Dobila otkaz telefonom

• Začetnik teme Začetnik teme KESH
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

KESH

Buduća legenda
Poruka
39.996
DOBILA OTKAZ TELEFONOM: U "Juri" otpustili samohranu majku, koja se na bolovanju leči od raka!

10%20otkaz_620x0.jpg

U DANIMA kada bije najveću bitku za goli život, Violeta Petrović (41) dobila je udarac "ispod pojasa" kome se nije nadala. Iako je na bolovanju zbog operacije dojke i hemoterapije, u sredu joj je iz kompanije "Jura", gde je bila zaposlena poslednjih 18 meseci, telefonom javljeno "da im više nije potrebna" i da dođe po svoju dokumentaciju. Posle tri hemoterapije ovaj stres može samo da joj pogorša stanje.

Od trenutka kada je saznala da je ostala bez posla, Violetu ne napušta osećaj bespomoćnosti. Ne zna šta će sa sobom i jedino što je mogla bilo je da svoju muku objavi na "Fejsbuku", a njen status brzo je usijao društvene mreže:

"Divno... upravo su me zvali iz 'Jure' i rekli da sam dobila otkaz! Nema veze što sam na bolovanju, nema veze što imam karcinom... kažu da idem da mi vrate radnu knjižicu... super... gde je sad premijer... ne tako davno reče baš u leskovačkoj 'Juri'... radnici imaju pravo da se leče, da budu bolesni, ne mogu da dobiju otkaz ako se razbole..."

- Znam ja da se bolovanje ne toleriše u "Juri" i da se zbog toga gubi posao - priča Violeta. - Bila sam zdrava žena, aktivni planinar, dok me nije zadesila bolest. Otišla sam na bolovanje 18. septembra, a na operaciju četiri dana kasnije. Od tada tri hemoterapije i čekam da od 20. decembra počne četvrta. Nikome više od mene nije stalo da sačuva posao i ne bih se igrala s tim, ali moram da se izlečim da bih se vratila. Moram da se borim za život i posao zbog svog dvanaestogodišnjeg sina, koji ima samo mene na ovom svetu - priča Violeta koja uprkos svim nedaćama ne odaje utisak žene koja se predala.

Šok koji je u sredu doživela je nešto što će pamtiti čitavog života jer nije je pogodilo samo to što su je odbacili "kao bezvrednu" već i način na koji su joj to saopštili je ispod svakog ljudskog dostojanstva.

- Pozvala me je neka žena, koja se predstavila da je iz "Jure" i rekla da mi je 30. novembra istekao ugovor i da mi ga neće produžiti - nastavlja Violeta. - Bila sam u šoku i pitala da li znaju da imam karcinom i da sam zaista teško bolesna. Hladnim glasom mi je odbrusila da joj je žao i da dođem po svoju dokumentaciju. Htela sam da je pitam kako da dođem kad jedva stojim na nogama, ali je ona već spustila slušalicu. Bila sam među najboljim radnicima. Nisam imala nikakva odsustva niti izlaženja s posla, pa sam često dobijala stimulaciju. Istovremeno sam trpela najgora moguća poniženja šefova samo da bih zadržala posao. Sve što je bilo u mojoj moći ja sam ispunila, ali nisam mogla da se borim protiv bolesti i da radim. Uredno sam im dostavljala izveštaje i doznake i znali su od čega bolujem.

Violeta sama brine o sinu jer njegov otac ne želi da plaća izdržavanje. Čak je nekoliko puta bio u zatvoru zbog neplaćanja alimentacije, ali mu to nije problem samo da na svaki način izbegne obaveze kao otac.

- Puna sam života zbog svog sina i sebe jer verujem da će sve proći i da ću doživeti da ga još dugo gledam kako raste i postaje čovek - kaže Violeta. - Živim za to i ne može mi to uskratiti "Jura" ili neki glupi kancer. Neću odustati od života zbog ovoga, ali ću pokušati da se izborim za svoja prava i prava svih žena koje rade u ovakvim kompanijama. Tretiraju nas kao robove i znam da će se javiti neki koji će ih braniti i da je mobing teško dokazati, ali to ne znači da on ne postoji.

PLANINARENjE

SVOJU veliku strast, planinarenje, Violeta je morala da ostavi kada je počela da radi u "Juri". Rad u tri smene, pa i vikendom nije joj ostavljao mnogo prostora da nastavi sa ovim hobijem.

- Bila sam zadovoljna platom koja je bila od 30.000 do 33.000 dinara - priznaje Violeta.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...hranu-majku-koja-se-na-bolovanju-leci-od-raka

---

Blagodeti demokracije, zapadnih vrijednosti i sloboda

Sjetim se svih onih "srceparajucih" govora premijera Srbije kako se bori i zrtvuje za svoj narod, a onda se ovakve stvari desavaju.

No, ne mogu a da ne primjetim da se u onoj SFRJ, ma koliko ona nakaradna i mrska bila, bar ovakve stvari nisu dogadjale.

Svaki radnik bi morao biti zasticen od drzave.

Shvacam da privatnik ima pravo dati otkaz, ili ne produziti ugovor, ali drzava se onda mora starati o tim ljudima pogotovo u ovakvim slucajevima.
Ako imaju novci, svi oni milijuni, koje je Vucic donirao onoj ludaci Kilari, onda mora biti i za ovo.
Uzas.

Муслију ''страним инвеститорима'' помаже са по 10000 еура по радном месту....
Радници сада телефоном треба да зову Муслију да му се жале.....где одоше те паре

Ускоро ће бити неопходна самоорганизација

Sve se to zakonom uredi.
Bolesni dobiju zastitu koja im treba, a neradnici ukoliko odbiju neki posao izgube pravo na socijalu.
Ono sta je ovdje najzalosnije je neljudskost privatnika.

То им је дозволила регуларно изабрана власт и власти......

Јер плебс уме да изабре најбоље за себе

Shvacam da privatnik ima pravo dati otkaz, ili ne produziti ugovor, ali drzava se onda mora starati o tim ljudima pogotovo u ovakvim slucajevima.
Ako imaju novci, svi oni milijuni, koje je Vucic donirao onoj ludaci Kilari, onda mora biti i za ovo.
Uzas.

tako je , nie duzan privatnik da leci zaposlenog

nego drzava treba da bude ta koja je socijalno odgovorna

Hm, moram da priznam da ovo pitanje nije uopste tako cisto kao sto neki ovde misle.

Naravno, zao mi je zene, i naravno da je problem kada je neko bolestan. Medjutim, placati nekoga ko ne radi, danas u Srbiji, predstavlja problem. Pricam prvenstveno o privatnim firmama.
Zamislimo recimo malu firmu, prodavnicu ili tako nesto, sa recimo 5 zaposlenih. I sada jedan od njih duze odsustvuje sa posla - od cega ga placati, kada i tako ogromna vecina i ljudi i firmi jedva prezivljava?
Ima logike da to onda pokrije drzava, na konto socijalnog za koje i tako svi odvajamo od plata.

Medjutim, ima i druga strana medalje. Zaposleni u javnom sektoru su po ovom pitanju mnogo zasticeniji. Naime, tamo niko nikoga nece izbacivati sve da ne radi i 5 godina. A zapravo su placeni iz budzeta.

I tu nastaje neravnopravnost zaposlenog kod privatnika, koga ce naravno sutnuti jer nece i ne mogu da ga izdrzavaju a da ne radi, i zaposlenog u javnom sektoru koji moze na bolovanje kad hoce i koliko hoce, bez posledica.

Da podsetimo i na cuvenog Cumeta, koji je od svoje 29. godine, za one koji nisu znali, u invalidskoj penziji. I tako, "nesposoban", vodi pola beogradske mafije dok ga mi svi placamo debelo.

Znaci problem je, kao i uvek, zloupotreba i neravnopravan odnos. Nisam socijalni radnik niti previse razmisljam o tome, ali pretpostavljam da bi duza bolovanja morala da placa drzava, jer zbog toga i odvajamo za OBAVEZNO zdravstveno i socijalno osiguranje, a da se mozda cak i to limitira na neki period - sta, na ime, znaci da neko bude na bolovanju tri godine? Ko ce to da placa?

Ma kako zvucalo surovo, postavite se samo u situaciju da imate malu firmu, privatnu, u vasem vlasnistvu, u Srbiji danas, i treba da placate nekoga par meseci a da on ne radi jer je bolestan. Mislim da tu vise nema mesta milosti, jer sta znaci upropastiti firmu i 4 druga zaposlena da bi izdrzavao jednu osobu koja je, na zalost, bolesna?

Ne znam, nisam pametan kako da se resi pitanje dugackih bolovanja na korektan i fer nacin. Ali nekako mi se cini da ne moze privatno preduzece biti odgovorno za ozbiljnu bolest svog zaposlenog (= duga bolovanja).

Medjutim, postoji tu jedna druga stvar. Osim mucki tipa Cume, i cuvenih "ma idem na bolovanje" zaposlenih u javnom sektoru (oni koji rade kod privatnika generalno ni kad su bolesni ne idu na bolovanje da ih ne otpuste), postoji i posredan problem ili nacin prevencije ovoga sto nam se desava.

Naime, danas su ljudi masovno bolesni - stres, losa ishrana, los nacin zivota... Prema tome, svako od nas moze da se malo postara da pravilnije zivi - redovnost i umerenost pre svega, a zatim da pocnemo da se borimo MASOVNO da nam se poboljsa kvalitet hrane i da se potrudimo da biramo ljude koji hoce da pomognu da Srbija postane bogata, kao sto i treba da bude.
Naravno, nece se to desiti sutra, ali ako ne uradimo nesto po tom pitanju vec koliko sutra ili za godinu-dve mnogi od nas ce doci u poziciju Violete. Zato treba da se borimo SADA da nam bude bolje sutra, kao i za bolji zivot nase dece.

Znaci NE losoj hrani (ne mislim samo da se izbaci, vec da se izborimo da se kontrolise kvalitet hrane koju jedemo, da ne bude da kupimo kravlji sir kackavalj u kome ima 1% mleka i mlecnog sadrzaja, a sve ostalo ne znas ni sta je - samo mali primer), NE lopovima u politici, NE mafijasima i gililpterima koji nas pljackaju i kroje sudbinu, NE zloupotrebama u javnom sektoru.

Jednom kada drustvo postane NORMALNIJE (u smislu uredjenja) i bogatije, i Violeta i oni koji budu prolazili kroz slicno bice tretirani bolje. Ovakvi problemi ne mogu se resiti samo jednim zakonom ili teranjem privatnika da sve sami finansiraju - tako se nece resiti problem.

Znaci osvestite se, treba da delujemo a ne cekamo da prodjemo kao Violeta.

Hm, moram da priznam da ovo pitanje nije uopste tako cisto kao sto neki ovde misle.

Naravno, zao mi je zene, i naravno da je problem kada je neko bolestan. Medjutim, placati nekoga ko ne radi, danas u Srbiji, predstavlja problem. Pricam prvenstveno o privatnim firmama.
Zamislimo recimo malu firmu, prodavnicu ili tako nesto, sa recimo 5 zaposlenih. I sada jedan od njih duze odsustvuje sa posla - od cega ga placati, kada i tako ogromna vecina i ljudi i firmi jedva prezivljava?
Ima logike da to onda pokrije drzava, na konto socijalnog za koje i tako svi odvajamo od plata.

Medjutim, ima i druga strana medalje. Zaposleni u javnom sektoru su po ovom pitanju mnogo zasticeniji. Naime, tamo niko nikoga nece izbacivati sve da ne radi i 5 godina. A zapravo su placeni iz budzeta.

I tu nastaje neravnopravnost zaposlenog kod privatnika, koga ce naravno sutnuti jer nece i ne mogu da ga izdrzavaju a da ne radi, i zaposlenog u javnom sektoru koji moze na bolovanje kad hoce i koliko hoce, bez posledica.

Da podsetimo i na cuvenog Cumeta, koji je od svoje 29. godine, za one koji nisu znali, u invalidskoj penziji. I tako, "nesposoban", vodi pola beogradske mafije dok ga mi svi placamo debelo.

Znaci problem je, kao i uvek, zloupotreba i neravnopravan odnos. Nisam socijalni radnik niti previse razmisljam o tome, ali pretpostavljam da bi duza bolovanja morala da placa drzava, jer zbog toga i odvajamo za OBAVEZNO zdravstveno i socijalno osiguranje, a da se mozda cak i to limitira na neki period - sta, na ime, znaci da neko bude na bolovanju tri godine? Ko ce to da placa?

Ma kako zvucalo surovo, postavite se samo u situaciju da imate malu firmu, privatnu, u vasem vlasnistvu, u Srbiji danas, i treba da placate nekoga par meseci a da on ne radi jer je bolestan. Mislim da tu vise nema mesta milosti, jer sta znaci upropastiti firmu i 4 druga zaposlena da bi izdrzavao jednu osobu koja je, na zalost, bolesna?

Ne znam, nisam pametan kako da se resi pitanje dugackih bolovanja na korektan i fer nacin. Ali nekako mi se cini da ne moze privatno preduzece biti odgovorno za ozbiljnu bolest svog zaposlenog (= duga bolovanja).

Medjutim, postoji tu jedna druga stvar. Osim mucki tipa Cume, i cuvenih "ma idem na bolovanje" zaposlenih u javnom sektoru (oni koji rade kod privatnika generalno ni kad su bolesni ne idu na bolovanje da ih ne otpuste), postoji i posredan problem ili nacin prevencije ovoga sto nam se desava.

