"Dodik bi mogao da pokrene secesiju u BiH ove godine, veliki rizik od novih sukoba između Srbije i Kosova": Obaveštajne agencije SAD objavile izveštaj

Додик: Оптужују Републику Српску да припрема сецесију, а шта је онда с "Косовом"

Извештај, помињући покушај наоружавања бошњачких снага због могуће сецесије Српске и потенцијалне нове сукобе на КиМ, показује лицемерну политику САД коју воде свих ових година не само према Балкану него према целом свету, реаговао је председник Републике Српске Милорад Додик на амерички обавештајни извештај о претњама у свету, у којем се издваја лидер Српске.
Ако оптужују Републику Српску да припрема сецесију, шта је онда са самопроглашеним Косовом, којем Америка даје подршку. Србији је одузет део територије и то може проћи, само док се Србима одузима све је у реду, али Република Српска је проблем. Република Српска не планира никакву сецесију и нећемо дозволити да било ко угрози мир и стабилност.
 

Годишња процена Обавештајне заједнице САД о претњама у свету: Западни Балкан у ризику од међуетничког насиља током 2024. Додик предузима провокативне кораке да обезбеди сецесију РС


izvor 1 https://n1info.rs/svet/obavestajna-...ecan-rizik-od-medjuetnickog-nasilja/?comments
izvor 2 http://91.222.7.145/hronika/godisnj...vokativne-korake-da-obezbedi-secesiju-rs.html

У годишњој процени Обавештајне заједнице САД о претњама у свету, коју је данас објавила Канцеларија директора националне обавештајне службе САД (ОДНИ), пише да ће се "Западни Балкан вероватно суочити с повећаним ризиком локализованог међуетничког насиља током 2024. године".

У три кратка пасуса о Западном Балкану у документу пише да ће „националистички лидери вероватно погоршати напетост у своју политичку корист ;и спољни актери ће ојачати и искористити етничке разлике да повец́ају или заштите свој регионални утицај или да осујете вец́у интеграцију Балкана у ЕУ или евроатлантске институције“.
%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D1%83%D1%9B%D0%B0.jpg


Подсећа се да су „сукоби српских националиста и косовских власти 2023. године довели о смрти и повреда, укључујуц́и повређиавнеј мировних снага НАТО-а“.

Одмах затим се каже да „лидер босанских Срба Милорад Додик предузима провокативне кораке да неутралише међународни надзор у Босни (и Херцеговини) и да обезбеди де факто сецесију своје Републике Српске“.

На крају одељка о Западном Балкану се каже да би „његов поступак (Додика) могао подстац́и вође бошњачког (босанско-муслиманског) становништва да ојачају сопствене капацитете да штите своје интересе и могуће да доведе до насилних сукоба који би могли да надвладају снаге за одржавање мира“.

(Бета)
 
Ništa od tog. Republika Srpska kao i kompletna BiH je za Dodika krava muzara. Ne samo za Dodika i njegov SNSD već je ista stvar i sa opozicionim strankama. Sve je to ista mraka koja vjeruje samo u novac.
Priče o secesiji ili nezavisnosti Republike Srpske je priča za krezubo glasačko tijelo.
 

1710298306481.png

DA LI JE DODIKOV REŽIM KAPITULIRAO: Politički vrh RS konačno priznao da sankcije nisu mrtvo slovo na papiru (VIDEO)

Radovan Višković, iako odmahuje rukom na ove informacije, gutanjem knedle tokom konferencije za novinare jasno je pokazao da situacija nije bezazlena kako se pokušava prikazati.


fhoar-sxkaexjhn.jpg


Prije 7h

Izvještaj Američke nacionalne službe koji spominje i vrlo napetu situaciju u Bosni i Herecgovini, označavajući Milorada Dodika kao konfliktnu osobu, dolio je ulje na vatru nakon upozorenja iz Ministarstva finansija SAD o novim sankcijama pojedincima i bankama u BiH, te uznemirio ionako nemirne duhove u Vladi Republike Srpske.

Prvi u liniju za odbranu lika i djela Milorada Dodika stao je Radovan Višković, koji je na iznenadnoj konferenciji za novinare u Narodnoj skupštini Republike Srpske, poručio da će Republika Srpska preživjeti, na ovaj ili onaj način.

Umjesto da se bore za spas ekonomije Republike Srpske, u Vladi su očigledno dobili nalog da brane lik i djelo svog stranačkog šefa, prenosi televizija BN.

