Dobronamjernost

tgdanijela

Poznat
Poruka
7.092
..ili izlaženje nekom u susret, čak iako ponekad ne razumijemo nečiji zahtjev, ali smo mi ti koji mogu da ga ispune jer vjerujemo da je osobi iz ličnih razloga potrebna usluga koja nama ne šteti mnogo (osim vremena utrošenog na našu dobronamjernost..), a osobi može mnogo pomoći ...
Ukoliko postoji strah od gubitka pozicije koja je stečena (usljed nemanja sposobnosti) na nemoralan način, da li možemo računati na dobronamjernost ... ili je to luksuz koji si takva osoba ne može priuštiti .. da li su vrline koje očekujemo od ovog života, odn ljudi vezane u suštini od sigurnosti osobe u svoje sposobnosti ...
Svi znamo da nam na svakom koraku žele uzeti više nego dati .. Da li je dobronamjernost izlazna ego funkcija samo kada nije u suprotnosti sa nagonom samoodržanja te što su nesposobnije osobe na višoj funkciji negoli su za to sposobne možemo očekivati manje dobronamjernosti prema nama ... što daje sveopšti obrazac ponašanja neovisno o funkciji, ali ovisno o većinskom načinu zadovoljenja nagona za samoodržanjem ...
Šta je dobronamjernost po vama i šta je potrebno da bi osoba bila dobronamjerna ..?

сидарта рече да оног ко ти укаже на недостатак сматраш за највећег пријатеља.
ал то нема везе с дисциплином...

..da ukoliko je nedostatak prepoznat nakon ukazivanja na njega ...
..i ima veze sa disciplinom ... jer nije lako biti disciplinovan, to je sposobnost..smatram da je dio inteligencije (disciplina u smislu disciplina življenja..) ..a manje sposobni su uvijek tražili 'krive' puteve da bi bili tamo gdje im nije mjesto (te imamo pojam snalažljivosti kao alternativni pojam za alternativne puteve...)a pošto su u većini to je postalo sveopšte pravilo 'puta kojim se ide, odn. postiže nešto' ..( te ne možeš onoga smatrati za prijateljem ukoliko 'tvoj nedostatak' nije prepoznat) ..a kad je dobronamjernost u pitanju on je u suprotnosti sa 'putem na koji su nedobronamjerni navikli da idu'...a koji je za njih neminovnost ...

..da ukoliko je nedostatak prepoznat nakon ukazivanja na njega ...
..i ima veze sa disciplinom ... jer nije lako biti disciplinovan, to je sposobnost..smatram da je dio inteligencije (disciplina u smislu disciplina življenja..) ..a manje sposobni su uvijek tražili 'krive' puteve da bi bili tamo gdje im nije mjesto (te imamo pojam snalažljivosti kao alternativni pojam za alternativne puteve...)a pošto su u većini to je postalo sveopšte pravilo 'puta kojim se ide, odn. postiže nešto' ..( te ne možeš onoga smatrati za prijateljem ukoliko 'tvoj nedostatak' nije prepoznat) ..a kad je dobronamjernost u pitanju on je u suprotnosti sa 'putem na koji su nedobronamjerni navikli da idu'...a koji je za njih neminovnost ...

дисциплинован препознаје само унутар наметнутог.
најтеже чује ко не жели да чује.

..dobro to važi kada želimo pomoći a od nas se ne traži pomoć ...a šta je u slučajevima kada se traži usluga kojoj se ne želi izaći u susret ..koju srećemo svakodnevno po državnim i nedržavnim ustanovama ...(profesionalna dobronamjernost)

podseti me na jedan od mnogobrojnih primera sto dozivih:

srednja skola, ja izbeglica, kupovala neke gluposti sto su nam trazili da moramo imati- da bi se ispostavilo da nam treba samo 1 polugodiste- period vladavine jednog prof....
sledece su nam trazili da kupimo mnogo nekih skupih svari koje ja nisam mogla priustiti ... nasla sam sponzora koji bi mi poslao trazeno iz USA, svoje polovno, student ( redovna stvar u USA) ali mi je bio potreban pecat skole. Direktor skole zabranjuje da mi se da lupi pecat da pohadjam tu i tu skolu ...

