Diskriminacija starih

...Само треба неко старији да те научи значење знакова навода...:mrgreen:
:
ah zvinte,nisam znala za tu foru, da se navodnioci koriste kad znaš da grešiš pa kaonamerno
Nije u potpunosti odgovor na temu... ali diskriminacija starih postoji, ali u drugom kontekstu. Danas se ljudi na sve moguće načine bore protiv starosti. Trude se da izgledaju mlađe, tu su plastične operacije i sl.. Stari ljudi su odbačeni, neki čak smatraju žene "starima" preko 40 ili 50 godina (:eek:), starost se upotrebljava kao sinonim za nešto što je "otpevalo svoje".. Retko ko može da prihvati tu fazu kao normalnu, kao što su i normalne sve faze meseca. Starost može doneti i vrlu mudrost zahvaljujući životnom iskustvu, ali malo ljudi to uviđa, a i sami stariji ljudi se većinom osećaju suvišno i bespotrebno.
Tako da, da, zbog takvog stava se u mnogim situacijama provlači da su stari ljudi građani drugog reda.

A sad, što se same teme tiče, dok sam bila u bolnici, koliko sam videla, pojkednako se brinu (ili ne brinu) i o starima i o mladima.
dobro, ali zašto je to tako?
jel se ljudi plaše smrti pa oće da izgledaju mlađe ili će kad umru da ih neko više sažaljeva?
zašto neko hoće i mora da izgleda mlad...a nije?
jel se po tvom mišljenju jedino u tome ogleda diskriminacija starih---što neko oće da izgleda mlađe po svaku cenu?

Poslednja izmena:
ah zvinte,nisam znala za tu foru, da se navodnioci koriste kad znaš da grešiš pa kaonamerno

dobro, ali zašto je to tako?
jel se ljudi plaše smrti pa oće da izgledaju mlađe ili će kad umru da ih neko više sažaljeva?
zašto neko hoće i mora da izgleda mlad...a nije?
jel se po tvom mišljenju jedino u tome ogleda diskriminacija starih---što neko oće da izgleda mlađe po svaku cenu?

Nije jedina - ali je dobar pokazatelj kako se ljudi groze starosti.
Prema starim ljudima se i u porodici ponašaju osorno, često ih doživljavaju kao bespotrebne ukoliko im ne dodeljuju pola penzije i više (dosta se gleda kroz novac) ili ako ne "pomažu sa decom" (mnogi babe i dede doživljavaju kao bebisiterke), zaista ima dosta primera, a ovo je samo jedan. No onaj primer u prvom postu nije adekvatan, jer u bolnicama se podjednako osorno ponašaju i prema starima i prema mladima, nema tu nikakve diskriminacije. Na žalost, imala sam poduži boravak pre dve godine, pa sam se svega nagledala.

Ne, ne verujem da ljudi hoće da izgledaju mladi da bi ih više sažaljevali. Hoće da izgledaju mlađi, jer su mlađi prihvatljiviji, omiljeniji u društvu, o starima se pogrdno govori, kad žena u srednjim godinama treba da se uvredi, ona se nazove "babom".

Postoji tu i strah od smrti, jer ljudi su jako neobrazovani u tom smislu i niko ih ne uči da treba da prihvate svaku fazu svog života. Prihvatiti da je smrt neminovna jeste teška lekcija, ali je neophodna.

Sve u svemu, nije mi najjasnije kako si zaključila da smatram da je to jedina diskriminacija starih (koja se ogleda u izgledu), i da smatram da ljudi žele da izgledaju mlado kad umru, da bi ih više sažaljevali. :think: .

Poslednja izmena:
Prema starim ljudima se i u porodici ponašaju osorno, često ih doživljavaju kao bespotrebne ukoliko im ne dodeljuju pola penzije i više (dosta se gleda kroz novac) ili ako ne "pomažu sa decom" (mnogi babe i dede doživljavaju kao bebisiterke), zaista ima dosta primera, a ovo je samo jedan. .
Ima ovakvih primera, ali sam sklona da poverujem da su te ljude vaspitavali upravo ti roditelji i to pre svega svojim ponasanjem.

Ne kazem da ima opravdanja za takvo ponasanje, samo kazem da je uzrok losih odnosa unutar porodice u samoj toj porodici.

slušam pre neki dan na vestima
ambulantna kola udarila u neki kamion a u ambulantnim kolima bile tri devetomesečne bebe
to onako kao šlag na tortu, da začini celu pričui, da joj se da na značaju
a bebe pri tom prošle bez posledica....
a ne govori se u stvari bilo je jako malo reči o ostalim pacijentima koji su bili u kolima
da su bili neki stari ljudi, da ne kažem matori da li bi se o njima toliko pričalo na vestima?
kad pogine dete ijuuuu:eek:
a kad pogine star, da ne kažem mator...manja pompa se diže
kad umre mlad ...ijuuuu:eek: pa kkaaaako:eek:
a kad umre star....pa sad i vreme mu bilo....
da li se lekari više trude oko mlađe osobe nego oko starije, jer zaboga stariji ljudi ionako nemaju , odn imaju manje šanse za izlečenje?

da li je to pošteno prema starim ljudima?
da li stari ljudi imaju pravo na život?
ili svi treba da izvršimo samoubistvo kad pređemo određeni broj godina jer na mladima svet ostaje?

ne zaboravite svi ćemo jednog dana ostariti, hteli mi to ili ne...