Naime, danas su ljudi masovno bolesni - stres, losa ishrana, los nacin zivota... Prema tome, svako od nas moze da se malo postara da pravilnije zivi - redovnost i umerenost pre svega, a zatim da pocnemo da se borimo MASOVNO da nam se poboljsa kvalitet hrane i da se potrudimo da biramo ljude koji hoce da pomognu da Srbija postane bogata, kao sto i treba da bude.
Naravno, nece se to desiti sutra, ali ako ne uradimo nesto po tom pitanju vec koliko sutra ili za godinu-dve mnogi od nas ce doci u poziciju Violete. Zato treba da se borimo SADA da nam bude bolje sutra, kao i za bolji zivot nase dece.

Znaci NE losoj hrani (ne mislim samo da se izbaci, vec da se izborimo da se kontrolise kvalitet hrane koju jedemo, da ne bude da kupimo kravlji sir kackavalj u kome ima 1% mleka i mlecnog sadrzaja, a sve ostalo ne znas ni sta je - samo mali primer), NE lopovima u politici, NE mafijasima i gililpterima koji nas pljackaju i kroje sudbinu, NE zloupotrebama u javnom sektoru.

Jednom kada drustvo postane NORMALNIJE (u smislu uredjenja) i bogatije, i Violeta i oni koji budu prolazili kroz slicno bice tretirani bolje. Ovakvi problemi ne mogu se resiti samo jednim zakonom ili teranjem privatnika da sve sami finansiraju - tako se nece resiti problem.

Znaci osvestite se, treba da delujemo a ne cekamo da prodjemo kao Violeta.

svako bolovanje duze od 30 dana ide na teret fonda, tako da to poslodavca ne kosta nista

svako bolovanje duze od 30 dana ide na teret fonda, tako da to poslodavca ne kosta nista

Priučeni menadžeri koji histerišu usled straha za sebe, ne znaju ni šta su učili za pare a kamoli zakon.

Ako se radnici DA OTKAZ KAO TEH.VIŠAK ONDA "JURA" NE MOŽE DA ZAPOSLI NIKOG NA TO RADNO MESTO BAR 6 MESECI

uostalom, ženi je najmanje do Jure...
valjda će neko da preuzme decu a imovinu im sačuva...
tu nam je država veliki ekspert

Priučeni menadžeri koji histerišu usled straha za sebe, ne znaju ni šta su učili za pare a kamoli zakon.

Ako se radnici DA OTKAZ KAO TEH.VIŠAK ONDA "JURA" NE MOŽE DA ZAPOSLI NIKOG NA TO RADNO MESTO BAR 6 MESECI

uostalom, ženi je najmanje do Jure...
valjda će neko da preuzme decu a imovinu im sačuva...
tu nam je država veliki ekspert

koliko sam ja shvatila njoj je istekao ugovor, nije dobila otkaz kao tehnoloski visak

- - - - - - - - - -

OK, nisam znao, hvala.

nema na cemu

Strasno, ja nemam reci! Ostala sam bez teksta na ovu drskost, bezocnost i neljudskost narocito sto se bolovanje ispalcuje preko fonda. Pa em ih tamo cede od jutra domraka, em ih ponizavaju, em sad ni kad im nisu na teretu nece da zadrze na poslu?

Pa to li je taj kapitalizam za koji smo se zalagali? Pa ovo je gore od fasizma, da otpuste bolesnu zenu!

Stoke, takve treba proterati iz zemlje, kakav poslodavac kakvi bakraci ako je necovek ne treba da bude ni poslodavac.

STOKE!

- - - - - - - - - -

A verovatno se i razbolela od ponizavanja tamo. Suditi gazdi, uzeti novac i proterati ga iz zemlje.

Strasno, ja nemam reci! Ostala sam bez teksta na ovu drskost, bezocnost i neljudskost narocito sto se bolovanje ispalcuje preko fonda. Pa em ih tamo cede od jutra domraka, em ih ponizavaju, em sad ni kad im nisu na teretu nece da zadrze na poslu?

Pa to li je taj kapitalizam za koji smo se zalagali? Pa ovo je gore od fasizma, da otpuste bolesnu zenu!

Stoke, takve treba proterati iz zemlje, kakav poslodavac kakvi bakraci ako je necovek ne treba da bude ni poslodavac.

STOKE
Kada zoves nekoga i kukas kako cela zemlja zavisi od njega i spreman si da mu das beplatnu zemlju + 20000e po radniku i povlasceni PDV, sta ocekujes da te tretiraju kao coveka

I nije vazno kako je dobila otkaz, da li telefonom ili uzivo, nije ni trebalo da dobije otkaz sada kad joj je stres i neizvesnost pored one koju vec ima, namanje potrrbna.

GOVEDA KOREJSKA cicijaska i neljudska, gomna nad gomnima, stoka ljudska!!

Back