- Poruka
- 7.025
-Bicu tvoja u gostionici u Torgejtu. U medjuvremenu trazim od tebe da me ne dodirujes. Bolje je da tako i bude.
Za samca koji je zasao u godine ponudjena ljubav je dar koji se ne ocekuje. Cudo ima pravo da namece uslove. Pomislih na svoje detinjstvo u Popajanu i na devojku iz Teksasa, svetlu i vitku kao Urlika, koja je odbila moju ljubav.
Nisam upao u gresku da je pitam da li me voli. Shvatio sam da nisam ni prvi ni poslednji. Ta ce avantura, meni mozda i poslednja, ovoj sjajnoj i odlucnoj Ibzenovoj sledbenici, biti jedna od mnogih.
Produsili smo dalje drzeci se za ruke.
-Sve je ovo kao san- rekoh- a ja nikad ne sanjam.
- Kao onaj kralj- odgovori Urlika- koji nije sanjao sve dok ga nije uspavao jedan vrac u nekoj izbi.
Zatim je dodala:
- Poslusaj dobro. Jedna ptica ce upravo zapevati.
Malo kasnije culi smo pesmu.
-U ovim krajevima-rekoh- misle da onaj koji treba da umre predvidja buducnost.
-A ja cu uskoro umreti- rece ona.
Pogledao sam je zabezeknuto.
-Presecimo put kroz sumu!- ubedih je.- Stici cemo pre u Torgejt.
-Suma je opasna- uzvrati ona.Nastavili smo kroz pustaru.
-Hteo bih da ovaj trenutak traje zauvek- prosaputah.
- Zauvek je rec koja nije dozvoljena ljudima- tvrdila je Urlika, da bi ublazila preterivanje u tonu, trazila je od mene da joj ponovim ime koje nije dobro cula.
- Havijer Otarola- rekoh.
Htela je da ga ponovi, ali nije uspela. Ja sam, takodje, bio neuspesan sa imenom Urlike.
-Zvacu te Sigurd- izjavila je sa osmehom.
-Ako sam ja Sigurd- uzvratih- ti ces biti Brunhilda.
Usporila je korak.
-Poznajes sagu?- upitah je.
- Naravno- rece ona.- Tragicna prica koju su Nemci upropastili sa svojim okasnelim Nibelunzima.
Nisam hteo da raspravljam i odgovorih joj:
- Brunhilda, hodas kao da zelis da izmedju nas dvoje stoji mac u lezaju.
Iznenada se nadjosmo ispred konacista. Nije me iznenadilo to sto se zvalo, kao i drugo, Northern Inn.
Sa vrha stepenista Ulrika mi je uzviknula:
-Jesi li cuo vuka? Nema vise vukova u Engleskoj. Pozuri!
Kada se popeh na zadnji sprat, primetih da su zidovi prekriveni tapetima u stilu Vilijama Morisa, zarko crvene boje, sa isprepletenim vocem i pticama. Ulrika je usla prva. Mracna prostorija je bila niska, sa stropom na dve vode. Ocekivani lezaj udvostrucio se u mutnom ogledalu, a zatamljeni mahagoni podsetio me je na Sveto pismo. Ulrika se vec svukla. Dozvala me je pravim imenom, Havijer. Osetih da sneg ostrije pada. Nije vise bilo ni namestaja ni ogledala. nije bilo maca izmedju nas dvoje. Kao pesak oticalo je vreme. Vekovna u tmini, potekla je ljubav, prvi i poslednji put imao sam lik Ulrike.
Ulrika, Horhe Luis Borhes :-)
Za samca koji je zasao u godine ponudjena ljubav je dar koji se ne ocekuje. Cudo ima pravo da namece uslove. Pomislih na svoje detinjstvo u Popajanu i na devojku iz Teksasa, svetlu i vitku kao Urlika, koja je odbila moju ljubav.
Nisam upao u gresku da je pitam da li me voli. Shvatio sam da nisam ni prvi ni poslednji. Ta ce avantura, meni mozda i poslednja, ovoj sjajnoj i odlucnoj Ibzenovoj sledbenici, biti jedna od mnogih.
Produsili smo dalje drzeci se za ruke.
-Sve je ovo kao san- rekoh- a ja nikad ne sanjam.
- Kao onaj kralj- odgovori Urlika- koji nije sanjao sve dok ga nije uspavao jedan vrac u nekoj izbi.
Zatim je dodala:
- Poslusaj dobro. Jedna ptica ce upravo zapevati.
Malo kasnije culi smo pesmu.
-U ovim krajevima-rekoh- misle da onaj koji treba da umre predvidja buducnost.
-A ja cu uskoro umreti- rece ona.
Pogledao sam je zabezeknuto.
-Presecimo put kroz sumu!- ubedih je.- Stici cemo pre u Torgejt.
-Suma je opasna- uzvrati ona.Nastavili smo kroz pustaru.
-Hteo bih da ovaj trenutak traje zauvek- prosaputah.
- Zauvek je rec koja nije dozvoljena ljudima- tvrdila je Urlika, da bi ublazila preterivanje u tonu, trazila je od mene da joj ponovim ime koje nije dobro cula.
- Havijer Otarola- rekoh.
Htela je da ga ponovi, ali nije uspela. Ja sam, takodje, bio neuspesan sa imenom Urlike.
-Zvacu te Sigurd- izjavila je sa osmehom.
-Ako sam ja Sigurd- uzvratih- ti ces biti Brunhilda.
Usporila je korak.
-Poznajes sagu?- upitah je.
- Naravno- rece ona.- Tragicna prica koju su Nemci upropastili sa svojim okasnelim Nibelunzima.
Nisam hteo da raspravljam i odgovorih joj:
- Brunhilda, hodas kao da zelis da izmedju nas dvoje stoji mac u lezaju.
Iznenada se nadjosmo ispred konacista. Nije me iznenadilo to sto se zvalo, kao i drugo, Northern Inn.
Sa vrha stepenista Ulrika mi je uzviknula:
-Jesi li cuo vuka? Nema vise vukova u Engleskoj. Pozuri!
Kada se popeh na zadnji sprat, primetih da su zidovi prekriveni tapetima u stilu Vilijama Morisa, zarko crvene boje, sa isprepletenim vocem i pticama. Ulrika je usla prva. Mracna prostorija je bila niska, sa stropom na dve vode. Ocekivani lezaj udvostrucio se u mutnom ogledalu, a zatamljeni mahagoni podsetio me je na Sveto pismo. Ulrika se vec svukla. Dozvala me je pravim imenom, Havijer. Osetih da sneg ostrije pada. Nije vise bilo ni namestaja ni ogledala. nije bilo maca izmedju nas dvoje. Kao pesak oticalo je vreme. Vekovna u tmini, potekla je ljubav, prvi i poslednji put imao sam lik Ulrike.
Ulrika, Horhe Luis Borhes :-)