Domaci Film

Klopka nije losa, ali koliko je nahvalise precerase....+ rezultat tog hvaljenja i dizanja je golubovicev najnoviji film...

Mislim da su reditelji ok ,kakvi su glumci.

Reditelji su uzas. Veze s mozgom nemaju ...i ni sa cim.
Ne znaju ni tehnicki da naprave film a o umetnosti da ne govorimo.
Da smo pametni kao sto nismo pa da lepo dovedemo Kusturicu i jos nekoliko rezisera koji vrede na akademiju pa da nauce ljude kako se film pravi.
Izgleda da je tu u pitanju neki klan diletanata koji je zgrabio za fotelje i ne pusta;

PS. Klopka je najbolji triler snimljen u Srbiji i svakako jedan od najboljih u svetu.
Gluma -odlicna
Scenario - odlican.
Rezija - solidna.

francuski je novi talas, a ovaj je crni.
nemaju toliko veze jedan sa drugim sem onog osnovnog sto je francuski novi talas progurao po celom svetu, a to je izlazenje na ulice iz studija i snimanje na realnim lokacijama.
naravno da je uticao, ali uticao je i na Kasavetesa u Americi i Oshimu u Japanu, pa su oni i dalje veliki umetnici.
Makavejev je bio cenjeniji od Kuste, ako posmatramo obojicu u svom vrhuncu.

Slazem se sa tobom u globalu...:)
Ja ne negiram umetnost jednog Makavejeva, Petrovica ili meni omiljenog Kokana Rakonjca, ali taj pokret, kao jedna filmska epoha, znacajniji je zbog tog antirezimskog stava i zbog rusenja tabua (golotinja na filmu itd, sto je upravo tekovina tog francuskog novog talasa)...

E podsijeti me,gledah Krugove al ih ne obrazlozih :D Ukratko, nisu mi se dopali.To ti je kad ti svi ishvale film na sva zvona ,sledeci mora da pati...
Pogledacu, gledala sam isjecke i vjerujem da je atmosfera na nivou.
vjeruj mi na rijec, bice ti upecatljiv, pa svidio ti se ili ne, a ako volis V.Kostica(a loze se cure na njega,vidim) ondfa ce ti jos bolje lec'

Zivko Nikolic je bio poseban stvarno. I nisam ni malo pristrasna :D
jeste poseban, rijetko ko onolk'u bradu od reditelja da ima (kjubrik mu nije ni primac :) )
nije malo sale na odmet,
a sad ozbiljnije, jeste poseban, al nekako je malo jednolican, u svakom filmu slicne teme, mene je to malo odbilo, a za ono doba kad ih je snim'o, imaju kvalitet njeg.filmovi, autenticno je predstavio mentalitet ljudi iz tadasnje cg
Inace,sad se sjetih koji mi se domaci film bas dopada.

http://www.imdb.com/title/tt0277928/

Nikad u zivotu nisam cula da je bilo ko pohvalio ovaj film...
pohvalio bih ga ja da sam ga gled'o, a film sjutra ujutru sam gled'o i kol'ko se sjecam bio je solidan, al ne znam zasto mi nesto nije ostao u sjecanju, :think:
Ima neku posebnu atmosferu,dobre likove,i uprkos rizicima,nije klishe.Izdvaja se iz ostalih slicnih filmova,a glumci su dobri koliko i uostalom likovi, na kojima se sve bazira.

Reditelji su uzas. Veze s mozgom nemaju ...i ni sa cim.
Ne znaju ni tehnicki da naprave film a o umetnosti da ne govorimo.
Da smo pametni kao sto nismo pa da lepo dovedemo Kusturicu i jos nekoliko rezisera koji vrede na akademiju pa da nauce ljude kako se film pravi.
Izgleda da je tu u pitanju neki klan diletanata koji je zgrabio za fotelje i ne pusta;

PS. Klopka je najbolji triler snimljen u Srbiji i svakako jedan od najboljih u svetu.
Gluma -odlicna
Scenario - odlican.
Rezija - solidna.

Dokle vise price o foteljama i stolicama, ne znam kako vam ne dosade sve te teorije zavjere i paranoje...ako je neko netalentovan mozes mu dic' Kjubrika iz mrtvih da mu predaje, dzaba sve...i obrnuto.

