Drustvenije osobe pametnije?

Koliko ih znam mesnsinih clanova, profesora fakulteta, uspesnih poslovnih ljudi, itd... a za zivot zaista blago retardirani. Neuklopljeni. Smatraju da je za zivot potreban samo visok iq :aha:

Neuklopljenost podrazumeva nizak EQ, a ne IQ. Neko je socijalno vestiji, neko manje, ali to ne znaci da je covek glup. Postoji vise tipova inteligencije i ne mozes trpati sve u isti kos.

covjek il je glup ili nije, kakav eq i iq. evo primjera na forumu koliko oces, od portira pa na dalje
Vala baš.

Dodala bih da glupom čoveku, da ne kažem idiotu (iako idiot nije uvredljiva kvalifikacija, već psihološki objektivna), džaba ako ima visoko razvijenu muzičku inteligenciju, ili prostornu, ili emocionalnu sa kojom će lako i brbljivo da se uklapa u društva - malo sutra će da se lako uklopi sa nekim drugim ko nije idiot, jer uprkos svoj njegovoj brbljivosti i društvenosti, neće se razumeti.

Inače, (našem) društvu pogoduju idioti, tako da u svakom slučaju idioti mogu lepo da prođu u životu.

Poslednja izmena:
Koliko ih znam mesnsinih clanova, profesora fakulteta, uspesnih poslovnih ljudi, itd... a za zivot zaista blago retardirani. Neuklopljeni. Smatraju da je za zivot potreban samo visok iq :aha:

Osećam poriv da pitam koliko ih znaš (i kako ih znaš) profesora fakulteta, uspešnih poslovnih ljudi, itd... ali ću se uzdržati.

Ali me i dalje zanima kako je to neko ko je dogurao do profesora, ili uspeha u biznisu, neuklopljen i retardiran ''za život''?

Vala baš.

Dodala bih da glupom čoveku, da ne kažem idiotu (iako idiot nije uvredljiva kvalifikacija, već psihološki objektivna), džaba ako ima visoko razvijenu muzičku inteligenciju, ili prostornu, ili emocionalnu sa kojom će lako i brbljivo da se uklapa u društva - malo sutra će da se lako uklopi sa nekim drugim ko nije idiot, jer uprkos svoj njegovoj brbljivosti i društvenosti, neće se razumeti.

Inače, (našem) društvu pogoduju idioti, tako da u svakom slučaju idioti mogu lepo da prođu u životu.

Idiot u smislu IQ? Jer ako je u smislu IQ, onda sve ove inteligencije sto si ih pobrojala on jednostavno ne moze da poseduje jer nema razvijene mozdane strukture koje su za njih vezane. Ako si mislila idiot u zargonskom smislu, tu se opet vracamo na emocionalnu inteligenciju koja u tom slucaju manjka.

Idiot u smislu IQ? Jer ako je u smislu IQ, onda sve ove inteligencije sto si ih pobrojala on jednostavno ne moze da poseduje jer nema razvijene mozdane strukture koje su za njih vezane. Ako si mislila idiot u zargonskom smislu, tu se opet vracamo na emocionalnu inteligenciju koja u tom slucaju manjka.
Da su sve inteligencije ravnopravne, ne bi postojale specijalne škole za decu sa ispodprosečnom inteligencijom koje ih uče isključivo nekim najjednostavnijim zanatima, ma koliko ta deca bila možda socijalizovana i socijalno verbalno muzički prostorno i ostalo inteligentna.

Što se smanjeno inteligentnih tiče (ok, da ne kažem idiota), oni mogu imati razvijenu emocionalnu inteligenciju, jer je emocionalna inteligencija veština koja se može naučiti.
No uprkos svojoj emocionalnoj inteligenciji, ne znači da će biti uspešniji u životu.

Поента теме је да је онај који је комуникативнији и самим тим остварује више контаката и још ако му крене посао - онда је паметнији, од оних који нису комуникативни.

