Diskriminacija pri zapošljavanju

Da li ste doziveli diskriminaciju pri zaposljavanju

• da- diskriminacija po osnovu godina

• da- diskriminacija po osnovu pola

• da- diskriminacija po osnovu stručnosti

• da- diskriminacija po osnovu nacionalne pripadnosti

• da- ostalo

• ne

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
na osnovu godina - primamo samo do ... trt, za mesto komercijaliste, odavno
po osnovu pola - samo žemske, isto za to
po osnovu stručnosti - ekonomista na mestu tehnologa i nema šanse da ga makneš

po osnovu svega sam doživeo do sada diskriminaciju, a pogotovu po osnovu rodbinskih i kumovskih veza

ali pošto život nije pravedan - onda dobro
:neutral:

Ja sam na sve odgovorio da....

Jer po godinama , to me drzava penalizuje....
Da i na osnovu pola, nemam p, itd....
Da i na osnovu strucnosti u smislu negativne selekcije, kad uticajni faktor i primalac prijave javno kaze (i za to mu hvala) jes taman da tebe primimo, svi te vole, znas puno, energican, ljubazan, pa da ja trazim posao sefa za 6 meseci...
Da i na osnovu nacionalne pripadnosti, u jednoj firmi na teritoriji srbije, zato sto nisam crnogorac..."primamo samo crnogorce"
Da i ostalo, kad me uslovljavaju da prekrsim zakon da bi mogli da me drze za j....i da bi moglo da se radi sa mnom , ovako ja njih drzim za j , a oni mene ne....nisam timski igrac sa lopovima...
To se inace zove uci u klub...a mocan je klub....Drze RRA, nekoliko ministarstava sigurno, rektorat BU itd....RTS....agenciju za privatizaciju ....

Године - да, свакако, у многим огласима траже млађе од мене.

Пол - наравно, јер нисам радница за рад.

Стручност - нису хтели да ме запосле у циглани јер не знам како се ради тај посао.

Остало - увек ме одбију када кажем да сам радио у обезбеђењу, кад су дебили па мисле да се посао обезбеђења увек своди на седење/стајање и зевање, а немају појма да и ту на неким објектима има посла преко главе.

Mene su u početku čudili svi ti konkursi u kojima treba da imaš sposobnosti Supermena koji može i zna sve živo od perfektnog engleskog pa bi bilo poželjno da se zna i još neki pride jezik recimo nemački,italijanski ili španski....rad na računaru neću da računam to se podrazumeva...pa zatim položen vozački ispit:confused:....ako to radno mesto ne podrazumeva....pa zatim 100 čudesa koje su poslodavcu pale na pamet....Pa da neko zna engleski operfektno i ima fakultetsku diplomu ne bi ni tražio posao u Srbiji već bi otišao napolje a ne da ovde radi za 250 evra i čupa kosu.Trebalo je kratko i jasno da napišu tražimo Supermena,Spajdermena ili Alijensa pa da svi budu načisto.A poslovi su u glavnom oni koji se mogu raditi sa sss i ne podrazumevaju neke specijalne veštine.Što je najgore za poslove koji se mogu obaljati sa srednjom školom traže se viša i visoka, ne znam zbog čega.Moje je mišljenje da ako imamo veliki broj nezaposlenih sa srednjom stručnom spremom, onda nema mesta ni za nas koji smo završili fakultet jer upravo tehničari nose posao.

Ja sam sad skoro, ispao iz igre za prodavca dodataka za stočnu hranu, zato što SLABO znam engleski :hahaha:
Pita me tip na engleskom neke stvari, ja odgovaram kako-tako, ali kad je trebalo napisati esej na engleskom, a ja slabo pišem engleski (pola sam ispisao Vukovim pravopisom) :rumenko:
I na kraju čovek shvati da se ja neću snaći sa našim mačvanskim seljacima u razgovoru jer ne znam engleski dovoljno :per:
Tip koji me testirao ima 22 god i 22 kg žive vage, rodio se u soliteru i verovatno nikad u životu nije video živog seljaka, a tek da ih je čuo...Momak ne zna da mi za Mačvu ne samo da nije potreban engleski nego mi je i pola srpskog nepotrebno (padeži npr.) :whistling:

Mene su u početku čudili svi ti konkursi u kojima treba da imaš sposobnosti Supermena koji može i zna sve živo od perfektnog engleskog pa bi bilo poželjno da se zna i još neki pride jezik recimo nemački,italijanski ili španski....rad na računaru neću da računam to se podrazumeva...pa zatim položen vozački ispit:confused:....ako to radno mesto ne podrazumeva....pa zatim 100 čudesa koje su poslodavcu pale na pamet....Pa da neko zna engleski operfektno i ima fakultetsku diplomu ne bi ni tražio posao u Srbiji već bi otišao napolje a ne da ovde radi za 250 evra i čupa kosu.Trebalo je kratko i jasno da napišu tražimo Supermena,Spajdermena ili Alijensa pa da svi budu načisto.A poslovi su u glavnom oni koji se mogu raditi sa sss i ne podrazumevaju neke specijalne veštine.Što je najgore za poslove koji se mogu obaljati sa srednjom školom traže se viša i visoka, ne znam zbog čega.Moje je mišljenje da ako imamo veliki broj nezaposlenih sa srednjom stručnom spremom, onda nema mesta ni za nas koji smo završili fakultet jer upravo tehničari nose posao.

Царице све си рекла :super: Тачно, траже СУПЕРМЕНЕ :lol: Ја се просто чудим како је могуће да се наводе толики захтеви, течни енглески и течни немачки :mrgreen: обавезно два језика, рачунар, ауто дозвола, ЈОШ САМО ДА ТРАЖЕ И ЗАВРШЕН КУРС ЗА ПИЛОТА :mrgreen::zcepanje:

Се*у гладни, зато никад и не треба се јављати на конкурсе тих фах-идиота. И обично запосле неког преко везе или рођака, а објаву конкурса ставе тек онако реда ради.

.Moje je mišljenje da ako imamo veliki broj nezaposlenih sa srednjom stručnom spremom, onda nema mesta ni za nas koji smo završili fakultet jer upravo tehničari nose posao.

Ne razumem sta hoces da kazes - zar neko ko nije zavrsio tvoj fakultet moze da radi posao umesto tebe koja jesi?

@Topic

Slazem se da ljudi traze mnogo u oglasima, ali to je samo zbog toga sto mnogo ljudi trazi posao & dobija se mnogo CVa za svaki oglas. Gotovo nikad nije sve to neophodno za dobijanje posla. Secam se kolega kad je pogledao oglas za prijem novih radnika i zahteve, prvi komentar mu je bio "po ovome nisam kvalifikovan da radim ovde", a radi vec 3 godine.

Kada sam konkurisala da pevam u jednoj kafani rekli su mi: "Pevacice, ne moras da imas tu tvoju akademiju da bi bila dobra pevacica. To sto imas karijeru po Italiji, Turskoj i Izraelu, nama ne znaci nista, jer ovde ljudi vole da dobro vrckas, a ti to suvise dobro radis, pa niko nece dolaziti da jede, vec da tebe .... gleda." Bilo mi je tada tesko, jer sam tada prvi put dozivela diskriminaciju zbog strucnosti. :(

ево ти погледај само ријалити шоу Великог брата, не може жена да победи па да има "златне врлине" :mrgreen::worth:

а мушкарац је "без фалинке" поред толиких мана :mrgreen: какав апсурд!

Da li ste doživeli bilo kakvu diskriminaciju pri zapošljavanju od strane poslodavca?

I molim vas, da navedete primere.
Hvala.:)
bila sam pitana da li imam stan u Beogradu, jer je poslodavac zeleo da naglasi da se nece pobrinuti o resavanju mog stambenog pitanja
da je odgovor bio "ne" moguce je da ne bih bila primljena
drugi uslov je bio zaista strucne prirode, a ticao se toga da li mogu da uradim nesto sto nije bas uobicajno, lagano, lagodno, ali je neophodno

Evo danas u halooglasima traza radnicu na nekoj recepciji za odrzavanje higijene sa znanjem engleskog jezika.:dash::gace::worth::hahaha:

Нормално ако ради на рецепцији да је потребан страни језик. Долази доста странаца.

