Dostojevski kao mislilac

Pa malo je shuntavo porediti Sekspira i Dostojevskog, stvarno nidje veze.

U vreme Sekspira nisu se pisali romani tako da je ova opaska od casnog i cestitog Justina Popovica
besmislena.
...kako je 'poredjenje' hrabro i za samog Apologetu,
tako je cudno da od, meni drage Dame, ovako izlijecu vruce opaske bez zadrske
vruce i smislene...tesko je posmatrati sa zemlje gore u vrhove,
kako se pletu sisarke borova...
Sekspira je u dvojbu, misteriju i dramatiku 'ubacio' sam Duh Antikea
a Dostojevskog najljuci izazivaci muskog roda,- Zena i Kocka...
da li je tako , to samo Visnji zna...
Mnogo je ljudi od pera imalo toga protiv Sekspira
neceg neobjasnjivog u njima
npr. Tolstoj ali je ustajao sa 'Hamletom' ispod jastuka...
mnogi su izricali sudove da je hamlet kompilacija afekata
lijepo uklopljenih...
Jadi bi ga znali,
ali ja volim Obojicu
i,- nista mi ne hvali...:bye:

Zapadnjačkim koncepcijama idealnog društvenog uređenjaDostojevski suprotstavlja rusku, istočnjačku viziju bratske zajednice budućnosti, utemeljenu
na veri u isceljujuću moć hrišćanskog praštanja. odnosno moć ličnog, moralnog usavršavanja. Međutim, uporedo s ovim hrišćanskim optimizmom, zvuči
u tim razmišljanjima Dostojevskog i jedna pesimistička nota. Polemišući s gledištem socijalističkih reformatora prema kome je promena društvenih insti-
tucija dovoljna za duboku i stvamu promenu odnosa među ljudima, u duhu ideje sveopšteg bratstva i ljubavi, Dostojevski kaže da se zlo u čoveku krije
dublje nego što misle »lekari-socijalisti«, i da nema tog društvenog uređenja u kojem se zlo može iskoreniti. Istina je, doduše, da se u ovakvom viđenju
čovekovih mogućnosti ljudska bića ne svode na stupanj beslovesnih žitelja mravinjaka, ali je isto tako tačno da ni s ovakvim viđenjem ljudske prirode ne
možemo pevati himne čovekovoj slobodi. Ako je zlo doista tako duboko ukorenjeno u ljudima da se nikakvim društvenim institucijama ne da iskoreniti,
kako se onda može o ljuđima i njihovim aksiološkim mogućnostima imati neko visoko mišljenje? Ostaje, naravno, vera u snagu ljubavi, ljubavi koju autor
Dnevnika vidi kao onaj temelj na kojem će se sazdati zgrada buduće idealne zajednice. »Tražite ljubav i sabirajte je u srcima svojim«, poručuje Dostoje-
vski u stilu biblijskih proroka. Ljubav je toliko jaka da može preporoditi i nas same.
Ovako pozivajući ljude na podvig ljubavi, Dostojevski kao da jezaboravio svoju jetku primedbu iz »Zimskih beležaka o letnjim utiscima« na račun njegovih oponenata koja bi se sada mogla, s istom logikom, okrenuti protiv njega samog. Kako se može načiniti ragu od zeca ako nema zeca, pitao je ironično
Dostojevski pristaše socijalističke koncepcije društva. Kako se možemo uzdati u preporođujuću snagu ljubavi ako u čoveku ljubavi nema, i ako je zlo u
Ijudima tako duboko i tako snažno ukorenjeno — to pitanje moglo se sad postaviti i samom autoru Dnevnika.

Nikola Milošević

Трагање за истином – Сан Достојевског

Једне новембарске ноћи се великом руском писцу Достојевском, кроз сан јунака приче „Сан смешног човека“, указао одговор на вечно питање о људском постојању и смислу живота.