Klopka je triler?Meni vise nalichi na dramu,mada dobro,ima logike da bude triler. Da je najbolji u Srbiji,moguce,a i nije tesko s obzirom koliko slicnih filmova te tematike izadju godisnje. Gluma jeste dobra, scenario je solidan,ali nista pretjerano inovativno(John Q i milioni drugih filmova dje se dobar covjek odlucuje na krivicno djelo da bi spasao svoje dijete ili tako neshto)i pomalo nerealan (oni su kao intelektualci,zato trebamo vise da se saosjecamo sa njima i bas nikako ne mogu da nabave te pare nego na taj nacin...dajte),a rezija je pomalo hladna. I da je najbolji triler u svijetu ili medju najboljima-apsolutno ne. Tu ne govorim samo o Holivudu, naprotiv, iz Skandinavije izlaze vrhunski trileri svako malo.

Dobar film, ali nikakvo remek djelo kako ga neki predstavljaju (ti recimo). Imao je srecu da je izasao u ocajno doba srpske kinematografije i uzdizan do maksimalnih visina.

Klopka je imala veoma dobar prijem u svetu. Bez obzira na to sto meni nije jedan od nasih boljih filmova cak ni na nivou dekade, cinjenica je da je Golubovic uradio veliki posao i uspeo da univerzalizuje srpski film - glavna mana nasih filmova je ta sto govore poslednjih 15 godina samo i iskljucivo o jednoj te istoj istrosenoj i nekreativnoj temi - ratno i postratno/postmilosevicevsko drustvo uzdrmanih vrednosti i borbe za golu egzistenciju uz sve opasnosti tranzicionih ,,demona'': korupcije, kriminala i maloletne delinkvencije....sto bi samo po sebi imalo potenciju neceg velikog, da su ljudi koji iza toga stoje malo veci ljudi i da ne (zlo)upotrebljavaju umetnost za razne vrste politickih razracunavanja, propagandi, trazenja istorijskih odgovora koje oni vide kao bitne, a koja slabo pokrecu, unapredjuju, dopunjuju sistem srpskog filma i umetnosti i kulture uopste... Jeste to nase drustvo, ali film (kao i pozoriste) nije i ne sme da bude samo sredstvo drustvenog angazmana (ili manipulacije), mora da bude univerzalno i opsteljudsko... Ja bih uvek ,,domace'' teme svodio na komedije naravi i tragikomedije (tada nastaju dobri filmovi kao sto su Sijanovi, ili ovaj Smrt coveka na Balkanu), a svaku dublju pricu pokusavao bih da istrgnem iz okvira lokalno obojenog i dnevnopolitickog na nivo koji bi bio cistoljudski, prijemciv za gledaoca i van naseg dvorista i komsiluka.... Zato Kusturica ima toliki kredibilitet u svetu, jer ima vlastitu estetiku i koliko god se to nekom svidjalo ili ne, on je prilicno autentican reziser (a kad iz nejga i progovori lektira, onda je ona em dobra em prilagodjena)...zato je Golubovic tako dobro prihvaceen u svetu jer su njegove price i eticki diskurs koji sa sobom nose opsteljudski, cak i kad polazi od lokalne istorije, on je izdize na nivo univerzalnog sizea, prakticno se moze identifikovatti kao lutajuci motiv/arhetip, koji je samo potvrdjen u vremenu i lokalitetu, a koji je svuda kao takav raspoznatljiv.... Treba voditi racuna o tome...

A postoji i faktor domace publike, koja vecim delom ne voli izneverena (niska) ocekivanja i koja najbolje reaguje na efektne replike i prozaican humor, dok je snazna i jedna manjina koja sebe vidi kao apsolutnog arbitra, pa cak i dobre primere i retke domace filmove koji uspeju da se promigolje u korpus svetske kinematografije, imaju snaznu potrebu da ponize i opljuju iz svog omnipotentnog teorijskog znanja iz najsire oblasti od teorije filma do etike i estetike :)

Poslednja izmena:
Slazem se ja sa tobom, ja volim Klopku. I slazem se da prija sto se malo izaslo iz 90ih i sto film vise lici na njemacki ,nego na domaci, to mi je sve super (dok u novom njegovom filmu to mi se ne dopada ni malo,jer mi se cini promisljeno). I miliji mi je Golubovic nego recimo Dragojevic, koji je imao 2 dobra filma i to je to .

