Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb strane. Trebalo bi da ga nadogradite ili koristite alternativni pregledač.
...Milion svetionika u noći i nebo od pečene gline
i tvoje ruke i usne, sočnije od zreloga nara,
u očima usnula kiša i oblak vrele tišine
i jedno platno za sliku pomalo nespretnog slikara.
Krvario je u vodi mesec zaklan do pola,
nad tvojim polu-zbogom noc se sklopila crna.
Sećam se bila si zvijezda veća od Velikih kola,
seti se bio sam svitac manji od makova zrna...
Koliko puta se plivalo u noćnom moru, izgubljeno u onom modroplavom nebu, nošeno rekama prethodnog alkohola i dima, zavaravalo nadom da ćemo se ponovo sresti. Gore - dole, tražeći bez zaustavljanja ...
Kad se završi ljubav, može se sve naći ... samo nema onog "zašto" ?! ...
Federiko Moca
Kiša i noćno nebo mutno do plača. San je posljednja mogućnost da se sačuva ono što mora da ode.
Ne budi me...U očima pijanog svirača jutros je previše vode, nemir i jedna jesen daleka.Ni slavuji ne zvižduću pesmu koju znaju sve ptice.Pusti...U praskozorje između smreka, naći će uplašene zvezde i upaljene sveće, veče, i jedan komadić bola. Reći će uvek reči manje ... nego što govore oči ...
M.Berić
Ala je ta mačka!
Ceo dan je grdim;
al' sad mi je došlo
da se već rasrdim!
Nosim je ovamo,
nosim je onamo,
pokažem joj knjigu:
"Hajde da čitamo!"
U knjizi su slike,
ona i ne gledi.
"Pa kad nećeš da čitaš,
a ti malo predi!"
Neće ni da prede
- a još kako ume-
što god rečem čini se
ko da ne razume..
Ogrnem joj ćebe,
strese ga sa sebe;
ja joj pružim lutku,
ona je ogrebe.
"Ako hoćeš, evo ti
moj šeširić mali!"
Tek joj metnuh na glavu,
a ona ga svali.
Pa zar vredi takav stvor
da se s njime družim...
Došlo mi je, boga mi,
da je majci tužim.
Poput krila kraljevskog leptira, senka noci nadvila se nad mojom,neznom ,krhkom dusom
pokrila me nezno ..uljuljkujuci me u kosmarni san..san preteci,ne ..hocu da se probudim..nemogu takve snove..
Hiljade i hiljade crnih ptica spusta se sa neba..Kome idu ?
Neznam..samo sam prosla kroz taj san..ne obaziruci se pohitala sam u tvoje narucje..E sad je dobro..
Umorna sam od noći večitih bdenja, lutanja po lavirintima želja i htenja, umorna od večnog traženja za odgovorima. Na tren, klone glava otežana sećanjima ali umore slike ... što pred očima prolaze.Umorna od čežnje i tišine što noću pritiska, od odlazaka i vraćanja, umorna sam….
Da mi je bar, u jednu noć da uplovim s' mirnim snovima, da sanjam sreću, nasmejana lica i da me kroz život kao sena ... ne prati nesanica ...
Ocekujem te noci, prijateljice moja..Cekam nestrpljivo kao dete,da saznam kakav je tvoj poklon ..
Hocu li se probuditi u suzama ili radosna...hoces li me poneti u nepoznate ravni postojanja,ili
u maglene dubine mog uma,tamo gde se sama plasim da krocim..
Tiha je ova noc,toliko tiha a tisina svira uspavanku...umilni zvuci,andjeoske muzike
dozivaju Hipnosa..oci se sklapaju..tonem..tonem jos dublje u san..secam se samo tvog pravilnog disanja..