„Сан је као живот или је живот као сан, тајна исте суштине која нам показује оба своја лица, као дан и ноћ, свесно и несвесно, умирање зрна и његово васкрасавање.“ – Владета Јеротић
Владета Јеротић је писао о овој краткој причи Достојевског, позивајући се на Јунга и његову теорију колективно несвесног.
Архетип је термин који у савременим књижевним теоријама означава симболичне ликове, слике и ситуације у којима су представљени најбитнији и најтрајнији елементи људског постојања. Схватање о архетиповима има корен пре свега у теорији психолога К. Г. Јунга о колективно несвесном, које по њему садржи те најстарије, свим људима заједничке представе. У ужем смислу архетипови би биле митско-религијске представе о рају, паклу, богу, ђаволу, о рођењу, смрти, васкрсењу. У ширем смислу категорија архетипова обухвата све битне и трајне људске типове и ситуације који се стално појављују у књижевним делима разних народа и времена: ликове хероја, издајника, строгог оца, зле маћехе, жене као љубавнице, заводнице, мајке, ситуације сукоба родитеља и деце, животног процеса рођења, сазревања, смрти. Постоји толико много архетипова колико има типичних ситуација у животу. Архетипови углавном изражавају оно што је Јунг називао процесом индивидуације, постепено одвајање индивидуалне свести из колективно несвесног. Према Јунгу, архетипови описују несвесна душевна догађања сликама из спољашњег света. Функција архетипа је између осталог и да појединцу олакша сналажење у животно важним, кризним ситуацијама.
„Сан смешног човека“ је прича Фјодора Михајловича Достојевског, која је први пут објављена 1877. године. Прича приказује очајног човека који једне ноћи одлучује да почини самоубиство. Седећи у својој столици, спреман да умре, он је заспао и сања. У сну он извршава самоубиство, а Бог га шаље у свет сличан Земљи, насељен безгрешним и срећним људима.
Пре свега, потребно је објаснити о каквом је то смешном човеку реч. За дубљег посматрача, како пише Јеротић, овај придев карактерише сањара, занесењака чије се карактерне црте откривају већ у првом разговору са оваквим човеком, некога ко не зна шта ће са собом, а још мање шта ће са људима око себе, дакле некога ко се не уклапа у свакодневну шему понашања. Како прича одмиче, главни јунак нас све више увлачи у своју дубоку тугу, самоубилачко расположење и отуђеност од света око себе.
Достојевски је писац који своје јунаке гони увек до последњих граница људског размишљања: ако је у питању јунак који је добар, он је добар до јуродивости и жртвовања, а ако је зао, онда је такав до опседнутости демонима или до самоубиства. Јунаци Достојевског, верни својим идејама и одани својим идеалима, помишљају на оконачавање свог живота. Тако је и у причи „Сан смешног човека“. Главни јунак је налик на остале „негативце“ руског писца. Он је на почетку горди мизантроп, који се склања од људи и пати између своја четири зида, приближавајући се идеји завршавања живота самоубиством. Он се на тај потез одлучио једне мраћне и кишне ноћи, када је на небу међу облацима угледао звездицу. Мисао о самоубиству јавила се два месеца пре те вечери, али је он донео чврсту одлуку тек спазивши звездицу.
„Ако човек није до краја идентификован са Злом, ако мржња у њему није заузела сав простор душе, архетип Спасиоца пробудиће се у њему у одсудном часу и уместо самоубиства, начиниће покушај самоубиства (tentsamen suicidi) или ће се десити неко чудо “, пише Владета Јеротић.
Тако се, као архетип Спасиоца, у причи у тренутку када је јунак решен и спреман на чин самоубиства, када га у соби чека напуњен револвер, јавља мокра, поцепана, смрзнута осмогодишња девојчица, вукући га за капут уз узвике „Мамице, мамице!“. Он одбија да јој помогне, иако дирнут судбином детета, које је недужно као и оно дете из романа Браћа Карамазови које виче „боги, боги!“, и коме је очигледно потребна његова помоћ у том тренутку. Он тера девојчицу од себе лупивши ногом и остаје до краја смешан човек, горд и убеђен у бесмисао живота. Касније, седећи у својој фотељи, уместо да се убије, он одједном заспи. У сну се одигравају његове жеље: он пуца, додуше не у главу, као што је планирао на јави, већ у срце, одакле и „излазе све зле помисли човечје“. Смрт у сну води или до наглог буђења или до необазирања на ову смрт, када се радња даље дешава као да смо живи, наводи Јеротић. Након смрти у сну, одлази на свет сличан Земљи, прелеп свет, насељен безгрешним и срећним људима. У том делу приче приказана је општа хармонија света, утопијски елементи будућег или прошлог раја на земљи, као и хришћанска идеја о грешности човека. Једног дана он их научи да лажу, сазнали су за нешто што до тада за њих није постојало, „заволели су лаж и осетили лепоту лажи“ и тиме се покрећу све исте страхоте као и на Земљи. Б. Вонгар је, писајући о Абориџинима, изнео чињеницу да они у свом језику немају реч за рат. Не познајући лаж, људи у причи Достојевског остају неискварени и невини све до доласка главног јунака. Да ли у људској свести уопште постоји појам који није дефинисан и означен у језику неког народа је свакако занимљиво питање.
Неоспорив је архетипски карактер сна смешног човека, његова улога у спречавању самоубиства али и улога у преображају живота главног јунака.
„Сан као такав, а нарочито архетипски сан носи у себи тежину једног другог живота који је у нама, а који има исту вредност, значај и далекосежност као и јава.“ – Владета Јеротић
Уосталом, прелаз из јаве у сан и обрнуто прилично је неосетан, па можемо рећи да је можда оно што зовемо јавом сан, а оно што називамо сном, негде на другој страни уствари стварност. Достојевски то потврђује речима:
„Знате, рећи ћу вам једну тајну, мода све то није ни био сан. Јер ту се одиграло нешто толико истинито, да то није могло да ми се привиди само у сну.”
Архетипски снови доводе до трајних промена у личности. Јунак приче након сна прихвата бол и патњу као синониме смисла живота и љубави, одбацује сваку помисао на самоубиство и прихвата задатак помагања и олакшавања патње других људи.
„Желим да проповедам – а шта? Истину, јер сам је видео, видео сам је својим очима, видео сву њену славу…
Видео сам и знам да људи могу бити срећни и дивни, не губећи способност да живе на Земљи. Ја нећу и не могу веровати да је зло нормално човеково стање.
(…)
Главно је – воли друге као себе, и то је све, више ништа не треба.“

