disciplina

....Ma nekako meni ta discipina deluje kao nešto nametnuto...a meni to ne ide! :think: Ma ne znam jesam ja ovo dobro razumela? :think::lol:

Добро ти је питање (има логике у теби): ниси добро разумела.

Дакле, да пођемо од дефиниције Дисциплине: Дисциплина је систем мера и стандарда који треба да се испоштују као услов за успешно остварење једног догађаја.

Овај систем мера и стандарда не морају бити наметнути уопште. Зависно од врсте догађаја. Е, сад, потпуно је дата слобода субјекту да ли ће се придржавати тих стандарда. Ако се не придржава, шансе су огромне да ће бити неуспешан у ономе што ради, и обрнуто, уколико се придржава, скоро сигурно ће успети у томе што намерава.

Дакле, Дисциплина се не сме схватити као нешто лоше (иако има ту конотацију јер се у Српском језику углавном користи у том контексту). Те, по мени, ако хоћеш да успеш у ономе штпо радиш, ДИСЦИПЛИНОВАНОСТ је НЕОПХОДНА. Ја бих реч дисциплина заменио или изједначио са речју: ДОСЛЕДНОСТ. Дакле, мора се бити ДОСЛЕДАН до краја уколико се жели успети у неком догађају.

Надам се да је јасније.

Да додам: да је скоро правило да се интелигентне особе не придржавају дисциплине нити су много дисцилиновани. Ово можда због тога, што се ослањају на своју креативну моћ и способност адаптације у датом тренутку, које им помаже да надоместе евентуални губитак који би се остварио недисплинованошћу. Такође, лоша страна дисциплине јесте да она не дозвољава креативност, слободу духа,...сувопарна је, строго техничке природе, и немиран дух (код особе) једноставно не може да издржи канон, јер му се тиме ограничава слобода духа.

Poslednja izmena:
Добро ти је питање (има логике у теби): ниси добро разумела.

Дакле, да пођемо од дефиниције Дисциплине: Дисциплина је систем мера и стандарда који треба да се испоштују као услов за успешно остварења једног догађаја.

Овај систем мера и стандарда не морају бити наметнути уопште. Зависно од врсте догађаја. Е, сад, потпуно је дата слобода субјекту да ли ће се придржавати тих стандарда. Ако се не придржава, шансе су огромне да ће бити неуспешан у ономе што ради, и обрнуто, уколико се придржава, скоро сигурно ће успети у томе што намерава.

Дакле, Дисциплина се не сме схватити као нешто лоше (иако има ту конотацију јер се у Српском језику углавном користи у том контексту). Те, по мени, ако хоћеш да успеш у ономе штпо радиш, ДИСЦИПЛИНОВАНОСТ је НЕОПОДНА. Ја бих реч дисциплина заменио или изједначио са речју: ДОСЛЕДНОСТ. Дакле, мора се бити ДОСЛЕДАН до краја уколико се жели успети у неком догађају.

Надам се да је јасније.

Да додам: да је скоро правило да се интелигентне особе не придржавају дисциплине нити су много дисцилиновани. Ово можда због тога, што се ослањају на своју креативну моћ и способност адаптације у датом тренутку, које им помаже да надоместе евентуални губитак који би се остварио недисплинованошћу. Такође, лоша страна дисциплине јесте да она не дозвољава креативност, слободу духа,...сувопарна је, строго техничке природе, и немиран дух (код особе) једноставно не може да издржи канон, јер му се тиме ограничава слобода духа.

E baš sam ja to htela sve da napišem! :lol:

Disciplina ima negativnu konotaciju...zato je valjda ne volim...

Doslednost mi se sviđa...ali nisam često bila dosledna! :sad2:

Ovo za inteligentne osobe (msm. okej...ajd' reći ću neke osobe - kao ja) ...zaista misle da će da se izvuku nekad na kreativnost kako bi nadoknadile nedostatak discipline u nekom momentu! :lol:

...i da ja je ne volim, jer mislim da ograničava slobodu duha i tako to kreativnost i meni je dosadna i tako zaista imam nemiran duh! :mrgreen:
I zašto se ja sad prepoznah ovde! :lol:

Sjajno rečeno...Discipline teacheru! :lol:

pa svako je negde disciplinovan inace je mrtav
a ta sposobnost adaptacije u datom trenutku... pa niste chak norisi pobogu, to radi donekle, ali samo donekle
a i u gradskim uslovima si retko kad bas u krajnjem nekom, da moras da odreagujes, nego imas prostor da mislis? ok mozda neki brz posao pa mora

Disciplina (tj. limitacije) su preduslov za kreativnost. Nediscplinovana muzika, naprimer, nije muzika vec sum.

Dakle, disciplina i kreativnost NISU suprotnosti. Naprotiv!

недисциплинована музика?? хехе...
За недисциплинованог композитора сам чуо. Али за недисциплиновану музику...:per:

U poslu sam uvijek disciplinirana i dosljedna...profesionalno deformirana po tom pitanju jer zapravo i nemam alternativu.
U privatnom životu totalna sam suprotnost. Nekako mi neshvaljivo da se uklapam u nečije gabarite, volim biti "svoja" i živjeti na svoj način.
Što se samokontrole tiče - uvijek. I zadovoljna sam što sam to uspjela.

Disciplina u jednome segmentu života ne znači bezuvjetnu discipliniranost osobe u životu inače

Može da bude, al ne mora da znači. Disciplinovane su osobe obično ili takve, ili ne, u bilo kojem, odnosno, svakom segmentu života.

Naime sasma sam siguran da se spisatelj vrlo lako zanese i zaboravi na mnoge druge svakodnevne rutinske postupke dok je u kreativnom zanosu. Piše dok taj zanos i inspiracija traje,ne? Jelo, piće, sve ide u drugi plan

To nije pravilo.

Postoje, opet kažem, pisci kojima je sam čin pisanja bukvalno kao rad u fabrici. Kreativnom zanosu robuju mladi ljudi, naivci, budale, fantasti. Pisanje je posao - kreativan posao, da - ali posao od kojeg čovek živi. Većina pisaca ima tačno određenu, disciplinovanu rutinu sveze svog posla. Znači, imaju vreme kad sedaju da pišu; znaju koliko sati svaki dan pišu; znaju koliko stranica trebaju svaki dan da završe.

Ne možeš uopštavati stvari.

Back