Drevni ratnik

LastGentleman

Primećen član
Poruka
911
Da mozete i morate da birate koji cete ratnik biti u narednoj inkarnaciji koji bi to bio od sledecih:
Samuraj
Nindza
Vitez
Britanski strelac
Musketar
Arkebuzir
Pirat (iz 16-17 veka)
Janicar
Spahija
Srpski Hajduk
Astecki ratnik Jaguar
Legionar (iz drevnog rima)
Pretorijanski gardista

Definitivno pirat :) Zbog nekog osecaja slobode i avanture... Samuraji i nidze, u stvarnosti, su samo bili placene ubice, kod samuraja je vise mit nego stvarnost.. Ista prica sa Vitezom, dobra zamisao, ali daleko od istine, ne znam zasto bi neko zeleo da bude obicni strelac ili musketar, janicar ili spahija, srpski hajduk je stalno bio u begu i zavisio od dobre volje ljudi koji su ga sakrivali, asteci su imali cudne obicaje i zakone, koji bi mi mogli doci glave bez ikakvog razloga, pretorijanska garda je lagan posao koji smara, a legionar je jedino zanimljiv (pored pirata), mada zivotni vek nije bio nesto dug.

Definitivno pirat :) Zbog nekog osecaja slobode i avanture... Samuraji i nidze, u stvarnosti, su samo bili placene ubice, kod samuraja je vise mit nego stvarnost.. Ista prica sa Vitezom, dobra zamisao, ali daleko od istine, ne znam zasto bi neko zeleo da bude obicni strelac ili musketar, janicar ili spahija, srpski hajduk je stalno bio u begu i zavisio od dobre volje ljudi koji su ga sakrivali, asteci su imali cudne obicaje i zakone, koji bi mi mogli doci glave bez ikakvog razloga, pretorijanska garda je lagan posao koji smara, a legionar je jedino zanimljiv (pored pirata), mada zivotni vek nije bio nesto dug.

samuraji nisu bili ubice, vec feudalni gospodari koji su sluziliu svog daimja (nadredjenog feudalnog gospodara), dok seljaci nisu smeli da poseduju oruzje.. samuraji su sledili busido, kodeks ratnika, dok su nindze bili placenici

samuraji nisu bili ubice, vec feudalni gospodari koji su sluziliu svog daimja (nadredjenog feudalnog gospodara), dok seljaci nisu smeli da poseduju oruzje.. samuraji su sledili busido, kodeks ratnika, dok su nindze bili placenici
Tacno je da su bili neka vrsta evropskog viteza, ali moram da ti razbijem iluziju da su samuraji bili obicne ubice... orudja njihovih gospodara za izvrsenje prljavih dela... Tek mnogo mnogo kasnije kada su samuraji postajali sve manje vazni su presli na ocuvanje tradicije uz neki njihov kod casti/ratnika ili kako god ga oni zvali. Kao sto rekoh ranije, vise je to mit nego istina.

Tacno je da su bili neka vrsta evropskog viteza, ali moram da ti razbijem iluziju da su samuraji bili obicne ubice... orudja njihovih gospodara za izvrsenje prljavih dela... Tek mnogo mnogo kasnije kada su samuraji postajali sve manje vazni su presli na ocuvanje tradicije uz neki njihov kod casti/ratnika ili kako god ga oni zvali. Kao sto rekoh ranije, vise je to mit nego istina.

tesko ces mi razbiti iluziju... proucavam ih godinama i cela soba mi je u tom fazonu (katane, samostreli, lepeze, shurikeni i sl.) jbg, volim to...

I meni je prvo palo na pamet pirat iliti po naški gusar... :)
Samo ni gusari nisu ništa manji mit od samuraja. Ono što vidimo po filmovima,najbliže istini je da su se oblokavali od ruma! Jedna od najpoznatijih i jedina pronađen njihov brod Wydah se upravo i nasukao i potonuo jer su mornari bili mortus pijani.:)
Nema ništa romantično od toga što su jedino jeli kamene dvopeke, usoljeno meso i eventualno ulovljenu ribu. Najveća bojka im je bio skorbut, pa nije ni čudo što je pored papagaja, jolly rogera i kuke, jedan od stereotipa bio i taj da nisu imali sve zube. Ali opet s druge strane Karibi su i dan danas raj na zemlji, pogotovo kad dodaš priče o opljačkanom i zakopanom blagu... i da, nisu nikom polagali račune tj. sloboda...
Nastali su iz ideala, ali kao što to biva... prerasli su u najgori šljam željan brzog bogaćenja.

Која ложана од теме:lol:
Јаничар наравно. У ствари боље бити спахија.

А нинџа и хајдук нису ратници. Први је убица, а други је најобичнији разбојник који заслужује колац.

Poslednja izmena:
ninja je placeni ubica dakle kriminalc a samuraj je sitni plemic, vazal krupnijeg feudalca kojem duguje vernost i sluzbu, dakle nesto kao vitez u evropi. jedno s drugim imaju veze ko muda s bubrezima.

slazem se, osim jedne sitnice - samuraj je svakako feudalni gospodar, vlasnik feuda, imanja, sa svim sto se na njemu nalazi ukljucujuci ljude. Samuraj je podredjen samuraju koji je vlasnik veceg feuda, ukljucujuci i njegovog sa svim ljudima, imanjima i samurajima na njemu. Nadredjeni samuraj je njegov daimjo. Kod samuraja je hijerarhija strogo definisana i za zasluge daimjo dodeljuje feud na upravljanje svom vazalu. Nindze i samuraji nemaju isti kodeks ponasanja i sem katane ne koriste isto oruzje.

- - - - - - - - - -

Nagradno pitanje: Koja je razlika između samuraja i nindže? :)

sta je nagrada?:srecna:

- - - - - - - - - -

na celu svih daimja (samuraja) je shogun.

Oces da kazes da su u tim bitkama evropski vitezovi igrali fer plej? Mongoli su bili superiorni na otvorenom polju, pogotovo protiv vitezova koji nisu ni mogli da se sami popnu na konja :roll:

Would you care to elaborate na temu penjanja na konja...mozda neki leprozni vitez u poodmaklom stadijumu bolesti nije mogao da se popenje na konja, sve ostalo je glupost...cak i u tesko oklopljenom 15 veku.

Jedino sto je moglo prici fer pleju u ratu, koliko god to apsurdno zvucalo, bilo je ratovanje u Grckoj nekada do Peloponeskog rata, i to, naravno kao izuzetak pre nego pravilo...
Mada generalno, u odnosu na Istok, i Islam narocito, Hriscani su izmislili fer plej...tako da bi moj odgovor na pitanje da li su Evropljani igrali fer u bilo kom sukobu sa Islamom u 99% slucajeva bio: ,,Da!''

Odgovor na temu...i pored katastrofalnog izbora. Vitez. I to neki od pripadnika vitesko-monaskih redova s' kraja 12.veka.

Ucinilo mi se da sam video komentar kakva je razlika izmedju arkebuzira i musktera,pa velika je razlika
Arkebuza je najprimitivniji vid vatrenog oruzja koristio se tokom 15 i 16 veka,musketa je tek preuzela ulogu pocetkom 17 veka,ona je bila dosta naprednija od musktete,tako da ih nemojte nikako mesati
sto se tice legionara i pretorijanskog ardiste,pa i nema razlik neka velika...

Back