YHYK
Aktivan član
- Poruka
- 1.992
....Ma nekako meni ta discipina deluje kao nešto nametnuto...a meni to ne ide!Ma ne znam jesam ja ovo dobro razumela?
![]()
Добро ти је питање (има логике у теби): ниси добро разумела.
Дакле, да пођемо од дефиниције Дисциплине: Дисциплина је систем мера и стандарда који треба да се испоштују као услов за успешно остварење једног догађаја.
Овај систем мера и стандарда не морају бити наметнути уопште. Зависно од врсте догађаја. Е, сад, потпуно је дата слобода субјекту да ли ће се придржавати тих стандарда. Ако се не придржава, шансе су огромне да ће бити неуспешан у ономе што ради, и обрнуто, уколико се придржава, скоро сигурно ће успети у томе што намерава.
Дакле, Дисциплина се не сме схватити као нешто лоше (иако има ту конотацију јер се у Српском језику углавном користи у том контексту). Те, по мени, ако хоћеш да успеш у ономе штпо радиш, ДИСЦИПЛИНОВАНОСТ је НЕОПХОДНА. Ја бих реч дисциплина заменио или изједначио са речју: ДОСЛЕДНОСТ. Дакле, мора се бити ДОСЛЕДАН до краја уколико се жели успети у неком догађају.
Надам се да је јасније.
Да додам: да је скоро правило да се интелигентне особе не придржавају дисциплине нити су много дисцилиновани. Ово можда због тога, што се ослањају на своју креативну моћ и способност адаптације у датом тренутку, које им помаже да надоместе евентуални губитак који би се остварио недисплинованошћу. Такође, лоша страна дисциплине јесте да она не дозвољава креативност, слободу духа,...сувопарна је, строго техничке природе, и немиран дух (код особе) једноставно не може да издржи канон, јер му се тиме ограничава слобода духа.
Poslednja izmena: