Doktore, DOKTORE!

Drugo gomilu stvari koju u inostranstvu radi pomocno osoblje kod nas mora da radi doktor. Znate li gde ce vam u svetu stomatolog skinuti kamenac ili ocistiti zube nikad, to ce uraditi higijenicar, sestra ili student koji tu radi za dzeparac par sati na dan. Za naj obicnije pranje zuba pacijentu morate da imate kod nas diplomu doktora. Da ne govorim o gubitcima koje to pravi jednoj ordinaciji recimo. Ali to nije tema ovog topica.

Mislim(o) o tome svaki dan. Nisu doktori problem per se. Problem je citava nacija i citava drzava bez pravnog poretka. Zato se desava ono sto se desava - samo u uredjenim drustvima mogu postpojati i uredjeni javni servisi.
Ne znate kako funkcionise javno zdravstvo na zapadu; verujte, ne znate bolje od mene sigurno. Zapadno zdravstvo nije 'ER' i "Uvod u anatomiju'. Javno zdravstvo na zapadu...boze kad bi ste znali. Da, kad jednom uspes da dodjes do lekara - svakako ce ti se ljubazno osmehnuti. Bices mu jedan od 6 pacijenata kolka mu je norma tog dana (kao u Norveskoj na primer).

Kao ilustraciju ovog posta postavljam link http://www.doktor.co.yu/forum/viewtopic.php?t=19609&postdays=0&postorder=asc&start=0

Za one koje mrzi da citaju radi se o molbi mlade zene naseg porekla koja je operisana u Norveskoj,a ne moze da dodje do terapeuta,jer je na listi cekanja,a usput joj niko nije objasnio kako da izadje na kraj sa nastalom situacijom.
Ovakvo vreme dolazi i kod nas,pa cemo se mi zdr.radnici cerekati od uva do uva i biti ljubazni prema svih 6 pacijenata dnevno koje budemo imali cast da opserviramo.
Nadam se da ce tad nas rad poceti da se ceni!Pozdrav :)

Evo, danas sam razgovarala sa doktorkom sa drugog odeljenja. Nismo imali nikakvu vezu, niti smo je potplatili, nista slicno. Zena je fenomenalna, predana svakom pacijentu, nekako mi je ulila mir...Dala svoj savet, pricala sa drugim svojim kolegama, stvarno se potrudila da tih 15 minuta posvecenih nama bude sa svrhom. I sa osmehom. I sa razumevanjem.

Da ne bude da samo pljujem. I kukam.

uh,sa doktorima uvek bude neke frke.Ruku na srce ima i onih koji su predani i opravdavaju svoju prefesiju,ali iskreno nisam ih bas puno sretala takvih.
Meni se desilo prosle godine da mi je u toku porodjaja umrla beba zato sto nije bilo nikog tu da primeti da se nesto desava i da su prestali otkucaji srca.I to se sve desava u renomiranoj ustanovi u Beogradu.Posto mi je to bila treca trudnoca resila sam bila cvrsto da ne dajem pare doktorima i posle svega sto se desilo se kajala sto nisam jer bi se verovatno sve zavrsilo drugacije.Ovako sam ja bila u totalnom soku,odes normalno na porodjaj jos te svi ishvale kako si super trudnica sa redovnim kontrolama i tako to i onda odjednom beba umre 10 min pre rodjenja i najbitnije je to da ti jos na stolu poture pod nos gomilu papira da potpises,nemam pojma kremaciju,obdukciji i neznam sta jos jer jos ni ne shvatam sta mi se desilo.Doktor *kog sam inace prvi put u zivotu videla* je jedini sedeo pored mene pola sata dok sam ja vristala i jecala i bio uz mene svo vreme u porodilistu posle toga i do koga jel te zbog te doktorske etike nisam mogla doci posle* jer mi niko nije hteo reci kako se zove* da bih mu se zahvalila je ostao uskracen bar te moje zahvalnosti a ja sam zbog drugih doktora koje ocigledno bas i ne zanima svoja profesija i koji sve rade rutinski ostala bez deteta. i nisam jedina kojoj se to desilo ali jednostavno im ne mozemo nista,jer se oni medjusobno pokrivaju i zato krivci i dalje rade svoj posao a mi i jos mnogo neduznih posle nas ispastamo.
Reci cete zasto nisam tuzila ili tako nesto?
posle obdukcionog nalaza u kome pise da je beba imala ogromnu srcanu manu *koja se nije videla ni na jednom ultrazvuku niti ctgu* ali nije umrla zbog toga vec jer je pupcanik bio kraci nego sto bi trebalo i recima utehe da je bolje sto je tako jer ne bi dugo zivela sta uraditi? i sta bih promenila time sto bih sebe podsecala svaki put iznova na sve sto sam prezivela?Nista sem sto bih ja mozda zavrsila na psihijatriji a oni bi i dalje uspesno obavljali svoj posao.
eto to je moje licno iskustvo,koje kaze da nisu svi doktori losi ali postoji velika vecina njih koje jednostavno ne tangira nista.

Back