Diplomski

Vanja145

Zainteresovan član
Poruka
458
E ovako ja sam student prve godine tj zavrsavam prvu i sad krecem u drugu .Mene zanima sta je to tacno diplomski i kako se to radi?jel to nesto kao seminarski ?jel se pise iz svakog predmeta ili samo jednog?jel moram da budem sredjena nasminkana kao vecina devojaka i nosim cvece?

To je malo obimniji seminarski rad, pišeš samo iz jednog predmeta , kojeg ti izabereš (mentora biraš, ali gledaj na vreme da mu se javiš da ne bude prebukiran jer svaki prof može max 5-6 diplomaca da mentoriše).
Dogovorite se za temu i može ti dati literaturu mentor i zavisno od predmeta tj. teme, može da uključuje i neki laboratorijski ili praktični rad.
Ne moraš ti još time da se opterećuješ, tek si prvu završio/la.
Ne moraš da budeš sređena i našminkana hahaha, to je stvar izbora, kako želiš. Cveće ne nosiš ti nikom nego je običaj da ti od prijatelja dobiješ cveće nakon odbrane diplomskog , to je jedna formalnost i svečanost, nije ništa sad preopetećujuće i zahtevno , opušteno je , ali mnogi imaju tremu tad i to je normalno jer je to završetak studija i ne diplomira se svaki dan.

E ovako ja sam student prve godine tj zavrsavam prvu i sad krecem u drugu .Mene zanima sta je to tacno diplomski i kako se to radi?jel to nesto kao seminarski ?jel se pise iz svakog predmeta ili samo jednog?jel moram da budem sredjena nasminkana kao vecina devojaka i nosim cvece?
Razlikuje se od fakulteta do fakulteta. Negde se radi deo originalnog naučnog rada, a negde samo seminar. Neki fakulteti ga više i nemaju kao deo studijskog programa.
No, step by step. Treba prvo doći do pred kraj.

To je malo obimniji seminarski rad, pišeš samo iz jednog predmeta , kojeg ti izabereš (mentora biraš, ali gledaj na vreme da mu se javiš da ne bude prebukiran jer svaki prof može max 5-6 diplomaca da mentoriše).
Dogovorite se za temu i može ti dati literaturu mentor i zavisno od predmeta tj. teme, može da uključuje i neki laboratorijski ili praktični rad.
Ne moraš da budeš sređena i našminkana hahaha, to je stvar izbora, kako želiš. Cveće ne nosiš ti nikom nego je običaj da ti od prijatelja dobiješ cveće nakon odbrane diplomskog , to je jedna formalnost i svečanost, nije ništa sad preopetećujuće i zahtevno , opušteno je , ali mnogi imaju tremu tad i to je normalno jer je to završetak studija i ne diplomira se svaki dan.
Pa imam 3 hahaha brzo ce to

Jel bilo nekad da se neko nije sredio (zensko da se nije nasminkalo)necu da budem jedina u istoriji koja to nije uradila

Rec komisija me plasi ,koliko osoba ima u komisiji i ko su one? Profesori?
Svakako da su profesori. Jedan profesor iz predmeta koji ti predaje, jedan iz drugog predmeta da ne bude pristrasno i zaboravio sam još jedan. Nema šta da te plaši. U moje vreme imaš 20 minuta da prezentuješ diplomski. Meni se malo oteglo na 40 minuta pa su me prekinuli. Usmeno je. Prezentacija i objašnjavanje onoga što si radio.

Jel bilo nekad da se neko nije sredio (zensko da se nije nasminkalo)necu da budem jedina u istoriji koja to nije uradila
Pa ja sam sigurna da je bilo, ne opterećuj se time , stvarno nije to važno.

A jel to usmeno ili pismeno ? Odgovaram?ili zavisi od faksa
Ti kao održiš prezentaciju na svoju temu , u trajanju od 15-20 min ( ne duže) tako što izvučeš iz svog rada ono najbitnije i prezentuješ.
I onda te oni nakon prezentacije pitaju par pitanja u vezi tvoje teme, znaćeš odgovore ne brini.

@Vanja145

Ja sam radio diplomski i mogu ti reci da nemas puno da se plasis. Barem kod nas ovde imas "teoretski" i "istrazivacki" deo. U teoretskom obavljas teoriju dok u istrazivackom imas istrazivanje i objavljujes rezultate tu. Zavisi od struke koliko treba da bude dug. Na filologiji minimum je bilo 30 stranica.

Naravno mora sve dobro da bude formatirano i sve sto uzmes sa neta da se citira.

Meni je u komisiji bilo 3 clana. Nekih 15 minuta sam branio i onda ocena. Uzimali smo i poklone za komisiju a mozes i na rucak da ih pozoves ako zelis

Back