Draga Mašin

Тачно. Као што је и прича о ,,свемоћи" Црне Руке у време владавине Карађорђевића такође преувеличавање и мит.

Али, ја сам за изношење тих историјских чињеница од форумаша Сергиана добио етикете да сам ,,национал-бољшевик", да браним злочинце, да ,,призивам рат", сличне небулозе.

Очигледно да људи попут Сергиана, кад остану без аргумената и одговора, лупају етикете, подмећу, измишљају, скрећу са теме, итд. Ето, није само мене него и Милунку и Плаштуна, у недостатку аргумената, етикетирао и оптуживао за све и свашта.

Crna ruka je "rasčistila" teren i dovela čika Peru na vlast.
Kasnije su, svesni svoga učinka i ulaska u istoriju, se uskurčili.
Krenulo bahaćenje i "šefovanje" u Vojsci

Počeli da izazivaju bojazan i kod samog kralja.
Plašio se da ne prođe kao Obrenovići, pa se desio Solunski proces
na, uglavnom, lažnim optužbama.
Da bi se rešio "Crne ruke" i svoje noćne more.....

Zašto Karađorđevići nisu želeli da kroče u Dvor smrti ?

Poslednja izmena:
Немој да си тужибаба. И треба да се бринеш.
За годину ипо дана долази коначна слобода Србству па ће свако одговарати за исказану (и написану) реч.
Ено ти књига/документ од мајора Добривоја Р.Лазаревића, назив књиге је "Црна рука" па читај какав су утицај имали у тадашњој држави.
На крају књиге је списак од 57 завереника у мајском преврату где је Апис на 3.месту, а у списку од 55 чланова Црне руке он је на 8.месту (пре њега су Пашић, Протић, Путник, Стојановић, итд.).

И зар ти није довољан аргумент да је та јеврејско-британска подгузна мува - Апис тада био рањен, што значи да је био актер тог стравичног злочина. А ти таквог злочинца оправдаваш и величаш, па имаш ли ти иоле части и морала?

А ја нема разлога да бринем због тога што ће да дође слобода Српству, јер ја ту слободу желим и за њу се Богу молим. Тако да узалуд претиш, ако си већ решио да претиш, прети стварним непријатељима српског народа, а не другим Србима, Православним Хришћанима и родољубима.

Друго, имаш ли ти части и морала кад подмећеш и измишљаш да ја оправдавам (иако сам више пута написао да не оправдам убиство почињено у Мајском Преврату)? А ја никада нисам тврдио да Апис није учествовао у том преврату и да није био један од организатора, то си ти опет нешто побркао.

Али, Сергиане, мислим да нема више смисла расправљати са тобом, јер си очигледно неозбиљан саговорник...

Тврдиш све време да је моћ црнорукаца преувеличана и да је неки "мит",а они нам убише помазаног краља (какав год да је са својим манама, али је последњи србски миропомазани краљ ако не рачунамо Петра првог републиканца - масона). Сам себи скачеш у уста а онда ти криво када те разобличим па се тужакаш...

Тврдиш све време да је моћ црнорукаца преувеличана и да је неки "мит",а они нам убише помазаног краља (какав год да је са својим манама, али је последњи србски миропомазани краљ ако не рачунамо Петра првог републиканца - масона). Сам себи скачеш у уста а онда ти криво када те разобличим па се тужакаш...

Ма ко те тужака, не измишљај и не лупај. ;)

Друго, Краља Александра нису убили црнорукци, него официри, то је била официрска завера, било је ту много и бившх министара, (такође, један од учесника завере је био белорукац касније), дакле то је била официрска завера, а не завера неке организације. А неки од учесника у завери су касније били чланови Црне Руке. Али, далеко је од истине да су преврат организовали само црнорукци и да су они извршили убиство.

И треће, тај ,,масон" и ,,републиканац", се под именом Петар Мркоњић борио у босанско-хервеговачком устанку, раме уз раме са српским народом, док је Милан Обреновић шуровао са Бечом тј. Астријом и на њихов наговор водио бесмислене ратове. Е знаш шта је право срљање зарад туђих интереса? Е па управо кад је Милан, на наговор Аустрије, заратио са Бугарима, што је било погубно по Србију и српски народ.

Бугари су изневерили одредбе из санстефанског уговора, први су испровоцирали. Нисам неки љубитељ Миланове политике али се не могу поредити његове грешке са суштинским грешкама династије Карађорђевић. Ови потоњи су, човече, револуцијом дошли на власт и изменили државни поредак изнутра (избушили монархију, увели демократију).