1710297972394.png


Izvještaj Američke nacionalne službe u kome je Bosna i Hercegovina označena kao vrlo osjetljivo područje u kome bi lako mogli izbiti nemiri, s fokusom na Milorada Dodika, koji je označen kao, najvećim dijelom, krivac za ovakvo stanje, glavna je tema, kako u skupštinskoj sali, tako i mimo nje.

Radovan Višković, iako odmahuje rukom na ove informacije, gutanjem knedle tokom konferencije za novinare jasno je pokazao da situacija nije bezazlena kako se pokušava prikazati.

"Trebali ste otići i to pitanje postaviti američkom ambasadoru, on bi sigurno znao na to odgovoriti. Ovdje se vještački pravi kriza da se plaše građani s takvom vrstom priče. Gospodin Dodik i Republika Srpska ništa ne rade mimo ustava. Mi samo štitimo Ustav i Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. A svi oni koji krše Ustav, oni bi trebalo da se zapitaju, i ako dođe do narušavanja mira, doći će isključivo njihovim akcijama, mjerama i njihovim ponašanjem“, rekao je Višković.

Izvještaj američkih obavještajaca samo je kap u moru silnih upozorenja svjetske javnosti. Prošle sedmice su najavljene i moguće nove sankcije Republici Srpskoj, pojedincima, ali i domaćim bankama.

Pomoćnica ministra finansija SAD Ana Moris je u intervjuu za Kapital navela da ako finansijska institucija obavlja transakcije za sankcionisanu osobu ili subjekat u BiH, onda ta finansijska institucija ili banka u BiH sama sebe izlaže riziku od sankcija.

Predsjednik Vlade kratko je poručio da će Republika Srpske preživjeti.


Za razliku od Radovana Viškovića, šef kluba poslanika Dodikovog SNSD – a nije bio toliko rječit. Štaviše, u izjavi je bio vrlo oprezan kada je u pitanju komentarisanje rada američke obavještajne službe.

„Jedino što znam da kad god se politčki lideri nešto dogovore i krenu da prave kompromis, američka administracija je tu, da to malo narodnski rečeno, curikne nazad“, rekao je Igor Žunić.

Novinar Siniša Vukelić koji dugo prate razvoj političke situacije poručuje da je politički vrh Republike Srpske konačno priznao da sankcije nisu mrtvo slovo na papiru, kako su u prvi mah pokušavali da prikažu.

"Ovo pokazuje da se smanjuje manevarski prostor vlasti RS. Oni ove godine imaju rupu od milijardi, koliko su se planirali zadužiti. Treba da nadomire oko 800 miliona, a već su ispucali limit od oko 140 miliona na domaćem tržištu.Vidimo da su banke pod posebnim pritiskom da ne kupuju obveznice, ali i da ukinu račune i transakcije za osobe koje su na crnoj listi SAD.“, smatra Vukelić.

Bila politička igra ili ne, vrijeme curi. Razvoju privrede u Srpskoj sat otkucava, a građani više ni ne čekaju rasplet situacije. Tenzija je izgleda svima preko glave. Osim onima koji očigledno to debelo naplaćuju.
 
Ništa od tog. Republika Srpska kao i kompletna BiH je za Dodika krava muzara. Ne samo za Dodika i njegov SNSD već je ista stvar i sa opozicionim strankama. Sve je to ista mraka koja vjeruje samo u novac.
Priče o secesiji ili nezavisnosti Republike Srpske je priča za krezubo glasačko tijelo.
Umesto da poverenje poklone tebi koji ne bi krao.
 

1710401484149.png

Dodik spreman da žrtvuje sve zbog opstanka na vlasti


„Laž je kontinuitet političkog djelovanja Milorada Dodika, koji nastavlja da brani neodbranjivo“, izjavila je ovo Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta, te dodala:


1710401467063.png


11.03.2024

„Svima je kristalno jasno da se Zakonom o sprečavanju sukoba interesa omogućava preglasavanje, bilo da se radi o prostoj ili dvotrećinskoj većini, te da je time poništena konstitutivnost naroda.“

Trivićeva kaže da je to jasno čak i Dodikovom najbližem i dugogodišnjem saradniku Nebojši Radmanoviću.

„Na stranu evidentne pukotine u SNSD-u, ono što je ovdje još evidentnije jeste kontinuitet izdajničke politike Milorada Dodika koji je spreman da žrtvuje sve, narod i Srpsku, zarad sebe i svog političkog opstanka. Evropski put samo je izgovor“, navodi Trivićeva.