Ја колико видим, доста муватора је комуникативно и по читав дан комуницирају и успешни су бизМисмени - вероватно су такве појаве најпаметније. :think:

Поента теме је да је онај који је комуникативнији и самим тим остварује више контаката и још ако му крене посао - онда је паметнији, од оних који нису комуникативни.

Ја колико видим, доста муватора је комуникативно и по читав дан комуницирају и успешни су бизМисмени - вероватно су такве појаве најпаметније. :think:

Upravo to, sto vise kontakata imas, sanse su ti vece da ces upoznati nekoga preko koga ces zavrsiti nesto i biti uspesan. Emocionalna inteligencija igra ulogu kada je uspesnost u pitanju, neki put cak vecu od IQ.

Takvi "komunikativni" po srpskim merilima poslovne uspešnosti su samo debelokošci koji imaju jak želudac da sede, ćakulaju i dodvoravaju se i kurti i murti, pa ih kurta i povuče za sobom na gore.
Čast izuzecima.

Upravo to, sto vise kontakata imas, sanse su ti vece da ces upoznati nekoga preko koga ces zavrsiti nesto i biti uspesan. Emocionalna inteligencija igra ulogu kada je uspesnost u pitanju, neki put cak vecu od IQ.
U normalnom svetu ljudi napreduju spram svoje stručnosti i znanja.
U srpskom svetu ljudi napreduju spram veza i kontakata, dok je sve ostalo u drugom planu.

No, ako je većini logično i normalno da se uspešnost postiže preko kontakata, onda mi nije jasno zašto ta ista većina pljuje na sav glas društvo i državu koji podržavaju da na najviše pozicije dolaze neznalice, nesposobnjakovići i glupanderi, čija je apriorna sposobnost samo činjenica da su sa kurtom i murtom pili i žderali jagnjetinu i sedeli za istim odborničkim stolom.

Takvi "komunikativni" po srpskim merilima poslovne uspešnosti su samo debelokošci koji imaju jak želudac da sede, ćakulaju i dodvoravaju se i kurti i murti, pa ih kurta i povuče za sobom na gore.
Čast izuzecima.

Сећам се када сам требао да однесем неке папире једном спортском менаџеру, црногорцу, који је заузео преподневну бусију у силиконској долини... Шједи чо'ек, немарно приЈЕБАЧЕН џемпер преко рамена, тамне цвиџе, усред хлада... Комуникативан преко свих граница...

Али, не бих се баш кладио да је претерано паметан. Друга ствар је што је паметан што има лове, али та памет је на нивоу неартикулисаног мумлања.

Da su sve inteligencije ravnopravne, ne bi postojale specijalne škole za decu sa ispodprosečnom inteligencijom koje ih uče isključivo nekim najjednostavnijim zanatima, ma koliko ta deca bila možda socijalizovana i socijalno verbalno muzički prostorno i ostalo inteligentna.

Što se smanjeno inteligentnih tiče (ok, da ne kažem idiota), oni mogu imati razvijenu emocionalnu inteligenciju, jer je emocionalna inteligencija veština koja se može naučiti.
No uprkos svojoj emocionalnoj inteligenciji, ne znači da će biti uspešniji u životu.

Dete koje ide u specijalnu skolu ima IQ 70 i nize, zavisi u oju podkategoriju deficita inteligencije potpada (jedna od njih su i idioti, ali se to sada vise ne zove tako). Kako IQ ide ka odel opadaju verbalne i ostale sposobnosti, o prostornom da ne govorim jer za prostor je potrebno apstraktno misljenje koga osobe sa IQ manjim od 70 ne mogu da razviju, jer osnaju na nivou konkretnih operacija.

Emotivna inteligencija se moze donekle nauciti jer ona zavisi i od zrelosti samih emocija. Osobe iz prethodnog pasusa ima nizi EQ od osoba sa prosecnim i visim IQom, jer osobe koje imaju IQ 80+ mogu da povezuju stvari u prostoru i vremenu i da izvuku zakljucke iz svojih postupaka (da uce na greskama). E sad, tu stupa na scenu EQ i od nje zavisi da li ce nesto nauciti. Osobe sa IQ manjim od 70 emotivno su nezrele i u svom razvoju (psihickom i emotivnom) ne dosegnu dalje od puberteta, a neki ne dosegnu ni dotle (bez obzira na kalendarski uzrast).

