Dosljaci u gradove, problemi seljanije i enkulturacije

Poruka
22.458
Nekada su migracije i juriši u gradove bili mnogo manjeg obima, danas su to desetine i stotine ljudi na dnevnom nivou. Gradovi su pretrpani, infrastruktura na izdisaju a planiranje u rukama korumpiranih gradskih službi i urbanista.
No, ima nešto poraznije i gore - kultura grada i života u gradu je unakažena. Doseljenici i došljaci presporo menjaju svoje ruralne navike i stilove života čiji sadržaj ne priliči gradu, ili gore, neki ni ne žele da se menjaju i prilagodjavaju.
To je uzrok sveprisutnog nasilja u svakoj sferi života, jer na liniji identiteta stvari se najteže menjaju, veliki dio tog sadržaja je usvajan godinama.
Može li se pomoći gradu da preživi i kojim ličnim postupcima ili primerima pokazujete onima sa deficitom gradske kulture kako treba da se ponašaju?

- - - - - - - - - -

Missim, ne bacate otpatke po trotoaru, sa balkona i ne pljujete gde god stignete je podrazumevano, ne cesete jaja u javnom prevozu, ne bacate iskopane bale iz nosa po sofersajbni je level dva itd. :malav:

Do moyega si se ti prigadiJo, ti mrzis pse a to je seljacka rabota.
Nego, opet malo cudno. Ja ih volim ( pse), a i ja sam dosljakinja:zcepanje:

Do moyega si se ti prigadiJo, ti mrzis pse a to je seljacka rabota.
Nego, opet malo cudno. Ja ih volim ( pse), a i ja sam dosljakinja:zcepanje:

Па добро, нисам се сасвим стопио с градом, кад моја сељачка душа види како се арче паре и време за некорисне животиње од којих никаквог хајера нема, нешто се у мени побуни. Али полаХко само, како ствари стоје, јешћете ви те живуљке које сада држите, или ћете пасти ону траву што ваши другари запишавају.

- - - - - - - - - -

[
A ako ranimo i volimo ulicnu pCetu da li smo prihvatljivi?

Чуј ово, па где бре то има у цивилизацији, што не раниш уличне кучиће по немачким земљама?

Па добро, нисам се сасвим стопио с градом, кад моја сељачка душа види како се арче паре и време за некорисне животиње од којих никаквог хајера нема, нешто се у мени побуни. Али полаХко само, како ствари стоје, јешћете ви те живуљке које сада држите, или ћете пасти ону траву што ваши другари запишавају.

- - - - - - - - - -

Чуј ово, па где бре то има у цивилизацији, што не раниш уличне кучиће по немачким земљама?
Ma cu jedem ja i travu, samo necu ono korijenje, a ranila bih i ja i u Nemackoj nego ih nema.
Ovde zivi human svet, zivotinje se vole.

- - - - - - - - - -

Em mi je milo em drago da sam nastrugala ducan koji imam.
Covek je postavio topik o nekakvim dosljacima , neka ga vodi i uziva.

Trebalo mi je vremena da se odviknem od skakanja po podu dok slušam muziku.To sam redovno i bez pardona radio dok sam živeo u kući.Cenim da sam novoj okolini u početku bio više smešan nego iritantan.Pamtim kada sam u novom kraju prvi put otišao u prodavnicu,stao i zinuo pred stalažom za hleb.Petnaest vrsta j*b'o te!:lol:Crni/francuski/sa susamom/bavarski i gomila drugih,ne znam koji pre da uzmem...A u zabiti odakle sam imaš beli i polubeli pa biraj.Žalosno je što danas u tom novom kraju nema ni pola proizvoda kojih je bilo kada sam se doselio.

U Nemačkoj ista priča.Smešno im dok me gledaju neodlučnog u marketu.Gomila hrane a većinom deluje bezukusno.Odem na kasu i odvalim neku glupost,jezik još uvek ne govorim perfektno.Uvrnuto im kada ih pitam je li slobodno mesto do njih u gradskom prevozu al' tu sam skontao foru i prestao to da radim.Show mi ceo život.:D

