Drvo u arhitekturi

62f3620d0f3d0e238de005331fea4abe.jpg
 
. Značaj drveta uopšte, odlike njegove upotrebe u prošlosti i naznake korišćenja u budućnosti možda je najbolje opisao i anticipirao čuveni finski arhitekta Alvar Alto, rečenicom: „Drvo je duboko human materijal čija je raskoš velika, a potencijal još neispitan.“ U tom razmišljanju je sadržana ideja o neprolaznosti drveta kao građevinskog materijala, njegovoj ulozi u istoriji arhitekture i uticaju na njen budući razvoj.
Drvo je kao materijal u dugoj istoriji ljudske civilizacije imalo univerzalnu primenu – od predmeta za svakodnevnu upotrebu, pa do svih oblika njegovog korišćenja u graditeljstvu i arhitekturi. Sama priroda drveta kao materijala budila je maštu nebrojenih generacija umetnika i neimara kroz različite istorijske periode i na svim meridijanima zemljine kugle. Oni su otkrivali tajne njegove obrade upoznajući prirodne karakteristike materijala, njegovu gustoću, tvrdoću, strukturu, teksturu, boju, jačinu otpora, razvijajući i usavršavajući pri tome oruđa i alatke za njegovu obradu.
Međutim, korišćenje drveta kao građevinskog materijala povlači za sobom i neizbežno pitanje očuvanja resursa šuma na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i globalnom nivou. Značaj održivog upravljanja i korišćenja šuma podrazumeva, pored očuvanja biodiverziteta, pre svega njihovo obnavljanje na takav način da se održi potencijal šuma na nivou koji će zadovoljiti ekološke, ekonomske i socijalne potrebe današnjih i budućih generacija. Šume su osnova života na zemlji, pa stoga održavanje šuma znači održavanje života.
Ekološki pristup projektovanju i građenju kuća stavlja u prvi plan upotrebu održivih i recikliranih materijala i predstavlja svojevrstan izazov današnjim arhitektima i dizajnerima. Veliki deo odgovora na ovakav pristup građenju i oblikovanju nalazi se u upotrebi drveta uz primenu svih inovativnih tehnologija, prefabrikovanih sistema i pratećih proizvoda od drveta.
Drvo, jedan od najstarijih građevinskih materijala i jedini živi material koji se koristi u arhitekturi, danas je sve više osnova ne samo za konstrukcije zgrada i njihovo spoljno i unutrašnje oblaganje, već i za dizajn enterijera, nameštaja i raznih upotrebnih predmeta, i aktuelno je kao nikada pre.
Drvo je obnovljivo i održivo, čvrsto i atraktivno. Drvo se može saviti i oblikovati prema najmodernijem dizajnu. To je svakako materijal trenutka, ali i budućnosti za savremenu arhitekturu i dizajn.
fennell001[1].jpg
 

Back
Top