Izmedju IQ 70 i 80 je siva zona i od tih ljudi se moze nesto izvuci ako je sa njima u ranom periodu razvoja radjeno na atktiviranju "zardjalih" struktura mozga, izmedju ostalih i onih koji su zasluzni i za EQ.

Po meni, druzeljubivost, komunikativnost i uspesnost su razlicite kategorije.
To sto neko nije druzeljubiv uopste ne znaci da mu nije razvijena socijalna inteligencija.

U normalnom svetu ljudi napreduju spram svoje stručnosti i znanja.
U srpskom svetu ljudi napreduju spram veza i kontakata, dok je sve ostalo u drugom planu.

No, ako je većini logično i normalno da se uspešnost postiže preko kontakata, onda mi nije jasno zašto ta ista većina pljuje na sav glas društvo i državu koji podržavaju da na najviše pozicije dolaze neznalice, nesposobnjakovići i glupanderi, čija je apriorna sposobnost samo činjenica da su sa kurtom i murtom pili i žderali jagnjetinu i sedeli za istim odborničkim stolom.

Mislim da nisi razumela sta hocu da kazem. Ako ja sedim zatvorena u cetiri zida dzaba mi moja inteligencija. Da bi strucnost dosla do izrazaja mora neko da te angazuje da bi imala priliku da je pokazes. Ako sedis u sobi, cak i sa svim vezama ovog sveta, nema pomoci, koliko god da si strucan. Ima takvih primera milion.

Po meni, druzeljubivost, komunikativnost i uspesnost su razlicite kategorije.
To sto neko nije druzeljubiv uopste ne znaci da mu nije razvijena socijalna inteligencija.

Sve zavisi od osobe do sosbe, ali ne bih se bas slozila. Jer da bi se snasao u socijalnim situacijama, moras u njima da se kreces, a to ne moze ako nisi drustven. Ja sam introvertna i poprilicno nedrustvena i imam problem u novom drustvu da se snadjem.

Sve zavisi od osobe do sosbe, ali ne bih se bas slozila. Jer da bi se snasao u socijalnim situacijama, moras u njima da se kreces, a to ne moze ako nisi drustven. Ja sam introvertna i poprilicno nedrustvena i imam problem u novom drustvu da se snadjem.

Ja nemam. Samo vise ne zelim. To ne znaci da nisam komunikativna, jezicara sam, i prilicno lako ostvarujem komunikaciju kada to zelim, prosto vise ne zelim. A posao mi je takav da hteo ili ne, moram da brbljam s vremena na vreme, i nije mi problem. Samo, posao i druzenje zajedno ne idu. I nikad nisu.

Ja nemam. Samo vise ne zelim. To ne znaci da nisam komunikativna, jezicara sam, i prilicno lako ostvarujem komunikaciju kada to zelim, prosto vise ne zelim. A posao mi je takav da hteo ili ne, moram da brbljam s vremena na vreme, i nije mi problem. Samo, posao i druzenje zajedno ne idu. I nikad nisu.

Posao i druzenje je druga tema i tu se slazem.

Ja sam radila u skoli kao sto znas i nisam imala problem ni sa nastavnim osobljem ni sa ucenicima da ostavrim komunikaciju jer sam dobra u svom poslu. Ali ne dao bog da moram da odem u neko drustvbo gde nikoga ili samo nekoga znam. Mislim, profunkcionisem ja, ali mi treba vremena. I naravno zavisi o kakvom se skupu radi.

Ja mogu da budem najkomunikativnija osoba nas svetu kad hocu, samo sto uglavnom necu. Ljudi me nerviraju :lol:

Ja imam automatski sistem kad nekog prvi put upoznam da ga pustim da prica dok ja procenjujem kakav je, tako da ljudi cesto misle da sam cutljiv posle prvog susreta, posle ukapiraju istinu :lol:

Back