DOBROTOM POBEDITI

• Začetnik teme Začetnik teme Taisa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da imam iskustva sa bakutama. Kolapsirale, saplitale se i razbijale glavu i to ... i najveća nagrada mi je bila što je došla hitna pomoć i oslobodila me dalje odgovornosti. I gde sam ja sad i toj Kolbergovoj klasifikaciji?

SINDI:
ravni moralnog razvoja- L.Kolberg:

1.prekonvencionalna

a)prvi stupanj-deca reaguju na kaznu-dve godine
b)drugi stupanj-deca reaguju na nagradu ili pohvalu-2-7god

2.konvencionalana
a)dobar decko-saobrazavanje sa moralnim normama u porodici, skoli, crkvi-spoznaja moralnih normi i prihvatanje
b)stepen reda i yakona-saobrayenje sa yakonima i normama drustva

3.postkonvencionalna
a)odlepljivanje od normi drustva-gradjenje individualnosti
b)pokretanje pitanje o opravdanosti moralnih nacela-sposobnost da odbranimo moralna nacela koja odredjuju nase postupke

e, več u adolescenciji je sukob sa fazom pod 2b..neko niakd ne preskoči.....

sad moramo da definišemo šta je indivudualnost ...pa onda šta su moralna načela u skladu sa tim.....
daj i to, sindi ....da ne lootamo....

zapravo, najveci broj ljudi ostane na dvojci:roll:

treca je ravan samoprihvacenih moralnih nacela.sto znaci da nacela prihvatamo ne zato sto drustvo to od nas ocekuje, vec zato sto razumemo da su pravila ispravna, i razumemo zasto su ispravna.tu su kljucna prava pojedinca, individualna prava, i o moralu govorimo kao sporazumu izmedju odraslih jedinki.

i tu, na trecoj ravno se pokrecu pitanja o opravdanosti moralnih normi kojih se pridrzavamo. i razlika izmedju ravni dva i ravni tri nije nuzno u sadrzini, koliko u razlozima.
neko je to vec spominjao

fora je kod poslednjeg pitanja sta je moralno, a sta ne? pa sad jbg, subjektivno moral, objektivni moral..tu se vec natezu na 100strana..dugo je za prepricavanja:lol:

knjiga je poslovna etika..ricard t.di dzordz...kazu da je besceler..odlicno je napisana.
pomalo podseca na one popularne psihologije:lol:

Hellen
hmm...pa dobro...daj neki primer kako da uspostavimo taj "Ljubavni odnos" izmedju ubice i porodice ubijenog, ili izmedju nasilnika i prebijene zrtve,
ili izmedju vlasnika firme i bezrazlozno otpustenog radnika...?

Oches neki primer? jedan od najboljih koji poznajem je--
Isusa su razapeli na krstu kao razbojnika, a on im je oprostio,
cak je i Nebeskog Oca molio da im oprosti.
Krst je simbol oprastanja, simbol predanosti, vere, asketicizma, strpljenja, pozrtvovanosti, dobrote...

Oк, ја тражила конкретан пример, ти се бавиш искључиво ''лепим речима''...које јесу лепе, али су неживотне фразе...

Значи, препоручујеш да кренемо да мисионаримо и успоставимо љубав између неправедно отпуштеног радника и послодавца тако што ћемо саветовати раднику да се жртвује (и себе и егзистенцију своје породице) зарад опште доброте, аскетизма, да ћути, трпи и опрости ономе ко му је учинио неправду, и тако ће међу њима двојицом завладати општа љубав и хармонија??? (Док му деца не поцркају од глади...)
Ајд, то још и како тако, можда би се неко и примио...

А да ли би, рецимо, имао образа и муда да лично одеш код мајке искасапљеног четворогодишњег детета коме је манијак пио крв и делове тела побацао у реку, да јој објасниш како треба да оде код тог човека, убице, да га запита има ли довољно ћебади у затвору, да ли му је хладно и које колаче да му умеси... Да јој кажеш да треба да убицу свог детета и брата обаспе љубављу и добротом? Било би баш лепо чути како би јој просуо гомилу фраза о свеопштаој љубави, доброти и страдању ....за КОГА И ЗА ШТА???

П.С. Боље цитирај нечији текст него што га преписујеш, а ако преписујеш, молим те, бар кад сам ја у питању, препиши дословце - због правописа!

Indigo71:
Racio rešava životne probleme a religija služi pre svega da uteši i da nadu da će na kraju sve nekako ispasti dobro i kako treba. A u životu često dođe trenutak kad racio kaže "To je to. Učinio sam sve što je bilo u mojoj moći. Probaj sad kod viših instanci."

...ja bi samo da dodam...varijaciju na temu...kada racio zna shta treba da uradi, pa hm...ludacio ili glupacio deo mozga to ne uradi sve kako treba i na vrijeme...i onda preostanu samo vishe instance u pomoc...da pripomognu...joj, meni i mom ludaciju, ne zamjerite, imam dobar razlog...oj, vishe instance upomoc !!! :smile:

Nema mi knjiga, bu - hu.

Hajde, samo ova treća faza (ako se dobro sećam). Prva podfaza je moralnost društvenog dogovora (nešto kao američki ustav, priča o jednakosti ljudi, istim pravima...). Pravila su arbitrarna, ali važe za sve. Druga podfaza se odnosi na univerzalne principe koje osoba preispituje, osmišljava i usvaja (nezavisno od nekakve aktuelne društvene problematike), i koji postaju moralni imperativ (nešto kao : ''Ipak se okreće.'').

E, da, nije sasvim jasno da li su to dve podfaze ili alternativni završeci razvoja moralnosti.

Indigo71:
Velika je zabluda vernika da su stvari predodređene. Ništa nije predodređeno, sem činjenice da ako si se već rodio, onda ćeš jednog dana i da umreš.

Čim to veruješ , a veruješ i ti si vernik....

A nadam se da religiozni ljudi nemaju mišljenje da je sve predodredjeno.
Ja mislio da to imaju katastrofičari....i reinkarnacionisti...

havalius...u manjim društvenim zajednicama nema mnogo izazova i radi empatija i nema problema u funcionisanju moralnog.....dobro je objašnjena moralno razmišljanje i moralna akcija.....mada sam ja mislio na nešto preciznije definisanje...zanimalo me da li postoji tako nešto.............ali dobro je i ovo o moralnom rezonu...... fini su primeri.....ono za idealnu formu pravde i podelu po rodu...mešto mi zvooči...kao na princip_ hajde da upletemo sexualnu podelu....mooškarci su skloni apstraktnom....ideal im je formalna pravda? ...a žene realne.....ma da...od kada to važi da su žene sklonije socijalizaciji i bitniji su im kontakti nego mooškarcima.....što mora jednostavno kad može komplikovano...nisam sve iščitao...i ne kapiram podelu na m-z moral

Back