Држава даје субвенције за нове загађиваче ваздуха, уместо да се бори против већ постојећих

Poruka
18.701
Ауторска тема -----------------------------------------------------------

Синоћ, ноћас и јутрос видели сте и окусили ваздух. То је нова реалност.
Држава треба да прогласи хуманитарну кризу и одмах обустави додатне пројекте које ће девастирати животну средину.
Не постоји ни једна мера за смањење загађења која је ступила на снагу ове године. Супротно томе у плану су:
Гумаре Тоyо и Линглонг тиерс
Рудник литијума Рио Тинто
Две нове термоелектране, Колубара Б и Костолац Б3
Да ли можемо очекивати да ће после њих ваздух бити бољи или не?
Да не спомињемо да држава даје субвенције за ово?
Једине субвенције које држава треба да да су оне против загађења, а не за загађење.
Свака особа која се разболи од карцинома или хроничне болести постаје НЕСПОСОБНА за рад.
Лечење једне особе са терминалним обликом рака кошта РФЗО 100.000 евра.
Губимо здравље, али губимо и новац.
Тражимо хитно:
1) Објективну информисаност
2) Обустављање свих штетних пројеката по животну средину
3) Хитне и конкретне мере за смањење загађења
4) Ригорозну контролу финансијских средстава
Уколико држава не може да реши проблем, мора да прогласи хуманитарну кризу и затражи помоћ од Уједињених нација.
Од аерозагађења по Европској агенцији за заштити животне средине од загађеног ваздуха у Србији годишње умре 15.500 људи, од тога 13.700 од суспендованих честица.

Родољуби су они који воле свој народ и који брину о здрављу свог народа, а не они који брину о интересу капиталиста.

Siromašniji građani su konačno dočekali priliku da se osvete ostalima, najpre preko onog uglja najnižeg kvaliteta a zatim i preko radnih mesta u prljavoj industriji koju im Gospodar dovodi. Bole ih patka što ćemo svi da živimo kraće.

Nije toliko u BG problem samo to, problem su zatvoreni pravci i ruze vetrova. Pitajte inzinjere koji su upozoravali na to.
Samovolja prostornog plana da zgrade zaklanjaju jedne druge i pravce vetrova su trajni problem koji se ne moze resiti nicim.

Nije toliko u BG problem samo to, problem su zatvoreni pravci i ruze vetrova. Pitajte inzinjere koji su upozoravali na to.
Samovolja prostornog plana da zgrade zaklanjaju jedne druge i pravce vetrova su trajni problem koji se ne moze resiti nicim.
Kакве зграде, па највећа загађеност је у градским насељима где нема зграда, већ су у питању куће.

Zbog nedostatka posla u 99% slucajeva.
Napravi sebi posao.
Zar je moguce da 30g posle sloma komunizma i socijalisticke drzave ljudi jos nisu skontali da je na njima da pokrenu posao a da ne cekaju da ih drzava zaposli.

Zar je toliko komplikovano napraviti 2-3 eura na sat ... tj. sebi zaraditi platu od 500-600 i pored toga imati ustedu na hrani jer imas svoj vrt, hraniti se i ziveti zdravo.

Napravi sebi posao.
Zar je moguce da 30g posle sloma komunizma i socijalisticke drzave ljudi jos nisu skontali da je na njima da pokrenu posao a da ne cekaju da ih drzava zaposli.

Zar je toliko komplikovano napraviti 2-3 eura na sat ... tj. sebi zaraditi platu od 500-600 i pored toga imati ustedu na hrani jer imas svoj vrt, hraniti se i ziveti zdravo.
Ja sam ti napisao stvarno stanje, a sada ti mozes odatle da pametujes sta god pozelis.

Napravi sebi posao.

Ti tamo u Kanadi nemaš ni predstavu kolike su poreščine za svakog koji hoće da pošteno pokrene posao u Srbiji, naročito proizvodnju, a da nije član sns ili tako neke bande.

Ti tamo u Kanadi nemaš ni predstavu kolike su poreščine za svakog koji hoće da pošteno pokrene posao u Srbiji, naročito proizvodnju, a da nije član sns ili tako neke bande.

Ja bih voleo da mi on ili franak kaze nesto konkretno sta TACNO zeli da pokrene i od cega da zivi pa da vidim. Ovako je samo obicno palamudjenje pokreni ovo pokreni ono...

Stvarno mi nije jasno sto se ljudi ne vracaju na selo.
Nije to Alaska pa da ti je prodavnica i komsija 200km daleko.
Mnoga sela u Srbiji nemaju puteve, vodovod i često ni struju. To važi za skoro sva sela po brdima i planinama, ne za ona u ravnicama.