Ona tvrdi da je evropski put za koji se Dodik zdušno bori, i za koji je spreman žrtvovati ono najvrednije stečeno u Dejtonu, samo paravan. Кaže da je sada kristalno jasno zašto su Dodika njegovi evropski drugovi i ostavili na vlasti uprkos brutalnoj pljački izbora.

„Znali su vrlo dobro zašto to čine - nijedan drugi Srbin ne bi prihvatio mogućnost preglasavanja, kao što je to prihvatio Dodik i naredio svojim poslušnicima da za to glasaju. Naravno da predstavnici EU nisu htjeli da čuju da u odlučivanju bude ostavljena mogućnost nacionalnog veta i naravno da je Dodik na to pristao. Jer ucijenjeni Dodik je najbolji Dodik! Za neku tamo Evropu…“, zaključuje Trivićeva.

(BN)
 

1710620989917.png

ZAKON TO JASNO KAŽE: Dodik ne može primati platu ni preko pošte, ni preko blagajne!dodik_2.jpg


Prije 4h

Ako im domaće banke blokiraju račune, Milorad Dodik i ostali zvaničnici koji su na crnoj listi SAD neće moći, kao što je Dodik juče izjavio, primati platu preko pošte, niti će moći na blagajni da uzimaju platu u gotovini, otkriva CAPITAL.

“Šta ima veze, ja ću primati platu predsjednika preko pošte, neće valjda zatvoriti poštu, a mogu i na blagajni uzeti svoju platu, ali neće nam promijeniti stav. Šta će drugi, pa nek se i oni riktaju na taj način i oni imaju poštu, svaka firma ima svoju blagajnu”, rekao je Dodik.


Pored Dodika koji je pod sankcijama SAD od januara 2017. godine, na crnu listu SAD tokom prvog predsjedničkog mandata Donalda Trampa ili preciznije u septembru 2018. godine stavljen je srpski član Kolegijuma Doma naroda BiH Nikola Špirić.

Poslije njih dvojice, na crnu listu u januaru 2022. godine stavljen je Dodikov tadašnji savjetnik i bivši predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija, a polovinom juna te godine pod sankcijama SAD našao se i ministar zdravlja Alen Šeranić.

Od 1. avgusta prošle godine na crnoj listi je kompletno rukovodstvo RS – premijer Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, te potpredsjednik Vlade i ministar pravde RS Miloš Bukejlović.

Prema Zakonu o unutrašnjem platnom prometu RS, ovlašćene organizacije za obavljanje poslova platnog prometa su banke sa sjedištem u RS, filijale banaka iz Federacije BiH i Brčko Distrikta koje imaju dozvolu Agencije za bankarstvo RS i drugi subjekti koji obavljaju poslove platnog prometa za ovlašćene organizacije u skladu sa ovim zakonom.

„Preduzeće za poštanski saobraćaj RS putem svojih organizacionih dijelova može za ovlašćene organizacije obavljati isplate fizičkim licima za račun poslovnih subjekata i fizičkih lica koja imaju račune kod ovlašćenih organizacija“, kaže član 6. ovog zakona.

U praktičnom smislu to znači da se plata može primati preko pošte, ali da je mogu primati samo fizička lica koja imaju račune kod ovlašćenih organizacija, a ovlašćene organizacije su isključivo banke.

Što se tiče Dodikovih tvrdnji da će moći na blagajni uzimati platu, zakonska legislativa u RS mu ne daje za pravo.

Naime, Uredba o uslovima i načinu plaćanja gotovinom RS kaže da poslovni subjekti mogu plaćati gotovim novcem, odnosno vršiti isplate sa svog računa za sljedeće namjene:

1) isplate penzija, primanja iz oblasti boračko-invalidske zaštite i civilnih žrtava rata i druga davanja fizičkim licima iz oblasti socijalne i dječje zaštite
2) isplate akontacije putnih troškova i dnevnica za službe na putovanja u zemlji i inostranstvu

3) otkup poljoprivrednih proizvoda, šumskih plodova, ljekovitog bilja, industrijskih i drugih sekundarnih sirovina od fizičkog lica

4) isplatu štete fizičkom licu po osnovu osiguranja imovine i lica, ako njihov pojedinačni iznos ne prelazi 300 KM

