Doručak

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

proka

Legenda
Poruka
57.100
D O R U Č A K

po meni najvažniji obrok u danu, prosto ne mogu da dočekam da se probudim kako bi doruičkovao :super:

evo par lepih ideja za doručak:

Super ideje za brz i zdrav doručak: Ove namirnice odličan su izbor za početak dana
S. D. | 20. februar 2020. ,

Sigurno nećete pogrešiti ako na prazan stomak pojedete sledeće namirnice

Depositphotos
VEČITA je dilema šta je poželjno doručkovati. Različita su mišljenja i stručnjaka o ovoj temi, ali sigurno nećete pogrešiti ako na prazan stomak pojedete namirnice koje navode

Preporučuju ovsenu kašu jer sadrži vlakna koja stvaraju osećaj sitosti i smanjuju nivo holesterola. Heljdina kaša blago stimuliše probavni sistem i predstavlja odličan izvor proteina, gvožđa i vitamina. Sjajan izbor je i palenta jer pomaže u izbacivanju toksina i teških metala iz organizma, a daje i duži osećaj sitosti. Nećete pogrešiti ako na prazan stomak pojedete med. Budi organizam, daje mu snagu i energiju, a povećava i nivo hormona sreće (serotonin).

Beskvasni hleb od celog zrna, odnosno ugljeni hidrati u njemu, pokreću organizam bez osećaja nadutosti. Ako započnete dan sa tunjevinom obezbedićete organizmu neophodne proteine i energiju. Preporučuju se i jaja, jer su istraživanja pokazala da njihovo konzumiranje za doručak značajno smanjuje unos kalorija tokom dana. Lubenica na prazan želudac dobra je za oči, srce i pluća, dok borovnica utiče na jačanje memorije i imunitet, zbog čega može da bude odličan dodatak doručku.

Depositphotos_12653456_xl-2.jpg

apropo ovsene kaše, ja je doručkujem 4 do 5 puta nedeljno, ali ne kupujem gotove kaše nego pravim sam, u prodavnici zdrave hrane kupim ovsene, ražene, pšenične ili pahuljice od ječma, pa ubacim malo čia semenki /da zgusne kašu a i jako su zdrave/ , mleveni lan, mlevene orahe, bademe, kokus, kakao i obavezno kašiku pravog meda :D
naravno ne sve sa spiska, nego stvar ukusa, par sastojaka sa spiska pa dodam recimo i jednu bananu, ili samleveno suvo voće kao npr kajsije, šljive ili urme, a često i suvo groždje...

kombinacija beskonačno mnogo :D

a onda dočekam viken pa ispržim slaninu i ubacim 4-5 jaja :cool:

a vi?

za doručak obično jaja barena,pržena nebitno,pečena slaninica ili suvi vrat ili nešto,sir za mazanje,crni hleb jogurt ili kefir.Varijanta bez jogurta je kad doručkujem sardine a tada obično ide i bareni kukuruz,koji jedem skoro uvek svako jutro.Ručak oko 4 i posle toga ne jedem ništa sve do narednog doručka nikad ne jedem noću čak i kad izađem negde do kasno

D O R U Č A K

po meni najvažniji obrok u danu, prosto ne mogu da dočekam da se probudim kako bi doruičkovao :super:

evo par lepih ideja za doručak:

Super ideje za brz i zdrav doručak: Ove namirnice odličan su izbor za početak dana
S. D. | 20. februar 2020. ,

Sigurno nećete pogrešiti ako na prazan stomak pojedete sledeće namirnice

Depositphotos
VEČITA je dilema šta je poželjno doručkovati. Različita su mišljenja i stručnjaka o ovoj temi, ali sigurno nećete pogrešiti ako na prazan stomak pojedete namirnice koje navode

Preporučuju ovsenu kašu jer sadrži vlakna koja stvaraju osećaj sitosti i smanjuju nivo holesterola. Heljdina kaša blago stimuliše probavni sistem i predstavlja odličan izvor proteina, gvožđa i vitamina. Sjajan izbor je i palenta jer pomaže u izbacivanju toksina i teških metala iz organizma, a daje i duži osećaj sitosti. Nećete pogrešiti ako na prazan stomak pojedete med. Budi organizam, daje mu snagu i energiju, a povećava i nivo hormona sreće (serotonin).

Beskvasni hleb od celog zrna, odnosno ugljeni hidrati u njemu, pokreću organizam bez osećaja nadutosti. Ako započnete dan sa tunjevinom obezbedićete organizmu neophodne proteine i energiju. Preporučuju se i jaja, jer su istraživanja pokazala da njihovo konzumiranje za doručak značajno smanjuje unos kalorija tokom dana. Lubenica na prazan želudac dobra je za oči, srce i pluća, dok borovnica utiče na jačanje memorije i imunitet, zbog čega može da bude odličan dodatak doručku.

Depositphotos_12653456_xl-2.jpg

apropo ovsene kaše, ja je doručkujem 4 do 5 puta nedeljno, ali ne kupujem gotove kaše nego pravim sam, u prodavnici zdrave hrane kupim ovsene, ražene, pšenične ili pahuljice od ječma, pa ubacim malo čia semenki /da zgusne kašu a i jako su zdrave/ , mleveni lan, mlevene orahe, bademe, kokus, kakao i obavezno kašiku pravog meda :D
naravno ne sve sa spiska, nego stvar ukusa, par sastojaka sa spiska pa dodam recimo i jednu bananu, ili samleveno suvo voće kao npr kajsije, šljive ili urme, a često i suvo groždje...

kombinacija beskonačno mnogo :D

a onda dočekam viken pa ispržim slaninu i ubacim 4-5 jaja :cool:

a vi?
Kakav gurman! Ne mogu dočekati da se probudim, da bih doručkovao... :hahaha:
I ja vikendom obično pržim jaja, ali ih upžim sa paradajz salatom iz flaše.Ne preskačem doručak, ručak nemam. Večera je isto što i ručak oko 18.Uveče ako ogladnim, pojedem neku voćku ili zdrave grickalice, nekad samo popijem čaj(obično zimi).

Poslednja izmena:
Пошто не радим у руднику, обично доручкујем кувано јаје са мало хлеба и јогурт.
Друга варијанта је хлеб, путер и танка шнита неког тврдог сира.
Трећа - хлеб, путер и џем или мед.

За доручак једем јаја на око, барена јаја, прженице, попару са сиром, цицвару, мусли са млеком, разне овсене каше, качамак са млеком, бурек са месом, јогурт или кисело млеко. Раније сам доручковала свеже воће, сада више то не чиним. Одговара ми мало јачи доручак и мирна сам до ручка.

Back