Samo da izjavim da mi se baš dopada izraz enkulturacija.
Tema:ne bih vezivala nekulturu za lokaciju rođenja, po selima se itekako naziva dobar dan domaćinu i ne pljuje se po odžakliji i sve redno. Nažalost, seljačina koje dođu i ponašaju se gore nego s Peštera da su sišli, ima apsolutno svuda. Ipak, odrastanje u gradu bi trebalo doprinese, ako ništa drugo, a ono kulturi govora i ponašanja u svakodnevnim situacijama.
Ježim se prostaka, onih koji te pipaju dok pričaju sa tobom, prisnom načinu oslovljavanja kao da se poznajemo sto godina, oholosti i bahatosti prema uslužnim radnicima bilo koje vrste...za njih lek još nije pronađen, tako da...gospodstvo nosiš u sebi tj imaš ga ili nemaš. Ovima što ga nemaju ne pomaže ništa. Eventualno, jedna vaspitna za uvo svaki put kad se popnašaju kao domoroci. Ali mislim da to nije po bontonu.

Хмм, осим обавеза према девојкама које их шетају :rumenko:, која је улога паса у граду?
Ja sam samo onako pomenula pse, postavljac topika imao je neke druge poshasti u glavi a i prilicno ih je konkretno i opisao
tako da ne bi bilo lose da nas zaobidjes svojom mrznjom prema psima.
Dosadjujes i Bogu i ljudima s tom monotonom pricom.
Svi je vec napamet znamo.

Nekada su migracije i juriši u gradove bili mnogo manjeg obima, danas su to desetine i stotine ljudi na dnevnom nivou. Gradovi su pretrpani, infrastruktura na izdisaju a planiranje u rukama korumpiranih gradskih službi i urbanista.
No, ima nešto poraznije i gore - kultura grada i života u gradu je unakažena. Doseljenici i došljaci presporo menjaju svoje ruralne navike i stilove života čiji sadržaj ne priliči gradu, ili gore, neki ni ne žele da se menjaju i prilagodjavaju.
To je uzrok sveprisutnog nasilja u svakoj sferi života, jer na liniji identiteta stvari se najteže menjaju, veliki dio tog sadržaja je usvajan godinama.
Može li se pomoći gradu da preživi i kojim ličnim postupcima ili primerima pokazujete onima sa deficitom gradske kulture kako treba da se ponašaju?

- - - - - - - - - -

Missim, ne bacate otpatke po trotoaru, sa balkona i ne pljujete gde god stignete je podrazumevano, ne cesete jaja u javnom prevozu, ne bacate iskopane bale iz nosa po sofersajbni je level dva itd. :malav:

Nije svaka "seljanija" takva divljač niti su su svi "gradžani" kultivisani.
Nekako se sve stopilo u neki prosek primitivizma.

Ipak retko ko danas baca đubre sa terase, piša u liftu i krade sijalice iz hodnika zgrade.... ali zato malo ko zna da je nekulturno postaviti laminat u stanu a skinuti tepihe ( onaj ispod je nahebo) , pustiti derišta da se igraju loptom po stanu, držati 4-5 kera u stanu ili svoj deo fasade ofarbati u totalno šestu boju ( cela zrada krem boje po projektu a nekom dune da "svoje" spoljne zidove farba u plavo).
Pa onda parkiranje po trotoarima pa i nasred ulice ( uz opravdanje "Pa gde cu !!?" ko da ga je neko zvao da dolazi kolima), sve moguce mastovite "graditeljske avanture" koje totalno unakaze izgled svake zgrade itd...

Sve u svemu napredak, sporo ali napredno..za jedno 200 god biće ovde dosta kulturnog sveta

PS - šta uopšte radi komunalna policija u BG ? Cujem da u NS izlaze na teren i reaguju na poziv građana ali u BG je njihova svrha prava misterija. Da to nisu CIA špijuni možda ? ISIS spavači ? Sektasi, Jehovini zasticeni svedoci ?

Ja sam samo onako pomenula pse, postavljac topika imao je neke druge poshasti u glavi a i prilicno ih je konkretno i opisao

Чуј сад, онако си поменула своје другаре, а сад не смемо више о њима??

