Društvo psihologa Srbije o sastavljanju spiskova učenika: Ishitrena mera koja može imati negativne posledice po nastavnike i decu

Lagerta

Supermoderator
Poruka
30.683
Link
Javnost je juče uznemirio dopis koji je preplavio društvene mreže. Radi se o pismu koje je PU Užice uputila školama u Užicu i okolnim opštinama gde se od njih traži da naprave spiskove đaka koji su potencijalne žrtve, ali i izvršioci nasilja, kao i onih koji pokazuju asocijalno ponašanje. MUP se danas i zvanično izvinio školama, rekavši da je dopis motivisan dobrim namerama, ali nesmotreno definisan.
Ovim povodom oglasilo se i Društvo psihologa Srbije, čije saopštenje prenosimo u celosti.

“U cilju vraćanja sigurnosti u naše škole i društvo, jedan od važnih zadataka koji se nalazi pred svima nama i pred svim delovima sistema (društva) jeste posvećivanje dodatne pažnje vršnjačkom nasilju i angažovanje svih delova društva na rešavanju problema vršnjačkog nasilja.

U javnost su dospele informacije o pozivu upućenom školama koji se odnose na sastavljanje spiskova učenika koji su potencijalni nasilnici ili žrtve. Ovakav arbitrarni kriterijum, koji je ujedno i u suprotnosti sa zakonom uprave škola, stručne službe i nastavnike stavlja u krajnje neadekvatan i potencijalno opasan položaj. Takva mera je ishitrena i može imati dalje negativne posledice po decu, roditelje, škole i čitavo društvo. Stigmatizacija bilo koje grupe učenika uvek je kontraproduktivna i vodi u produbljivanje problema, a ne ka njegovom rešavanju. Represivne i izdvajajuće mere narušavaju sigurnost školskog okruženja, a povratak poverenja u sigurnost školskog okruženja mora biti prioritet cele zajednice u narednom periodu.

U cilju borbe sa vršnjačkim nasiljem, neophodno je da budu angažovani timovi stručnjaka, koji će kratkoročno raditi na rešavanju pojedinačnih slučajeva, a dugoročno na sistemskoj prevenciji kroz jedini utemeljni i efikasan način smanjenja vršnjačkog nasilja, a to je razvoj sigurne i pozitivne klime u školi i razvoj socijalno-emocionalnih kompetencija učenika i svih ostalih aktera u vaspitno-obrazovnim ustanovama. U ovoj situaciji, kada su nam potrebna delotvorna rešenja, ne treba smetnuti s uma da je vršnjačko nasilje složen fenomen, koji zahteva sagledavanje šire slike i koordinisane i planske akcije koje su u skladu sa profesionalnim etičkim principima.

Tim za informisanje
Odeljenja za psihologiju
Filozofskog fakulteta u Beogradu

Link
Kako je istakao državni sekretar MUP-a „nikakav takav nalog nije došao od strane Ministarstva unutrašnjih poslova“.

„Kao što ste mogli da vidite u tekstu dopisa, on je motivisan dobrim namerama i njegova pozadina je želja naših policijskih službenika da urade sve što je u njihovoj moći da se bezbednost učenika i nastavnika podigne na što viši nivo“, objasnio je Brkić.

Ukazao je da su ove dve policijske uprave napravile nesmotren potez, tražeći da se dostave podaci za koje Ministarstvo unutrašnjih poslova nema ovlašćenja da ih pribavlja, navedeno je u saopštenju MUP-a.
„Želim da se izvinim svima onima koji su se osetili uznemireno zbog ovakvog dopisa i da im poručim da nemaju obavezu da na njega odgovaraju, niti će ovakvi dopisi više stizati bilo kojoj školskoj upravi“, naglasio je državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova.

Podvukao je da su policijske uprave u Užicu i Kikindi samostalno i na svoju incijativu poslale ovaj dopis i da nikakav nalog, ni usmeni ni pisani, nije došao organizacionim jedinicama Direkcije policije da postupe na ovaj način.

Ja na tu ideju ne gledam loše. Treba se imati u vidu ko je problematičan. Tako bi se radilo u saradnji policija i psiholozi i csr. Ja to zovem sistemom da su svi povezani. To ovde ne postoji i neko je taj papir bacio u kantu. Nekom ne odgovara. Mediji se pobunili isto. Posle ovoga svega to nam treba. Nekom očigledno ne treba.

Jedino mi se kod tog spiska ne svidja sto su rekli da budu pored problematične deca i deca koja nisu problematična. To znaci koja su mirna, tiha, povučena. Šta to znači? Miran i primeran je ludji od problematičnog i bahatog razmaženog qowneta? Nisam znao da bi u moje vreme mene doziveli kao masovnog ubicu i da sam za posmatranje.

Back