sta reci, dali ga je ugrozavala pomisao da ce olaksati malo skolarcu u teskoj situaciji ili mu je ipak bilo bitnije da mi stavi na znanje da ne pripadam toj finoj skoli, koju nije lako upisati i za koju sada govore da sam upisala samo zato sto sam izbeglo lice pa smo upadali preko veze priceless: ili na osnovu statusa :hahaha1:.... zauzela mesta tamo nekoj deci ...
u pitanju je bio veoma fini gospodin covek :D

dobronamernost ne bi trebala biti ikakav faktor u poslovnim relacijama, ali na zalost, kod nas od toga zavisi
oni koji imaju viska ce se rasipati pozitivom ;)

u svakom slucaju, kupljene potrepstine mi je na kraju ukrao neki drugar iz razreda :lol:

Poslednja izmena:
Dobra namera jeste dobra namera,meni bar i nikada ono sto sam uradila ili ucinila dobronamerno nisam niti cu prebaciti .
Delo dobre namere se vrednuje kako sama rec nalaze i iluzorno je govoriti kako ste to dobro uradili da biste dobili poene i vrednost .Onda ga ne treba ciniti !

podseti me na jedan od mnogobrojnih primera sto dozivih:

srednja skola, ja izbeglica, kupovala neke gluposti sto su nam trazili da moramo imati- da bi se ispostavilo da nam treba samo 1 polugodiste- period vladavine jednog prof....
sledece su nam trazili da kupimo mnogo nekih skupih svari koje ja nisam mogla priustiti ... nasla sam sponzora koji bi mi poslao trazeno iz USA, svoje polovno, student ( redovna stvar u USA) ali mi je bio potreban pecat skole. Direktor skole zabranjuje da mi se da lupi pecat da pohadjam tu i tu skolu ...

sta reci, dali ga je ugrozavala pomisao da ce olaksati malo skolarcu u teskoj situaciji ili mu je ipak bilo bitnije da mi stavi na znanje da ne pripadam toj finoj skoli, koju nije lako upisati i za koju sada govore da sam upisala samo zato sto sam izbeglo lice pa smo upadali preko veze priceless: ili na osnovu statusa :hahaha1:.... zauzela mesta tamo nekoj deci ...
u pitanju je bio veoma fini gospodin covek :D

dobronamernost ne bi trebala biti ikakav faktor u poslovnim relacijama, ali na zalost, kod nas od toga zavisi
oni koji imaju viska ce se rasipati pozitivom ;)

u svakom slucaju, kupljene potrepstine mi je na kraju ukrao neki drugar iz razreda :lol:

To nije samo slučaj sa tobom i sa tim direktorom tako JESTE svuda ... najlošiji đaci i studenti dobijaju radna mjesta iznad onih boljih i kvalitetnijih ... U školi još možeš vidjeti realan hijerarhijski odnos prema znanju, ocjenama ... Nakon što se jedva provuku kroz sistem školovanja zbog neznanja a ne ničeg drugog i nesposobnosti, žele sveopšte društveno potiskivanje svoje školske prošlosti te prihvatanje novih vrijednosti po novim pravilima koja njima tako dobro leže ... udruživanje takvih pojedinaca (udruži se sa sličnim slabijim da bi pobjedio jačeg..) koji na osjećaj da ne mogu uspjeti zahvaljujući svojim operaciono logičko apstraktnim sposobnostima teže razvijanju i pripadanju jednom drugom sistemu u kojem nema nedozvoljenog , nedozvoljeno je jedino ono što osjećaju da bi ih moglo hijerarhijski ugroziti(što postaje društveno pravilo) ..superego pod uticajem nagona samoodržanja, koji osjeća konstantnu ugroženost tokom sistema školovanja od inteligentno superiornijih, razvija sistem vrednovanja koji služi smirenju id-a, uplašenog nagona samoodržanja ..nemoralnost postaje nužnost ..laži,prevare, licemjerje, zloba ... Inteligencija postaje sve veća opasnost, posebno u društvu u kojem ona postaje sve potrebnija ..dok su mišići bili neophodni ljudskom rodu hijerarhiju si lakše mogao opravdati na taj način ... danas je i taj argument izgubljen ... kako iskoristiti inteligentnijeg nakon što ga nebirajućim sredstvima nadvladaš, potisneš ..postaje jedno od ciljeva ..udružen sa grupom koja je omogućila prevlast imaš dva zadatka - jedan je ostale jednako sposobne kao i ti držati ispod sebe i pod kontrolom, čitav društveni sistem za to služi, a drugi je iskoristiti one inteligentne jer sa nemoralnošću možeš dospjeti na vlast ali nisi došao tamo da bi stvarao, već suprotno tome .. vladanje kao cilj samoj sebi ... neko mora raditi ... Ali da se vratim psihoanalizi nedobronamjernih ...strah nagona za samoodržanjem i zadržanjem hijerarhijskog položaja nastao na bazi dozvole superega i ega da svim mogućim sredstvima grabe ka toj poziciji svaki zahtjev ili molba za njih predstavljaju i izazivaju opasnost ... Nisu oni tu došli tako što su pomagali, već nastojali da odmažu ..pa kako da sad kad su se konačno uvukli na neku poziciju promjene taktiku ..pomaganje je za njih ugrožavanje položaja koji su stekli odmaganjem i 'podmetanjem drugome nogu' ...
Nit su sposobni obavljati svoj posao kako treba, a dobronamjernost ne postoji za njih kao alternativa ...
... tako sistem može imati mnoštvo tehničkih grešaka koje se ne popravljaju, a ko zahtjeva alternativnu tehničku pomoć neće ju dobiti ...

