Dresura pasa

Moje искуство:

сећам се да сам одлазила на њиве или пољане које нису биле изгажене, што би се рекло - свеже тло. Ходала бих неких 10-так метара, са мало јачим ослањањем на тло да би остао траг стопала, и на сваких пар корака стављала по комадић саламице, онда бих направила оштар угао удесно или улево, одмах после тог угла стављала опет комадић меса и тако неких 10-так метара. Пас иде напред, власник је иза њега, поводац је стављен на максималну дужину (не би требало нити да буде кратак нити да буде затегнут, то је онај прави радни поводац који има три дужине), а пре тога сам псу руком показивала на место где треба да њуши и нађе месо. Е сад, не знам колико је паметно то радити са храном, из разлога ако неко хоће да одвикне пса да му једе све и свашта напољу. Мој је имао ту ружну навику, гађала сам га и кључевима и повоцем, свашта сам радила, на крају сам успела да га научим да то не дира кад викнем "фуј" али морао је да ми буде на оку. Спомињали су ми струју али никад нисмо то пробали.

E to mi treba iz prve ruke sta i kako. Ipak je makar meni ovako lakse nego tad neko to strucno napise u knjizi, onda bas i ne razumes sve kako i sta treba. To je neka osnova. A sta uopste pas trazi na tragu sta se postavlja neki predmet ili hrana? IZvinjavam se ali stvarnoi nemam pojma o ovome a voleo bi da naucim pa se unapred izvinjavam sto cu da smorim:)

:lol: :lol:
Delimo onda slicne muke. :)
Moj ima 2 meseca, ogrlica mu ne smeta... A sutra prvi put zvanicno idemo napolje u setnju.
O piskanju, serkanju, grickanju i ostalom necu ni da pocnem :)

btw Imash temu "Kako nauciti stene da..."

Za mene ste svi Vi u ozbiljnoj fazi dresure,pa moj ni na ogrlicu ne moze da se navikne ili je jos mali(3 meseca)?

Ja sam mog kupila sa 3 meseca i posle neke 2 nedelje pocela da ga setam na povodcu...:razz:
Uh...al smo se na pocetku mucili...;)..moj brat isao ispred nas i nosio lopticu a ja iza vodila Lakija na povodcu:oops:,inace nije hteo ni da se pomeri....

Ja sam mog uzeo sa dva meseca. Nedelju dana ga nisam pustao napolje.
Kada sam ga prvi put stavio na povodac on se samo ukopao na zemlju.
Video sam da nema sanse da krene pa sam uradio sledece, odneo sam ga u rukama do parka. Kada sam stigao jednostavno sam ga pustio da ide gde hoce, naravno bio je vezan. Bio sam napolju nekih sat vremena, onda sam malo po malo krenuo kuci. Sledeci put je vec kapirao povodac.

Данас, док сам се возила на ролерима по кеју, присуствовала сам не баш пријатној сцени - случајно сам снимила једног прелепог жутог лабрадора, седи поред једне девојке која га је и водила, она је чекала да јој приђе нека жена кад ... цап, подиже поводац, ухвати пса за огрлицу и почне да га млати и млати и млати и мислим се хоћеш ли престати, мало је фалило да јој приђем и објасним пар ствари. Нити сам видела да је пас нешто згрешио, а и пас је мирно седео поред ње кад је изненада почела да га туче, не схватам шта је тиме постигла?!?!? Сад се питам - колико је паметно пса тући повоцем, с обзиром да поводац првенствено служи као асоцијација за шетњу, код неких и за рад (дресуру), како пас после тога гледа на поводац? Као средство које памти по злу? Схватам ја да некад пса ипак мораш да ћушнеш ту и тамо, али баш овако .... Ово кажем због оних који немају искуства, да им се не деси овако нешто, ...

:shock::shock::shock: oboze,lude li zene:shock::shock:
I ja mislim da se pas ne sme udarati povodcem! Pa moj (a i vecina Lakijevih drugara) se bas bas mnogo raduje kad vidi povodac,cak se nekad i upiski od srece......:shock::shock:

pas moje bake kada je bio kod nas, mislim bio je stene, ja sam ga sa dva meseca i mozda jos neku nedelju izvela napolje da se prosetamo on se ukopao u mestu i ja sam mu u setnju ponela njegovu lopticu , cucnula i okrenula se ka njemu i prijatnim glasom ga dozivala....on kad je video da nije nista strasno i da sam ja tu, da nije sam, oslobodio se i isao mnogo lepo.....ja se slazem sa tobom Milena, da ne treba tuci psa povodnikom, ali takodje mislim da ne treba vuci psa u prvoj setnji i u prvom njegovom susretu sa povocem, jer smatram da ce tim vucenje pas poceti da se "dav'' i i kasnije nece voleti povodnik...

