DOKAZI O BOGU

Dragoljub69

Buduća legenda
Poruka
26.819
Jedan dokaz o Bogu je neoboriv!
Reč je o determinizmu.
Osim haosa u Univerzumu,zapažamo da se prilično toga ponaša u pravcu uređenja i to s logikom fizičkih i kosmičkih zakona.
Čak i haos ima svoje pravilnosti,tako da je o potpunom haosu nemoguće i govoriti.
I nije samo u pitanju naša subjektivna predstava koja uređuje naš misaoni svet koji je "odgovor" na senzacije koje doživljavamo delovanjem okoline na nas.
Mi smo uređena bića,nismo haotični!
Prisustvo uređenosti je verifikovano, te je tako i dokazano!
Ako tu uređenost zovemo Bogom-to je to!
Tako je Bog više od bića,on je ta sila koja uređuje Univerzum!
Naše misli su uređene i te misli su Božanske,neverovatni prikaz uređenosti koje je Dekartes izrazio čuvenom rečenicom Cogito ergo sum-mislim dakle jesam. Tačnije može biti samo Cogito ergo cogito!

Još jedan dokaz,vrlo sličan ovom,samo ipak nešto niže intencije i značaja je poruka u "rupama" DNK:
http://www.telegraf.rs/zanimljivosti/1134550-nauka-dokazala-otkriveni-dokazi-da-bog-postoji

На страну моје мишљење о Телеграфу, али исти се позвао на WIT а на њиховом сајту нема ни речи о оваквим открићима.
Дискутабилна вест, било би добро наћи неке релевантније изворе.

Ništa što postoji u svetu ne može biti dokaz da Bog postoji ali može da bude indicija da postoji neka viša inteligencija koja stoji iza ove naše stvorene realnosti.
Po meni najača indicija je informacija koja postoji još na kvatnom nivou u vidi malenih info paketa a po teoriji informacije ona nastaje isključivo u umu....a čitav materijalni svet je prožet tim paketićima...

Ništa što postoji u svetu ne može biti dokaz da Bog postoji ali može da bude indicija da postoji neka viša inteligencija koja stoji iza ove naše stvorene realnosti.
Po meni najača indicija je informacija koja postoji još na kvatnom nivou u vidi malenih info paketa a po teoriji informacije ona nastaje isključivo u umu....a čitav materijalni svet je prožet tim paketićima...

Naravno! To i kažem u uvodnom postu! Tu silu ako nazovemo Bog-to je to!

Čak bih rekao da je Hoking sve to dobro video! Genije ,nema šta,samo to nije nazvao tim imenom!
Naime,Hoking je ukazao da je taj determinizam svojstven svakoj čestici materije,da se i kvarkovi pa i strune ponašaju deterministički!
Nije samo shvatio da je to svojstvo svake čestice ustvari Bog kog je on proglasio nepotrebnim! Prilično je to kontradiktorno izrekao jer je ,ustvari
rekao da je determinističko ponašanje čestice nepotrebno!Zar je potrebno haotično?!
Da je determinizam postojanja nazvao imenom Bog,svakako ga ne bi proglasio suvišnim...:lol:

- - - - - - - - - -

Ja se izvinjavam administraciji i moderaciji foruma što sam uveo ovu ,čisto filozofsku temu na pdf religija,ona je prežvakana ko zna koliko puta na
pdf filozofija,ali mi se čini da je baš ovakva jedna tema koja filozofira religiju nedostajuća učesnicima ovog dela foruma.Osim toga,prilika da se podigne
razgovor o religiji na jedna viši,filozofski nivo.:hvala:

На страну моје мишљење о Телеграфу, али исти се позвао на WIT а на њиховом сајту нема ни речи о оваквим открићима.
Nazalost ovde je uobicajeno da se strane vesti masovno i bezobrazno prepravljaju. Ne secam se da je bilo ko odgovarao zbog toga.