da, sa tim stvarima se srecem od malena :lol:
ovde tako funkcionise sistem, ali me niko nije tako zahebao niti tako ocigledno upotrebio svoju jaku poziciju da mene- koja sam bila NIKO, bez roditeljske trenutno paznje osteti ...
ni razredni staresina, niti sekretarica nisu nista ucinile da mi pomognu da ostvarim pravo da dobijem pecat kao potvrdu skole da sam njen ucenik...

a to da su finoj deci prepravljali ocene, upisivali ih bez dovoljno poena na prijemnim itd itd da ne kuckam....

primera ima milion, sistem je isti- poseci konkurenciju, ili leciti komplexe jelte
i svi od svog posla prave da ti cine uslugu, ma licnu cak

Poslednja izmena:
samo kada nije u suprotnosti sa nagonom samoodržanja

Ili ako od nje mogu profitirati; uštedom na porezu ili društvenim ugledom, svejedno.

Što, iz moje perspektive, jeste nagon samoodržanja.

I sve što imam za reći o filantropiji i humanizmu, takođe.

Ako se, eventualno, ne radi o tome; onda se radi o ludim ljudima čiji postupci nemaju racionalne već lične i poremećene osnove.

Elem, ili si proračunat, ili lud.

Ili ako od nje mogu profitirati; uštedom na porezu ili društvenim ugledom, svejedno.

Što, iz moje perspektive, jeste nagon samoodržanja.

I sve što imam za reći o filantropiji i humanizmu, takođe.

Ako se, eventualno, ne radi o tome; onda se radi o ludim ljudima čiji postupci nemaju racionalne već lične i poremećene osnove.

Elem, ili si proračunat, ili lud.

A zašto neko mora biti proračunat? .. a većina jeste takva ..činjenica je da nas vode nesposobni ljudi i da su sposobni potrebni i dolaze do izražaja samo kada je nužno .. kada je sam ljudski opstanak u pitanju ..tada se, ali samo privremeno, sve stavlja u ruke sposobnih .. da bi ih se kasnije ako ne pristanu na uslove većine uklonilo ..
Čovjek koji je sposoban da ima vrlinu je sposoban i da stvara..i jedno i drugo je opasnost ..tako nešto se mora staviti 'na svoje mjesto' ..Niko se od nauke nije obogatio ..to je poznata stvar ... proračunatost u osnovi ima skrivanje..ego se stavlja u funkciju prikrivanja svih djelova ličnosti ... mimikrija na djelu .. da li ima sličnosti sa predatorom koji motri na svoj plen i čeka pravi trenutak ..
Prikrivanje znači oduzimanje ..oduzimanje sebe okolini kao i samom sebi ..usporava i ograničava..sve postaje nebitno i zanemareno osim zacrtanog cilja ..Svjesno potiskivanje koje zahtjeva ulaganje energije za postizanje cilja .. a šta ćemo sa dobronamjernošću ... prikriveni smo, skriveni, oduzeti sebi i okolini,motrimo na plen ..pa nećemo biti dobronamjerni ...jesi li ti normalan/na? ....e moja kulturo ... Kultura to rješava na drugačiji način ... Kultura je brana za nedobronamjernost ..vrijednosti kulture mogu usvojiti svi bez obzira na sposobnosti ..ona je opšta i zato je najkorisnije sredstvo za međuljudsku komunikaciju i jedini put za sveopšte dobro ... Svi usvajaju obrazac davanja prostora drugome bez obzira na sposobnosti..radi se o čistom poštovanju ljudskog bića kao biološke jedinke, poštovanju života ... i niko niije ugrožen..ako se strah upotrjebi za kočenje sebe prema drugome, a ne drugoga prema tebi otvara se put,prostor za svakog da gradi i stvara .... kad nema toga , kada strah nije upotrebljen za samokontrolu Id-a preko uspostavljenih vrijednosnih kriterijuma ..svako potencionalno osujećenje nagona izaziva strah čije rješenje nekulturni pojedinac vidi u osujećenju, kontroli druge ličnosti .. Kultura u najranijem stadijumu uči kontrolisanju nagona ..okreće misli i emocije osobe prema sebi..formira samodisciplinu ..kontroliši sebe pa ćeš kontrolisati okolinu ... nekultura još u najranijem stadijumu ostavlja ljudskoj ličnosti bez ikakve griže savjesti pravo da vlastito nagonsko nezadovoljstvo besramno zadovolji na račun drugoga ..kontroliši drugoga pa ćeš imati kontrolu nad vlastitom ličnošću ...
..gdje možemo sresti dobronamjernost između ova dva slučaja ...

