Domonji: "Secesionisti sve jači i brojniji u Vojvodini!''

i mesto da se i onako preglomazna birokratija i administracija smanjuje ona ce se ovime samo jos vise povecavati.

a sustina svega je pokusaj DS-ovaca da udomi sve svoje partijske clanove na drzavnu sisu

Tačno tako!
Kad su videli da dolazi Ruski novac odmah prave pet vlada i sto ministarstava da uzimaju novac od poreza!

I ona vlada u Beogradu je preglomazna i kriminalna, sad i u Novom sadu treba isto to!

Da se ja pitam bila bi samo vlada u begoradu i to minimalna a ostalo bi bilo na nivou okruga ili opština.

A pitanje: ŠTO SE AUTONOMAŠI NE ZALAŽU ZA AUTONOMIJU BANATA ILI SREMA U ODNOSU NA NOVI SAD?

Eeeeee..... Beograd krede "naše pare" ali kad to radi Novi Sad, onda je to OK?

najbrojniju administraciju u evropi imaju bugari i njihova administracije je TRI I PO PUTA MANJA OD NASE :hahaha:

i mesto da se otpusti taj visak , i konacno na taj nacin da svez kiseonik srpskoj privredi, oni samo izmisljaju neka nova administrativna mesta, prave neke paralelne institucije, komunalne policije, autonomne drzave u drzavi , razne agencije i institute za istrazivanje ruda i gubljenje vremena

DS I TADIC SU NAJVECE ZLO OVE ZEMLJE

i bez obracuna sa tim zlom Srbiji nece i ne moze biti bolje

Partneri na republičkom nivou usaglasili su konačnu verziju statuta iz koje će biti izuzeti svi atributi državnosti severne srpske pokrajine, koji su bili predviđeni u prvobitnom predlogu tog akta.

Iz ”aktuelnog” statuta Vojvodine, biće izbrisan član po kome bi Vojvodina imala pravo da donosi zakone i raspisuje referendum.

Takođe, briše se i odredba po kojoj bi Novi Sad bio glavni grad pokrajine, kao i član da Vojvodina može da otvara diplomatska predstavništva u svetu.

Demokrate su se složile sa tim zahtevima SPS , naveli su izvori ”Novosti”.

sta bi ovo al bundy i jomini? :eek:

Izdade Boris Tadic autonomase? :sad2:

Slika sveta kakav poznajemo se svakim danom i ubrzano menja.

Ovakve autonomaske ideje su mozda imale juce smisla ali sada postaju besmislene.

Pogledajte zemlje istocne Evrope, oko Srbije i malo sire.

Madjarska ekonomija je u dubiozi, a dug vodi naciju do bankrota. U Madjarskoj po anketama bi sada vise ljudi volelo da zivi u starom socijalizmu nego u sadasnjem sistemu. Litvanija, Letonija, Estonija, Rumunija, Bugarska i td. sve su te ekonomije u vrlo teskom stanju. Hrvatska ekonomija je u teskoj poziciji. Ukrajina je totalno u loncu i MMF nema novca da im pomogne. Zemlja od preko 50.000.000 stanovnika suocava se sa ekonomskim kolapsom.

Problem je u tome sto i mnoge ekonomije u Zapadnoj Evropi veoma lose stoje. I nema nade da se stanje popravi. Evropa se polako navikava na vece siromastvo. U pitanju je globalna tranzicija gde se moc i bogatsvo pomeraju na Daleki istok koji postaje novi ekonomski i svaki drugi centar sveta.

Citajte temu "Planetarna tranzicija".

U takvoj situaciji autonomija je potpuno besmislena, a stanovnici Vojvodine bi upali u siromastvo poput Ukrajine ili Madjarske.

Srbija ima sve jacu misiju i ulogu u Evropi i svetu kao most Evrope i Azije zapravo Eurazije. U najboljem je interesu povezivanje i zblizavanje sa Srbijom i nekih okolnih zemalja jer to ce biti jedini nacin da spasu svoje ekonomije.

Prema predlozenom statutu Vojvodina bi referendumom odlucila o odvajanju od Srbije.Da li to znaci da Sremci i Bacvani vecinom mogu odluciti u ime Banacana da budu u isti "tor" sa njima.Mozda mi neko odgovori, zasto je sediste "Naftagasa" u N. Sadu a ne recimo u Kikindi ili Zrenjaninu.Mozda novosadska vlastela misli da gradjani ova dva grada ne bi znali kako da potrose debele plate koje u N. Sadu trose njihovi rodjaci i partijski prijatelji.I zasto je Sterijin festival premesten u N. Sad iz Vrsca kada Sterija koliko se zna nije ni svracao u taj grad.