Poslednja izmena:
Ja sam ti napisao stvarno stanje, a sada ti mozes odatle da pametujes sta god pozelis.
Nije to pametovanje vec trazenje resenja.
Idi gde ima posla, zaradi kapital, specijalizuj se da radis dobro svoj posao i mozes da se vrati i zivis gde god hoces.
Na zapadu ljudi putuju i po 100km dnevno na posao.
Balkanski muskarac je nespreman za 21vek, jer su prvo majke a posle i drzava od njega napravili nesposobnog debila za zivot. Zene su zato zmajevi.

Idi gde ima posla, zaradi kapital, specijalizuj se da radis dobro svoj posao i mozes da se vrati i zivis gde god hoces.
Balkanski muskarac je nespreman za 21vek, jer su prvo majke a posle i drzava od njega napravili nesposobnog debila za zivot. Zene su zato zmajevi.
Kakvim putevima putuje tih 100 km?

Evo imam ja nesto konkretno npr. sta bi sigurno proslo na selu:

1. Pravljenje peleta od ostataka drveta nakon sece u saradnji sa Vojvodina/Srbijasume. Ali za to, osim velikog iznosa investicije treba ko zna koja dozvola i podmazivanje.

2. Automatske perionice tipa Carwash, to ide odlicno tokom cele sezone. Ne znam kolika su ulaganja potrebna.

Mnoga sela u Srbiji nemaju puteve, vodoveod i često ni struju. To važi za skorovsva sela po brdima i planinama, ne za ona u ravnicama.
Mnoga i imaju.
Ne pricam ni ja o vukoyebinama, ali tu se i gradici i manja mesta prazne jer se ljudi lazu preko medija sa Beogradskim snom, dok beogradjani beze vani ili na selo.

Palamudis.

Stvarno mi nije jasno sto se ljudi ne vracaju na selo.
Nije to Alaska pa da ti je prodavnica i komsija 200km daleko.
Какво црно село, па постоје мањи градови који имају среће да се не налазе на путу загађивача и они су далеко боља опција од неких села.
Па боље је да живиш у најзагађенијем крају у Београду, него да живиш у селу типа Велики Црљени где термолектрана ти смрди и загађује ваздух и околину и лети и зими.
Или замисли како су загађена села у околини Бора, села у околини Смедерева око железаре, села око Костолца.
Чак и Свилајнац има термолектрану.

Ми ћемо можда решити проблем удружених малих загађивача, а то су индивидуална ложишта, јер лако је забранити угаљ и дрва и прећи на гас, са субвенцијама или без. Ево Македонци у Скопљу мењају старе котлове за електричне, уз субвенцију државе.
Али термоелектране су заштићене овце и њих ћемо се тешко решити, а оне не загађују само БГ, већ и многа села широм Србије, јер их има свуда.

Села нису решење, јер су и села загађена.

sinoc je najveca zagadjenost bila u blokovima, tako da nije potpuno tacna prica da su problem kuce
Па рецимо блок 72 је сада загађенији од Борче, Котежа или Батаје, вероватно један део долази од индивидуалних ложишта, а један део од ТЕ Никола Тесла, јер је НБГД ближи Обреновцу.

Mnoga i imaju.
Ne pricam ni ja o vukoyebinama, ali tu se i gradici i manja mesta prazne jer se ljudi lazu preko medija sa Beogradskim snom, dok beogradjani beze vani ili na selo.
Probaj malo da guglaš o selima u Srbiji, neprijatno ćeš se iznenaditi. Većina onih "uređenih", recimo po Vojvodini, ima zatrpane odvoden kanale. I to zatrpavaju sami seljaci ispred svojih kuća.

Kakvim putevima putuje tih 100 km?
Fantasticnim, samo sto kad je “rush hour” stoji u guzvi na putu po 2-3h, tako da mu je svaki srpski seoski put brza opcija.

npr. Toronto - hwy401 (Da izvrsis samoubistvo)

1608238100398.jpeg

Mnoga sela u Srbiji nemaju puteve, vodoveod i često ni struju. To važi za skorovsva sela po brdima i planinama, ne za ona u ravnicama.
Ovo je istina. Mi u Vojvodini se jos dobro i drzimo, ono dole je vec potpuno druga prica.

Ovde tih 100km i nije tako strasno iako nije kao na Zapadu, 100km odlicnog autoputa.

Covece ja sam na Tari letos 10km prelazio vise od pola sata znaci smorio sam se, prva, druga, koci, krivina, druga, treca, druga, koci...

Probaj malo da guglaš o selima u Srbiji, neprijatno ćeš se iznenaditi. Većina onih "uređenih", recimo po Vojvodini, ima zatrpane odvoden kanale. I to zatrpavaju sami seljaci ispred svojih kuća.
Kolicina smeca van naselja se tek vidi kada nema vegetacije, kao danas npr. kada sam isao iz sume. Neverovatno je da se na svakih 5m razmaka pored puta nalazi neka kesa, dzak, limenka itd... Kontao sam davno jos uraditi klip za yt na tu temu.

Back