profin
Obećava
- Poruka
- 57
ja zivim u toj famoznoj saveznoj republici nemackoj. da, nema nicega preko reda i na mufte. to se ovde smatra nekulturom a za nekulturne drap po dzepu, pa nauce.Ево сада ће лето, па питај наше, који ће доћи из ЕУ. Док сам чекао ред за документе, улазе преко реда, а једна жена, која је, чини ми се из Немачке каже да тога нема тамо. Судови су ефикаснији, неко ти не уради добар посао (нпр. грађевински радови), добијаш одштету (само што тамо баш и не пада напамет да неко лоше уради посао). Нема ништа преко везе (за обичне људе).
sudovi ne rade po princpiu 'tuzio me komsija' prvo zato sto je sudjenje preskupo, drugo zato sto se trazi zajednicko resenje pre nego sto se izadje na sud. nijedan proces ne taje duze od dve godine pa tako advokati u korelaciji sa sudijama ne mogu da ti deru kozu sa ledja.
po prvi put sam se u zivotu upoznala sa pojmom' drzava i zakon stite gradjane' kada je ministar ekonomije izjavio da usled povecanja cena struje gradjanima zahteva od svih kompanija kontrolu njihovih papira i knjiga i da mu se u roku od 15 dana dostavi zasto je struja poskupela! ukoliko ne postoje opravdani razlozi za povecanje cena struje, kazne se krecu u milijardama uz naravno smanjenje cene na onu koja je trzisno opravdana.

tako to radi ozbiljan ministar. tako to radi ozbiljna drzava. to je samo jedan u milionu primera sa kojim sam se susrela ovde.
u tom smislu mislim da zbog toga gradjani srbije zele u EU- zbog pravnog poretka i stabilnosti ekonomije. iskreno, daleko smo mi od toga. ziveci od proslosti ne mozemo u buducnost.
ovaj narod ovde je bio ponizen, zlostavljan, zemlja srusena a da ih vidite sada. uspeh pocinje tamo gde opravdanja prestanu. od varvara do hitlera. od hitlera do najmocnije nacije evrope. samo 50 godina im je trebalo da to postanu. mi smo svojih dobrih 10 vec uzalud prokockali i nepovratno unistili svaku nadu u boljitak...
nikola hvala ti na odgovoru. kako radim ujutru, moram da legnem. ostajem ti duzna odgovor sta ja mislim da ce srbija dobiti ako bude usla u EU. ok?
pozz