5) plaćanje takse konzularnim i diplomatskim predstavništvima

6) plaćanje dobara i usluga, izuzev plaćanja proizvoda u trgovini na veliko, prema drugom poslovnom subjektu, ako njihov pojedinačni iznos ne prelazi 200 KM

7) otkup efektivnog stranog novca i čekova za poslovne subjekte ovlašćene za obavljanje mjenjačkih poslova

8) isplatu sredstava fizičkim licima po odobrenim mikrokreditima i

9) isplate dobitaka u lutrijskim igrama na sreću, izuzev klasične tombole, ako njihov pojedinačni iznos ne prelazi visinu dobitka na koji se ne plaća porez na dobitke od igara na sreću.

alt


Kao što se vidi, nije moguća isplata plata, tako da ostaje otvoreno pitanje na koji način će Milorad Dodik moći i da li će uopšte moći da prima platu ukoliko mu domaće banke zbog straha od najavljenih sankcija SAD blokiraju i onemoguće posjedovanje tekućeg računa u bankama.
 
  • Haha
Reactions: PA8

1710627106690.png

AMERIČKE SANKCIJE SVE OŠTRIJE: Gase se računi, banke pod velikim pritiskombankarstvo.jpg


Prije 2h

Računi zatvoreni, ali sankcije ostale kao i dodatni pritisci koje one sa sobom nose. Političari iz Rs-a, koji se sve češće pojavljuju na crnoj listi SAD-a, počeli su zatvarati svoje bankovne račune. Nenad Stevandić, predsjednik entitetskog parlamenta, kaže da je to uradio i prije poziva predsjednika Rs-a. Očito, američke sankcije, ipak, dotiču bh. zvaničnike, iako to u javnosti ne priznaju. A najavljene su nove, kao i dodatni pritisci na bankarski sektor zbog saradnje s osobama sa crne liste.

Posljednji talas sankcija koje je američka administracija uvela zvaničnicima iz Rs-a nikoga nije iznenadio. Nekoliko dana ranije iz Vašingtona su stigle najave, ali i veoma ozbiljne prijetnje da bi talas sankcija mogao biti proširen i na bankarski sektor.

"Sankcije se ne odnose samo na konkretne osobe ili subjekte, nego nose rizik za svakog ko ih podržava… Ako finansijska institucija obavlja transakcije za sankcionisanu osobu ili subjekat u Bosni i Hercegovini, onda ta finansijska institucija ili banka u Bosni i Hercegovini sama sebe izlaže riziku od sankcija", poručila je Ana Moris, v. d. pomoćnika ministra finansija SAD-a.

Zvaničnici Rs-a priznali su da postoji veliki pritisak na banke da ne sarađuju s osobama koje se nalaze na crnoj listi SAD-a, kao i s entitetskim institucijama.

"Čista zlolupotreba moći SAD-a. Oni mogu samo jednu stvar da urade - da bankama spriječe korespondenciju s inostranstvom. Iz banaka gdje primam platu povući ću sve račune i predlažem svima da to urade, a u narednim danima ćemo vidjeti kako ćemo internim propisima omogućiti ljudima da ostvaruju svoja radna prava", rekao je Milorad Dodik, predsjednik Rs-a (SNSD).

"Znate da su 28. juna na Vidovdan prošle godine, kada smo trebali isplatiti bečke obveznice, došli u banku iz Američke ambasade i pokušali da zaustave transakciju ili swift. Mi smo došli dva dana ranije, nisu ni znali", izjavio je Radovan Višković, premijer Rs-a (SNSD).

Napominje VIšković da će zbog svih prijetnji, kao i blokada projekata - kako međunarodnih tako i domaćih, doći do tužbi, čak i protiv države Bosne i Hercegovine. Novinari i poznavaoci političkih prilika ističu da su prijetnje iz Vašingtona jasne i ozbiljne.

"Unijelo je to priličan nemir među bankarima. Šta može jedna banka ukoliko joj ukinu međunarodni platni promet? Banke koje omogućavaju platni promet mogu imati problem, ali isto tako mogu imati i lokalne banke", ističe Andrijana Pisarević, novinar poslovnog portala Capital.

Da li će biti stvorena nova kriza u bankarskom sektoru Rs-a, iz Agencije za bankarstvo nisu htjeli da komentarišu. Direktor Agencije Srđan Šuput nije se javljao na naše pozive, niti odgovarao na poruke u vezi s ovom temom.
 