Svi znamo da nam na svakom koraku žele uzeti više nego dati

Uvek se zapanjim na ovakve fraze, kad dobra vecina ljudi klima glavom "da, da", a odredjeni deo da se ne razlikuje dodaje "da, da", i onda se priupitam jesam ja jedina budala koja, ma koliko kopajuci, dolazi do odgovora "ne, bre, nije tako". :cool:

Sad. Il' sam ja glup pa nekako osecam zahvalnost i kad mogu da dam, ili su ovi sto govore "da, da" koristoljubiva zavidna djubrad kojima je krivo sto nisu u prilici da otimaju. :mrgreen:

Dobrota sa cenom nije dobrota. Sto neko rece: sve sto covek cini, cini iz dva razloga - dobrog razloga i pravog razloga. :D
Svakako bi sve lakse bilo kad bi ljudi imali kakav takav pristup sopstvenim pravim razlozima, a ne secernom vodicom dobrote.
Primer:
-Oces uradis ovo, mene mrzi.
-Necu, danas sam nervozan i sam si me dodatno iznervirao svojim zahtevom.
Posteno, bez ostatka.

da, sa tim stvarima se srecem od malena :lol:
ovde tako funkcionise sistem, ali me niko nije tako zahebao niti tako ocigledno upotrebio svoju jaku poziciju da mene- koja sam bila NIKO, bez roditeljske trenutno paznje osteti ...
ni razredni staresina, niti sekretarica nisu nista ucinile da mi pomognu da ostvarim pravo da dobijem pecat kao potvrdu skole da sam njen ucenik...

a to da su finoj deci prepravljali ocene, upisivali ih bez dovoljno poena na prijemnim itd itd da ne kuckam....

primera ima milion, sistem je isti- poseci konkurenciju, ili leciti komplexe jelte
i svi od svog posla prave da ti cine uslugu, ma licnu cak

mene su svi osecali jako dobro jos od vrtica
narocito sekice

Uvek se zapanjim na ovakve fraze, kad dobra vecina ljudi klima glavom "da, da", a odredjeni deo da se ne razlikuje dodaje "da, da", i onda se priupitam jesam ja jedina budala koja, ma koliko kopajuci, dolazi do odgovora "ne, bre, nije tako". :cool:

Sad. Il' sam ja glup pa nekako osecam zahvalnost i kad mogu da dam, ili su ovi sto govore "da, da" koristoljubiva zavidna djubrad kojima je krivo sto nisu u prilici da otimaju. :mrgreen:

Kako može postojati ovako nešto a da ne otima..? Predstavljanje nemoralnog djela kao ideala vrijednosti na zanimljiv način postaje odrednica nemoralnih osobina koje se vrednuju ...:think: ..Zanimljivo je da je i onima koji nemaju drugog načina nego da otimaju potrebna hijerarhijska ljestvica vrijednosti ..svako o sebi želi dobro da misli pa eto i projekcije prema 'neotimačima' ... mehanizmi ego odbrane na vrhu hijerarhijske ljestvice vrijednosti ... čista patologija...

Dobrota sa cenom nije dobrota. Sto neko rece: sve sto covek cini, cini iz dva razloga - dobrog razloga i pravog razloga. :D
Svakako bi sve lakse bilo kad bi ljudi imali kakav takav pristup sopstvenim pravim razlozima, a ne secernom vodicom dobrote.
Primer:
-Oces uradis ovo, mene mrzi.
-Necu, danas sam nervozan i sam si me dodatno iznervirao svojim zahtevom.
Posteno, bez ostatka.

Dobar primjer šta da očekuješ sutra kad budeš nešto tražio ... (čisto da preskočimo današnji dan..)
Baš me podsjeti kako je lako manipulisati vrijednostima...

