jeste = zbog onoga sto radi. kao suprotnost postoji ponavljanje nemoralnih radnji koje dovodi do gubitka samopostovanja, kao i ponizenje koje se svako trudi da izbegne. osecaj licnog dostojanstva se oslanja na nasu sliku o sebi (samopostovanje) + na nasu prihvacenost u drustvu (subjektivno + objektivno) - samopostovanje i postovanje koje drugi osecaju prema nama. tako ja dozivljavam dostojanstvo, kao zbir samopostovanja i uvazavanja

muvalo:
Da li koristite ovaj izraz? Ako ga koristite (cak i ako ga ne koristite naglas) sta pod tim podrazumevate? ?

da, drzim do sebe, napolje ne bi izasla a da se nisam istusirala i pocesljala, kremu na lice stavila, da mi garederoba nije oprana i mirisljava.........da ja drzim do sebe

Ako raščlanim samu terminologiji, "držim do sebe" dakle, to izgleda kao neka granica koju postaviš oko sebe i "držiš" tu granicu i ne dozvoliš da je iko predje!
Onda to definitivno shvatam kao stvar samopoštovanja, u odnosu sa drugima, i u odnosu na sebe.
Za mene to se uopšte ne odnosi na odeću i ispeglanost, to su neke spoljne stvari koje se podrazumevaju, mislim da se taj izraz ne odnosi na to, može, ali je nekako sporedno.

Hm... možda je u filmu Nepristojna ponuda to jedna od tema.

I naravno, kad držimo do sebe tačno znamo šta hoćemo, a šta nećemo, pri tom je nebitno da li je to društveno prihvatljivo ili ne, i da li zadovoljava neke standarde, treba da zadovoljava naše standarde, važni smo mi sami, jer u izreci i stoji "do sebe"...

tako valjda... da, definitivno onda mogu da kažem da držim do sebe ;-) , uglavnom :smile:
Čini mi se da sa nekim ljudima i u nekim situacijama, zarad nekog višeg cilja, dozvolim da mi se predje ta granica, i da stignu tik do mene... a tada - kom' obojci, kom' opanci!

MegiS:
Za mene to se uopšte ne odnosi na odeću i ispeglanost, to su neke spoljne stvari koje se podrazumevaju, mislim da se taj izraz ne odnosi na to, može, ali je nekako sporedno.
i!

pa ne znam bas da bi se slozila sa ovim

zar neko prljav moze da drzi do sebe

[nisi ovo bas lepo postavila]

mislim da znam tacno na sta si mislila ......;)

bobba:
zar neko prljav moze da drzi do sebe

Naravno da ne može! Ali, meni je to extremno i neću da komentarišem takve slučajeve, a opet, ko zna možda ih je više nego što hoću da primetim.
Jer ako je za mene to "držanje do sebe" odraz samopoštovanja jednom rečju, onda se to naravno odnosi na sve sfere, pa i na urednost, ispeglanost, a da ne govorimo o ličnoj higijeni..
Ali, na žalost, u pravu si, nekome to možda nije nešto što se podrazumeva u izrazu, "držati do sebe"
Mene mnogo više dotiče onaj deo koji se odnosi na to šta dozvoljavam svojoj okolini u odnosu na sebe... i ako ne "držim do sebe" - nije dobro.
Takodje, mislim da je to stvar vežbe, to se uči, ako nije dato kroz vaspitanje, ili primere.

MegiS:
Mene mnogo više dotiče onaj deo koji se odnosi na to šta dozvoljavam svojoj okolini u odnosu na sebe... i ako ne "držim do sebe" - nije dobro.
Takodje, mislim da je to stvar vežbe, to se uči, ako nije dato kroz vaspitanje, ili primere.

oooooooooo kako si ponovo u pravu...i ja se slazem sa tobom. naravno da ima veze , kako garderoba tako i ponasanje...........sad sam se setila , gde sam ja zivela, da to dvoje [ garderoba i pare] su imale jako mnogo veze na "lestivu"na kojoj si ili rang ........ali to nije tema sad

?:
pa nisam picki.ca da cekam da mi riba posalje poruku...saljem prvi!

da da mudro zboris...ali zato niakda neces doziveti i to da mzda dobijes pruku od neke pripadncie lepseg pola kao recimo `gotivan lik` vec e biti saljem 100 poruka pa ce valjda 2 upaliti...fora je da ti budes ok lik i pored toga da posaljes poruku prvi..tipa da se neko seti da si ti taj i kaze ajd da mu posaljme poruku on je ok lik i ostavio je neki utisak

Back