1710698503440.png

Najdirektnija poruka Dodiku: “Osiromašeni entitet od 750.000 ljudi ne može se suprotstaviti NATO-u”

Govoreći o Bosni i Hercegovini, Escobar je poručio da Milorad Dodik, predsjednik entiteta Republika Srpska, pravi ‘štetu’, ali nema straha od otcepljenja.


main image


BiH RSE 16. mart 2024, 12:13

Dodik pravi ‘štetu’, ali nema straha od otcepljenja RS

RSE:
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, u medijskim nastupima priželjkuje pobjedu Donalda Trumpa na izborima za predsjednika SAD-a i kaže da u tom slučaju ne bi oklijevao da proglasi nezavisnost. Te izjave uznemirile su bh. javnost. Ima li mjesta za strah u tom slučaju?

Escobar: Najprije, ne. Međunarodna zajednica posvećena je nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine. Imamo mirovne snage u BiH. Imamo visokog predstavnika s ogromnim ovlaštenjima. I NATO je više puta ponovio da neće dopustiti bezbjednosni vakuum u BiH. Tako da, Dodikove izjave nanose štetu, ali ne mislim da osiromašeni entitet od 750.000 ljudi, koji stalno povećava svoj dug, ima kapacitet da se suprotstavi NATO-u ili da proglasi nezavisnost koja bi bila održiva.

RSE: Dakle, BiH može imati bezbjednosne garancije NATO-a?

Escobar: Može.


цео текст
 

1710698899470.png

EVO ZAŠTO JE ESCOBAR RAZBJESNO DODIKA: Ako u RS živi svega 750 hiljada stanovnika to iz temelja mijenja međuentitetske odnose!


Dodik je bijesno reagirao na Escobarov istup a čini se da ga je najviše pogodila procjena o dramatičnom pad broja stanovnika u manjem bh. entitetu.

befunky-collage312321312312.jpg


Prije 59 min

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, žestoko je reagirao na izjavu američkog zvaničnika Gabriela Escobara koji je kazao kako ne misli da se osiromašeni entitet RS sa 750.000 ljudi, koji stalno povećava svoj dug, ima kapacitet suprotstaviti NATO-u ili proglasiti nezavisnost koja bi bila održiva.
Na pitanje Radija Slobodna Europa ima li mjesta za strah od posljedica Dodikove separatističke politike, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabriel Escobar je rezolutno odgovorio:

"Ne. Međunarodna zajednica posvećena je neovisnosti, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine. Imamo mirovne snage u BiH. Imamo visokog predstavnika s ogromnim ovlaštenjima. I NATO je više puta ponovio da neće dopustiti sigurnosni vakuum u BiH. Tako da, Dodikove izjave nanose štetu, ali ne mislim da osiromašeni entitet od 750.000 ljudi, koji stalno povećava svoj dug, ima kapacitet suprotstaviti se NATO-u ili proglasiti neovisnost koja bi bila održiva."

Dodik je bijesno reagirao na Escobarov istup a čini se da ga je najviše pogodila procjena o dramatičnom pad broja stanovnika u manjem bh. entitetu. Escobar je kazao da u RS trenutno živi ne više od 750.000 ljudi, što je gotovo upola manje od popisa stanovnika iz 2013. godine.

NEOPHODNE KORJENITE PROMJENE

Podsjetimo prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine u Republici Srpskoj je živjelo 1.228.423 stanovnika, mada su u spisak uvršeni i brojni Srbi koji su odavno napustili BiH ali su zadržali bh. dokumenta, poput lične karte.

Ako je tačna procjena američkih obavještajnih agencija da u RS-u živi tek 750.000 stanovnika, to bi podrazumijevalo korjenitu promjenu podjele javnih prihoda koji se trenutne dijele prema omjeru 2:1 u korist Federacije BiH, zbog pretpostavke da u Federaciji BiH ima duplo više stanovnika nego u RS.
Prema novoj podjeli javnih prihoda, koja bi se temeljila na realnom broju stanovnika, prihodi bi se dijelili prema proporciji 2,3: 0,7. To u apsolutnom iznosu znači da bi RS godišnje dobivala 400 do 500 miliona KM manje.

