dokle vise da nas potkradaju na sunkarici?

sin dimitrije

Iskusan
Banovan
Poruka
6.335
pravim jutros sendvic, nista posebno. sunkarica(ili stisnjeni kare) iz maxija

i otvorim omot, kad ono sve je vlazno tj mokro. sav kupljeni sadrzaj

i razmisljam nije moguce da proizvodjac ovo ovako pravi, sa ovoliko vode. onda ostaje jedina mogucnost da nocu, kad u maxiju nikog nema, ovi i ovakvi proizvodi magicnom rukom postaju ekstra vlazni i tezi, prakticno vodu placamo maxiju 500-600-8000 dinara po kilogramu

i jos nesto. kupovao sam i u drugim lancima sipermarketa, ali ovo ovako u ovoj meri ne postoji

Ел и ово за политику?

Ја мислим да постоји процес обраде у којем се сухомеснати производи могу везати за воду и постати тежи. Тако нешто сам уочио у другим земљама у транзицији и не би ме чудило да и код нас напокон крену ти трендови.

Ел и ово за политику?

Ја мислим да постоји процес обраде у којем се сухомеснати производи могу везати за воду и постати тежи. Тако нешто сам уочио у другим земљама у транзицији и не би ме чудило да и код нас напокон крену ти трендови.
То се радило још у СФРЈ и ради се са већином сухомеснатих производа тог типа и у безалтернативним земљама.
Постоје бризгалице које убацују слану воду која се због соли везује за месо, мада се вода може унети и на друге начине.
А узгред боље и да не купујете сухомеснате производе с обзиром од чега их праве.

Оно што описујем се није тако радило у СФРЈ, јер је тадашњи продукт био квалитетнији.
Био је квалитетнији само у оној мери у којој машине и технологија нису успевала да направе од ничега нешто, за чега су данас способнији него пре.
Рецимо некада се у сухомеснатим производима није користило виме говеда јер се није могло добро самлети, али данас то није проблем.
Иначе се у скоро све сухомеснате производе оног доба, а и данас трпало и трпа месо из робних резерви Аргентине, Уругваја, Чилеа, коме је рок трајања истекао и чинило је и чини до 1/2 масе производа.
А како такво месо изгледа и мирише боље да не знаш.

i razmisljam nije moguce da proizvodjac ovo ovako pravi, sa ovoliko vode. onda ostaje jedina mogucnost da nocu, kad u maxiju nikog nema, ovi i ovakvi proizvodi magicnom rukom postaju ekstra vlazni i tezi, prakticno vodu placamo maxiju 500-600-8000 dinara po kilogramu

i jos nesto. kupovao sam i u drugim lancima sipermarketa, ali ovo ovako u ovoj meri ne postoji
to je normalno, tako se pravi, a kad se zaledi izdgleda kao da ima vise vode....

Дарко, ако се ствара лед у месу, рекао бих да је то зато што у њему има слободне воде. Мени као лаику то може бити управо доказ да су га препунили водом, јер знам како је домаће месо стојало на ледари па му ништа није било. :)

Горње објашњење да је технологија напредовала ми "паше", иако морам да похвалим наше производе да се још увек "држе" у односу на нпр. бугарске. Тамо сам чак и добре производе јео док нису ушли у ЕУ. Е, након тога је почела експлозија уништавања сваког производа који ваља. На крају се могло купити и "суво" месо из којег се цеди вода.

Код нас још увек има јестивих ствари, а рекао бих и да је дисциплина произвођача (доста) боља. Изразио сам, пак, бојазан да то неће још дуго тако, јер се економски урушавамо а мерила квалитета у таквим условима кад-тад попусте.

Poslednja izmena od moderatora:
Nego se setih nesto...

Uzevsi u obzir nas mentalitet, da se samo uspeh ne oprasta... Sklon sam utisku da stranci kod nas mogu da rade bilo sta (npr. Idea), da kontrola tamo nije jaka. U drzavnim firmama moze da bude svasta, ali mi sada i nemamo drzavne prodavnice pa cu njih da preskocim. A nasa firma, npr. Maxi (jes' formalno belgijska sada... ali nasa je) vrlo moguce ima toliko kontrola da su im u medjuvremenu cekaonicu i sokove organizovali.

Mozda je sva caka oko vode u mesu - da je ono bilo u frizu i da se otapanjem pojavila voda. Kada bi friz bio sa suvim vazduhom to ne bi bio problem - ali to nije slucaj.

