Doktorske teze bez veze!!!

Торенте, још нисам чула за случај да се на некој престижној клиници код нас, као што је рецимо ВМА,
или кардиолошки центар "Дедиње", десио пропуст оваквог калибра, а поготово се није десило тако
нешто некој познатој личности.
А да ће ова клиника и одговорни платити астрономску отштету, поготово ако Квејдови близанци ово не
преживе, то је сигурно.

Pa mnogo toga kod nas nije izaslo na svetlo dana a i mi nemamo toliko poznatih licnosti kao USA. :)

VMA je postala obicna rupa , a ne prestizna klinika....ne znam sta ti znas o stanju na VMA, ali ja sam juce caleta odande doveo kuci......pa oni nemaju osnovne lekove , ko da su jos uvek devedesete:evil:

VMA je bila prestizna, kada je nacelnik bio profesor svetskog glasa, Isidor Papo, ali to su neka druga vremena, u nekoj drugoj drzavi....sa nekim drugim ljudima

E видиш ни таква "рупа", како ти називаш данашњу ВМА, није дала неком пацијенту 1.000 пута већу
дозу лека, као ови у ЛА...
Иначе не знам ништа о садашњем стању на ВМА, јер не спадам у привилеговане који се тамо лече.

A dobro greske se desavaju ali u toj USA taj doktor i klinika ce da najebu a kod nas niko ne odgovara

И ја стално то говорим. Грешке се свуда дешавају, и лекари су људи. Али, тамо, барем, у већини случајева, оштећени успеју да се бар добро обештете, а и лекари и клинике који погреше сносе санкције. Овде, углавном - "поједе вук магарца".

Ево да не испадне да критикујемо само наше лекаре и здравство у Србији, шта се дешава у Америци у ЛА...:shock: :arrow: :roll:

Бебе Дениса Квејда у критичном стању због лекарске грешке
Блиц - Пре 53 минута

Тринаест дана стари близанци америчког глумца Дениса Квејда у критичном су стању у једној лосанђелеској болници, пошто су им лекови грешком дати у 1.000 пута већој дози.

Томас Бун и Зои Грејс, који су добили огромну дозу антикоагуланта хепарина, налазе се на одељењу интензивне неге у болници Сидарс синај у Лос Анђелесу, пише на специјализованом сајту ТМЗ.цом.

Бебама се уобичајено даје десет јединица, а Квејдови близанци добили су у недељу 10.000 јединица лека, након чега су запослени у болници приметили грешку.

Званичник болнице Мајкл Лангберг навео је у саопштењу у уторак увече да је троје пацијената грешком добило већу дозу лека, али није открио њихов идентитет.

"То је грешка која је могла да се избегне, нису праћене уобичајене процедуре, нема никаквог изговора", навео је Лангберг и додао да је истрага у току и да болница "у потпуности сарађује" са здравственим властима лосанђелеског округа.

Близанце је 8. новембра родила сурогат мајка. Квејдов представник за штампу рекао је да се родитељи "надају да ће њихов приватан живот то и остати у овим тешким тренуцима".

Квејд (53), који је десет година био ожењен глумицом Мег Рајан, играо је Џерија Луиса у филму "Греат Баллс оф Фире" из 1989, а касније је снимио филмове "Змајево срце", "Путеви дроге", "Далеко од раја" и "Дан после сутра".
I da ne zaboravimo "Savior" verovatno jedini film koji je dosta objektivno prikazao rat u Bosni.

Od toliko holivudskih smradova, gde bas njemu da se desi ovakva tragedija....

By the way.......istrazni organi , i lekarska komisija su pre neki dan, objavili da za smrt one male devojcice, mislim da se zvala Anja......koja je operisala oko na privatnoj klinici, niko nije kriv......:evil:

Eto , dete umrlo , zdravo i pravo, iz cista mira.......drugo nista nisam ni ocekivao u ovoj zemlji gde se kritika katastrofalnih uslova u kojima zive deca ometena u razvoju, odmah naziva horski, "napad na Srbiju":evil:

By the way.......istrazni organi , i lekarska komisija su pre neki dan, objavili da za smrt one male devojcice, mislim da se zvala Anja......koja je operisala oko na privatnoj klinici, niko nije kriv......:evil:
И, далеко од тог да је то једини такав случај.
(Плус - та клиника заправо, није ни имала дозволу за такве интервенције).

..drugo nista nisam ni ocekivao u ovoj zemlji
Али, у овм се разликујемо по приступу читавој ствари.

Јесте, стање у здравству, и другим областима, лоше, у многим стварима, доиста, слаба је реч - језиво.

Али, ти одајеш утисак као да просто - због тога ликујеш, само да би доказао како ова земља и народ ништа не ваљају.

А ми , иако незадовољни, бесни, искрено забринути, желимо да се те ствари промене.

И, са своје стране, чинимо колико год је у нашој моћи.

А ти, само џангризаш овде.

samo fali i da tomu filu proglasite za nekog zlotvora zasto sto mu se porodica bavila advokatskim poslom... pa jbg, da malo izadjete iz kuce videli bi da se svugde roditelju furaju svoju decu u svooj struci, tako je najlase da ih zaposle... pa dali je u zdravstu, prosveti ili gradskom zelenilu!

ali cobani... vi sto postavljate ova glupe teme... malo neku devojcicu, pa u setnju, ne po vas dan za kompom, skupice vam "micko" a i ono malo slame iz glave ce netragom nestati!

By the way.......istrazni organi , i lekarska komisija su pre neki dan, objavili da za smrt one male devojcice, mislim da se zvala Anja......koja je operisala oko na privatnoj klinici, niko nije kriv......