еј сада, као "борио се", па шта онда?..јел треба да му пустимо да уништи државу изнутра, да је ослаби?..Па, и твој бивши генсек је био главни ратни хушкач, милионе људи је заводио на причи о Великој Србији а сада је државу и народ предао на тацни Бриселу и постао највећи издајник...

Бугари су изневерили одредбе из санстефанског уговора, први су испровоцирали. Нисам неки љубитељ Миланове политике али се не могу поредити његове грешке са суштинским грешкама династије Карађорђевић. Ови потоњи су, човече, револуцијом дошли на власт и изменили државни поредак изнутра (избушили монархију, увели демократију).

еј сада, као "борио се", па шта онда?..јел треба да му пустимо да уништи државу изнутра, да је ослаби?..Па, и твој бивши генсек је био главни ратни хушкач, милионе људи је заводио на причи о Великој Србији а сада је државу и народ предао на тацни Бриселу и постао највећи издајник...

Краљ Петар није уништио ни Монархију, ни српску државност. Јер, као што сам већ рекао, он је био велики противник стварања ткз. Југославије и уопште није био занесен том погубном идејом ,,југословенства".

Том заблудом највише је био понесен његов син, Александар, он је великим делом за то одговоран и то је коштало много и њега и његов народ.

А не разумем шта ти то значи ,,ратни хушкач", таква прича представља стандардну пропаганду б92 и њима сличних, против СРС и осталих српских родољуба. Истина је да он није био никакав ,,ратни хушкач", већ је био у СРС и био је део Срба родољуба, све док се није продао и прешао на издајничку страну. Иначе, ја никада нисам био члан СРС (тако да ти не стоји та опаска да је био ,,мој генсек"), истина подржавао сам их и гласао неколико пута за њих, али ја подржавам све српске богољубиве и родољубиве организације, на пример Двери Српске и многе друге...

Па то да се залагао за ратну опцију, назови како хоћеш, а онда се одједном (као и 70% радикала) преокренуо и постао екстремни издајник..

не мислим само на југословенство већ и увођење парламентаризма чиме се урушава монархија изнутра..као и јаким утицајем оних мрачних сила које су нас 1918. докусуриле

Crna ruka je "rasčistila" teren i dovela čika Peru na vlast.
Kasnije su, svesni svoga učinka i ulaska u istoriju, se uskurčili.
Krenulo bahaćenje i "šefovanje" u Vojsci

Počeli da izazivaju bojazan i kod samog kralja.
Plašio se da ne prođe kao Obrenovići, pa se desio Solunski proces
na, uglavnom, lažnim optužbama.
Da bi se rešio "Crne ruke" i svoje noćne more.....

Zašto Karađorđevići nisu želeli da kroče u Dvor smrti ?

Znaci posle prevrata smo imali mnogo opasniju situaciju nego pre.
Umesto Aleksandra i Drage smo dobili grupu ljudi koji su smenjivali ministre,postavljali i penzionisali oficire i ugrozavali poredak u zemlji.

Znaci posle prevrata smo imali mnogo opasniju situaciju nego pre.
Umesto Aleksandra i Drage smo dobili grupu ljudi koji su smenjivali ministre,postavljali i penzionisali oficire i ugrozavali poredak u zemlji.
Уместо Александра добили смо људе који су спроводили четничку акцију од 1903, затим осветили Косово, вратили Маћедонију, победили Аустроугаре на Церу и Колубари , заједно са савезницима поразили Централне силе и ослободили Београд од Аустронемаца 1918. године...

Уместо Александра добили смо људе који су спроводили четничку акцију од 1903, затим осветили Косово, вратили Маћедонију, победили Аустроугаре на Церу и Колубари , заједно са савезницима поразили Централне силе и ослободили Београд од Аустронемаца 1918. године...
...и све то уз губитак трећине свог становништва, уз највећу кланицу Србства и гурање у државну гробницу -СХС а после и у Југославију, да би опет све ту политички изгубили..(уз помоћ врлих "савезника" англосаксонских, наравно).
Дакле, једна самоубилачка (по нацију) група људи жедна србске крви је 1903.године дошла на власт.

ако не рачунамо Петра првог републиканца - масона.

Где си, бре, Сергиан ! :)
Распопише ли те, или те трпе још?
Шта ти је скривио најбољи наш владар да га убацујеш постхумно у масоне?
Што ниси оплео Пашића и сплетку коју је направио да бољи син изгуби престо ?
Дал је крив твој отац што си ти завршио тамо где си завршио?

Poslednja izmena:
На крају књиге је списак од 57 завереника у мајском преврату где је Апис на 3.месту, а у списку од 55 чланова Црне руке он је на 8.месту (пре њега су Пашић, Протић, Путник, Стојановић, итд.).