nemojte me pogresno razumeti vec vidim da jeste pojedinci . Alexandar3 druze slazem se ja sa tim da Beogradjani najvise izdvajaju u budzet Srbije al se nemogu pomiriti s tim da mi Vranjanci imali smo 5 - 6 giganta a da ti giganti nista nisu mogli da stvore za Vranje zato sto je tako reko neko u Bg . Mislis da je realno da se u Vranju radi a Beograd gradi. Moj drug iz VOJVODINE imao je negde ja mislim oko 200 hektara zemlje i kad je doso nemac da kupi zito koje je on proizveo na snagu je stupila uredba o zabrani izvoza zita , al ne i brasna pa je to vesto iskoristio mlinarski lobi koji je oborio cenu otkupa zita i uzeo zito dzabe da bi brasno izvezao po 5 puta vecoj ceni .Sto se tice Vranja znas li da smo mi proizvodili 5 posto budzeta Srbije svojom industrijom a kolko smo dobili . Znas li ti da opstina Bosilegrad inace jedna od najnerazvijenijih u Srbiji samo time sto prepumpava vodu iz Ljubate tako se zove mesto u Lisinu jezero a odatle u vlasinu gde se pravi struja 1 jedini dinar nije dobila za to . Trebala je prema ugovoru ELEKTROPRIVREDOM Srbije da dodbije finansisku nadoknadu . Mislis da su dali nesto a sediste te elektroprivrede je u Bg a ne negde drugde . Sav novac od placanja struje se sliva u Bg a ne u neke regionalne centre. Ajde nevedi mi jedan kombinat u Beogradu koji radi i stvara nesto . Samo radi administracija i prodavnice nema jedna jaca fabrika sve je sa strane . Ne mrzim nikog ni Bg ni Ns al brate dosta ste NAS JASILI .

Dakle poenta priče je u tome da u Vojvodini raste anti-beogradsko raspoloženje prvenstveno kod Srba, naročito onih koji imaju utisak da im neko drpa njiove pare. U normalnim zemljama onim područjima koja su problematična i sklonase cesiji se pare daju šakom i kapom, recimo Kanada koja je još ivek formalno vlasništvo britanske Kraljice, Kvebeku. U Beogradu sve naopako shvataju pa hoće da imitiraju Osmanlije i da cede suvu drenovinu od Vojvodjana... što nije pametan pristup. Bolje je da imaju pristup kakiav Kanada ima prema Kvebeku :D

Gomila gluposti. Znam mnogo ali bas mnogo ljudi iz Vojvodine i niko nije za ovaj statut ni za autonomiju. To su samo ustase,pojedini madjari i pojedini retardirani ili potkupljeni Srbi za autonomiju

KULA - Učesnici tribine o Statutu Vojvodine ocenili su večeras u Kuli kao pozitivno to što će se taj akt konačno naći pred Skupštinom Srbije, ali su ukazali da je neophodna reforma Ustava Srbije da bi Vojvodina dobila suštinsku autonomiju.

Politikolog Pavel Domonji je rekao da „što Beograd više bude otezao sa decentralizacijom, u Vojvodini će sve više jačati radikalni autonomaši, ali i pristalice nezavisnosti“.

On je ocenio da Vojvodina treba da ima svoj Ustav jer je to stečeno pravo koje joj je ukinuo Slobodan Milošević 1988. godine.

Prema njegovim rečima, Beograd prema Vojvodini „ima kolonijalni odnos i tu pokrajinu shvata kao plen“.

„Vojvodina je jedina federalna jedinica bivše SFRJ koja je prošla mnogo gore nego svi ostali“, kazao je Domonji.

Novinar Teofil Pančić je ocenio da treba insistirati na podsećanju da većina građana Vojvodine nije glasala za Ustav Srbije.

„Ustav Srbije mora da se bitno menja ili da barem budu promenjeni njegovi najskandalozniji delovi“, rekao je Pančić.

Direktor Zavoda za kulturu Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov je ocenio da „Statut Vojvodine na preskroman način definiše autonomiju Vojvodine“.

Advokat Dragoljub Todorović je rekao da centralističke vlasti u Beogradu funkcionišu jedino pod pritiskom sa Zapada i da će tako biti prihvaćen i Statut Vojvodine.

Večerašnju tribinu „Vojvodina ili čekajući statut - ima li Vojvodina vremena?“ organizovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine u saradnji sa američkom fondacijom NED.

Izvor: http://www.rtv.rs/sr_ci/vesti/politika/politika/2009_11_04/vest_160671.jsp

:DMoj grad se pominje.
Mogu samo da popuse tuki,nista od odvajanja!:per:

Dakle poenta priče je u tome da u Vojvodini raste anti-beogradsko raspoloženje prvenstveno kod Srba, naročito onih koji imaju utisak da im neko drpa njiove pare. U normalnim zemljama onim područjima koja su problematična i sklonase cesiji se pare daju šakom i kapom, recimo Kanada koja je još ivek formalno vlasništvo britanske Kraljice, Kvebeku. U Beogradu sve naopako shvataju pa hoće da imitiraju Osmanlije i da cede suvu drenovinu od Vojvodjana... što nije pametan pristup. Bolje je da imaju pristup kakiav Kanada ima prema Kvebeku :D

Uf, pa evo ja nisam ni iz Vojvodine a ni iz BG i mogu reci da u mojoj sredini vec duze postoji anti-beogradsko raspolozenje. Bez obzira na to mislim da ipak vecina ljudi ne podrzava ovakvu atuonomiju Vojvodine jer je to samo zamena teza. Samo ce se umesto BG napraviti novi centar za Vojvodinu a to je NS i opet ljudi koji zive po drugim gradovima nece osetiti nikakvu promenu. Poenta je ne da neko ima nadleznost nad novcem npr Cacka, ili da recimo Cacani cekaju sve dozvole od BG vec da mogu da rade i ulazu onako kako oni misle da treba. Sa druge strane BG treba da ima apsolutnu nadleznost nad celom Srbijom u oblasti sudstva, drzavnog budzeta, vojske, policije i svega onoga sto cini drzavu.

