Đerdapska klisura i okolina - preporuke

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.666
Ukoliko biste imali samo dva dana da istražite deo između Golubca i Kladova šta ne biste propustili?
Koliko čitam ima toliko toga da se vidi a malo je vremena na raspolaganju. :aha:

Ono što bih svakako videla jesu tvrđave Golubac i Ram, Donji Milanovac, Kladovo, Lepenski vir, možda i Srebrno jezero.

Vodopad Blederija mi se čini već daleko malo...

Koji od ovih vidikovaca preporučujete? Štrbac, Ploče, Kovilovo i Sokolovac? Do kojeg je najlakše stići?

U kom mestu na ovoj ruti biste prespavali? Neka preporuka za restoran sa lepim ambijentom?

Bilo kakva preporuka je dobrodošla 💐

koliko vremena je dovoljno da se sve obidje oko tvrdjave i manastira?
nemoj samo manastir obici..pitaj tamo popove da ti pokazu put ka vodici :D
ima tamo gore neka cudotvorna voda i malo mini svetiliste u brdu..zanimljivo je videti a udaljeno je dedetak minuta hoda..

[Group 0]-DSC_6927_DSC_6929-3 images.jpg

Jeste ali tu je akcenat na 2 dana i jednom nocenju i kako i sta strpati u to vreme :D

Meni je cilj u sustini Djerdapska klisura a ovo sve bih nekako usput...

Vuce me da prenocim ili u Donjem Milanovcu ili Kladovu :think:

Ta prvi dan da obidjem sve sto vredi videti do Donjeg Milanovca a drugi Lepenski vir, klisuru i ostalo...a jos bih i brodicem...

ne znam kako sve to utrpati u dva dana :sad2:

Jeste ali tu je akcenat na 2 dana i jednom nocenju i kako i sta strpati u to vreme :D

Meni je cilj u sustini Djerdapska klisura a ovo sve bih nekako usput...

Vuce me da prenocim ili u Donjem Milanovcu ili Kladovu :think:

Ta prvi dan da obidjem sve sto vredi videti do Donjeg Milanovca a drugi Lepenski vir, klisuru i ostalo...a jos bih i brodicem...

ne znam kako sve to utrpati u dva dana :sad2:
Ja sam ovo obisla za dva dana, ali bez kladova i d.milanovca. :(
Daj sebi jos jedan ekstra dan

Ukoliko biste imali samo dva dana da istražite deo između Golubca i Kladova šta ne biste propustili?
Koliko čitam ima toliko toga da se vidi a malo je vremena na raspolaganju. :aha:

Ono što bih svakako videla jesu tvrđave Golubac i Ram, Donji Milanovac, Kladovo, Lepenski vir, možda i Srebrno jezero.

Vodopad Blederija mi se čini već daleko malo...

Koji od ovih vidikovaca preporučujete? Štrbac, Ploče, Kovilovo i Sokolovac? Do kojeg je najlakše stići?

U kom mestu na ovoj ruti biste prespavali? Neka preporuka za restoran sa lepim ambijentom?

Bilo kakva preporuka je dobrodošla 💐

Ne znam cime bi planirala da ides, pretpostavljam kolima, sama ili u drustvu sa nekim, koliko dana?

Ako ides od Beograda magistralom, kreces redom Ram, Srebrno jezero, manastir Tumane, Golubac, muzej Lepenski vir.
Od vidikovaca Kovilovo ti je pristupacnije i blize putu od Sokolovca koji je dalje u brdima i mislim da ima da se sipci vise. Ima i lep vidikovac Greben tacno na prevoju Boljetinsko brdo na magistrali (gde se Dunav odjednom iz klisure siroko izliva i siri u milanovacku kotlinu, takodje je kraca i laganija setacka staza). To je otprilike zabava za prvi dan i meni bi bilo logicno da prespavam u Milanovcu.