Samo kazem da ga neki predstavljaju kao remek djelo, najbolji triler u svijetu i ne znam ja vise sta,a to bas i nije tkao.

Slazem se ja sa tobom, ja volim Klopku. I slazem se da prija sto se malo izaslo iz 90ih i sto film vise lici na njemacki ,nego na domaci, to mi je sve super (dok u novom njegovom filmu to mi se ne dopada ni malo,jer mi se cini promisljeno). I miliji mi je Golubovic nego recimo Dragojevic, koji je imao 2 dobra filma i to je to .

Samo kazem da ga neki predstavljaju kao remek djelo, najbolji triler u svijetu i ne znam ja vise sta,a to bas i nije tkao.

To je vec iracionalan lokalpatriotizam :) Ali svakako mislim da treba podrzati takve ,,izlete'' u dobar film.... Setio sam se i filma Sutra ujutru, ne znam kakv je imao prijem na svetskim festivalima, mislim da je to retko dobar film, koji je, iako se bavio necim sto je problem naseg drustva, uspeo da prevazidje sve granice i perceptivne prepreke

Sutra ujutru (2006)-po istom kalupu po kome je radjena vecina filmova vezanih za crnu tranziciju, odlazak mladih..
Onako, rezija mi se nije nesto dopala, motaju se kadrovi kao slajdovi..Gluma nije losa, samo me Felix nervira, isto vazi i za Simu(Milos V.)..
Koja je poenta ovog filma, osim toga da se zivi bedno, da su procerdali pola zivota, sprcali 30 i kusur dina u dupe, piju, gube se..
Sva sreca, za ovakve filmove, tu je N. Beograd..Oni blokovi su kao planski gradjeni za filmove sa ovakvom depresivnom atmosferom.
Mi smo zemlja, koja, kada je kinematografija u pitanju, ne uspeva da osmisli nista novo, ili bar drugacije..odgledas jedan film, odgledao si svaki..
6.5 na 7 / 10

Dokle vise price o foteljama i stolicama, ne znam kako vam ne dosade sve te teorije zavjere i paranoje...ako je neko netalentovan mozes mu dic' Kjubrika iz mrtvih da mu predaje, dzaba sve...i obrnuto.

Klopka je triler?Meni vise nalichi na dramu,mada dobro,ima logike da bude triler. Da je najbolji u Srbiji,moguce,a i nije tesko s obzirom koliko slicnih filmova te tematike izadju godisnje. Gluma jeste dobra, scenario je solidan,ali nista pretjerano inovativno(John Q i milioni drugih filmova dje se dobar covjek odlucuje na krivicno djelo da bi spasao svoje dijete ili tako neshto)i pomalo nerealan (oni su kao intelektualci,zato trebamo vise da se saosjecamo sa njima i bas nikako ne mogu da nabave te pare nego na taj nacin...dajte),a rezija je pomalo hladna. I da je najbolji triler u svijetu ili medju najboljima-apsolutno ne. Tu ne govorim samo o Holivudu, naprotiv, iz Skandinavije izlaze vrhunski trileri svako malo.

Dobar film, ali nikakvo remek djelo kako ga neki predstavljaju (ti recimo). Imao je srecu da je izasao u ocajno doba srpske kinematografije i uzdizan do maksimalnih visina.

Sto se fotelja tice,
vidim da pojma nemas a mrzi me da pisem.
Verovatno bi bilo uzalud.Mozda ni ne zelis da znas.

Klopka je krupan pomak u napred sto se tice srpskog filma. Nisam rekao da je remek delo , kao sto po obicaju preterujes, ali je svakako medju NAJJACIM TRILERIMA U SVETU sto se tice autenticnosti.Znaci PRVA klasa.
Drama jeste ali je svakako triler.

Sad sto tebi nista ne moze da valja iz tvoje zemlje, razumem. "Nema proroka u svome kraju".

Ja se trudim da posmatram stvari nepristrasno,bez obzira na produkciju.
Da je patriotska slabost, verovatno bih izdvojio jos neki film.
Bice da je pristrasnost ipak do vas.
Nije ni bitno.
Bitna je ozbiljnost kojom je film radjen a koju u nasim skorasnjim drugim filmovima nisam video.