Гугл:
Recepcija je u svakom preduzeću prva reprezentativna zona i pristupna tačka za informisanje i komunikaciju. :)

Моја сестра је радила у продавници макробиотичке здраве хране на у Београду и често је користила енглески језик у комуникацији, јер су муштерије махом странци из амбасада, туристи и сл.

Poslednja izmena:
Нормално ако ради на рецепцији да је потребан страни језик. Долази доста странаца.

Гугл:
Recepcija je u svakom preduzeću prva reprezentativna zona i pristupna tačka za informisanje i komunikaciju. :)

Моја сестра је радила у продавници макробиотичке здраве хране на у Београду и често је користила енглески језик у комуникацији, јер су муштерије махом странци из амбасада, туристи и сл.

Nije normalno ako traže radnicu za održavanje higijene, znači čistačicu, da kao uslov traže poznavanje engleskog jezika!Znači, ne traže recepcionera i ne vidim razlog da postavljaju takav uslov.

Imala sam više puta situaciju da sam bila diskriminisana od strane poslodavca kad je u pitanju moje bračno stanje, odnosno planiranje porodice.Poslodavci uglavnom izbegavaju da prime devojku koja je pred udajom ili planira porodicu, a naravno ne žele ni da prime majku sa malim detetom.

Takođe mi se desilo da poslodavac od mene očekuje neke stvari koje uopšte nisu u opisu posla, npr. jedan od njih je očekivao i da znam da čistim računar od virusa i da to uradim u svoje slobodno vreme!:eek:

bila sam pitana da li imam stan u Beogradu, jer je poslodavac zeleo da naglasi da se nece pobrinuti o resavanju mog stambenog pitanja
da je odgovor bio "ne" moguce je da ne bih bila primljena
drugi uslov je bio zaista strucne prirode, a ticao se toga da li mogu da uradim nesto sto nije bas uobicajno, lagano, lagodno, ali je neophodno

Ma i mene su jednom tako izmasirali sa sto testova i na kraju me pitaju da li živim u BG jer njima treba čovek koji je u gradu:roll:...samo su me džabe potezali da dolazim mogli su to odmah da kažu, jer svi koji smo ušli u ‚‚poslednji krug u Monci‚‚:lol: nismo bili iz BG.

Царице све си рекла :super: Тачно, траже СУПЕРМЕНЕ :lol: Ја се просто чудим како је могуће да се наводе толики захтеви, течни енглески и течни немачки :mrgreen: обавезно два језика, рачунар, ауто дозвола, ЈОШ САМО ДА ТРАЖЕ И ЗАВРШЕН КУРС ЗА ПИЛОТА :mrgreen::zcepanje:

Се*у гладни, зато никад и не треба се јављати на конкурсе тих фах-идиота. И обично запосле неког преко везе или рођака, а објаву конкурса ставе тек онако реда ради.

Jest a najbolji fazon je što taj koji te zapošljava ne zna ni tarzanski engleski.:manikir:

:zcepanje:

Posto sam prosao 4 kruga razgovora, sto je trajalo oko 2 meseca ! a izmedju krugova nas nisu nesto obavestavali da li smo prosli ili ne do dan pre narednog razgovora.... onda su tu bile price o ''perfekciji'' koju traze i zahtevaju, kaoi da traze sam kvalitet radne snage ! Bezbroj puta su nam rekli da trebamo biti srecni jer smo izabrani od 1700 kandidata ! Naravno bilo nam je drago, kao i cela ta prica gde se zahtevao svetski standard usluge! Radi se o jednom hotelu, koji je trebao da pocne sa radom. I sta se dalje desavalo... trazili su nam sve moguce i nemoguce papire za prijavu i to overeno... sto znam da je na kraju ispalo oko 100 evra da to sve poplacam i dostavim njihovoj sluzbi, onada posto je obecavan pocetak rada hotela iz meseca u mesec... bili smo upitani dal zelimo da pomognemo ako nesto treba da se uradi ako zatreba oko hotela?! Pristali smo ali nismo znali da ce to krenuti sa : istovaranjem slepera sa namestajem i celokupnim enterijerom za hotel, pranje prozora, skidanje kreca sa drvenarije, usisavanje tepiha (svaki dan/5 meseci), istovar i postavljanje zardinjera kao i sadjenje cveca i drveca, farbanje radijatorskih cevi, nosenje ukrasnog kamena na 5-ti sprat stepenicama, premestanje tog istog namestaja iz dana u dan po drugom rasporedu, i tako dalje spisak je dug kao i tih 5 meseci koliko je trajalo to.... da napomenem da nismo imali pauzu za obrok !!! Radno vreme je bilo 8 sati ali 3-4 dana nedeljno smo ostajali i 10-12 sati bez pauze za obrok !! Pri tom menadzement nikad nije bio zadovoljan ! Uvek objasnjavajuci i ucenjivajuci nas pitanjem nezaposlenosti u Srbiji i kako se tesko dolazi do posla! Pri tome smo u izlivu besa bili nazivani i pogrdnim imenima od strane same menadzerke koja je inace vlasnikova rodjaka !
Znaci nije moglo nikom da se zali ! Pri tome su mnoge devojke dobile otkaz jer ''nisu zadovoljavale'' kriterijume, nisu bile spremne na rad i kao nisu prosle probni ''test'' period ! Sto je za sve postupke bio razlog, kao mi vas jos testiramo !
Kada sam se usprotivio sto nemamo pauzu za obrok, receno mi je da dam otlaz !? Posto nisam hteo, cekali su krajmog ugovora i nisu mi produzili ugovor jer '' nisam zalivao cvece kako treba'' !!?? Inace sam primnjen na poziciju konobara tog ukletog hotela. Jos uvek imam duzevne posledice nanete nepravde zbog budalastina osoba koje misle da znaju da rade taj posao !?
Znaci doziveo sam povredu dostojanstva, ugleda, licnog i profesionalnog integriteta, neprijateljsko, ponizavajuce okruzenje koj epogorasava uslove rada, koje dovodi do toga da na sopstvenu inicijativu raskinem radni odnos ! A to sve znaci da su prekrsili pravila zakona o sprecavanju zlostavljanja !
Najgore je to sto je ceo taj hotel spao na kafanske srpske standarde koji se srecu na svakom cosku, gde je zaposleni duzan da radi sta god mu gazda pokaze prstom, bez obzira na poziciju zbog koje je primnjen, kao i sam program usluga i ostalog bez trunke onoga o cemu je bilo reci na onim bezveznim 'krugovima'' razgovora...

Poslednja izmena:
Pri tom menadzement nikad nije bio zadovoljan ! Uvek objasnjavajuci i ucenjivajuci nas pitanjem nezaposlenosti u Srbiji i kako se tesko dolazi do posla! Pri tome smo u izlivu besa bili nazivani i pogrdnim imenima od strane same menadzerke koja je inace vlasnikova rodjaka !
Znaci nije moglo nikom da se zali ! Pri tome su mnoge devojke dobile otkaz jer ''nisu zadovoljavale'' kriterijume, nisu bile spremne na rad i kao nisu prosle probni ''test'' period ! Sto je za sve postupke bio razlog, kao mi vas jos testiramo !
Kada sam se usprotivio sto nemamo pauzu za obrok, receno mi je da dam otlaz !? Posto nisam hteo, cekali su krajmog ugovora i nisu mi produzili ugovor jer '' nisam zalivao cvece kako treba'' !!??

Heh, podseti me na jedne barabe iz Kragujevca - uzimali su pare od sluzbe sa zaposljavanje da prime pripravnike, dobiju u startu lovu, pa pride za platu dok traje pripravnicki, ali onda moraju da drze radnike jos dve godine, OSIM ako sami ne daju otkaz. Needless to say, dobri su bili u tome da oteraju ljude nakon toga.

Back