Dresura pasa

ja ne znam sta da ti kazem imam slican problem samo koji mesec stariji od trvog boxera, tesko uci ono sto treba, ali je odmah skapirao da kad zabrlja dobija kaznu i provali odmah sta mu sledi i jednostavno ne mogu ni da ga uhvatim, niti ce da dodje... fora je da ne smes da ga kaznis kada ti dodje na poziv, jer onda nece da dolazi kad napravi sra**. ali kako resiti dilemu kada mora da bude kaznjen, jer drugacije nece skapirati da je ponasanje koje izvodi lose, ne mozes ga uhvatiti sem da ga pozoves, a ako dodje na poziv ne smes da ga kaznis:roll:

moj je skroz odlepio od kada je u pubertetu, paznja i koncentracija 0, neposlusnost i samovoljnost 10...neverovatno, ali na povocu je umeo da hoda lepo (na zahtev) sa 4-5 meseci, a sada kao divljak ne mogu da ga obuzdam...

jos jedan problem vezan za dresuru: Giletu ocigledno komande sedi i lezi zvuce jako slicno- od skoro sam to skapirala, vec sam pocela da mislim da je mako glupav:), i nikako da skapira lezi zbog toga. sta da radim? sedi je kao mali naucio bez problema...

Зато уместо команде "лези" постоји дресурска команда "место"! Мислим, ако је до звучности, што би се рекло. А ја сам мом псу говорила одлучним гласом "Сед`" без оног "и" на крају, јер је морао да седне у секунди кад се изговори команда. Због радног испита. Да ли ти треба савет како да га научиш да седне а како да легне?

heh, moj gornji post je inace ogovor na designepara...ov post:) nisam videla ovo se hrtom:)

znaci gile zna komandu sedi, to nije problem. komandu lezi ga ucimo tako sto mu posle izgovorene komande "lezi" blago povucemo prednje noge da bi legao... ali nista od rezultata kada kazem lezi on npr.sedne ili ako vise puta ponavljam, gleda me zbunjeno i daje mi sapu:D

dogurali smo dotle da je 2 puta cekajuci da odreaguje na komandu i dobije poslasticu, slucajno legao i bio pohvaljn, ali jos nije skapirao. da li da lezi zamenim sa mesto? nama mesto znaci da treba da ide i legne na svoj jastuk( i oko toga se borimo-tvrdoglav je).

Ja imam dva irska setera kod kuce koji su vrlo razmazeni,ali ono sto je vrlo bitno je da kad kod oni naprave neku glupost (iskopaju vrlo veliku rupu oko ruza) da se kazne bas u tom trenutku jer ako ih kasnije kaznimo oni to nece povezati sa greskom i bice zbunjeni.Iono sto je bitno je DA PSU NE DATE DA VIDI KAKO SREDJUJETE NERED KOJI JE ON NAPRAVIO JER CE POVEZATI SA VASIM NACINOM IGRE SA NJIM I URADICE ISTO DRUGI PUT.TAKO DA PSA NPR. TREBA IZVESTI U SETNJU DOK NE POCISTITE NERED.....

Постоји једна могућност - фора из дресуре:

пас се креће са ваше леве стране, на повоцу, и кад хоћете да се зауставите а да пас остане да стоји, шаку (не страном која показује длан него другом) прислоните псу на део код ребара, говорите мало развученим "стооооооооооој" и све време шаком повлачите до његовог прегиба код задње ноге и ту га зауставите у том прегибу да не може да настави да хода, тј. да не закорачи. Аутоматски му правите "кочење" што би се рекло, а десном руком држите поводац и водите рачуна да пас не седне.

Sto se tice avganera, pretpostavljam da je isto kao sa svim drugim individualcima: na vreme uspostaviti hijerarhiju i sve vreme podsecati psa da je on na zadnjem mestu ali nikako batinama jer su one kontraproduktivne i moze da se desi da, umesto poslusnog, dobijes ujedljivog psa (zaboga, nasilne metode su u redu!). Za njega je vazno i od malena ga navici na negu dlake, inace... postane:evil:. Ukratko, treba ga maziti, paziti i "zvati ga Djordje-*****" ali ga ne pustati da vrslja.

@designpara: Nikad se to nece ni srediti jer ce celog zivota dolazak da povezuje sa kaznom. Moram da priznam da ti to pricam iz iskustva. :oops:

@donamileva&sparrow: Jednog bozicnog jutra je moj pametni Gizmo ukrao sa stola parce oslica i, umesto da se sakrije, navalio da klopa na trosedu. Tata ga vidi i tako ga izmlati, ja ga izgrdim, mama ocuti jer zna da smo u pravu i NIKAD vise nije pogledao sto a kamoli da ukrade nesto.

