Drvo masline

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.640
Kupila sam maleno drvo masline pre par dana :)

Možda ima negde oko 20cm ali već ima masline na njemu. Očigledno nije kalemljeno na drugo drvo (prodavac mi je nudio i takvo).

Interesuje me da li postoji ikakva mogućnost kod nas napolju da preživi zimu?

Da li neko drži u kući, stanu, koliko mu treba prihrana, gde držati i tome slično :)

gtr1.jpggtr2.jpg

Kupila sam maleno drvo masline pre par dana :)

Možda ima negde oko 20cm ali već ima masline na njemu. Očigledno nije kalemljeno na drugo drvo (prodavac mi je nudio i takvo).

Interesuje me da li postoji ikakva mogućnost kod nas napolju da preživi zimu?

Da li neko drži u kući, stanu, koliko mu treba prihrana, gde držati i tome slično :)

najbolje rešenje ti je da se preseliš na neko lepo ostrvo u egejskom arhipelagu...tamo će maslina da uživa...a i ti...

Ako nešto volim to je drvo masline :heart: , mislim da nema teorije da preživi napolju zimi kod nas

"Niska temperatura je najznačajniji činilac koji ograničava područje gajenja masline. Zato se una i gaji samo u primorskim krajevima. Srednja godišnja temperatura u zoni gajenja masline kreće se oko 15 - 20 °C. Apsolutna maksimalna temperatura može biti i do 40 °C bez štetnih posledica za maslinu ako je stablo dobro obezbeđeno vodom. Minimalna temperatura niža od -7 °C može prouzrokovati ozbiljne štete ako zahlađenje traje duže od 8 - 10 dana. U praksi se preporučuje da se maslina ne širi na područja gde temperatura uobičajeno pada niže od -4 do -5 °C. Budući da maslina cveta nešto kasnije, slabiji rani prolećni mrazevi nisu tako opasni kao za druge kulture."

https://www.agroklub.rs/sortna-lista/voce/maslina-18/

najbolje rešenje ti je da se preseliš na neko lepo ostrvo u egejskom arhipelagu...tamo će maslina da uživa...a i ti...
da znas...maslinjak...kuce...cvece...bela koza da skakuce.... samo pre bih Jonsko :D

inace...rece mi prodavac da masline sporooo rastu...a svako je drvo masline je posebna kreacija prirode...

malo me zalosti sto necu ziveti jos jedno 100 godina da vidim u sta je izrasla malena mala...:aha:

kod nas se vidja u saksijama a videla sam da se prodaju stabla od oko 2m u saksijama za oko 1000 evra...

nekako mi je grehota da jedno takvo uzviseno drvo boravi vecno u saksiji... :(

jos je mala...probacu je par godina u saksiji pa da je presadim napolju...ne treba da radja...samo da zivi i da raste...valjda ce...

jos samo da saznam kako u kucnim uslovima da je odrzavam u zivotu... :)

inace...rece mi prodavac da masline sporooo rastu...a svako je drvo masline je posebna kreacija prirode..
знаш, правила сам кућу на мору, али то и није од значаја.
код мене на плацу била је стара маслина, али комшијска.
тешка срца смо је посекли, и извадили, али сам пре тога власнику,
морала надокнадити штету, јер је сећи маслину тамо био јерес.
сметла је цистерни за воду, а нешто су спомињали и коренов систем,
и да може направити "штету" :aha:

само је пребаци без да дираш земљу у већу посуду, па преко зиме,
као што раде и са лимуном, пренеси у затворен простор.

ето, смоква подноси овдашњу климу...

сетих се...
другарица је има од пре две године, у посуди, и то не малецку као твоја.
питаћу је, ако Рифета није одговорио.
hvala ti :)

ja je ne bih celi zivot drzala unutra...nekako mi je grehota za to divno stablo...ali par godina..pa cu pokusati napolju...
kod nas vec nema jacih zima godinama...pa se nadam da ih nece biti vise :D

Može ali ti treba kupola od pleksiglasa ili foreksa tako su držali ispred jednog kafića u centru bg zimi. možeš i da umotaš u zelenu poljo tkaninu dodaš i onaj stiropor foliju što se stavlja ispod laminata. To upakuješ u decembru i odmotaš u februaru. I na moru kod mene bude -10 i nema nikakvih probl.

mozda da pokušaš da napraviš bonsai maslinu
a ne bih bonsai, zelim veliko, zdravo drvo :)

Može ali ti treba kupola od pleksiglasa ili foreksa tako su držali ispred jednog kafića u centru bg zimi. možeš i da umotaš u zelenu poljo tkaninu dodaš i onaj stiropor foliju što se stavlja ispod laminata. To upakuješ u decembru i odmotaš u februaru. I na moru kod mene bude -10 i nema nikakvih probl.
dobro je to cuti, mislim da cu je posaditi napolje na prolece, sada mi je nekako zima vec blizu a maleno je drvo

Veći ti je tu probl da se ne smrzne koren u saksiji, i to uzmi u obzir. Ja na terasi držim palme čije seme sam doneo sa mora. U početku moraju malo da se čuvaju ali posle idu i na -15 provereno pre 7 godina. Ima iste takve neki lik u grockoj velike porasle kiti ih zimi.

Veći ti je tu probl da se ne smrzne koren u saksiji, i to uzmi u obzir. Ja na terasi držim palme čije seme sam doneo sa mora. U početku moraju malo da se čuvaju ali posle idu i na -15 provereno pre 7 godina. Ima iste takve neki lik u grockoj velike porasle kiti ih zimi.
palme imam i ja, uglavnom urmine, cikas i lepezaste...nikada nisam probala napolju da ih drzim...mozda bih trebala :think:

Лишће на мом дрвцету маслине је почело да се суши :( Е сада нисам сигуран да ли је то збиг мањка воде или можда недостатка светлости сада када је унето у затворен простор где свакако није минус и где можда нема довољно светлости иако је има...

Лишће на мом дрвцету маслине је почело да се суши :( Е сада нисам сигуран да ли је то збиг мањка воде или можда недостатка светлости сада када је унето у затворен простор где свакако није минус и где можда нема довољно светлости иако је има...
ne bih znala :(
moja ce tek sada provesti svoju prvu zimu kod mene

И моја је "нова" тј. прва зима код мене.
Нема централног али има благо грејање тако да није топло али ни екстремно хладно (у сваком слуцачју је температура у плусу и неће никада ићи испод неколико стееци изнад нуле.

Back