I ja ovaj "dokaz" gledam s prilično rezerve-u izvođenju takvih "dokaza" razne umne nadkonstrukcije su moguće!
Nije moguće,recimo,da u đankovima šifrovano piše iz Poslanice Korinćanima-za ovo sam siguran da je nadkonstrukcija jer su civilizovani ljudi
živeli i pre tog Pavla iz Male Azije i imali takav DNK.Proizilazi da je Pavle bio "Resavski učenik"-prepisivač iz DNK!:hahaha:

Poslednja izmena od moderatora:
Nazalost ovde je uobicajeno da se strane vesti masovno i bezobrazno prepravljaju. Ne secam se da je bilo ko odgovarao zbog toga.
Mozes li da objasnis zasto si protiv slobode misljenja i slobode govora? Sta ako covek nenamerno poveruje u vest koju prenose mediji i postavi je na ovom pdf-u? Pa zar "sveta knjiga" koja se izucava u skolama nije izmisljena prica? Zlonamerna ili dobronamerna - nije bitno.

Interesantno je ,recimo,da kroz shvatanje da su konstruktivne sile Bog,razumemo i Bibliju kao konstrukciju!
U takvom shvatanju se sama nameće konkluzija (zaključak) da je i Biblija kao, determinizam,božanska knjiga i da je ,zaista,
reč Božija!:eek:
Međutim...Takva konstrukcija ne mora da je održiva.
A vidimo da su svi determinizmi propadljivi!I da propadaju entropijski u haos!
Haos je jači od determinizma?
Tako nema značaja što priče biblijske nisu priče iz stvarnosti-Biblija sama u sebi je priča (zbir priča) za sebe! II to propadljiva,
baš kao i misli ljudi pa i sami ljudi koji je čitaju!
Ovo,možda nije lako shvatiti,ali naš svet je nama ,u svojoj suštini,krajnje neshvatljiv!
I u celom tom neshvatanju,sad je nama jasno ko je i šta je Bog?
Naravno da nije!
Ali pokušaj bar liči na istinu,bar na jednu od tih koje tako pretenciozno nazivamo...

Mozes li da objasnis zasto si protiv slobode misljenja i slobode govora? Sta ako covek nenamerno poveruje u vest koju prenose mediji i postavi je na ovom pdf-u? Pa zar "sveta knjiga" koja se izucava u skolama nije izmisljena prica? Zlonamerna ili dobronamerna - nije bitno.
Uopste nisam protiv slobode misljenja i govora, naprotiv. Ne znam na osnovu cega si to zakljucio. Jedino sam protiv slobode prepravki informacija. A ako si ti zaista pristalica slobode misljenja i govora, onda ne vidim zasto bi bio protiv biblije. I tu je neko bio slobodan da iznese sta ima, zar ne?

Jedan dokaz o Bogu je neoboriv!
Reč je o determinizmu.
Osim haosa u Univerzumu,zapažamo da se prilično toga ponaša u pravcu uređenja i to s logikom fizičkih i kosmičkih zakona.
Čak i haos ima svoje pravilnosti,tako da je o potpunom haosu nemoguće i govoriti.
I nije samo u pitanju naša subjektivna predstava koja uređuje naš misaoni svet koji je "odgovor" na senzacije koje doživljavamo delovanjem okoline na nas.
Mi smo uređena bića,nismo haotični!
Prisustvo uređenosti je verifikovano, te je tako i dokazano!
Ako tu uređenost zovemo Bogom-to je to!
Tako je Bog više od bića,on je ta sila koja uređuje Univerzum!
Naše misli su uređene i te misli su Božanske,neverovatni prikaz uređenosti koje je Dekartes izrazio čuvenom rečenicom Cogito ergo sum-mislim dakle jesam. Tačnije može biti samo Cogito ergo cogito!

не доказује нико другом, само самом себи.
како објаснити неком ко не жели да схвати?
где год се окренемо, само себе видимо...