Za drugi dan, ako hoces dalje niz Dunav, za odlazak na Veliki Strbac i Ploce, mislim da moras da se najavis kod uprave NP Djerdap u Milanovcu i da im platis neku taksu (jer su to delovi nac. parka u prvom rezimu zastite, valjda se ide i sa nekim njihovim vodicem), pa se o tome treba raspitati odmah kada se stigne u Milanovac u upravi nacionalnog parka. I to su vec pravi planinarski usponi, treba snage, adekvatne obuce i vremena da izadjes gore. Brodica za voznju valjda ima kod Pecke bare u klisuri (gde je cesma pored puta i pocetak staze za Veliki Strbac i Ploce). Ako ces da teras skroz do Kladova, mozes sa magistrale da sidjes u Hajducku vodenicu do same obale Dunava tacno naspram onog rumunskog manastira i Decibalove skulpture u steni. (mozes i da se pentras na Mali Strbac, ali i za taj uspon je potrebna najava). U Tekiji valjda isto ima brodica za voznju, ima dobar riblji restoran Panorama na ulasku u varosicu. U Kladovu imamo tvrdjavu Fetislam, mada tu i nema sta da puno da se vidi (zadnjih godinu dana su se napokon setili da je malo sredjuju i ociste od korova), ima lep kej, kafici i restorani u centru. Do vodopada Blederija tesko da bi stigla sa tako ispunjenim danom...

Edit: Sad vidim da je u pitanju samo jedno nocenje. Onda drugi dan samo neko planinarenje i/ili voznja brodicem, i ja bih onda u Tekiji okrenuo nazad, pa rucao ili tu, ili negde usput, imaj u vidu da od Kladova do Beograda treba 3,5-4 sata voznje kolima bez pauza. Blederija definitivno otpada...

Poslednja izmena:
Ne znam cime bi planirala da ides, pretpostavljam kolima, sama ili u drustvu sa nekim, koliko dana?

Ako ides od Beograda magistralom, kreces redom Ram, Srebrno jezero, manastir Tumane, Golubac, muzej Lepenski vir.
Od vidikovaca Kovilovo ti je pristupacnije i blize putu od Sokolovca koji je dalje u brdima i mislim da ima da se sipci vise. Ima i lep vidikovac Greben tacno na prevoju Boljetinsko brdo na magistrali (gde se Dunav odjednom iz klisure siroko izliva i siri u milanovacku kotlinu, takodje je kraca i laganija setacka staza). To je otprilike zabava za prvi dan i meni bi bilo logicno da prespavam u Milanovcu.

Za drugi dan, ako hoces dalje niz Dunav, za odlazak na Veliki Strbac i Ploce, mislim da moras da se najavis kod uprave NP Djerdap u Milanovcu i da im platis neku taksu (jer su to delovi nac. parka u prvom rezimu zastite, valjda se ide i sa nekim njihovim vodicem), pa se o tome treba raspitati odmah kada se stigne u Milanovac u upravi nacionalnog parka. I to su vec pravi planinarski usponi, treba snage, adekvatne obuce i vremena da izadjes gore. Brodica za voznju valjda ima kod Pecke bare u klisuri (gde je cesma pored puta i pocetak staze za Veliki Strbac i Ploce). Ako ces da teras skroz do Kladova, mozes sa magistrale da sidjes u Hajducku vodenicu do same obale Dunava tacno naspram onog rumunskog manastira i Decibalove skulpture u steni. (mozes i da se pentras na Mali Strbac, ali i za taj uspon je potrebna najava). U Tekiji valjda isto ima brodica za voznju, ima dobar riblji restoran Panorama na ulasku u varosicu. U Kladovu imamo tvrdjavu Fetislam, mada tu i nema sta da puno da se vidi (zadnjih godinu dana su se napokon setili da je malo sredjuju i ociste od korova), ima lep kej, kafici i restorani u centru. Do vodopada Blederija tesko da bi stigla sa tako ispunjenim danom...

Edit: Sad vidim da je u pitanju samo jedno nocenje. Onda drugi dan samo neko planinarenje i/ili voznja brodicem, i ja bih onda u Tekiji okrenuo nazad, pa rucao ili tu, ili negde usput, imaj u vidu da od Kladova do Beograda treba 3,5-4 sata voznje kolima bez pauza. Blederija definitivno otpada...
hvala ti najlepse :)
samo dva dana...
kolima svakako :) pregledacu sva ta mesta koja si napisao :klap:

Sada vidim i ovo, možda nekome još zatreba ova informacija

** Izlet brodom kroz Đerdapsku klisuru (2h) **

Sigurni polasci su subotom i nedeljom od 12:45h i u 15h tokom cele letnje sezone.