Nesumnjivo, mnogi da su gledali ovaj film u holivudskoj produkciji sa holivudskim glumcima bi bili ubedjeni da je film odlican. Posto je nas, onda...

Za ovako dobrim scenarijom svi kubure.Ni najjaci americki trileri nemaju tu nit autenticnosti, taj dah opste zivotnog kao "Klopka".Filmovi su im zapetljani do besmisla u velikoj vecini slucajeva , jer jednostavno nemaju pravu ideju.Pompa , kurcenje i sl. to jednostavno ne moze da mimoidje ni jedan njihov film.

Sve u svemu nisam od skoro ni jedan americki triler video da bih mogao reci da je bolji od Klopke.

Oni sa nekim silnim oskarima su mi toliko nafilovani od propagande, preko usiljenosti, uobrazilje, umisljenosti,izvestacenosti,izblaziranosti,preterivanja, besmisla...da ne nabrajam, da ta njihova tehnicka prednost u svakom pogledu, uopste ne garantuje dobar film, a o vrhunskom da ne govorimo.
Ne secam se njihovog filma u kome je spontanost uopste imala vazno mesto u filmu.
Mislim da je tu nasa sansa, jer toga nudi veoma mali broj kinematografija a to je kljucan faktor za dobar film.Spontana nepredvidivost ili nepredvidiva spontanost, zavisno od kadra. Toga ima kod Almodovara i u nekim Kineskim i Japanskim filmovima.U engleskom ili americkom filmu toga jednostavno nema.Zato njihov film polako postaje drugorazredna umetnost u prvoklasnim tehnickim varijantama.

Oni znaju kako se pravi film,imaju vrhunske mogucnosti da ga naprave ali nemaju prave ideje. Ideje su im bizarne i velikim delom besmislene.

Zbog toga je nas film u krizi. Umesto da trazi svoj put, on kopira americki film koji je vec niz godina takodje u krizi...pra svega u krizi ideja.

Spektakl po svaku cenu,zavrsava krahom, jer uglavnom nema dovoljno materijala da bi bio ostvaren.Pre svega dostojnu ideju i dostojnu formu.

Ponavljam , nasa sansa je u nepredvidljivoj spontanosti.

Poslednja izmena:
Mnogi netalentovani mamini , tatini sinovi i kceri se motaju oko srpskog filma i kao korov zauzimaju mesto nadarenim ljudima koji bi mogli dati doprinos srpskom filmu ali od ovih parazita ne mogu dobiti sansu.
Zato nam je kinematografija takva kakva jeste - nikakva.

Poslednja izmena:
Mnogi netalentovani mamini , tatini sinovi i kceri se motaju oko srpskog filma i kao korov zauzimaju mesto nadarenim ljudima koji bi mogli dati doprinos srpskom filmu ali od ovih parazita ne mogu dobiti sansu.
Zato nam je kinematografija takva kakva jeste - nikakva.

Upravo tako..Svi danas kao nesto idu na glumu od 4,5 godine-mama i tata salju klince, ludnica, neke privatne glumacke skole, kasnije preko veze upisuju FDU, i tako u krug, filmska camotinja opstaje, kultura tone, vise od trenutnog polozaja ne moze pasti.
U poslednjih 10-15 godina, je snimljeno toliko sranja, da ja nemam reci, probere se poneki filmcic(Kolpka, Besa, Huddersfield,Neprijatelj)-uglavnom teske drame, koje emocioanlono isprazne gledaoca. Nema niceg novog, snimaju se filmovi, prema stanju u kome nam se nalazi drustvo, pokusavaju kriticki da deluju na celu pricu u vezi sa teskim zivotom, ali sve je to skarabudzeno do bola..

Ne bih shirila diskusiju (za promjenu :lol: ),sve sto ja mislim o Klopki, ljepse je formulisao Svetovid.Ukusi su razliciti, ako se posmatraju stvari crno bijelo, banja, moze i tako.