Cek ...cek..samo da kazem......
U Vojvodini najveca naplata poreza a i struje...
I te price da ce pare ici u Novi Sad.
Pa i do ukidanja ustava su isle pa nam nije bilo lose.?
I lepo rece covek.
Sto je veca centralizacija i sto manje daju samo ce jacati nezadovoljstvo,
Al aj ti to objasni .
Ah ta divna vremena kada su pare isle u Novi Sad.
Onda 3600..sada duplo manje...ko je kriv zbog toga / ?
Nema veze.
Nije to bitno.
Bitno je zajednistvo.

Cek ...cek..samo da kazem......
U Vojvodini najveca naplata poreza a i struje...
I te price da ce pare ici u Novi Sad.
Pa i do ukidanja ustava su isle pa nam nije bilo lose.?
I lepo rece covek.
Sto je veca centralizacija i sto manje daju samo ce jacati nezadovoljstvo,
Al aj ti to objasni .
Ah ta divna vremena kada su pare isle u Novi Sad.
Onda 3600..sada duplo manje...ko je kriv zbog toga / ?
Nema veze.
Nije to bitno.
Bitno je zajednistvo.

Da, da kako da ne?

Pa znamo mi da VAMA u Novom Sadu nije bilo loše za vreme Ustava 1974.

Kako bi vam bilo loše, kada ste jahali sve nas ostale iz Bačke, Srema i Banata?

Pa bi sada opet da budete kalif umesto kalifa?

Tebi je decentralizacija da Novi Sad bude centar umesto Beograda? Ma vidi k...a, kako si pametan!!

Decentralizacija na opštinski nivo, bajo, pa što se mene tiče može da mi ga poduva i Beograd i Novi Sad!! :rtfm:

Tačno tako!
Kad su videli da dolazi Ruski novac odmah prave pet vlada i sto ministarstava da uzimaju novac od poreza!

I ona vlada u Beogradu je preglomazna i kriminalna, sad i u Novom sadu treba isto to!

Da se ja pitam bila bi samo vlada u begoradu i to minimalna a ostalo bi bilo na nivou okruga ili opština.

A pitanje: ŠTO SE AUTONOMAŠI NE ZALAŽU ZA AUTONOMIJU BANATA ILI SREMA U ODNOSU NA NOVI SAD?

Eeeeee..... Beograd krede "naše pare" ali kad to radi Novi Sad, onda je to OK?

:mrgreen:

Da, da kako da ne?

Pa znamo mi da VAMA u Novom Sadu nije bilo loše za vreme Ustava 1974.

Kako bi vam bilo loše, kada ste jahali sve nas ostale iz Bačke, Srema i Banata?

Pa bi sada opet da budete kalif umesto kalifa?

Tebi je decentralizacija da Novi Sad bude centar umesto Beograda? Ma vidi k...a, kako si pametan!!

Decentralizacija na opštinski nivo, bajo, pa što se mene tiče može da mi ga poduva i Beograd i Novi Sad!! :rtfm:

E moj bajo, koji to nama ?
Mislio sam u globalu.
Novi Sad ---figurativno.
U celoj Vojvodini bilo veri gud.
No pare samo za Novi Sad.
Tako bilo.
Samo se izracuna.
Nema crtanja.

u svakoj drzavi bogate opstine finansiraju razvoj siromasnih

ako nista drugo onda iz razloga da ta sirotinja ne dodje da zivi u tim bogatim opstinama.

pogledajte kako je nemacka razvijena tamo je sto put bolje ziveti na selu nego u bilo kojem gradu.

i mesto da istu strategiju razvoja ima i srbija kod nas vecinu drzavnog novca trose beograd i novi sad.
Потпуно си у праву, само у Србији је то испало малко другачије. Богатије општине су помагале сиромашнијим, али од те помоћи сиромашни се нису развијали, док су богатије општине постајале сиромашније. Није ни чудо што такав систем пуца по свим шавовима.

Nije to ništa ... biće strašno tek kada nastanu vojvođanska pravoslavna crkva, vojvođanska katolička crkva, vojvođanska protestantska crkva i poseban vojvođanski mešihat :lol:
Нема ништа од тога, то више приличи неким пасивнијим крајевима (бошњачки, црногорски,...). Војвођански језик би онда била мешавина српског, мађарског, румунског, словачког... Овде нема потребе за тим - свако прича својим језиком а опет се разумемо, за разлику од неких који причају истим језиком а сви би да направе неки сопствени да би се разликовали од првих комшија.

Back