Dobri i naivni ljudi

Ljudi uvek polaze od sebe i u drugima vide sebe, ocekuju isti tretman i od drugih. Tu lezi izvor problema. Dakle, naivan nije glup, on je samo neiskusan, a iskustvo ga nauci gde je gresio. Niko se nije naucen rodio.

Evo kako to Ivo Andric kaze: "Od malena se navikni da ti ni malo ne laska kad te hvale i da ti ni najmanje ne smeta kad te nazivaju tvrdicom, bezdušnim i samoživim stvorenjem. Prvo je znak da treba biti na oprezu, a drugo da si na pravom putu. Ne uspijeva kod ljudi onaj ko je dobar i izdašan, nego onaj ko je sposoban da ne bude ni jedno ni drugo, a da mu ljudi ne mogu ništa. A što ljudi hvale dobre i izdašne ljude, to je zato što od njih i njihove propasti žive. Ali ti zarana nauči da se nikad ne daš zbuniti ni zavesti riječima... Zato, svoje gledaj, tako da, po mogućnosti ništa što je tvoje nikad, ni za jedan minut ne dođe u zavisnost od dobre volje drugih ljudi."

Ljudi uvek polaze od sebe i u drugima vide sebe, ocekuju isti tretman i od drugih. Tu lezi izvor problema. Dakle, naivan nije glup, on je samo neiskusan, a iskustvo ga nauci gde je gresio. Niko se nije naucen rodio.

Evo kako to Ivo Andric kaze: "Od malena se navikni da ti ni malo ne laska kad te hvale i da ti ni najmanje ne smeta kad te nazivaju tvrdicom, bezdušnim i samoživim stvorenjem. Prvo je znak da treba biti na oprezu, a drugo da si na pravom putu. Ne uspijeva kod ljudi onaj ko je dobar i izdašan, nego onaj ko je sposoban da ne bude ni jedno ni drugo, a da mu ljudi ne mogu ništa. A što ljudi hvale dobre i izdašne ljude, to je zato što od njih i njihove propasti žive. Ali ti zarana nauči da se nikad ne daš zbuniti ni zavesti riječima... Zato, svoje gledaj, tako da, po mogućnosti ništa što je tvoje nikad, ni za jedan minut ne dođe u zavisnost od dobre volje drugih ljudi."
lepo.. jos kad bi bilo I realno..
jer kad te recimo neopravdano optuze za neko neucinjeno krivicno delo pa te strpaju godinu dve u pritvor pa te razvuku po sudu jedno deset godina ostanes bez icega ocas posla
kako kaze jedan jos mudrija.."ljudi mecu na krst, ljudi skidaju sa krsta"

- - - - - - - - - -

gotovo sve sto covek stekne za zvog zivotnog veka stekao je zahvaljujuci ..drugim ljudima..cak ni decu ne mze sam da pravi treba mu zena phe

nego da izmerimo coveka koji sa rukama u dzepovima ode na drugu planet I na njoj zivi sam I da vidimo koliko ce cega steci do kraja zivota? ako prezivi uopste

oces nov zakrivljeni LCD 4K displej? nema problema kupi ga..ali neko je mora da ga osmisli napravi dopremi pa da ti proda jer sam ne znas I ne umes.. I sta si ti tu stvarno stekao? pare? pare stampa drzava opet neki drugi ljudi bez kojih ne bi ni imao pare

lepo.. jos kad bi bilo I realno..
jer kad te recimo neopravdano optuze za neko neucinjeno krivicno delo pa te strpaju godinu dve u pritvor pa te razvuku po sudu jedno deset godina ostanes bez icega ocas posla
kako kaze jedan jos mudrija.."ljudi mecu na krst, ljudi skidaju sa krsta"

- - - - - - - - - -

Ne znam, tema je dobri i naivni ljudi, pa sam u tom kontekstu i odgovarao. To da ljudi mecu na krst i skidaju sa krsta moze se desiti svakome, ne samo dobrima i naivnima.

e da i ovde htedoh da kazem da se na dobre gleda kao na naivne jer tu nema cesto neke koristi..i onima koji nisU " dobri" je nepojmivo da neko nesto radi svestan da se nece okoristiti,svestan u kakvom svetu zivi,i sta moze da ocekuje od dr...
s dr str ovi dobri se ponasaju kako se ponasaju zato sto ih cesto sopstvena sreca zasnovana na tudjoj nesreci ne cini srecnim koliko i prosecnog normalca...itd itd..
i ko sto rekoh biti dobar ne znaci biti lakoveran i lud vec svoja dobra dela rasporedjivati tamo gde treba,ponekad i gde ne treba ako je krajni cilj zadovoljavajuci..

Back