Dnevna doza aspirina - zdravo ili štetno?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.637
Čitam da lekari preporučuju manje doze aspirina ljudima sa povišenim holesterolom i problemima sa srcem, a sa druge strane velika upozorenja da može da izazove krvarenje.

Koja je to "sigurna" dnevna doza, ako tako nešto postoji?

https%3A%2F%2Fbucketeer-e05bbc84-baa3-437e-9518-adb32be77984.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Febef6779-3414-4710-9231-a4073cdacdbd_773x434.jpeg

aspirin je bezopasan samo kada je u prirodnom okruženju, vrbovoj kori, tj onim tankim grančicama
u tableti samo ponekad baš po potrebi....sve što se izvuče iz prirode a nije u prirodnom obliku više je štetno.
a za razredjivanje krvi, beli luk, limun, origano....su savim dovoljno, kome treba...i više nego...
mislim da aspirin ima još neka dobra svojstva osim razredjivanja krvi?

A to znam da ima raznih aspirina. Ne valja onaj sa odloženim dejstvom jer trpaju dodatke koji ne valjaju

mislim da aspirin ima još neka dobra svojstva osim razredjivanja krvi?

A to znam da ima raznih aspirina. Ne valja onaj sa odloženim dejstvom jer trpaju dodatke koji ne valjaju

pa 90% ljudi ga uzima zbog toga, stariji, to kardiolozi celog sveta prepisuju ko blesavi
90% prodatih aspirina je zbog toga, ima i druge dobre stvari, al 1-2 sedmično po meni, ne više...

Čitam ovamo jedan kaže da je mnogima pomogao oko kovida

Зар нису саветовали да се не узима у случају Короне ?

Bayerov Aspirin je dobar.U zavisnosti od potrebe,ako uz temperaturu imate i jaku glavobplju,onda jedan dnevno od 500 mg,a ako je samo temperatura 3 dnevno sa cajem od 200 mg.Bolji je od Brufena mnogo.

Ма он је једно од највећих достигнућа фармације,
аналгетик, антипиретик ...

Али ти си млађи па вероватно не знаш
(горе је споменуто),
нама старијима се препоручује мања доза доживотно
конзумација једна таблета дневно
ко има кардиоваскуларне проблеме.

Svašta su savetovali pa se predomišljali.

Bila je studija

Upotreba aspirina povezana je sa smanjenom mehaničkom ventilacijom, prijemom u odeljenje intenzivne nege i smrtnošću u bolnici kod hospitalizovanih pacijenata sa bolešću od korona virusa 2019.

ko zna engleski može ovde da čita
https://journals.lww.com/anesthesia...pirin_use_is_associated_with_decreased.2.aspx

Ма он је једно од највећих достигнућа фармације,
аналгетик, антипиретик ...

Али ти си млађи па вероватно не знаш
(горе је споменуто),
нама старијима се препоручује мања доза доживотно
конзумација једна таблета дневно
ко има кардиоваскуларне проблеме.
Da mladji,rodjen pocetkom '60-ih.

U principu ne koristi se kod bilo kog oblika alergije na acetilsalicilnu kiselinu ili reakcija preosetljivosti ( može spadati i astma ) ,mpostoji i tzv ASA trijas - astma, polipi nosa i alergija na aspirin. Sve udruženo. Ne koristi se ako čovek ima problema sa stomakom ( želucem , crevima) , ukoliko to nije ozbiljnije uključi se IPP ( lek za želudac - inhibitor protinske pumpe) , deca i trudnice takođe ili kod nekih poremećaja zgrušavanja krvi.

Inače , star, dobar lek.

U principu ne koristi se kod bilo kog oblika alergije na acetilsalicilnu kiselinu ili reakcija preosetljivosti ( može spadati i astma ) ,mpostoji i tzv ASA trijas - astma, polipi nosa i alergija na aspirin. Sve udruženo. Ne koristi se ako čovek ima problema sa stomakom ( želucem , crevima) , ukoliko to nije ozbiljnije uključi se IPP ( lek za želudac - inhibitor protinske pumpe) , deca i trudnice takođe ili kod nekih poremećaja zgrušavanja krvi.

Inače , star, dobar lek.
a jel su i te male doze od oko 100mg štetne?

Inače , prevelike doze aspirina mogu oštetiti sluh.
Ne razumem a čula sam nebrojeno puta " hvata me nešto , osećam kao da ću se prehladiti " i odmah juriš na tablete tipa paracetamol, onda ti užasni kombinovani praškovi , aspirin , itd. itd. Potpuno bespotrebno i mogu reći štetno. Jedi ( zdravo ) , odmori se , proći će samo malo pomozi organizmu.

Inače , prevelike doze aspirina mogu oštetiti sluh.
Ne razumem a čula sam nebrojeno puta " hvata me nešto , osećam kao da ću se prehladiti " i odmah juriš na tablete tipa paracetamol, onda ti užasni kombinovani praškovi , aspirin , itd. itd. Potpuno bespotrebno i mogu reći štetno. Jedi ( zdravo ) , odmori se , proći će samo malo pomozi organizmu.
ja uzmem dva komada ako imam groznicu, da se preznojim

Back