Сан је довео до преображаја и враћа га назад оној девојчици која му је прва и указала пут из безнађа. Прича се и завршава речима:
„А ону сам малу девојчицу пронашао… и поћи ћу! Поћи ћу.“
Свет снова је разноврстан, неисцрпан и до краја недоступан истраживању. Достојевски то потврђује следећим речима:
„А снови су, као што је познато, веома чудна појава: нешто се осликава са поразном јасноћом, са јувелирски извајаним ситним детаљима, а преко другог прескачеш као да га уопште не примећујеш, на пример, преко времена и простора. Сновима, изгледа, не диригује разум, већ жеља, нити глава, већ срце, а међутим, какве је веште обрте понекад изводио мој разум у сну! Са њим се у сну дешавају сасвим несхватљиве ствари.“
Романи Достојевског су пуни јунака који себе муче размишљањима о „вечним питањима“, уосталом као и многи људи током свог живота, па је то случај и у овој причи.
Достојевски пише о убеђењима смешног човека на почетку:
„…наиме, то је био убеђење – које ме је фрапирало – да је на свету свуда свеједно. Ја сам то већ одавно предосећао, али коначно убеђење настало је последње године, и некако изненада. Одједном сам осетио да би мени било свеједно хоће ли постојати свет или да нигде ничега нема…“
Живот не почива на свеједности и равнодушности, не подноси лажне нирване и немогуће је заварати га формама без садржаја. Људи доследни себи и својим идејама живе те исте идеје до сржи. Њихов пут није широк, већ је уска стаза, а ове људе, као што стоји у Јеванђељу, познаћете по делима.

О љубави у књижевним делима Достојевског најбоље је писао Николај Берђајев:

Сва дела Достојевског препуна су вреле и страсне љубави. Он у руској стихији открива страсно и сладострасно начело. Ничег сличног нема код других руских писаца. Ту народну стихију, која се испољила у нашем хлистовству4, Достојевски је приказав код слоја наше интелигенције. To је дионизијска стихија. Љубав код Достојевског је искључиво дионизијска. Она мучи човека. Код Достојевског је човеков пут пут патње. Љубав је код њега вулканска ерупција, експлозија
динамита страсне човекове природе. Ta љубав не познаје законе и форме. У њој се испољава дубина људске природе. У њој је сва она страсна динамичност, као и у свему код Достојевског. То је ватра која прождире. Затим се та ватра претвара у ледену хладноћу. Онај који је некад волео пред нама стоји као угасли вулкан. Руска књижевност не познаје тако лепе слике љубави какве познаје књижевност Западне Европе. Код нас нема ничег сличног љубави трубадура, љубави Тристана и Изолде, Дантеа и Беатриче, Ромеа и Ђулијете. Љубав мужа и жене, љубавни култ жене — диван је цвет хришћанске културе Европе. Ми нисмо имали ритере и трубадуре. У том је недостатак нашег духа. У руској љубави има нешто тешко и болно, мрачно, и често ружно. Ми нисмо имали прави романтизам у љубави. Романтизам је појава западне Европе. У стваралаштву Достојевског љубави припада велико место. Али то није самостално место. Љубав није вредност по себи, она нема свој лик, она је разоткривање трагичног пута човека, провера човекове слободе. Овде љубав има сасвим друкчије место него код Пушкина, у љубави Татјане, или код Толстоја, у љубави Ане Карењине. Овде женско начело заузима сасвим друкчији положај. У делима Достојевског жени не припада самостално место. Антропологија Достојевског је искључиво мушка антропологија. Видећемо да жена интересује Достојевског искључиво као моменат у судбини мушкарца, на путу човека. Људска душа је пре свега мушки дух. Женско начело је само унутрашња тема у трагедији мушког духа, унутрашња саблазан. Какве слике љубави нам је оставио Достојевски? Љубав Мишкина и Рогожина према Настасји Филиповној, љубав Muћe Карамазова према Грушењки и Версилова према Катарини Николајевној, љубав Ставрогина према многим женама. Нигде нема лепе слике љубави, нигде нема женског лика, који би имао самостално значење. Женске ликове увек. мучи трагична судбина мушкарца. Жене су само унутрашња мушка трагедија. Достојевски разоткрива безизлазни трагизам љубави, неостваривост љубави, немогућност њене реализације у животу. Његова љубав је убитачна као код Тјутчева...