Kako vreme prolazi, sve manje je potrebna, posebno sto pas moze neke stvari pogresno da ukopca. Gizmo ima 12,5 godina i ne pamtim kad sam ga poslednji put istukla. Inace, ima jedna fora iz psihologije copora. Kad te pas ujede pa onda dodje da se umiljava, to ne znaci da se izvinjava, as naprotiv: tako ustanovljava svoju prevlast i pravo da te ponovo ujede. Jer ako si mu oprostio jednom, oprostices mu i sledeci put, mozda i jaci ujed.

"@designpara: Nikad se to nece ni srediti jer ce celog zivota dolazak da povezuje sa kaznom. Moram da priznam da ti to pricam iz iskustva. :oops: "
Pa ne znam, moracu da sredim to nekako, kazem dresiran je da dodje sa hranom i tu nema problema, ali kad poostrim ton onda vidi da je zabrljao, videcu, mozda ga neko vreme ne pustam sa povodca pa sta god da krene usput da gricka lize, jede sto ne treba da ga klepim... Onda ce valjda slusati te naredbe i kad bude pusten sa lanca, ali problem je kad ga ne vidim, zavuce se negde i nadje neko cudo!

Еј, знаш шта је мени помогло?

Кад је мој пас, који је био вечити прождрљивац, живи контејнер, узимао тако нешто са улице, гађали бисмо га кључевима (направили смо свежањ старих кључева) уз гласно "фуууууј" ..... знаш како би се тргао кад би покушао нешто да "лацне", оклевао би јер је очекивао да му однекуд долети нешто страшно бучно и непријатно. А неће повезати са командом коју треба похвалити као у твом случају!

Е онда одмах после тога "фуј" и његовог испуштања оног што има устима кажи "бравооооо" и брзо га зови да дође али буди весео, пљескај му као да га вабиш да се играте! Укапираће гарант.

mili tajna komande "lezi"- prosvetli nas:D
uzgred malo smo napredovali, lezi sam krenula razvuceno da govorim, a sedi ostro, povucem mu malo prednje noge i onda legne sam, ali nece jos uvek skroz sam... i bas sam se mucila ponavljajuci u beskraj, a on ima bas slabu koncentraciju i imam osecaj da ga "maltretiram" kad ucimo nesto novo... on uopste ne kapira da tek ispunjavanjem dobija nagradu-poslasticu, toliko se skoncentrise na hranu kada je provali, da su sve druge radnje obustavljene...

Kоманда "лези" се обавља тако што се пас држи на повоцу, прво му се нареди да седне, а потом левом руком држиш седални део док десном у којој је поводац вучеш на доле тако да пас мора да залегне. Ако треба, нек се и мало цимне поводац уз команду "лезииии", да звучиш мало одлучније ако неће. Вучење за ноге је нешто што се не практикује, пре се практикује притисак на део код плећки и овако како сам описала, него вучење за ноге.

ja sam mog psa vrlo lako naucio tu naredbu! Sa hranom... Prvo sam ga naucio naredbu sedi, a onda lezi, prvih par puta sam ga malo pritisnuo tu kod vrata, a onda je vec sam poceo da radi sta treba. Ja sam mu od pocetka svaku naredbu izgovarao ostro, naravno ne dranje, a kad mu nesto odobravam vrlo blago, tako da on vec po tvom tonu skapira sta mora da uradi a sta je igra! Ovo sa hranom je najbolje da radis ujtru pre obroka, u svakom slucaju kad je gladan. ili sa nekom igrackom koju voli. Kada zna da ce dobiti nesto sto voli, ima da ti posle 2 dana pokazuje par pozi lezanja na tvoju naredbu, da biras! :))

ja imam isti problem kao Alal, moj pas kad vidi nagradu se skoncentrise samo na to i ne obraca paznju na svet oko sebe. Bulji u hranu ko hipnotisan, nema sanse onda da me cuje

Ne secam se vise ko je spominjao "kliker" ali metoda je odlicna i da se primeniti u raznim situacijama. Koliko sam ja shvatila, treba ici na to da vremenom kliker sam po sebi postane dovoljna nagrada a ne vise asocijacija na hranu, mazenje...

e pa ovaj moj je zesci kvarnjak, folirao se da moze da odradi komandu "lezi" samo kad mu ja malo maknem prednje noge, pa onda on tek razume i preko volje legne sam do kraja. e pa danas video da se svi nesto spremamo i da cemo da izadjemo i krenuo da se umiljava, mazi, skace da me spreci jaknu da obucem. ja mu kazem sedi on sedne i krene bez naredbe da mi daje umiljavajuci se sapu, sve ce da uradi, samo da ne odemo. i ja reko' hajde da probam. kazem "lezi" a on bez problema odmah legne... kada misli da ce od toga da ima koristi, sve zna...

Back