Тачно се може закључити да немаш савести.
Из угла медија, могу ти рећи да се тој вести није дало на значају тиме што су бебе биле у колима, већ је таква вест сама по себи значајна, јер су нечији животи били у опасности. Тим пре што су се могли угасити животи који се нису ни распламсали.

Свачији живот има одређену вредност. Сваки је себи најбитнији, али написати овако нешто, да када погине дете, нема значаја, питам се да ли је твој ник проистекао из твоје животне приче. :roll:

И на крају...да бисмо остарили, морали бисмо у младости бити живи.

nisam ni mislila da bebe i mladi ugrožavaju poziciju starih
već stav društva prema njima...
pa jel u redu da se npr za staru ženu kaže da je npr babuskera jedna matora
babetina
matora drtina
i drugi ružni komentari za stare ljude

Исто као и за дете:
- клинац
- балавац
- балавандер
- и још много тога...

Ima ovakvih primera, ali sam sklona da poverujem da su te ljude vaspitavali upravo ti roditelji i to pre svega svojim ponasanjem.

Ne kazem da ima opravdanja za takvo ponasanje, samo kazem da je uzrok losih odnosa unutar porodice u samoj toj porodici.

Ima i toga - taj lanac uske svesti se obično prenosi s kolena na koleno, ali to nije razlog da se i dalje "žmuri" i da se ne nazove takav stav adekvatnim imenom.

Па је ли ТО поента теме о дискриминацији старих?:roll:

А много се штрецамо због беба на Хаитију, све не можемо да вечерамо због њихове патње...:roll:

Није поента у годинама, ваљда, него у НАШЕМ болу....али он нема везе са годинама.... Боли нас смрт блиских људи, били они млади или стари...

Поновићу: ја се сасвим слажем да у данашњој култури постоји својеврсна дискриминација старих и ултимативни култ младости....али мислим да је ова тема отишла много далеко од свог наслова и изгубила сваку везу са њим....:confused:

Jedan primer je olako prihvatanje smrti starih ljudi, navodno ljudi se uvek potresu kada cuju da je umro neko na pragu zivota, moj komentar na to je taj koji si citirala. Da li je poenta ili ne meni nije bitno.:D
Pa da, vecinu zabole uvce za bebe sa Haitija, trenutna senzacija, a i drustveno je prihvatljivo reci da se potresas. Ne kazem da su ljudi bezdusni, neki se potresu na prvu loptu, samo sto brzo zaboravljaju, ako se ne radi o njima licno ili onima koji su im bliski i dragi. Realno ljudi imaju dovoljno svog zivota.
Tako nekako.

Valeria:
Ne, ne verujem da ljudi hoće da izgledaju mladi da bi ih više sažaljevali. Hoće da izgledaju mlađi, jer su mlađi prihvatljiviji, omiljeniji u društvu, o starima se pogrdno govori, kad žena u srednjim godinama treba da se uvredi, ona se nazove "babom".

:lol: Licno vise se plasim da ostarim i poruznim, izgubim vitalnost, onemocam, da me stignu koje kakve bolesti, nego da umrem. Bolje je umreti nego npr. biti kvadriplegican. Meni je nekako bitniji kvalitet.

edit o srcu i ne razmisljam, nadam se da ce ono jos dugo, dugo veselo i zdravo da kucka. :lol:

Poslednja izmena:
Ljudski strah od starosti nema veze sa tim da li se plase da ce imati gori tretman u bolnici, jer inace prebogate svetske zvezde ne bi imale potrebu da se vestacki podmladjuju.
U uvodnom postu si povezala nepovezivo.
Pokusla si u pricu o bebama da umetnes nepostojeci faktor (staru osobu) i od toga napravis pricu.
Prica bi bila prihvatljiva da su u tom vozila zaista bile bebe i stare osobe, pa da je neko ostavio stare na putu i odvezao bebe u bolnicu.
A cak i tada, bebe bi imale prednost.

slušam pre neki dan na vestima
ambulantna kola udarila u neki kamion a u ambulantnim kolima bile tri devetomesečne bebe
to onako kao šlag na tortu, da začini celu pričui, da joj se da na značaju
a bebe pri tom prošle bez posledica....
a ne govori se u stvari bilo je jako malo reči o ostalim pacijentima koji su bili u kolima
da su bili neki stari ljudi, da ne kažem matori da li bi se o njima toliko pričalo na vestima?
kad pogine dete ijuuuu:eek:
a kad pogine star, da ne kažem mator...manja pompa se diže
kad umre mlad ...ijuuuu:eek: pa kkaaaako:eek:
a kad umre star....pa sad i vreme mu bilo....
da li se lekari više trude oko mlađe osobe nego oko starije, jer zaboga stariji ljudi ionako nemaju , odn imaju manje šanse za izlečenje?

da li je to pošteno prema starim ljudima?
da li stari ljudi imaju pravo na život?
ili svi treba da izvršimo samoubistvo kad pređemo određeni broj godina jer na mladima svet ostaje?

ne zaboravite svi ćemo jednog dana ostariti, hteli mi to ili ne...

Ovo prvo po meni ne vredi ni komentarisati, mediji zele da privuku paznju a sa poginulim ili pak povredjenim bebama sigurno hocu!
A sto se tice dileme da lekari ne pruzaju podjednako pomoc starijima i mladjima je apsolutna laz!!!!!Stariji imaju pravo na zivot kao i svi drugi i niko im to ne uskracuje ,cesto sami sebi to rade.....ne samoubistvo je greh....:)

Back