Tema:ne bih vezivala nekulturu za lokaciju rođenja, po selima se itekako naziva dobar dan domaćinu i ne pljuje se po odžakliji i sve redno. Nažalost, seljačina koje dođu i ponašaju se gore nego s Peštera da su sišli, ima apsolutno svuda. Ipak, odrastanje u gradu bi trebalo doprinese, ako ništa drugo, a ono kulturi govora i ponašanja u svakodnevnim situacijama.
Ježim se prostaka, onih koji te pipaju dok pričaju sa tobom, prisnom načinu oslovljavanja kao da se poznajemo sto godina, oholosti i bahatosti prema uslužnim radnicima bilo koje vrste...za njih lek još nije pronađen, tako da...gospodstvo nosiš u sebi tj imaš ga ili nemaš. Ovima što ga nemaju ne pomaže ništa. Eventualno, jedna vaspitna za uvo svaki put kad se popnašaju kao domoroci. Ali mislim da to nije po bontonu.

Znači kad pipam treba da ćutim?!

- - - - - - - - - -

Ima, ima toga na šta Bugarče aludira :)

- - - - - - - - - -

Imaš ti neko kučište Žabice?

- - - - - - - - - -

gradovi zive od migracija, doslovno
cak i u sredinama notornim po zatvorenosti prema vani
gradovi bez konstantnog priliva stanovnistva ne prosperiraju
posto se stanovnistvo istovremeno i iseljava ili prosto nestaje tj ne razmnozava se
ovisno o trenutku
tako da mojne dramish toliko
sve to dobro znash

Mene nikada, ali nikada ziv covek nije pipao ako bih se s njim upustila u neku pricu jer ja sama uvek umem
da budem na nekoj pristojnoj distanci, ne i namerno, jednostavno je to kod mene tako.
Nego da te ja pitam nesto..Da li se vi u skoli ucili da se price pricaju, da ljudi razgovaraju, da se jezici govore,
da neko nekome nesto kaze ( a ne i prica ili govori)?
Znacilo bi da skolovanje ili mesto stanovanja ne igra nikakvu ulogu i nepismenosti u Srbalja.
I ti sada ocekujes da nepismeni ljudi iz Vranja dodju u Beograd i da zaborave celo svoje skolovanje?
Cetiri glagola postoje
pricati, kazati, reci i govoriti

Ima te pojave da dosljaci donose sa sobom nekulturu, pa i u manjim gradovima. Gledam ovde, svi kukaju na dosljake kako nemaju manira, kako su ovakvi, onakvi, a uverio sam se licno kakvi su nekoliko puta, cast izuzecima.
Mada opet, ne mozemo da krivimo iskljucivo dosljake, oni su odrasli u drugom okruzenju, drugacijem mentalitetu, vremenom se mozda prilagode. Gori su oni koji su odrasli u tom okruzenju, a ponasaju se gore od dosljaka, a ovamo se gnusaju dosljaka.

Nije sve u poreklu ima nesto i u vaspitanju, postovanju drugih a to se uci kod kuce.

Ima te pojave da dosljaci donose sa sobom nekulturu, pa i u manjim gradovima. Gledam ovde, svi kukaju na dosljake kako nemaju manira, kako su ovakvi, onakvi, a uverio sam se licno kakvi su nekoliko puta, cast izuzecima.
Mada opet, ne mozemo da krivimo iskljucivo dosljake, oni su odrasli u drugom okruzenju, drugacijem mentalitetu, vremenom se mozda prilagode. Gori su oni koji su odrasli u tom okruzenju, a ponasaju se gore od dosljaka, a ovamo se gnusaju dosljaka.

Nije sve u poreklu ima nesto i u vaspitanju, postovanju drugih a to se uci kod kuce.

Oni vuku defekt KUĆE jer ne mogu da ukapiraju da njihov stan NIJE njihova kuća.

Stan je deo zajedničke kuće ( zgrade) , pa da bi svi imali neku dobru kućnu atmosferu moraju da se ispoštuju i neka zajednička pravila. Ali to teško ide sa onima koji su prvi put u stanu. Sa njima se priča svodi na "ne diram te - ne diraj me" pa tako se oni dovikuju po kući, izađu na terasu da telefoniraju a deru se kao čobani sa brda, njihova divljačna i vrištava derišta haos prave po ceo dan a ako prigovoriš gledaju te istinski belo i zbunjeno.
S druge strane, ti pustiš muziku u 12 uveče ili kad im deca odmaraju a oni se ne bune zato što im je osnovna logika "Živi i pusti druge da žive" ali u izvitoperenoj varijanti "Divljaj i pusti druge da divljaju"

Sve to nije "samo" stvar kulture nego i zakona ali Komunalna policija u Beogradu otprilike služi - ničemu,

Back