Diskriminacija žena - srećan 8.mart!

• Začetnik teme Začetnik teme kyo.
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

koji je položaj žena kod nas?

• još uvek su diskriminirane u društvu u mnogim segmentima

• diskriminirane su manje nego ranije, al još uvek nisu ravnopravne

• danas im je mnogo bolje nego što im je bilo u prošlosti

• ravnopravne su sa muškarcima, šta bi više htele

• negde su podređene al ima slučajeva gde su i muški podređeniji

• muški su ti koji su danas više diskriminirani od žena

• diskriminacija, šta je to?

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Evo, ad hoc primer, koji mi prvi pade na pamet:
Muskarac, pri zaposljavanju, nikada nece doziveti ono ponizavajuce pitanje - "mislite li imati decu (radjati)?", koje je eliminatorno u mnogim slucajevima.
To pitanje postavljaju poslodavci oba pola.
Pošto smatram da su deca smisao života, mislim da to pitanje ne ponižava samo ženu, već ponižava sam život.
Ali, na žalost, u ovoj zemlji takve stvari prolaze bez posledica po postavljače pitanja.

Slusam prekljuce na B92 nevidjeno laprdanje...neka guska trabunja o ugrozenosti zena....i eto kriza je i naravno kriza je pogodila najvise zene i to zato sto muskarci koji ostaju bez posla prelaze na zanimanja gde rade zene i onda zene zbog toga ostaju bez posla posto umesto njih dolaze muskarci.
Mada cuo sam da je masa rudara presla u kozmeticare i da je zbog toga dosta zena ostalo bez posla a i veliki broj autolimara se preshaltovao u frizere....itd...itd....

Nazalost, u svim kulturama i zemljama sveta, je danas jos uvek zena u nezavidnijoj situaciji nego li muskarac.
Mozemo se smejati na to ili traziti izgovore, ali to je realitet.
Naravno da je kao roditelj, majka uvek nezamenljiva i vaznija u zivotu jednog (u najmanju ruku malog) deteta. Pojedini komentari su, po meni, prilicno cinicni i nisu u redu, ali bez dobrog humora nema zdravog zivota!
Ne mislim da su diskriminisane, ali muskarci imaju, cesto neravnopravno, prioritet...
Uveren sam da ce sledece generacije doneti jedan drugi odnos i stav.

Nazalost, u svim kulturama i zemljama sveta, je danas jos uvek zena u nezavidnijoj situaciji nego li muskarac.
Mozemo se smejati na to ili traziti izgovore, ali to je realitet.
Naravno da je kao roditelj, majka uvek nezamenljiva i vaznija u zivotu jednog[/B] (u najmanju ruku malog) deteta. Pojedini komentari su, po meni, prilicno cinicni i nisu u redu, ali bez dobrog humora nema zdravog zivota!
Ne mislim da su diskriminisane, ali muskarci imaju, cesto neravnopravno, prioritet...
Uveren sam da ce sledece generacije doneti jedan drugi odnos i stav.

Ne mora da znači.

Данас сам разговарала са ђацима о роману ''Поп Ћира и поп Спира'' (7. разред) и питала дечаке каквом девојком би се пре оженили: смерном, руменом, пуначком, добром домаћицом, која ради све по кући, воли да кува, черупа живину, окопава башту....или витском, високом, лепом, образованом дамом која зна неколико језика, свира клавир, и много чита.
И шта мислите шта су рекли сви до једног?:mrgreen:

Рекли су да им није потребна образована и паметна жена, него она која кува и ради кућне послове. На моју опаску да се кућни послови могу поделити, па да могу имати образовану и паметну жену уз себе, а да кување и кућне послове поделе, они су се згранули:''Ја да кувам и спремам???? Па то су ЖЕНСКИ ПОСЛОВИ!!!'':rtfm:

П.С.
Напомињем да је реч о градској деци.