Ako u RS-u živi svega 750.000 stanovnika, to bi značilo da se mora promijeniti i broj zastupnika iz dva entiteta u Parlamentu BiH. Prema postojećem Ustavu, iz RS-a dolazi 14 zastupnika a iz Federacije BiH 28. Prema realnom odnosu snaga, ubuduće bi iz RS-a dolazilo 9 ili najviše 10 zastupnika a iz Federacije BiH 32 ili 33 zastupnika.

To također podrazumijeva i ozbiljnu rekonstrukciju međuentitetske raspodjele državnih agencija i direkcija koje se sada također dijele prema očigledno prevaziđenoj proporciji 2:1.

(SB)
 

Američki Kongres usvojio Zakon o održavanju Dejtona kroz sankcije, čeka se potvrda Senata​

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je Zakon o održavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije, čiji je cilj odvraćanje destabilizujućih aktivnosti u Bosni i Hercegovni.

SVIJET22.03.2024 | 14:21
Američki Kongres usvojio Zakon o održavanju Dejtona kroz sankcije, čeka se potvrda Senata

Da bi zakon postao važeći, mora da prođe i proceduru u Senatu, a potom mora da ga potpiše i predsjednik SAD Džo Bajden, piše Glas Amerike.
– Dejtonski sporazum je simbol američkog liderstva i posvećenosti. Ako pustimo da se to uruši, onda rizikujemo da se nasilje ponovo vrati u BiH – saopštila je nakon usvajanja republikanka iz Predstavničkog doma An Vagner.
03222024023250.png

Vagner, koja je predložila zakon, navela je da se nada da će Senat brzo reagovati, te dodala da će zakon “uvesti i kodificirati sankcije osobama poput Milorada Dodika u BiH koji, kako tvrdi, “nastavljaju svoju agendu secesionizma, korupcije i destabilizacije”.
Zakon predviđa i sankcije osobama iz inostranstva koje podrivaju Dejtonski sporazum ili na drugi način ugrožavaju stabilnost BiH.
Tekstom ovog zakona predviđen je niz sankcija za državljane SAD, ali i strance koji krše Dejtonski sporazum, rade na njegovom podrivanju, ili narušavaju autoritet Savjeta za implementaciju mira, visokog predstavnika, te institucija BiH, poput Ustavnog suda BiH i drugih.
Takođe, sankcije su predviđene i za one koji direktno ili indirektno rade na formiranju paralelnih institucija, kojima bi se podrivalo djelovanje institucija BiH, ali i osoba koje učestvuju ili pomažu u korupciji, piše Oslobođenje.
Prva predložena sankcija je blokiranje imovine. Ova sankcija podrazumijeva i zabranu američkim bankama da otvaraju i održavaju račune sankcionisanih osoba, kao i da za njih obavljaju finansijske transakcije.
Među sankcijama je navedena i zabrana ulaska u SAD osobama koje se nađu na “crnoj listi”, što podrazumijeva i zabranu izdavanja, te poništavanje već izdatih viza za ulazak u SAD.
Sankcije i za sve članove porodice
Ono što je takođe novost je da se Prijedlogom zakona predviđa postavljanje obaveze predsjedniku SAD da svakih šest mjeseci, odnosno 180 dana, Kongresu saopšti listu osoba koje treba sankcionisati.
Na listi se osim “kršitelja” Dejtonskog sporazuma trebaju naći i svi punoljetni članovi njegove ili njene porodice.
Izuzetak su oni članovi porodice koji su se javno ogradili od antidejtonskog ili koruptivnog ponašanja svog srodnika, ili su poduzeli konkretne korake da to spriječe.
Sankcije se neće preduzimati ni u slučajevima odobrenih aktivnosti američkih obavještajnih, policijskih i sigurnosnih službi. Takođe, zabrana ulaska u SAD neće važiti ako je neophodno da ta osoba dođe u sjedište UN.
Zabrana finansijskih transakcija i ulaska se neće provoditi ni u slučaju da “kažnjenik” treba obaviti neku humanitarnu operaciju, ili da treba uvoziti proizvode u SAD. Sankcije se neće provoditi ni nad osobama koje su od nacionalnog interesa za SAD.
U prijedlogu teksta zakona navedeno je ime samo jednog političara iz BiH, a riječ je o predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku.
Prijedlogom zakona poziva se Evropska unija da slijedi odluke SAD i Velike Britanije, te da i EU nametne sankcije Dodiku zbog njegovog djelovanja na podrivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BIH.
Sličan zakon je usvojen u Kongresu i prije dvije godine, ali da nije potvrđen u Senatu.
 

Back
Top