Слажем се, а видиш, ово није било штене већ одрастао пас. Стварно ми није јасно!!?!? Баш је лепо ишао поред ње. Мој пас је исто имао велики отпор, стално је гризао поводац, а после, кад би га видео, само што се не би торпедирао напоље, толико би се обрадовао! Мада, ретко кад сам га везивала, јер је био дресиран и ишао је поред мене.

samo da se pohvalim moj pas koji je napunio 2 meseca pre 2 dana naucio je da daje sapu:D [mandza je ucinila svoje], sa 53 dana naucio komandu ''sedi'' a sa 55 ''dodji'' negde sam procitao da kao ucenje krece sa 6 meseci? a po mom iskustvu svi moji psici nauce sve komande koje treba da ima jedan kucni pas sa 2-3 meseca, malo kasnije kada krenu setnje ''uz nogu i stani'' ali zaista mislim da treba da se krene sto pre sa ucenjem.

ko se pita sta je mandza, e to je kombinacija sireva [gorgonzola.dimsi,zdenka,puter] namazana na tost:D

Da u pravu si da treba sto pre da se pocne sa ucenjem ali nije pravilo da i pas sve to brzo nauci.
Mi imamo lovackog trobojnog gonica mesanog sa pticarem. Nismo poceli tako rano da je ucimo tek od 6. meseca mozda cak i kasnije ali smo je zato uvek vodili na povodcu. Nas prijatelj ima pticara. Sa njom je krenuo obuku od drugog meseca, kupio je cak i onu specijalnu pistaljku za pse. Medjutim, skoro smo se sreli, nasa Bubika je lepo isla na povodcu dok je njegova pticarka cimala i skakala na svakog prolaznika. Cak je jednu devojku i za ruku uhvatila. Covek se zali i ne zna sta sa njom da radi. Jeste to su lovacki psi ali eto- mi smo kasnije poceli i vise smo postigli nego on sto je trenira od dva meseca.

pa sad ovo tesko da je prava obuka:D ovo je vise kucno vaspitanje, te komande svaki pas bi trebao da zna, i verujem da zna, kad tad nauci,a verujem da moze da nauci sa 2-3 meseca sve bez problema, a cini mi se da sam procitao ovde negde da kao tek sa 6 meseci se pocinje sa ucenjem sto mi se cini malo previse, a visa obuka ne znam kada krece i sta sve spada u visu obuku,mada mogu da predpostavim [napad odbrana trag za ostalo ne znam:D]

Учење почиње од тренутка кад узмеш штене (одвикавање од мокрења и слично), после полако крећу основне команде дођи, седи, итд. Ја сам тако радила и имала сам пса кога сам могла без икаквих проблема да шетам без повоца и корпе, мачку није смео ни да пипне иако је цркавао да је довати, пас кад му пролази само га гледа и костреши се, али нема да се макне од ноге, џаба ти крећеш са псом на дресуру са његових 9 месеци кад он у тих првих месеци буде "испуштен случај". Ја сам чула да пас креће на дресуру са навршених 12 месеци, има ли ту логике?

Sto jedan klinja iz kraja ima sistem ucenja kera.
Ima zenkicu Boksera, mnogo je slatka i mlada, ima oko deset meseci.
E vidite sta mentol radi, samo se dere na jadno kuce, a kada joj je rekao da sedne i ona ga poslusala on je pesnicom u glavu. Sad mi gledamo i ne verujemo da je mali tolko glup, ova ga poslusa, a on pesnicom.
Ne znam sto sam ovo napisao, ali valjda da vidite kakvih sve glupaka ima.

i da ok je i sa 6 meseci jos je mlad pas, ali sto ga ne nauciti odma cim dodje u kucu, ocu samo da kazem da ljudi ako imaju malo vremna da se pozabave psom i imaju strpljenja mogu da ga odma nauce tim sitnicama koje su u krajnjem slucaju zabavne i simpatcine [barem tako je iz mog iskustva koje nije zasnovano samo na jednom psu]. da ne moraju da cekaju 6 mesec da bi krenuli nesto da ga nauce iako su procitali mozda negde da je tek tada pas zreo za ucenje.

samo da napomenem da nijednom nisam udario psa ili nesto na silu radio pa bi to savetovao i drugima jer ako se radi sa tako malim psom treba paziti da se ne zastrasi onda nece nauciti nista i ni u tom trenutku a ni kasnije.

Sto jedan klinja iz kraja ima sistem ucenja kera.
Ima zenkicu Boksera, mnogo je slatka i mlada, ima oko deset meseci.
E vidite sta mentol radi, samo se dere na jadno kuce, a kada joj je rekao da sedne i ona ga poslusala on je pesnicom u glavu. Sad mi gledamo i ne verujemo da je mali tolko glup, ova ga poslusa, a on pesnicom.
Ne znam sto sam ovo napisao, ali valjda da vidite kakvih sve glupaka ima.

Е томе слично сам ја присуствовала јуче, пас је зарадио батине из чиста мира док је седео поред власнице. Мислим се стварно ...:roll: Јесте, има будала, то стоји, а мени је тешко то да гледам.:-x

Back