Hellen, deca su ogledalo porodicnog vaspitanja. Ne menja se svest preko noci. Mnogo ce vode jos proci dunavom dok i nasi (muski) stavovi budu realni.
Neznam, mozda sam rodjen u pogresnom podneblju i porodici (centralna "primitivna" Srbija), ali mnogo decenija unazad sam odgajan drugacije, tolerantnije (realnije). Dal`su ovi kasnije rodjeni videli nesto lepo u "starim dobrim vremenima". Zar nije danas "moderno" da muskarac zna da kuva, usisava, pere sudje (mi ne volimo masine za sudje-one su za "zene").
Prvih 6-7 godina roditelji usmeravaju decu a ostale, skolske godine, bi trebali pedagozi da usmere na obrazovni nivo ne samo znanja matematike, fizike, jezika...vec i jos vaznijeg, postovanja jedno drugog, istovrednovanje...pravo da me niko ne kaznjava, ne "grdi", postuje se dobija kada shvatim da i ja to cinim.
Djaci u skoli reflektuju sta cuju, vide, dozivljavaju- kod kuce, na ulici, u skoli...
Duznost nas "odraslih" je da im to prenesemo i prakticnim primerom pokazemo. Znam da je lako receno, ali ko zeli, uspece...svest se menja samo ako se radi na tome!

Мислим, мало ми смета што сад ти мени говориш ординарне ствари... :confused: Ја сам изнела једну интересантну илустрацију тога како се и дан данас сагледава и доживљава улога жене у породици... :( Не кажем да је тако свугде и да сваки дечак тако мисли, али код мене се данас у овом одељењу овако потрефило.:lol:

Прошла сам броје семинаре о родној равноправности и кроз цео свој рад увек провлачим и ту тему, па и кроз овај данашњи разговор са дечацима, ако ниси приметио. ;)

Данас сам разговарала са ђацима о роману ''Поп Ћира и поп Спира'' (7. разред) и питала дечаке каквом девојком би се пре оженили: смерном, руменом, пуначком, добром домаћицом, која ради све по кући, воли да кува, черупа живину, окопава башту....или витском, високом, лепом, образованом дамом која зна неколико језика, свира клавир, и много чита.

Рекли су да им није потребна образована и паметна жена, него она која кува и ради кућне послове. На моју опаску да се кућни послови могу поделити, па да могу имати образовану и паметну жену уз себе, а да кување и кућне послове поделе, они су се згранули:''Ја да кувам и спремам???? Па то су ЖЕНСКИ ПОСЛОВИ!!!'':rtfm:

П.С.
Imam utisak da se muška deca vaspitavaju u fazonu da mu treba žena "...koja ume svašta radit', a ja ću se gospodarit'...", dok se ženska deca sve češće vaspitavaju u malko preteranom feminističkom fazonu. Plašim se da je "sukob interesa" neminovnost koja iz toga sledi.

Tebi sam se obratio samo zbog primera koji si navela. Nisam mislio da ti obrazujes ucenike tako, vec uopsteno sve prosvetne radnike koji inace imaju nove pravilnike i metode savremenog vaspitanja. Ko prati tvoje komentare, kao i ja, nikada nece ni doci na to da misli da ne usmeravas pravilno i ne pedagoski. Izvini ako nisam bio taktican.

П.С.

Pa kako da dele kucne poslove sa tom vitkom i lepom kad ona ne zna da kuva.

Mada mislim da je najvise na odgovor dece uticalo to da svira klavir. Gde da im tandrlja non-stop po klaviru. Da izlude. :D

Ne misle deca sve sto pricaju....

Sto se tice same teme.... Mislim da zene, ako izuzmemo po koji usamljeni porodicni ili drugi slucaj, nisu vise diskriminisane. Drzava im garantuje sva prava koja imaju i muskarci i pruza im svaku vrstu zastite po ovom pitanju (naravno, pricam o Srbiji).
Desi se po koji slucaj kada je zena diskriminisana, ali to je na mnogo nizem nivou, pa tako ni ne moze da se kaze da su zene jos uvek diskriminisane.

