Dobar roditelj

laganje je ok u tom uzrastu...dete od 3g. ne razlikuje stvarnost od fantazije i cesto laze bez lose namere, sa 6 g. laze zato sto se plasi kazne.... problem je ako sa tim nastave i kasnije... licni primer je najvazniji, mozes ti deci da pricas da laganje nije ok ali ako oni vide da roditelji lazu usvojice takav oblik ponasanja...ako im nesto obecate ispunite to i ne sluzite se ni belim lazima u njihovom prisustvu

razlikuje već sa godinu dana, sa 3 može da dokorira manipulaciju.
dete laže kao i odrasli, kada je primorano, iz straha.

..sa godinu dana si znala da je bajka/pricha/crtani kobajagi, nikada nisi verovala u baba-roge/duhove/chudovishta/vile/charobnjake/superheroje..?
..wow..
..tuzno je promashiti "magichni period", verujem da takvi ljudi izrastu u osobe bez mashte..

odgovorila sam na (laže bez loše namere) u smislu opravdavanja laži.
wow...
kako onda definišeš one koji i u zrelim godinama veruju u takve stvari?

odgovorila sam na (laže bez loše namere) u smislu opravdavanja laži.
wow...
kako onda definišeš one koji i u zrelim godinama veruju u takve stvari?

..zaostali u razvoju..? ..na nivou "magichnog perioda" iz kog se izlazi sa razvijanjem svesti o uzroku i posledici na nivou malo vishem od proste fizike,
mada ne josh apstraktnom..
..ili emotivno oshtecenim osobama koje se svesno i namerno vracaju u taj period..

..zaostali u razvoju..? ..na nivou "magichnog perioda" iz kog se izlazi sa razvijanjem svesti o uzroku i posledici na nivou malo vishem od proste fizike,
mada ne josh apstraktnom..
..ili emotivno oshtecenim osobama koje se svesno i namerno vracaju u taj period..

pitanje je bilo hipotetičko, skrnula si sa teme.

još jednom da ponovim: replika je bila odgovor na laži. koliko je dete od 3 godine stvarno nesvesno da je laž loša?
za njega je to izlaz iz određenje situacije, ali je itekako svesno da se lagati ne sme. poraste ti nos ako lažeš. :)

Пре неки дан је смислио разлог да оде са скоро целог часа који му је смарачки. Смислио је разлог да изађе.
Срамота жива. Што је најгоре, сад му и ова нова разредна гледа кроз прсте.
Господин не може да седи 6 часова, ако га последњи нарочито "гуши" и сматра га безвредним, смислиће да изађе.
Ето фрке.
Ja bih ovo nazvala snalažljivošću koja je po meni neophodna.

Jeste ponekad neophodna, ali treba razgraničiti gde su granice da ne pređe u notornog lažomana.
Evo jednog primera: (nekada) dobra drugarica moje ćerke je počela tako sa sitnim lažima u nižim razredima osnovne škole, a sada smo već došli do toga da laže naočigled celog odeljenja profesore, roditelje, drugove, da su deca počela zbog toga da je izbegavaju da ih ne bi uvalila u nevolje. Najnoviji biser kada je razredna pitala gde je ko bio na letovanju: ona je bila u Grčkoj, ali je skoknula par dana u Ameriku i bila u Diznilendu i....:zcepanje: Klinci su vrištali....:rotf:
E sad ova laž je samo "opasna" po nju, ali evo i slučaja gde je uvukla i drugu decu u problem.
Na kontrolnom iz matematike deca organizovala puškicu od devojčice koja je znala zadatak ka ostalima u njeno grupi. Mala (akter laži) slučajno ili namerno nespretno dobacuje "puškicu" mojoj ćerki, koja biva uhvaćena. Priupitana od nastavnice šta se dešava, mala odgovara da je prebacivala (dodavala) papririć od jedne do druge devojčice (moje ćerke), te nagrabuse ove dve, iako je i ona prepisala zadatak:think:
Slučaj dva: dogovore se pred odlazak u pozorište (školski) da se njih 4 nađu na određenom mestu i male nema, nema, nema..... Zovu je na mob, mala najpre kaže da sad izlazi, posle pet minuta da traži ključeve, a posle 15 se ni ne javlja na telefon. Kad su videle da kasne, ove tri otrče da ne zakasne ispred škole, kad mala tamo:evil:

Sad je dovela do toga da niko iz razreda ne želi da se druži sa njom, jer ne samo da ima bujnu maštu (što je ponekad lepo), ali dovodi i sebe i druge u nepriliku.