Poslednja izmena:
Ne volim uopste domaca novija ostvarenja, jedva se nakanim da odgledam i retko sta mi se svidi. I to tek da je simpaticno, nikakvo masetralno ostvarenje. Jedne te iste ratne teme, socijalna pitanja, dekadencija, apatija... Mozda sa nekom vremenskom distancom ima smisla odgledati ih, mozda ima u njima nesto autenticno, ali sad ni najmanje nemam zelju.
Ali zato Kusturicu i stare filmove mogu da gledam po stotinu puta. Juce sam gledala opet Tavjansku kanastu i vristala od smeha. :lol:

Mija Aleksić- Jedan i jedini

Milosav Mija Aleksić je bio veliki filmski i pozorišni glumac. Rođen je 1923. godine u selu Gornja Crnuća, kod Gornjeg Milanovca a preminuo je u Beogradu 12. marta 1995. godine

mija%20aleksic.jpg

U oktobru 1941. godine, kada je njemačka vojska preduzela masovno streljanje stanovništva u Kragujevcu, pobjegao je spasavajući goli život. Po završenoj gimnaziji u Kragujevcu upisao je prava. Glumom se amaterski bavio još od gimnazijskih dana. Od oslobođenja, pa do 1948. godine bio je član Narodnog pozorišta u Kragujevcu.

Bio je član Jugoslovenskog dramskog i Narodnog pozorišta u Beogradu. Član Jugoslovenskog dramskog pozorišta postaje 1951. i radi sve do 1965. godine, kada je prešao u Narodno Pozorište gdje je i okončao svoju pozorišnu karijeru. Igrao je i u Ateljeu 212 i drugim scenama. Od 1977. godine imao je status slobodnog umetnika. Kao i većina naših velikih glumaca, sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Autentičan pozorišni, filmski, estradni i radio i televizijski umjetnik širokog dijapazona, kreator smiješnoga protkanog sjetom, znao je da udahne život i u najneuvjerljivije tekstove. Često prekoravan da bez mjere rasipa svoj talent, Aleksić ipak dostiže sam vrhunac glumačkog stvaralaštva ne samo u Nušićevim, Gogoljevim i Molijerovim komadima već i u svojim estradnim poduhvatima, proklamirajući načelo: Igraj estradu kao najveću komediju.

Najveću popularnost stekao je u serijama pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog vijeka, npr. „Veselo veče“ (radio) i serije koje je režirao Radivoje Lola Đukić: „Ogledalo građanina Pokornog“, „Servisna stanica“, „Crni sneg“, „Muzej voštanih figura“ (televizija). Igrao je u više od dvije trećine svih ekranizacija Nušićevih djela, tako i svoju prvu filmsku ulogu policijskog pisara u kratkom filmu Muva (B. Ćelović, 1950).

tria.jpg

Tri , film Aleksandra Petrovica, jednog od najpriznatijih nasih rezisera u svetu. Glavni junak je Milos Bojanic(Bata Z.) koji se susrece sa tri situacije u ratu, sa pocetka, za vreme i na kraju rata, u svakoj gubi onog na cijoj je strani.
Tako je i film podeljen u 3 price..Meni je prva ubedljivo najbolja i ona je za 10-ku.

I prica:Radnja filma pocinje negde u zabiti, na zeleznickoj stanici, gde masa naroda ceka voz.Godina je 1941.
,ratno stanje cini ljude uplasenim, usplahirenim, takvim, da misle samo o svom zivotu, bez trunke solidarnosti.
Posto prvi voz odlazi, nezadovoljnost i bes mase kulminira, dovodeci do pljacke usidrenih vagona i stoke.
Posto se pojavi nekakav vojnik-narednik, koji trazi isprave od pojedinaca iz prvih redova, dolazi se do coveka koji nema dokumenta-njega igra legendarni
Slobodan Perovic..On tvrdi da je izgubio dokumenta, tako sto mu je kuca stradala u bombardovanju(nemacko bombardovanje aprila 1941,) , dodajuci da je novinar.
Vojnik, nepoverljivi covek u nepoverljivom vremenu, ne veruje u ovu pricu, a masa kao porota u sudu, ujeda i grize svojim recima, ne obuzdavajuci pogan jezik.
Nazivaju ga spijunom, da nosi foto-aparat, zale se na njegov govor..Oni ne razmisljajuci olako izricuju presudu coveku koga ne poznaju..Dodaju da ga treba
po kratkom postupku streljati i da je zbog takvih i Kosovo propalo.Jedini koji staje u odbranu ovog nepoznatog coveka je Milos Bojanic, student, koga pojedinci
odmah napadaju.Egzekucija je izvrsena bez suda, dokaza, samo na osnovu poriva jednog vojnika.