Od 2003. idem u Tempo. Za ovih 8 godina i preko 100 odlazaka sam imao samo jednu zalbu, i to na hranu. Pre 20 dana sam se pozalio na kecap - neotvoren, a naduo se kao da je od gasa - koji mi je bio zamenjen drugim primerkom. Rokovi na hrani su dobri i stvari su valjale cak i posle oznacenog roka.

Sa druge strane, bio sam u Idei 6-7 puta u poslednjih 3 godine. Rokovi za hranu nisu tako dugacki kao u Tempu i imao sam pre izvesnog vremena sir koji je poceo da se budjavi iako je oznaceni rok bio dobar.

Statisticki to je 1:1... ali to je 100:1 i 7:1...

da, za neko vreme. posle i to dosadi

cuo sam je da pilecina prepuna antibiotika i sl, i da je ne treba davati decacima i mladicima, da to izaziva sterilitet

Meni su odavno dosadili suhomesnati proizvodi iz prodavnice..ali sa pijace domace dimljeno bogami nema sanse..zlatiborac nije los..i da se razumemo ne pricam o kobasicama i raznim mesavinama u folijama..nego iskljucivo slanina i komadina dimljenog mesa nekog dela gde znas sta jedes

@Platin
О, да, сећам се да сам једном свратио у идеу по најобичнију кокту. Увече. А оно датум истека рока трајања био... тај дан. :mrgreen: Наравно да сам одлучио да посетим макси.

У Меркатору избегавам онај део са месом у широком кругу. Мени тај део има мирис уквареног меса.

Рекао бих да им се може.

Nego se setih nesto...

Uzevsi u obzir nas mentalitet, da se samo uspeh ne oprasta... Sklon sam utisku da stranci kod nas mogu da rade bilo sta (npr. Idea), da kontrola tamo nije jaka. U drzavnim firmama moze da bude svasta, ali mi sada i nemamo drzavne prodavnice pa cu njih da preskocim. A nasa firma, npr. Maxi (jes' formalno belgijska sada... ali nasa je) vrlo moguce ima toliko kontrola da su im u medjuvremenu cekaonicu i sokove organizovali.

Mozda je sva caka oko vode u mesu - da je ono bilo u frizu i da se otapanjem pojavila voda. Kada bi friz bio sa suvim vazduhom to ne bi bio problem - ali to nije slucaj.

Od 2003. idem u Tempo. Za ovih 8 godina i preko 100 odlazaka sam imao samo jednu zalbu, i to na hranu. Pre 20 dana sam se pozalio na kecap - neotvoren, a naduo se kao da je od gasa - koji mi je bio zamenjen drugim primerkom. Rokovi na hrani su dobri i stvari su valjale cak i posle oznacenog roka.

Sa druge strane, bio sam u Idei 6-7 puta u poslednjih 3 godine. Rokovi za hranu nisu tako dugacki kao u Tempu i imao sam pre izvesnog vremena sir koji je poceo da se budjavi iako je oznaceni rok bio dobar.

Statisticki to je 1:1... ali to je 100:1 i 7:1...

cini mi se da je misko kao vlasnik maxija bio registrovan napolju, dal na kipru. tako da formalno maxi i nije bio nas.

cini mi se da je misko kao vlasnik maxija bio registrovan napolju, dal na kipru. tako da formalno maxi i nije bio nas.

Znam, formalno je to tako. Medjutim, pomenuti je juna ove godine osnovao neku pro forme firmicu i na nju preneo osnivacka prava za Maxi, tako da porez moze da se plati u Srbiji a ne kojekuda.
Po najavama iz poreske uprave, odredjenje sume za placanje ce da bude izvrseno 10. marta 2012.

Da cekamo pa da vidimo.

:lol: dobra ti teorija zavere
svo meso koje kupujes nacvrcano je nitritima i nitratima i vodom koju oni vezuju, bukvalno svo, tako da mani se teorija zavera ne radi to maksi, maksi dobija upakovanu salamu u onom celofanu, a sve je na proizvodjacu koliko ce vode da strpa da prvo zezne maksi pa onda i nas potrosace

to se radi i sa rostilj mesom, i sa zivim mesom, i sa zamrznutim mesom (ono se i najvise naliva) i sa preradjevinama....

citaj malo informisi se nemoj da lupetas ove zavere :lol:

Poslednja izmena:

Back