Dokle više???

Crnogorci u Srbiji treba da se shkoluju:

• kao i svi ostali studenti u Srbiji

• kao stranci

• ne treba da se shkoluju u Srbiji

• ne zanima me

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
To posmatraj kao stratesku investiciju, ne kao bankarsku. Medju ljudima nema garancija i stopostotne sigurnosti, a ni kamatnih stopa. Jednostavno, odrzavas najbolje odnose sto mozes, i agregatni rezultat biva pozitivan.

Mislim da je sve ovo jeftina cena za odrzavanje nekog srpskog identiteta Crne Gore, a na uzas Dukljana i Dukljancica. U sustini, kad ne znas kako i sta, gledaj sta ljuti protivnike, pa to radi, bar se meni tako cini.
Pa ne znam bar po meni se cini da je strateski interes dansnje crnogorske vlasti dugorocno identican interesu drzave Srbije posto u ovih 90 godina zajednickog zivota i bliskosti i Srbija i njeni gradjani nisu imali bas nikakve koristi od Crne Gore i crnogoraca dok su sa druge strane oni maksimalno okoristili o Srbiju i navukli su joj se na grbacu kao najvce krvopije tako da je sto vece udaljavanje Srbije i CG obostrano korisno a pogotovo za nas .Sto se tice srpskog naroda u CG Srbija treba da sa njima odrzava odnose kao sto recimo Madjarska drzava ima sa svojim sunarodnicima u Vojvodini ili u Erdelju .

Mislim da nije tako - koji nam se to Crnogorac naklatio na kosti pre drugog rata, osim ako ne racunas samog kralja Aleksandra, onako ispijenog i nosatog?

To o cemu govoris je plod komunizma i gluposti proizaslih iz njega, a ne srpske prirode Crne Gore - stanja koje traje vekovima i koje je, recimo, izrodilo jednog Njegosa ili bitkom kod Mojkovca pomoglo da srpska vojska ne bude unistena u okruzenju. Nama je u interesu da se srpski korpus ne smanjuje, kao sto je u interesu svim narodima da rastu a ne da se tope.

Poslednja izmena:
mišljenje je generalno deficitarno u ovom delu virtuelnog sveta, pa ne očekuj mnogo produkata mišljenja..

ovde svoje fiziološke potrebe obavljaju anatomski rariteti kojima procesom mišljenja upravlja patasimpatički nervni sistem.

"Prilikom upisa, buduci studenti srpske nacionalne manjine iz susednih drzava, suocili su se sa novinom da moraju da daju pismenu izjavu o nacionalnoj pripadnosti overenu u opstini mesta stalnog prebivalista."
24 sata :D
Valjda je ovako najpostenije...

"Prilikom upisa, buduci studenti srpske nacionalne manjine iz susednih drzava, suocili su se sa novinom da moraju da daju pismenu izjavu o nacionalnoj pripadnosti overenu u opstini mesta stalnog prebivalista."
24 sata :D
Valjda je ovako najpostenije...

da budem iskrena, meni se to ne sviđa previše. uopšte, davati izjavu o svojoj nacionalnoj pripadnosti. :eek:

zar to nije zabeleženo tokom popisa? :???:

Kako kod koga. Neki se nisu nacionalno izjasnjavali na popisu.
A mislim da je to jedino moguce resenje, jer Srbija treba da skoluje Srbe. Ovako bi se mnogi kojima Srbija i nije bas omiljena drzava provukli.

Pa sad može svako da dođe u Srbiju i kaže ''Ja sam Srbin''......a tamo odakle je da tera neku svoju priču...

Ja se slažem da Beograd treba da bude kulturni centar svih Srba na Balkanu, a i šire da pokuša da bude regionalni centar, na severnom Balkanu i da se ne zavlači u neke uske palanačke okvire kao što je nekad bio do druge polovine XIX veka....ali, ....

Pa sad može svako da dođe u Srbiju i kaže ''Ja sam Srbin''......a tamo odakle je da tera neku svoju priču...

Ja se slažem da Beograd treba da bude kulturni centar svih Srba na Balkanu, a i šire da pokuša da bude regionalni centar, na severnom Balkanu i da se ne zavlači u neke uske palanačke okvire kao što je nekad bio do druge polovine XIX veka....ali, ....

