Padre
Veoma poznat
- Poruka
- 12.729
Prva slika pokazuje maslinu pre 3 meseca a drugu danas. Lišće se suši 

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Starije biljke prežive ovakve zime. Mlade teško, trebaju malo zaštite.Kupila sam maleno drvo masline pre par dana
Možda ima negde oko 20cm ali već ima masline na njemu. Očigledno nije kalemljeno na drugo drvo (prodavac mi je nudio i takvo).
Interesuje me da li postoji ikakva mogućnost kod nas napolju da preživi zimu?
Je li li tvoja preživela zime ?Da li neko drži u kući, stanu, koliko mu treba prihrana, gde držati i tome slično
Prezivela je ali nije ni mrdnula. Nisam je posadila napolju nekako mi je suvise malecna...Mozda je posadim sada na prolece napolju. Mada nisam sigurna da li ce ikada biti od nje redovno drvo. nekako mi je malecno.Starije biljke prežive ovakve zime. Mlade teško, trebaju malo zaštite.
Divlja sorta na primorju je Žutica na koju se kalemi italijanka Moju sam kupio na moru pre par godina i napolju je . prezimljava,,
Je li li tvoja preživela zime ?
Da, nisu normalne cene i jako treba paziti od koga se kupuju sadnice.Juče na kaleniću sadnica masline 3-5.000 din
Imao sam i ja tu priču, dok me nisu demantovali ... U Nišu ih ima već 7-8 godina kod medicinskog centra.. zato sam je i ja posadio...To nije za srbiju kraj priče. Imali u jednom kafiću ovde u centru ali svake zime stave kao kupolu od pleksiglasada zaštite od minusa. Maslina provereno trpi -15 a šta posle?
Dafina ima slične listove.. i jako liči na maslinu.. a i vrbaDa, nisu normalne cene i jako treba paziti od koga se kupuju sadnice.
Čula sam da uvaljuju dve vrste drugog drveća kao maslinu.
Ne mogu da se setim koje, imaju slične listove i ko ne zna lako se zezne.
Nemam pojma ne bavim se maslinama samo ono što imam oko kuće. Ništa nije kalemljeno i sve lepo rađa. Kod masline je bitno da nema puno vode tj kišna godina masline ubodu mušice, sušna godina rodi odlično. Nekada sam ih i kiselio u moru. Staviš u mrežu, olupaš i okačiš na barku da se bućkaju.Kod mene je u uglu zgrada.. tu nema jakog vetra. Hladan vetar je zimi opasan .
O toj sorti Žutici znaš nešto?. to je kao domaća u Crnoj Gori..
Nadam se da ću i ove godine u Grčku pa bih da prokrijumčarim koje stablo masline.Nemam pojma ne bavim se maslinama samo ono što imam oko kuće. Ništa nije kalemljeno i sve lepo rađa. Kod masline je bitno da nema puno vode tj kišna godina masline ubodu mušice, sušna godina rodi odlično. Nekada sam ih i kiselio u moru. Staviš u mrežu, olupaš i okačiš na barku da se bućkaju.
Kada pohara požar one opet izniknu. Ništa nije kalemljeno naokolo.
tek sad vidim....ljubomorna sam! Ako ti nestane....Kako šta posle ?
Sad ću uslikam moju.. prošle godine sam je kupio za 1000 dinara u Baru
ali ja bih mini maslinjak sve sa papratimaNemam pojma prvi put čujem da se kalemi. Bolje kupi masline u grčkoj 2 evra pola kile u vakumu![]()
Ja poštujem...evo tu kod mene se pretvara u Saharu....toplo...pesak...Znaš kako mi na moru sadimo samo autohtono bilje jer zahteva minimum vode i održavanja. I ako nisi du to sve radi i živi. Prijatelji dovlače saksije sa cvećem, jedne godine nisu bili sve pomrlo. Ipak treba poštovati podneblje u kome živimo.