II prica je vezana za Milosevo bezanje sa jos jednim partizanom kroz mocvaru, gde ovaj strada.
III prica, ima za cilj da predstavi unutrasnju borbu glavnog junaka..Naime, u stab, gde se Milos nalazi, dospevaju partizanski zarobljenici, a sa njima i mlada devojka, koja je optuzena da je radila za "Gestapo"..Zapada za oko Milosu, koji nece nista uciniti, stavio je drustveni cilj ispred licnog.

Rezija je odlicna, film je nominovan za oskara 1967. godine.

Ovaj dijalog je najbolji pokazatelj kako se odlucuje u ratu ko je kriv, a ko ne:
Domacica:Sta ce biti sa onima u dvoristu?
Milos:ko je kriv, bice kaznjen.
Domacica:Otkud znate ko je kriv?
Milos:Bice ispitani, postoje podaci...Korov sa njiva cistis?
Domacica:Cistim, ali znam uvek sta je korov.

tri0051.jpg

Poslednja izmena:
vjerovatno je snimak ocajan ovih filmova na netu
bata faca

Ja sam nasao na youtube 480p, onako nije bas katastrofalan, ne verujem da je mnogo bolji original sacuvan, posto smo kada je kvalitet fotografije i sredstava za snimanja i tada kao i sada kaskali za svetom.
Inace rezija ovog filma je u odnosu na ove danasnje genijalna...Ovi nasi novi reziseri kao da nisu nista gledali, reziseri su nam alal im kura*.

Bata je ovde zaista odlican, nije ukalupljen u klasicnog batu vojnika iz partizanskih filmvova..Ovde vise lici na nekog intelektualca. :)

nisam mislio da je film kada je sniman bio loseg snimka kao original, nego mislim da se na netu ne moze pojavit' dobar snimak nasih filmova starijih, a ako je 480p i moze da prodje

batu prvi put vidim u ovom izdanju

Inspektor-nas film iz 1965. u reziji Mila Djukanovica-:p, satiricna komedija, koja jednu ozbiljnu drzavnu stvar kao sto je korupcija, mito, ismeva...nije kriv krivac nego okrivljeni..Glavna uloga je pripala Slobodanu Perovicu(sjajan, u svakom filmu do sada sto sam gledao), pojavljuju se i Ljubisa Samardzic, Paja, Senzana Niksic, Ljuba Tadic, Mica Tomic, Mincic, Jelena Zigon-sve vrsni glumci..
Zaista super komedija, bez vulgarnosti, koja na satirican nacin ismeva tadasni drzavni aparat, ali i situaciju postenog coveka koji zeli pravdu.

Poslednja izmena:
Kratki dokumentarni film o legendarnom Stevi Zigonu...Na ovaj poduhvat se odlucio student druge godine na Fakultetu Umetnosti BK- Goran Kovacic..Pogledajte, sjajna montaza, rezija, izbor muzike genijalan..
2 part

Prvi put sam gledao Profesionalca 2003. godine, u bioskopu, tada sam imao 9 godina, od tada do ovog momenta, taj film je mnogo puta bio na mom meniju, mozda i ponajvise od svih..Film je rezirao legendarni Dusko Kovacevic, nas najbolji savremeni dramski pisac(ako se tako moze nazvati), a posto je isti, napisao i dramu, shodno tome on zasigurno najbolje zna kako da uradi pravu stvar..Bora Todorovic kao Luka Laban ili jednostavno profeseionalac nosi film, covek je apsolutni genije..Lecic isto odlican, mada ovu ulogu su mogli mozda i drugi da izguraju sa istom ili mozda cak boljom izvedbom, ali ovo mu je uloga karijere mozda..Posto se predstava jos ranije izvodila na osnovu ove drame, sama srz ili ti kostur drame je ostao isti, samo se prilagodjava i nadovezuje na novonastalu politicku situaciju, sto implicira da je drama vanvremenska i da se moze prilagodjavati i smestati u sve rezime, jel kako to biva, svak na svaki lici..za mene desetka.
250px-Profesionalac_%282003%29.jpg

Back