Pašić, koga je Crna Ruka pljuvala na svakom koraku i pokušala da smeni - član Crne Ruke ?

Нисам неки љубитељ Миланове политике али се не могу поредити његове грешке са суштинским грешкама династије Карађорђевић. Ови потоњи су, човече, револуцијом дошли на власт и изменили државни поредак изнутра (избушили монархију, увели демократију).

Odrekao se svih Srba u Bosni, Hercegovini, Raškoj i Vojvodini...meni to zvuči kao suštinska greška.

Revolucijom? Revolucijom je i dinastija Obrenovića došla na vlast...a pre njih Karađorđevići a pre njih opet Obrenovići a pre njih opet Karađorđe, vođa srpske narodne revolucije protiv Sultana. Da nisu trebali i Sultani da ostanu? Eto, oni nikad nisu trpeli nikakvu "demonokratiju", odlično bi se slagao sa njima. :roll:

Pašić, koga je Crna Ruka pljuvala na svakom koraku i pokušala da smeni - član Crne Ruke ?

Odrekao se svih Srba u Bosni, Hercegovini, Raškoj i Vojvodini...meni to zvuči kao suštinska greška.

Revolucijom? Revolucijom je i dinastija Obrenovića došla na vlast...a pre njih Karađorđevići a pre njih opet Obrenovići a pre njih opet Karađorđe, vođa srpske narodne revolucije protiv Sultana. Da nisu trebali i Sultani da ostanu? Eto, oni nikad nisu trpeli nikakvu "demonokratiju", odlično bi se slagao sa njima. :roll:
Није револуција кад смениш страног окупатора већ је револуција кад насилно скинеш легалну србску власт, законитог владара и то миропомазаног. И онда промениш политичко уређење (уведу републиканизам у монархију, такорећи).
Био и Пашић, а што су хтели да га смене - њихов међусобни обрачун.
И опет је мање зло дипломатијом се борити за права Срба ван Србије него силом гурати целу нацију у самоистребљење и у југословенство.

Није револуција кад смениш страног окупатора већ је револуција кад насилно скинеш легалну србску власт, законитог владара и то миропомазаног. И онда промениш политичко уређење (уведу републиканизам у монархију, такорећи).
Био и Пашић, а што су хтели да га смене - њихов међусобни обрачун.
И опет је мање зло дипломатијом се борити за права Срба ван Србије него силом гурати целу нацију у самоистребљење и у југословенство.

Knez Aleksandar, sin Karađorđa, je takođe bio miropomazan. To nije sprečilo Obrenoviće da ga smene.

Milan i Aleksandar Obrenović se uopšte nisu borili za prava Srba u Bosni i Vojvodini, ni diplomatskim ni bilo kakvim drugim putem.

Тај Карађорђевић је смењен мирним путем, није му фалила длака са главе а монархија није била угрожена изнутра.

нису исте историјске околности, некад је боље мудро чекати него срљати главом кроз зид...

Poslednja izmena:

Zasto ti ljudi nisu mrdnuli prstom za vreme ustanka u Makedoniji 1903-e?
I zasto poslase Misica u penziju?

Ustanak u Makedoniji je bio 20. jula 1903. (po starom kalendaru). To je nepuna dva meseca posle majskog prevrata; Ustav je obnovljen tek 5. juna, Kralj Petar je doputovao u Srbiju i stupio na vlast tek 12. juna. Trebalo je i sprovesti izbore (zakazane za početak septembra) i obrazovati novu vladu.
Tako da je Kraljevina Srbija imala pune ruke posla - a sve i da nije, vojska joj je bila u lošem stanju, ekonomija u još gorem (to je zaostavština Milana i Aleksandra), a nije imala ni saveznike sa kojima bi mogla da uđe u sukob sa Turskom. Biće potrebno 9 godina unapređivanja da se sve to izgradi.

Mišića su penzionisali pojedini oficiri-zaverenici dok su još oni vodili kolo u zemlji. Kasnije je reaktiviran kad su oni većinom odstranjeni.

Можда зато што је материјално стање у војсци било очајно, а у устанак су дебело били умешани и Бугари.
А ти исти Бугари ( односно њихове комитске чете) су , по Јовану Јовановићу Пижону српском конзулу , у том периоду, прво у Софији, а затим у Скопљу , 1904-1906 само у скопљанском подручју убили 93 човека и починили 82 разбојништва над Србима, а у битољском крају 48 убистава и 61 разбојништво.

Па можда зато што је имао лични сукоб са ђенералом Атанацковићем, па је затим дошла и ''Нишка завера''...

А зашто је Пијемонт у низу текстова, када је Мишић по други пут пензионисан, најватрније бранио тог истог Мишића?

Back