U toku krstarenja gosti će imati priliku da uživaju u najlepšem delu Đerdapske klisure. Prolazi se pored mesta gde je rimski imeprator Trajan ostavio svoj neizbrisiv trag u steni poznatiji kao Trajanova tabla, prolazi se kroz Mali Kazan – mesto gde je Dunav na celom svom toku najdublji, zatim pored statue poslednjeg dačanskog kralja Decebala uklesane u steni i pravoslavnog manastira Mrakonija, tu su i signalne (balon) stanice na Dunavu i naizad – mesto gde je Dunav na celom svom toku najuži.

Cena po osobi: 1800 din / 15€

hvala ti najlepse :)
samo dva dana...
kolima svakako :) pregledacu sva ta mesta koja si napisao :klap:
Pešačke staze ne preporučujum na ovoj vrućini.
Ako ideš na voznju kroz klisuru, gliser ukoliko voliš "divljanje" na vodi (ali samo leti jer je u jesen i na proleće hladno za tu zanimaciju).
Ako se odlučiš za brod, imaš više verzija tih plovila, od broda - restorana do manjih brodova bez nekog posebnog luksuza.

https://www.djerdapboattours.com/vožnja-brodom

Pešačke staze ne preporučujum na ovoj vrućini.
Ako ideš na voznju kroz klisuru, gliser ukoliko voliš "divljanje" na vodi (ali samo leti jer je u jesen i na proleće hladno za tu zanimaciju).
Ako se odlučiš za brod, imaš više verzija tih plovila, od broda - restorana do manjih brodova bez nekog posebnog luksuza.

https://www.djerdapboattours.com/vožnja-brodom
hvala ti :)

upravo sam odgledala jedan video, bas krstarenje ovim brodom :)

Šteta je da ne odeš na kladovsku plažu.
Pogledajte prilog 1182185
ne verujem da bih stigla...sve razmisljam kada da krenem uopste pa samo ovo navedeno do sada da uspem da obidjem...
nekako bih trebala da potrpam Golubac, Ram, Lepenski vir minimum u jedan dan sa mozda nekim vidikovcem i ruckom negde da mi ostane sledeci dan malo Donji Milanovac i Djerdap :confused:

ne verujem da bih stigla...sve razmisljam kada da krenem uopste pa samo ovo navedeno do sada da uspem da obidjem...
nekako bih trebala da potrpam Golubac, Ram, Lepenski vir minimum u jedan dan sa mozda nekim vidikovcem i ruckom negde da mi ostane sledeci dan malo Donji Milanovac i Djerdap :confused:
Ako kreneš rano ujutro, obići ćeš sve usput i možeš uveče da stigneš u Kladovo (pod uslovom da se ne pentraš na vidikovce, ostavi ih za neko proleće ili jesen).
Tu prespavaš, provedeš pre podne, a u povratku za Beograd u Tekiji (šarmantno mesto) ukrcaš se na brod, krstariš, pa nastaviš za Beograd.

Ta plaza u Kladovu na slikama izgleda lepo, ali sustinski nije neka preterana atrakcija.

Moze i tako, da jedan ceo dan prodje komplet niz celu klisuru do KL, tamo da uvece prespava, a sutra da krene nazad, u Tekiji na brod, da ode na neki blizi vidikovac usput uz magistralu (Kovilovo ili Greben). Samo onda svakako prvi dan ranije da podje iz Beograda, jer treba vremena za sve navedeno...

Sada se nesto razmisljam i da obrnem...prvo da odem na klisuru, voznju po Dunavu, Kladovo, Donji Milanovac, a u povratku sledeci dan da obidjem ove usputne stanice :think:

ne znam za sta ce mi trebati vise vremena...Djerdap i reka ili tvrdjave, vidikovci :)

Pitanje jos jedno vezano za Lepenski vir...Koliko treba vremena izdvojiti za obilazak?
Na netu vidim samo taj muzej, ima li nesto jos pored, osim toga tamo?

Back