Bog je koncept. Determinanta jeste bog, ali je i haos bog.
Mi svemu sto ne razumemo ili ne vidimo pravilnost dajemo ime haos.
Bogu je haos sportbili torba iz koje moze izvuci bilo sta.
Kada se iz haosa astvori eros a zatim eros udje u haos, tada haos radja.

не доказује нико другом, само самом себи.
како објаснити неком ко не жели да схвати?
где год се окренемо, само себе видимо...

Naravno:cogito ergo cogito! Na drugoj temi sam to pokušao pokazati,a eno i na pdf filozofija.
Jedina mana toga je što ne znamo šta bismo s verifikacijom...u našoj klempi,dakako!:lol:

Nadovezujem se na Hakimov post.

Bas to! Nema entropije, nema haosa, nema propadanja! Ne znam odkud ribar nonstop insistira na tome.

Dokaz: neuništivost energije!

Poslednja izmena:
Bog je koncept. Determinanta jeste bog, ali je i haos bog.
Mi svemu sto ne razumemo ili ne vidimo pravilnost dajemo ime haos.
Bogu je haos sportbili torba iz koje moze izvuci bilo sta.
Kada se iz haosa astvori eros a zatim eros udje u haos, tada haos radja.

Bogu (determinanti!) je haos sportbili torba iz koje može (drterminanta!) izvuči bilo šta!
Govoriš ono šta je Hegel kritikovao:ne može jedan isti pojam sam sebe objasniti!
Doduše ,to je na primeru "dokaza " gravitacije pokazao,ali samo su drugi pojmovi u pitanju...
(Na pitanje zašto Zemlja kruži oko Sunca,odgovara se sa:jer se privlače...:mrgreen:)

- - - - - - - - - -

али, покушавамо да убедимо друге...
да смо једини паметни.
зато је духовност и недостижна...

Ja ne pokušavam,ali rado postavljam pitanja i otvaram teme...I ja bih da saznam!:rumenko:

Bas to! Nema entropije, nema haosa, nema propadanja! Ne znam odkud ribar nonstop insistira na tome.

To sto su energija i materija neunistive ne znaci da nema propadanja.

Zar telo jedne mlade lepotice, koje se nakon 50tak godina pretvori u telo smezurane babe nije propalo ? A kada se nakon smrti pretvori u ucrvljalu, usmrdelu kasu, zar nije propalo ?
.
Mslm, tacno je da materija i energija samo menjaju oblik, nisu unistive, nema vracanja u nepostojanje, ali propadljive jesu, jer prelaze iz jednog lepog oblika u drugi mnogo losiji

vazan je religijski bog , da li nas neko non stop gleda , voli kad mu se molimo i kad ga obozavamo i sprema nam kaznu ako nismo dobri.

da se vrnem na temu.

mozes fizicke zakone zvati bog, prirodu takodje , ali to je samo pitanje semantike.

jer su fizicki zakoni takvi kakvi jesu , videli mi ili ne , uocili ih ili ne

celija je postojala i pre 10 hilj god , iako je nismo bili svesni , tadasnji ljudi , naravno.

da su drugaciji onda bismo bili odusevljeni sto su takvi , mislili bi da drugaciji ne mogu biti , a mi bi licili na delfine .

determinističko uređenje je nastalo posle Haosa ( Big Beng)

Na osnovu čega tvrdiš da je Big Beng haos i da superpozicija pre Big Benga nije deterministička?
Ako znamo da postoje deterministički izrazi za haos,te je i haos samo vrsta determiniteta,šta tada znači tvoja tvrdnja?

- - - - - - - - - -

deterministički iskazi su u paradoksu sa slobodnom voljom, a pak, slobodna volja u paradoksu sa božanskim delovanjem

e to je tek Haos

Ne postoji slobodna volja -ograničena je datošću u ovom Univerzumu.Ni božansko delovanje nije haotično-determinisanost ima samo različitost!
Ako različitost nazoveš haosom,znači samo da ne znaš sve pojedinosti različitosti.To ti Beg kaže...