Moja savet Alisa je reagovati na vreme i kad god primetiš laž! Ne podržavati decu da to rade, čak i kada je to u vašem interesu:
zagovornik sam teorije da je bolje prećutati istinu, nego izreći laž! (baš kada je neophodno)

Nisam rekla da treba dete tapšati po ramenu za takve stvari, ali ako ocene ne trpe, ne vidim problem.
Ja sam celo školovanje prošla jako lako, učila sam mnogo manje od većine, a to je podrazumevalo i snalaženje. Dokle god su ocene ok, nemam problem sa tim stvarima.

Alisa, snalaženje je ok, ali u meri u kojoj ne ugrožava druge i to je sada druga tema. Mala koju sam ti dala za primer je toliko pustila mašti na volju da se ne zna više koga pre laže-roditelje, nastavnike, drugove, a pola su potpuno bespotrebne laži nekog dokazivanja u njihovom uzrastu.

Nisam rekla da treba dete tapšati po ramenu za takve stvari, ali ako ocene ne trpe, ne vidim problem.
Ja sam celo školovanje prošla jako lako, učila sam mnogo manje od većine, a to je podrazumevalo i snalaženje. Dokle god su ocene ok, nemam problem sa tim stvarima.

Због успеха му и толеришу лажи у школи, тако да је привилегован, што само по себи није добра поставка; педагози морају (јер наставници су и то у ОШ) да га усмеравају да мора да извршава оне обавезе које имају и друга деца. Нема лажи ни у једној варијанти, што се мене као родитеља тиче. Не морам, наравно, све да знам, нити би све требало ни да ми прича, један део света мора да има само за себе. Замислио сам се над овим што си писала јер манипулативни људи заиста у оваквом систему вредности имају место, е сад, ми то еуфемистички зовемо сналажењем. Врло је могуће да си чак 100% у праву.... (ал ја то не могу да сварим, размишљам о томе)

Alisa, snalaženje je ok, ali u meri u kojoj ne ugrožava druge i to je sada druga tema. Mala koju sam ti dala za primer je toliko pustila mašti na volju da se ne zna više koga pre laže-roditelje, nastavnike, drugove, a pola su potpuno bespotrebne laži nekog dokazivanja u njihovom uzrastu.
Ovo što si ti navela je ekstreman primer notornog lažova, a ja ne pričam o tome.
Ja znam da želim da moja deca umeju da se snađu, ne da izbegavaju obaveze, ali ne ni da budu "duduci" za život pa da uvek prođu "k'o bosi po trnju".
Kao što rekoh, dokle god su ocene ok, ja podržavam.
Pri tom mislim da se podrazumeva da niko ne sme biti ugrožen, valjda o tome ne treba ni da pričamo.
Ono što je meni najvažnije za dobrobit dece, jeste da ipak roditelje ne lažu, ok da neke stvari prećute, ali kako da dete napravi razliku šta je ozbiljno i ne sme da se prećuti roditelju, a šta ne.
To su neke "sitnice" koje mene muče...

Evo je jedna pesma za ćalovce sa ovog PDF-a. :P

Evo i text.
My child arrived just the other day
Came to the world in the usual way
But there were planes to catch and bills to pay
He learned to walk while I was away
He was talkin fore I knew it
And as he grew he said,
I'm gonna be like you, dad,
You know I'm gonna be like you.

Chorus
And the cats in the cradle and the silver spoon,
Little boy blue and the man n the moon.
When you comin home?
Son, I don't know when. well get together then.
You know well have a good time then.

Well, my son turned ten just the other day.
He said, thanks for the ball, dad. come on, lets play.
Could you teach me to throw?
I said, not today. I got a lot to do.
He said, that's okay. and he walked away and he smiled and he said,
You know, I'm gonna be like him, yeah.
You know I'm gonna be like him.

Chorus

Well, he came from college just the other day,
So much like a man I just had to say,
I'm proud of you. could you sit for a while?
He shook his head and he said with a smile,
What I'd really like, dad, is to borrow the car keys.
See you later. can I have them please?

Repeat Chorus

I've long since retired, my sons moved away.
I called him up just the other day.
I'd like to see you, if you don't mind.
He said, I'd love to, dad, if I could find the time.
You see my new jobs a hassle and the kids have the flu,
But it's sure nice talkin to you, dad.
It's been sure nice talkin to you.
And as I hung up the phone it occurred to me,
He'd grown up just like me.
My boy was just like me.
:)

Poslednja izmena:
То јесте, како сејемо тако ћемо и да жањемо.
Него, што је зезнут 5. разред лол
Разваљују их, већ има из неких предмета 2 оцене. Знали су по 2 контролна имају недељно (ненајављена).

Videćeš tek 6, pa 7, pa 8. To ti je naše školstvo-izmori i pretrpaj decu što ranije, da im presedne i škola, a kamoli fakultet, pa im se posle zato ne radi. Nije baš ni da im nude posao, ali....:neutral:

Back