Још летос када се догодио тај трагичан догађај, питала сам једну моју пријатељицу лекарку како јој та цела
ствар делује? Она ми је одговорила следеће, да ако је неко крив у целој причи то су родитељи, који су
изабрали и погрешно место и погрешно време за операцију, наиме она сматра, на основу информација из
штампе, да је та девојчица прерано оперисана, односно да је за операцију тог типа требало сачекати до
8-9 година, и да су за ту врсту интервенција много поузданије државне установе.

Још летос када се догодио тај трагичан догађај, питала сам једну моју пријатељицу лекарку како јој та цела
ствар делује? Она ми је одговорила следеће, да ако је неко крив у целој причи то су родитељи, који су
изабрали и погрешно место и погрешно време за операцију, наиме она сматра, на основу информација из
штампе, да је та девојчица прерано оперисана, односно да је за операцију тог типа требало сачекати до

Ovo je stvarno svinjarija , kojom prevazilazis sebe, yebote.......

Ако се ствар жели сагледати свеобухватно, онда, да, и ово се мора узети у обзир.

Ипак, не можеш бити толико груба, па рећи да су родитељи "криви".

Криви су, највише, и пре свега, лекари који нису савесно радили свој посао.

И онај ко је допустио да неовлашћена клиника то ради.

Ако се ствар жели сагледати свеобухватно, онда, да, и ово се мора узети у обзир.

Ипак, не можеш бити толико груба, па рећи да су родитељи "криви".

Криви су, највише, и пре свега, лекари који нису савесно радили свој посао.

И онај ко је допустио да неовлашћена клиника то ради.

Ја сам овде пренела један сасвим неформалан разговор, питање које сам ја упутила као лаик и одговор
који сам добила од докторке. Дакле, да поновим, сасвим приватна и неформална конверзација. Жена је
изнела своје мишљење и изричито рекла да се операције на оку тог типа, деци не раде пре 8-9 година,
а поготово не на приватним клиникама.
Приватне клинике и постоје, добрим делом да би лаковерним људима узели новац, а за то сву одговорност
сноси министар здравља и премијер, ако ћемо да идемо до даље потраге за кривцима.
Мудри родитељи, поготово ако ствар са њиховом децом није ургентна, размотриће проблем из више аспеката
и консултоваће више доктора, па ће на бази тога донети најбољу одлуку за своје дете. Ови родитељи су
донели најгору могућу одлуку, тако да се нипошто не могу аболирати од кривице!

Баш је примарно то да ли се нека операција ради у неком узрасту, затим где се ради и најзад
ко и како је ради. А родитељи апсолутно сносе велики део кривице, јер су донели погрешну одлуку,
која је коштала живота њихово дете.

Посебна прича су приватне клинике, великом броју клиника би свакако требало забранити рад, а за то
је надлежно министарство здравља, које им је и издало дозволе за рад.

Што се тиче конкретне операције, по речима те моје пријатељице, таква операција је у државним
установама рутинска и протиче без икаквих проблема и компликација.

Nehat je nehat, i mora strogo da se kaznjava.

Наравно да треба кажњавати за нехат, али реци то надлежним органима.

А ја могу само да поручим родитељима, да док се овде не успостави неки ред у области здравства
(као и у осталим областима), да воде рачуна где лече децу и да се око сваког проблема консултују
са више стручњака, а за операције нека искључиво иду у државне установе.

Lekar ne sme da bude neljubazan

Autor: N.B. | 22.11.2007 - 10:50
hitna-pomoc-v.jpg

Lekar Hitne pomoći Sead Šehić ponovo radi, iako je pre dve nedelje izvređao Dušana Pavlovića i nije poslao ekipu na terene. Pavlovićeva supruga Ljubica Vuksanović preminula je pola sata posle ovog razgovora. Dr Branislav Lazić, direktor Hitne pomoći, kaže za „Blic“ da je po zakonu Šehića mogao samo da suspenduje na tri radna dana.

http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=20655

toliko o lekarima...svaka insinuacija o etnickoj pozadini ovog dogadjaja je nenamerna i nicim izazvana;)

Pa nije primarno, jer ima mnogo operacija sa opstom anestezijom koja se rade i mnogo manjoj deci.

Nehat je nehat, i mora strogo da se kaznjava.

Наравно да има операција са општом анестезијом које се раде на још мањој деци, али
ниједна операција на малој деци у општој анестезији се не ради без преке потребе,
значи кад је дете животно угрожено, или када је у питању нека јако озбиљна сметња, као
што је рецимо брух.

Lekar ne sme da bude neljubazan

Autor: N.B. | 22.11.2007 - 10:50
hitna-pomoc-v.jpg

Lekar Hitne pomoći Sead Šehić ponovo radi, iako je pre dve nedelje izvređao Dušana Pavlovića i nije poslao ekipu na terene. Pavlovićeva supruga Ljubica Vuksanović preminula je pola sata posle ovog razgovora. Dr Branislav Lazić, direktor Hitne pomoći, kaže za „Blic“ da je po zakonu Šehića mogao samo da suspenduje na tri radna dana.

http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=20655

toliko o lekarima...svaka insinuacija o etnickoj pozadini ovog dogadjaja je nenamerna i nicim izazvana;)

Ово си пропустио...

Dr Sead Šehić je već bio suspendovan u Hitnoj pomoći zbog propusta prilikom lekarske intervencije, a na posao ga je vratio bivši direktor dr Borko Josifovski.

Back