Nisam ja otvorio temu "smrc, oni meni uzimaju vise nego sto cene moje vrednosti". :p

Manipulacije je vesto rukovanje. Niko ne zeli da bude smotan. Ili ne sme da ne bude. :cool:

Ocekivanja? S kojim pravom. Upuvani ego ce sracunavati da li je egal. Normalan covek ce uciniti bez obzira na kompenzatornu kalkulaciju. Zbog sebe. Ne zbog drugog. :D

Nisam ja otvorio temu "smrc, oni meni uzimaju vise nego sto cene moje vrednosti". :p

Manipulacije je vesto rukovanje. Niko ne zeli da bude smotan. Ili ne sme da ne bude. :cool:

Ocekivanja? S kojim pravom. Upuvani ego ce sracunavati da li je egal. Normalan covek ce uciniti bez obzira na kompenzatornu kalkulaciju. Zbog sebe. Ne zbog drugog. :D

Ovo kao da objašnjavam onim dvama komentatorima kojima je opsesija koji prst će Nole pokazati Federeru :roll: (kako li su ti samo dospjeli na tv ..:think:) ... kultura svakako ima veze sa dobronamjernošću ..ako tražiš vezu ...
Tema je ''Oni mjenjaju vrijednosti da bi uzeli, ali ne samo od nas, nego i od sebe''..samo što toga nisu svjesni ..trenutno ..žive od danas do sutra..Da li je ljudska istorija istorija mira i prosperiteta ljudskog društva ili ratova, zločina, nesreća, nedaća..kriza? ... A otkud sad pa to? ..''smotani'' je eventualno pojam kojim nevrijednosti teže da bezzlobnu osobinu hijerarhijski potisnu ... nije smotanost prijetnja čovječanstvu ..nego neznanje, zloba odn. nedobronamjernost .. kompenzacija nesposobnosti na svaki mogući način .. 'Sve je dozvoljeno' se nameće kao univerzalno pravilo,a ne kao sredstvo određene grupe ljudi kojima je neophodno..tako manifestovana volja za moć se može širiti do granica nacizma, kao što je istorija pokazala ...
Etiketa poput 'smotanost' jeste projekcija vlastite nesposobnosti..poput mnogih etiketa..da bi se sakrilo ono što pojedinac nema i skrenula pažnja prema karakteristikama drugačijeg pojedinca koji to ima ...
... tako da za uspjeh u životu nije potrebna izolovana vrijednost već poklapanje sa trenutno vrednovanom vrijednošću, pa makar nam poručivali da je to i mahanje onim prstom pred drugima ...

svi dobrocinitelji odreknite se dobitaka,msm treba to sprovesti u delo ovako slabe vajde.pricam ti pricu.kada bi se rad usmeravao na nesto korisno i isplativo ljudi bi ziveli bezbrizno na planeti zemlji.kad posmatram politiku danas i vidim ovaj vestacki proizveden sistem svasta mi pada na pamet,mada mi je osnova uvek bila da ljudi jos nisu naucili neke lekcije uprkos nedacama koje su ih snalazile.taman kad pomislim super zivimo u "21 veku",svake nade propadnu kada vidim dva politicara kako u dva sata razgovora ni jednu smislenu misao ne povezu a kamoli da imaju pojam dobronamernosti,takva je slika u svim ostalim organizacijama.

..ili izlaženje nekom u susret, čak iako ponekad ne razumijemo nečiji zahtjev, ali smo mi ti koji mogu da ga ispune jer vjerujemo da je osobi iz ličnih razloga potrebna usluga koja nama ne šteti mnogo (osim vremena utrošenog na našu dobronamjernost..), a osobi može mnogo pomoći ...
Ukoliko postoji strah od gubitka pozicije koja je stečena (usljed nemanja sposobnosti) na nemoralan način, da li možemo računati na dobronamjernost ... ili je to luksuz koji si takva osoba ne može priuštiti .. da li su vrline koje očekujemo od ovog života, odn ljudi vezane u suštini od sigurnosti osobe u svoje sposobnosti ...
Svi znamo da nam na svakom koraku žele uzeti više nego dati .. Da li je dobronamjernost izlazna ego funkcija samo kada nije u suprotnosti sa nagonom samoodržanja te što su nesposobnije osobe na višoj funkciji negoli su za to sposobne možemo očekivati manje dobronamjernosti prema nama ... što daje sveopšti obrazac ponašanja neovisno o funkciji, ali ovisno o većinskom načinu zadovoljenja nagona za samoodržanjem ...
Šta je dobronamjernost po vama i šta je potrebno da bi osoba bila dobronamjerna ..?
Potrebno je da si dobar i castan covek!

Back