A onamo dječica gladuju... A Katerina se Ivanovna ushodala po sobi, lama rukama, a po obrazima joj izbile crvene pjege, kao što vazda biva u toj bolesti. "Živiš, veli, kod nas, ti muktašice, jedeš i piješ i griješ se", a baš puno jede i pije, kad ni djeca nemaju po tri dana kore kruha. Ležao sam ja onda... no, pa što! ležao sam pijan pijancat i čujem, kako govori moja Sonja, (pokorna je ona i glasić je u nje tako krotak... plavka je ona, lice joj je vazda blijedo, mršavo) kaže: "Što, Katerina Ivanovna, zar da se ja latim takva posla?" A Darja Francovna, žena zloduha i policiji predobro poznata, triput je već zapitkivala po gospodarici. "Pa što, - odgovara Katerina Ivanovna podrugljivo, - čemu i čuvati? Baš i jest blago!" Ali nemojte je kriviti, nemojte je kriviti, milostivi gospodine, nemojte je kriviti! Nije to izrečeno pri zdravoj pameti, nego u uzbuđenju, u bolesti i uz plač gladne djece, a i rečeno je više za uvredu, nego baš u pravom smislu... Jer Katerina je Ivanovna već takva karaktera, pa čim se rasplaču djeca, makar i od gladi, ona ih odmah počinje tući. I vidim ja, nekako u šest sati, ustala Sonječka, ogrnula rubac, obukla ogrtač i otišla od kuće, a u devet se sati vratila. Došla i ravno Katerini Ivanovni, pa šuteći položila na stol trideset srebrnih rubalja. Ni riječi nije izustila, niti uzgledala, nego uzela naš veliki, zeleni polusuknen rubac (imamo mi takav zajednički polusukneni rubac) prekrila njime cijelu glavu i lice i legla na postelju, lice okrenula k zidu i samo joj podrhtavaju ramena i cijelo tijelo... A ja, kao i maločas, sve ležim onakav... I vidio sam ja onda mladiću, vidio sam, kako je Katerina Ivanovna, također bez ijedne riječi, pristupila Sonječkinoj posteljici i cijelo veče proklečala do njenih nogu, ljubila joj noge i nije htjela da ustane, a zatim su obadvije zaspale zajedno, zagrljene... obadvije... obadvije... a ja sam... ležao pijan pijancat... "

...od Delskih dubina do Prodavacica na ulici...to je F.M.Dostojevski...

Бодогражитељ и навећи православни мислилац уопште. И то га прати готово крозз цело његово стваралаштво. ЧЋак и кад је прво дело написао, којим ни сам касније није био одушевљен. Али већ од "Двојника", па преко свега осталог, уобличује се у правог Боготражитеља. О револуционарима је написао књигу " Зли Дуси", у којиј их је демистификовао и образложио их изнутра. Хтео је прво само да напише памфлет против тих револуционара, али пошто је суштински геније, наравно, створио је ремек дело, правећи и књижевни и филозофски и духовни заплет. И тако даље. Већег нећете наћи. Кога то занима, нигде неће наћи ништа боље. А коме само његово писање није баш нај јасније, може да пронађе одлична образложења код Шестова, Берђајева, Иљина, Шпенглера, Хесеа. А и код Аве Јустина.

Back