Ne vjerujem da neki Crnogorac zeli da ima dokument, ovjeren u sudu u kojem se izjasnjava kao Srbin.

Ne vjerujem da neki Crnogorac zeli da ima dokumenat, ovjeren u sudu u kojem se izjasnjava kao Srbin.

Ma ja ne znam čemu sve to.......Kakav nacionalna izjašnjavanja, kakve overe u sudovima....

Kad bi Srbija malo ekonomski ojačala, ja bih dozvolio mnogim državljanima okolnih zemalja da studiraju u Srbiji po veoma povoljnim uslovima.... naročito ako su kvalitetni i potencijalno dobri studenti.......

Tako zemlja pravi svoje prijatelje (nadam se da bi se većina vraćala u svoje matične zemlje da tamo rade i uzidžu je)...Bugarska je ja mislim dopustila to makedonskim državljanima.....

U Americi i Velikoj Britaniji i još nekim zemljama čak i stipendiraju strance, ali one najtalentovanije i najbolje, jer bilo da se vrate u matiču zemlju bilo da ostanu da rade kod njih oni su na dobitku.....Jer sa takvim kvalitetnim obrazovanjem, ti ljudi će zauzimati najviše funkcije u ekonomiji i politici svoje zemlje i tako šire svoju kulturu, način života i prave potencijalne saveznike, ili ako ostanu budu jedni od najboljih stručnjaka koji doprinose napredku zapadnih zemalja.....

Pa djavola bi se Beograd razvio tako, da u njega nisu dolazili možda i najtalentovaniji ljudi iz Crne Gore, BiH, i šire.....

Ma ja ne znam čemu sve to.......Kakav nacionalna izjašnjavanja, kakve overe u sudovima....

Kad bi Srbija malo ekonomski ojačala, ja bih dozvolio mnogim državljanima okolnih zemalja da studiraju u Srbiji po veoma povoljnim uslovima.... naročito ako su kvalitetni i potencijalno dobri studenti.......

Tako zemlja pravi svoje prijatelje (nadam se da bi se većina vraćala u svoje matične zemlje da tamo rade i uzidžu je)...Bugarska je ja mislim dopustila to makedonskim državljanima.....

U Americi i Velikoj Britaniji i još nekim zemljama čak i stipendiraju strance, ali one najtalentovanije i najbolje, jer bilo da se vrate u matiču zemlju bilo da ostanu da rade kod njih oni su na dobitku.....Jer sa takvim kvalitetnim obrazovanjem, ti ljudi će zauzimati najviše funkcije u ekonomiji i politici svoje zemlje i tako šire svoju kulturu, način života i prave potencijalne saveznike, ili ako ostanu budu jedni od najboljih stručnjaka koji doprinose napredku zapadnih zemalja.....

Pa djavola bi se Beograd razvio tako, da u njega nisu dolazili možda i najtalentovaniji ljudi iz Crne Gore, BiH, i šire.....

nemoj to da objašnjavaš, ja pokušala ali neide. :dash:

ne sviđa se ovdašnjoj nadriinteligenciji konkurencija, ***. :roll:

Tacno. I onda kada bolje razmislis, izgleda da su ovi sto se zale samo uplaseni da ce im neko bolji zauzeti mjesto...

Da, u pravu si, samo za razliku od proslog perioda, treba ograničiti, rodjačke veze, partijske privilegije i ostalo čemu su bili skloni mnogi iz drugih krajeva bivše Jugoslavije (mislim na Srbe) i iskorišćavali privilegije koje su uživali da bi pomagali svojim rodjacima pri upisu na fakultete, dobijanju doma, zapošljavanju, napredovanju na poslu i karijeri.....

Sada selekcija treba da bude samo po znanju i sposobnostima, ....To država Srbija mora da uradi, ako želi, da napreduje i takva pravila igre treba uvesti.....
Podjednako se odnosi i na građane Srbije i na one koji to nisu....svi su manje ili više bili skloni tome ma odakle da dolaze....

Poslednja izmena:

Back