Ovakvo pitanje sam vec postavio na jednoj temi, ali nije mu tamo bilo mesto, pa cu da ga postavim i ovde... Ne bih da neko pomisli da sam za uskracivanje necijih prava, ali me zanima dokle neka grupacija ima status diskriminisane grupe?
Zasto recimo zene imaju kod svojih poslodavaca slobodne dane na praznike koje obelezavaju i muskarci, a oni ih nemaju?
Znam da davanje vecih prava nekad diskriminisanoj grupi nikako ne znaci da se prava nikad diskriminisanima uskracuju (pravilo, ne logika), ali sta kada diskriminisane grupe imaju i vise prava od nediskriminisanih? Jel automatski one prestaju da budu diskriminisane, a s obzirom da ovi drugi sada imaju dosta manje prava, oni postaju u neku ruku diskriminisani?
Koji vremenski period je potreban uzivanja nekih prava, kako bi zvanicno neko prestao da bude diskriminisan?

Mene nekad uvredi kada mi zbog mog porekla progledaju kroz prste, kako ne bi ispali diskriminatori. Po mom misljenju taj cin ima diskriminatorsku pozadinu, jer osoba koja mi "gleda kroz prste", smatra da ja, zbog svoje vere, ne treba da imam ista prava kao i ostali, a sta je to ako ne diskriminacija?

Jel je diskriminacija ako dobijate veca prava od drugih, na osnovu proslosti u kojoj ste bili diskriminisani?
Zar poenta nisu jednaka prava? Ovakvim izdvajanjima tesko da tako nesto moze da se postigne...

Poslednja izmena:
Ne sprdam se, lepo ti kazem. U mojoj firmi je tako. Za Badnji dan zene izlaze do 12h, a muskarci rade puno radno vreme. Jos par praznika je tu. Seticu se.

Први пут чујем, а ако је тако - то није уређено ниједним правним актом, то је, можда, ћеиф вашег газде...и то никако нема везе са генералним положајем жена у друштву! :rtfm:

А чак и да је тако ко што кажеш, мада сумњам, јеси ли се запитао зашто жене иду раније на Бадњи дан? :zper: Да скокну до маникира и педикира или да приставе печење, умесе чесницу, направе шест врста ситних колача, завију сарму и сецкају руску салату? :p

Први пут чујем, а ако је тако - то није уређено ниједним правним актом, то је, можда, ћеиф вашег газде...и то никако нема везе са генералним положајем жена у друштву! :rtfm:

А чак и да је тако ко што кажеш, мада сумњам, јеси ли се запитао зашто жене иду раније на Бадњи дан? :zper: Да скокну до маникира и педикира или да приставе печење, умесе чесницу, направе шест врста ситних колача, завију сарму и сецкају руску салату? :p

Ne razumem se mnogo u pravoslavne obicaje, ali siguran sam da na nekom od obreda na Badnji dan treba da prisustvuje muskarac. To je praznik koliko pravoslavnih zena, toliko i pravoslavnih muskaraca. Nemoj da skreces temu u tom pravcu. Znas na sta sam mislio i nemam nameru da pricam o tome koliko posla na dan praznika imaju zene, a koliko muskarci.
Nisam ni rekao da je zakonom reugulisano to pustanje koje sam pomenuo. Firma o kojoj pricam zaposljava skoro pa pola stanovnika Smedereva, tako da, sto se tice Smederevaca, vecina zena, dobija placeno odsustvo na dan nekog praznika... Nije svuda pravilo, ali se to sigurno desava jos na mnogim mestima.
Poenta je u tome da diskriminisani neretko dobijaju veca prava od nediskriminisanih, a jos uvek se vode kao diskriminisani.

Znas na sta sam mislio i nemam nameru da pricam o tome koliko posla na dan praznika imaju zene, a koliko muskarci.
Хехе, питам се зашто...;)

Иначе, ја ти уопште не верујем да једна фирма која запошљава пола Смедерева, ето тако, из чистог ћеифа, за верске и ко зна какве (ниси навео ниједан сем Бадњег дана) поклања половини својих радника по пола слободног дана....:roll: Па још тако више пута годишње...:roll:
Зашто би то ико радио?

Жене, да вам измамим мало осмеха на лице. :D
Овако је некада давно било док није постојао 8. март. :mrgreen:

vucizakosu.jpg

Back