- - - - - - - - - -

vazan je religijski bog , da li nas neko non stop gleda , voli kad mu se molimo i kad ga obozavamo i sprema nam kaznu ako nismo dobri.

da se vrnem na temu.

mozes fizicke zakone zvati bog, prirodu takodje , ali to je samo pitanje semantike.

jer su fizicki zakoni takvi kakvi jesu , videli mi ili ne , uocili ih ili ne

celija je postojala i pre 10 hilj god , iako je nismo bili svesni , tadasnji ljudi , naravno.

da su drugaciji onda bismo bili odusevljeni sto su takvi , mislili bi da drugaciji ne mogu biti , a mi bi licili na delfine .

Religijski Bog je i nastao promišljanjem i potrebom...Da nije,valjalo ga stvoriti...;)

naprotiv,entropija kao prirodna težnja svih sistema je upravo indicija postojanja višeg uma koji drži sistem i dalje kao ,,fino podešen,,.....mada su sve to naša opažanja koja ne moraju uopšte da budu merilo niti neka apsolutna istina...

Na osnovu čega tvrdiš da je Big Beng haos i da superpozicija pre Big Benga nije deterministička?
Ako znamo da postoje deterministički izrazi za haos,te je i haos samo vrsta determiniteta,šta tada znači tvoja tvrdnja?

Ne postoji slobodna volja -ograničena je datošću u ovom Univerzumu.Ni božansko delovanje nije haotično-determinisanost ima samo različitost!
Ako različitost nazoveš haosom,znači samo da ne znaš sve pojedinosti različitosti.To ti Beg kaže...

u redu, to je i meni bilo na umu, malo sam prenaglio sa izjavom
Big Beng je Haos sam po sebi u smislu samog dejstva 'eksplozije' sile kao što je recimo nuklearna,
to je haotičnost, Braunovo kretanje koje posle dođe u ravnu liniju daljeg sleda dejstva prirodnih sila

slobodnu volju sam pomenuo kao neki prisvoj religije kao domen božanskog
slobodna volja se tiče ljudskog a ne fizičkog sveta delovanja(priroda i zakoni)

po religiji, slobodna volja počinje od Adama i Eve, sve pre toga je božja volja

šta se da iz toga da zaključiti ?
recimo, da je Haos(haotičnost) sam po sebi 'volja' iz koga proizilazi - božja volja kao posledica a ne kao uzrok

Poslednja izmena:
u redu, to je i meni bilo na umu, malo sam prenaglio sa izjavom
Big Beng je Haos sam po sebi u smislu samog dejstva 'eksplozije' sile kao što je recimo nuklearna,
to je haotičnost, Braunovo kretanje koje posle dođe u ravnu liniju daljeg sleda dejstva prirodnih sila

slobodnu volju sam pomenuo kao neki prisvoj religije kao domen božanskog
slobodna volja se tiče ljudskog a ne fizičkog sveta delovanja(priroda i zakoni)

po religiji, slobodna volja počinje od Adama i Eve, sve pre toga je božja volja

šta se da iz toga da zaključiti ?
recimo, da je Haos(haotičnost) sam po sebi 'volja' iz koga proizilazi - božja volja kao posledica a ne kao uzrok

Ozbiljna teologija ovo o Adamu i Evi u pogledu slobode veoma pažljivo analizira!
Ozbiljna kontradiktornost je u iskazu o tom da je prvi greh što su jeli s drveta poznanja!
Da ne širim temu,ali sam siguran da će se vremenom ova kontradiktornost morati revidirati...Jer biće gubljeno hiljade vernika svakog
meseca zbog toga...
Neverovatno da se takva floksula još zadržala u Bibliji,a koja je napisana zarad zaustavljanja prosvećivanja širokih populacija s ciljem
držanja istih u pokornosti...Religija u službi autokratije!

Back